مسعود بهنود
روزنامهنگار
سعودی هدف تازه، آشتی رقیبان دولت و شهرداری
روزنامه های تهران همچنان به انعکاس حوادث در منطقه ادامه می دهند. به جز لیبی توجه اصلی به عربستان است. آشتی کنان رییس جمهور و شهردار تهران فردا استعفای محسن هاشمی و گزارش هائی درباره کودکان کار و خیابان از جمله مهم ترین گزارش های این روزنامه هاست.
"ملک عبدالله دستور شلیک داد" عنوان اصلی کیهان است، ابتکار از "آماده باش نظامی در عربستان" نوشته، روزنامه جمهوری اسلامی از "کشتار های تکان دهنده از کشتار مردم لیبی توسط قذافی" خبر داده، "حمله نظامی به لیبی از حرف تا عمل" گزارش اصلی سیاست روزاست و "ابراز نگرانی وزیرخارجه آمریکا از قدرت نظامی و توان دفاعی ایران" تیتر اول خراساناست.
روزنامه جمهوری اسلامی سرمقاله خود را به تحولات منطقه اختصاص داده و نوشته میان مبارک، احمد شفیق و عمروموسی که زمانی از موضع وزیر خارجه رژیم قاهره سخن میگفت، چه وجه تمایزی وجود دارد؟ جز آنکه آنها با شنیدن فریاد اعتراض ملت مصر حداقل در ظاهر کنار رفتند ولی عمروموسی با شنیدن همین فریادها، وسوسه شده و پا به میدان گذاشته است.
وزیر نیرو ناپلئونی از استیضاح جست. کارتون حسین صافی. خبر
این روزنامه به شدت از تاکید عمرو موسی بر لزوم حفظ روابط با اسرائیل به خشم آمده و نوشته این برای ملت مصر بسیار شرم آور است که رئیسجمهور آینده حتی قبل از آنکه نشانهای از اعتماد و حمایت مردم مصر را شاهد باشد، پیشاپیش مراتب وفاداری به صهیونیستها و التزام به اشغالگران فلسطین را اعلام میدارد و بجای آنکه کمترین تلاشی برای جلب نظر ملت مصر انجام دهد، برای جلب نظر موافق صهیونیستها و حامیان ماوراء بحاری آنها، سینه چاک میکند. چگونه میتوان انتظار داشت که مصر درحال قیام از اینهمه زشتی و پلشتی و حقارت و بی شرمی به سادگی بگذرد.
امیر محبیان در سرمقاله رسالت نوشته آنچه که در حال رخ دادن است برای طراحان استراتژیک سیاست ایران نباید امری عجیب و غیر قابل پیش بینی بوده باشد چرا که بیش از سی سال پیش بذرهای اندیشه هایی در مورد استبداد ستیزی و نبرد برای کسب استقلال در چارچوب باورهای دینی با پیروزی انقلاب اسلامی در اذهان امت اسلامی کاشته شد که امروزه در حال ثمر دادن است.
تا چندی پیش تصور می شد که غرب در موضعی بالاتر در پی بهره گیری از آموزه های جنگ نرم علیه ایران است؛ این تصور غلط نبود اکنون شرایط کاملا نشان دهنده آن است که غرب در برابر الگوهای ناشناخته برای خود در موقعیتی کاملا نامطمئن قرار گرفته است کنترل موقعیت حداقل تاکنون از دست آنان خارج شده است. بر اساس آموزه های نبرد نرم معنای این وضعیت غرب، پیدایش ظرفیت ها و فرصت های طلایی برای پیروزی طرف مقابل است.
به نظر سرمقاله رسالت این فرصت های طلایی همیشگی نیست و مدل های مرسوم و عادی دیپلماتیک در شرایط فعلی پاسخگو نیست؛ الگوهای سریع العمل و پیچیده که بتواند بر اساس مدل ادراکی مردم کشورهای اسلامی عمل نماید باید به کار گرفته شود تا در نقاط عطف به این جریانات که گاه بدون برنامه قبلی جاری است مسیر های درست را اعلام نماید.
آشتی کنان احمدی نژاد و قالیباف
یک روز بعد از اعلام استعفای محسن هاشمی از مدیریت مترو تهران، روزنامه های هوادار دولت و مدیریت شهرداری از آشتی قالیباف و احمدی نژاد نوشته و از زبان رییس دولت و شهردار تهران که تاکنون رقابت بینشان برقرار بود از یکدیگر تحسین کرده اند. خبری که روزنامه سپاه پاسداران آن را به فال نیک گرفته است.
روزنامه جوان نوشته در حالی که طی چند روزگذشته صفحات بسیاری از روزنامه ها به بازتاب و انعکاس مواضع و گفته های لایه هایی از مدیران بخش های قوا و نهادهای مختلف کشور اختصاص یافته بود، برخورد صادقانه و دلنشین رئیس جمهور و شهردار تهران امیدواری های قابل توجهی را به اردوگاه نیروهای ارزشی نظام به ارمغان آورد.
این واکنش روزنامه جوان نزدیک به سپاه و هوادار دولت است به نوشته این روزنامه که با عکس هائی از مراسم روز درختکاری همراه است "با ورود محمود احمدینژاد، محمدباقر قالیباف شهردار تهران به استقبال وی رفت و احمدینژاد و قالیباف یکدیگر را در آغوش گرفتند و مصافحه گرمی کردند و سپس با خوش و بش کردن به سمت محل غرس نهال رفتند."
جوان با ابراز شادمانی نوشته احمدی نژاد در این مراسم، شهرداری تهران را یکی از قوی ترین شهرداری های کشور خواند و تاکید کرد که شهرداری تهران هرآنچه بتواند سرمایه بیرونی برای توسعه حمل و نقل این کلان شهر جذب کند، دولت بازپرداخت 50 درصد آن را تامین می کند. دکتر قالیباف شهردار تهران نیز گفت: همه ما خود را موظف می دانیم که از اقدام بسیار دقیق و شجاعانه دولت برای هدفمند کردن یارانهها حمایت و به دولت در این مسیر یاری و کمک کنیم.
سیاست روز نوشته رئیس جمهور روز گذشته به همراه قالیباف شهردار تهران برای کاشت نهال به وردآورد رفتند و علاوه بر کاشت درخت در هفته درخت کاری، پروژه 2 هزار هکتاری درختکاری و فضای سبز پیرامون تهران را نیز افتتاح کردند.
به نوشته این روزنامه دو رقیب پیشین در انتخابات ریاست جمهوری اینبار، در کنار هم و به عنوان دو همکار هنگامی که همدیگر را دیدند به خوش و بش خودمانی پرداختند و مصافحه کردند. این برخورد پس از استعفای محسن هاشمی از مدیریت متروی تهران مورد توجه رسانهها و محافل سیاسی قرار گرفت.پیش بینی میشود که از این پس نیز رفتار دولت و شهرداری تهران همینگونه باشد.
احمدی نژاد و قالیباف، آشتی کنان بعد از استعفای محسن هاشمی. عکس از فارس
نعمت احمدی در روزنامه آرمان نوشته هنوز 2 روز از استعفای محسن هاشمی، مدیرعامل مترو نگذشته است که دو خبر روی خروجی خبرگزاریها در رابطه با مترو جلب توجه میکند؛ نخست انتخاب وهاب درویش به عنوان مدیرعامل جدید مترو، فردی که تاکنون مسئولیتی درشرکت راه آهن شهری یا همان مترو نداشته است. دومین خبرمرتبط با مترو، حضور رئیسجمهور در کنارشهردارتهران درنخستین روز ازهفته منابع طبیعی به عنوان روزدرختکاری است، اصولاً درختکاری نشانه دوستی است.
به نوشته این حقوقدان حال پرسش این است آیا مدیریت افراد باید تحت الشعاع مسائل جانبی قرارگیرد؟ محسن هاشمی که متولد 1340 است یکی ازجوانترین مدیرانی است که میباید به هر طریق شده او را حفظ کرد، فردی که توانست درزمان 3 رئیسجمهور، اکبرهاشمی رفسنجانی، سیدمحمدخاتمی و محموداحمدینژاد، گمنام ترین شرکت را به مطرحترین شرکت تبدیل و به دورازجنجالهای که در این نوع خدمات و عملکردها ازناحیه دست اندرکاران آن بیان میشود، اولین پایتخت خاورمیانه را صاحب مترو نماید.
آرمان نوشته نگاهی به عکسهای روزدرختکاری و خوش و بشی که بین شهردار و رئیسجمهور در این عکسها دیده میشود نشان ازدورۀ جدیدی از تعامل شهرداری و ریاست جمهوری را میرساند؛ تعاملی که دیگرکسی شک ندارد که حضور محسن هاشمی مانع عمده ای دربه وجود آمدن آن بود. کم حاشیه ترین فرزند هاشمی رفسنجانی که اتفاقاً پرکارترین آنان بود، درحالی ازمدیریت مترو کناررفت که دراولین استعفای خود هم با قاطعیت اعلام کرده بود که اگررفتن وی از مترو باعث میشود رونق بیشتری به کارمتروداده شود، ترجیح میدهد که ازاین مدیریت کناره گیری کند.
کودکان کار و کارتونخواب
حمیدرضا طهماسبیپور در سرمقاله جهان صنعت نوشته روزها از پس هم میآیند و میروند تا به رسم عادت، گاهی فراموش کنیم برای چه زندهایم و برای چه کار میکنیم! آنقدر دچار تکرار میشویم که بسیاری از ارزشها را فراموش میکنیم و بسیاری از مناسبتها را بیهوده میانگاریم. شاید هم به رسم گرفتاریهای بیشمار کاری، شخصی و حتی مصالحی از جنس کشور و جهان برخی موضوعات را کمارزشتر و در اولویتهای چندم قرار میدهیم و مناسبتهایی مربوط به کودکان را ساده میگیریم. نویسنده با یادآوری روز جهانی رسانه در دست کودکان نوشته اگر رسانهها دستکم یک روز خود را در اختیار موضوع کودک می گذاشتند حساسیت بر موضوعات مهم دیگر نیز برجسته میشد و مقامهای مسوول نیز خود را پاسخگوتر مییافتند. به هر حال با توجه به آمار غیررسمی (یکونیم میلیون کودک کار در ایران) باید نقد را از خود و رسانهها آغاز کنیم و بدانیم چرا ضعف اطلاعرسانی نهادهای رسمی را مجدانه پیگیر نشدهایم.
در ادامه سرمقاله جهان صنعت آمده باید از بیتفاوتی خود به کودکان بیگناه عذرخواهی کنیم و گامهای بلندتری برای آینده بهتر کودکان برداریم؛ همه و از همه واجب تر، هزاران کودک ساکن در همین شهر و کشور خودمان که کارگران خیابانی و بیسرپناه هستند! کودکانی که هر روز پشت چراغ قرمزها میبینیمشان اما روزهایی دورتر نمیدانیم کجایند و چه بر سرشان آمده است.
مرجان حاجی حسنی در گزارشی در مردم سالاری با عنوان "بوی عید و هوای ابری بی خانمان ها" نوشته امسال که بعد از مدتها زمستان شهر ما، شکل زمستان داشت و دانه های برف با آمدنشان شوق بچه های مدرسه را برانگیختند، شاید در میان خریدهای عید و رسیدن به آخرین ماه زمستان هیچ کس به یاد بی خانمانها نیفتاد. بی خانمانهایی که سقف خانه شان آسمان است و رخت خوابشان، آسفالت خیابان!
در بخشی از این گزارش آمده خوردن یک فنجان چای داغ دراین هوا می چسبد اما دخترک آزرده می گردد که ای کاش مرد کارتن خواب هم می توانست در لذت خوردن یک فنجان چای داغ در گرمای دلچسب خانه با او سهیم شود اما، افسوس که آرزوهای او اگر چه خیلی کوچک بودند اما او قادر به عملی کردن آن ها نبود.
گرم خانه های تهران که در سه نقطه شهر احداث شده اند محل هایی برای نگهداری از کارتن خوابها هستند البته، این افراد فقط می توانند از ساعت 7 شب تا 7 صبح در گرم خانه بمانند و صبح ها باید برای کار آنجا را ترک کنند. اما هر چه باشد دیگر کارتن خوابها را کنار خیابان نمی بینیم و شاهد مرگ آنها در شب های سرد زمستان نیستیم. در میان آن ها پسرک جوانی می گفت برای کار شهر خود را ترک کرده و به تهران آمده اما چون نتوانسته کار مناسبی پیدا کند روی بازگشتن به خانه را نداشته و گوشه خیابان را برای زندگی خود انتخاب کرده و حال گرمخانه، خانه او و سایر آوارگان شهر، خانواده او هستند.
عکس کودک کار و کارتون. روزنامه مردم سالاری
در گزارش مردم سالاری آمده شاید در دفتر نقاشی هیچ کودکی نتوان خانه ای با کارتن و مقوا و پتو پیدا کرد حتی والدینی هم که خانه ای را در دفتر نقاشی فرزندانشان ترسیم می کنند سقف در و دیوار و از هم مهمتر دودکشی که خبر از گرمای خانه دارد را در نقاشی شان فراموش نمی کنند اما در میان همین شهری که سر وته اش را نمی توان پیدا کرد افرادی زندگی می کنند که رویای داشتن خانه ای با دودکش هنوز در قاب نقاشی های کلاس اول و دومشان مانده است.
ادب مرد به ز دولت اوست
عبدالجواد موسوی در روزنامه خبر با اشاره به فیلمی که از توهین یک بسیجی به فائزه هاشمی منتشر شده نوشتهنمیشود از رسانه ای فراگیر و رسمی مرگ بر فلانی و بهمانی را پخش کنیم و بعد از پخش فیلمی توهین آمیز به خانواده فلانی و بهمانی مردم را به اخلاق اسلامی دعوت کنیم.
البته رسانه های رسمی ما سالهاست که چنین رفتار متناقض و عجیبی دارند و درست به همین دلیل هم هست که پیام های اخلاقی آنها را هیچ کس جدی نمیگیرد. در پیامهای بازرگانی مدام مردم را به مصرف هرچه بیشتر دعوت می کنند و چند ثانیه نگذشته در نکوهش مصرف و مصرفگرایی داد سخن میدهند.
مردم کدام را باور کنند، قسم حضرت عباس یا دم خروس را؟! زمینه ساز فیلمی که دیده اید یا وصفش را شنیده اید، رسانه هایی بودند که در یکی، دو سال اخیر از هیچ اتهامی در حق کسانی که با آنها مخالف نبوده اند دریغ نکرده اند. اگر قرار است حقی احیا شود، ابتدا باید آن رسانه ها را احضار کرد و از آنان خواست درباره آنچه گفته اند و نوشته اند، مستندات خود را ارائه دهند.
مقاله خبر چنین پایان می گیرد: البته اگر آن دعاوی عین حقیقت باشد، باز هم رفتاری که در آن فیلم دیده اید یا وصفش را شنیده اید، قابل توجیه نیست اما میتوان تا حدودی برای قهرمان فیلم تخفیف قائل شد. میتوان گفت چون قهرمان فیلم دیده که هیچ کس به اتهامات سنگین آن خانواده رسیدگی نمی کند، خونش به جوش آمده و حرفهای زشتی زده که نباید میزده. اما اگر آن دعاوی کذب باشد به جای نکوهش قهرمان فیلم باید کسانی را موأخذه کرد که قهرمان را برانگیخته اند.
اخبار روز
دومیلیون ایرانی عید در ترکیه
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته مقامات گردشگری ترکیه اعلام کردند تعداد گردشگران ایرانی که در نوروز آینده به ترکیه میروند نسبت به سال قبل، ده درصد افزایش یافته است. در نوروز گذشته بیش از 8/1 میلیون توریست ایرانی روانه ترکیه شده بودند و گفته میشود با این روند رشد، تعداد گردشگرانی ایرانی که حاضر در ترکیه، امسال به دو میلیون نفر میرسد.
روزنامه حریت چاپ ترکیه نوشت: "اقتصاد ترکیه که هر ساله با سفر هزاران توریست ایرانی در دوران عید نوروز رونق میگیرد، امسال در انتظار جذب تعداد بیشماری توریست از همسایگان شرقی خود به ویژه ایران است که عید نوروز ترکیه را به عنوان بهترین مقصد گردشگری خود از 25 اسفند تا 13 فروردین انتخاب میکنند."
مست در پاسگاه
مردم سالاری نوشته یکی از بازیگران مطرح سینما پس از شرب خمر و مستی به همراه یکی از خبرنگاران بازداشت شد. به گزارش جهان، آقای"ب" یکی از بازیگران مشهور سینما در حالی که در حوالی خیابان فرشته به همراه چند دختر به علت شرب خمر از حالت طبیعی خارج شده بود، بازداشت شد.این بازیگر مطرح سینما - که از برندگان سیمرغ جشنواره فیلم فجر امسال نیز هست- وقتی با ماموران مواجه شد، خودروی توسان میلیونی خود را به خودروی ماموران کوبید و شروع به فحاشی کرد.
به نوشته این گزارش پس از بازداشت این بازیگر و انجام آزمایشات، مشخص شد که وی شرب خمر کرده است. آقای بازیگر که خبرنگاری به نام "ش" نیز وی را همراهی میکرد، یک شب را در بازداشت گذراند.
الهام با اتفاقاتی رییس گروه
ابتکار پرسیده غلامحسین الهام چگونه رییس شد؟ در حالی که برخی رسانهها از غلامحسین الهام به عنوان یکی از نخبگان شایسته و فوق برجسته حقوقی کشور یاد میکنند، وی سرانجام توانست به عنوان رییس گروه حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه تهران منصوب گردد.
به گزارش این روزنامه الهام که پس از برکناری از سمتهای ریاست دفتر رئیس جمهوری، وزارت دادگستری، ریاست ستاد مبازه با قاچاق کالا و ارز، سخنگویی دولت و ریاست شورای اطلاع رسانی دولت و همچنین عدم معرفی به عنوان عضو حقوقدان شورای نگهبان به سمت مشاور حقوقی محمود احمدی نژاد منصوب شده است، در ابتدا که قصد نشستن بر روی صندلی ریاست گروه حقوق دانشگاه تهران داشته، با مخالفت اعضای گروه مواجه شده و تنها دو عضو هیات علمی به وی رای میدهند.
ابتکار نوشته اما پس از اتفاقاتی با 8 رأی رییس گروه حقوق دانشگاه تهران شده است.
فرزندان فرمانده درچهارشنبه سوری
روزنامه خبر شنیده است فرمانده نیروی انتظامی به سوال مجری برنامه نگاه یک تلویزیون که آیا فرزندان شما در چهارشنبه سوری امسال شرکت میکنند جواب داد: سعی کردیم که این کار را نکنند اما نتوانستیم و آنها پارسال هم در این مراسم شرکت کردند.
شجریان مجوز نمیگیرد؟
آرمان خبر داده آلبوم جدید محمدرضا شجریان ماههاست که در وزارت ارشاد منتظر صدور مجوز مانده است.
به گزارش این روزنامه علیرغم این که چندین ماه از ارائه جدیدترین آلبوم محمدرضا شجریان به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میگذرد، این وزارتخانه هیچ تصمیمی در خصوص صدور یا عدم صدور مجوز برای این آلبوم اتخاذ نکرده است. به همین دلیل برخی منابع آگاه احتمال میدهند شجریان از این پس آلبومهای خود را در خارج از ایران منتشر نماید.
سایت دلآواز که اخبار رسمی مربوط به این خواننده موسیقی ایرانی را منتشر میکند، هیچ خبری در خصوص آلبومهای جدید محمدرضا شجریان منتشر نکرده است. پیش از این شجریان اعلام کرده بود قصد دارد تا در مهرماه سال جاری در ایران کنسرت دهد که این امر نیز محقق نشد.
چهار جوابی
طنزنویس سیاست روز سئوال های چهارجوابی طرح کرده است:
وزیر نیرو در جلسه استیضاحش گفته: "موضوع آب در کشور حساس و مهم است و باید در عالیترین سطح کشور مدیریت شود." به نظر شما "آب" چرا حساس و مهم است؟
الف) چون عنصر اصلی صنایع شیر کشور است.
ب) زیرا اگر بر آن در عالیترین سطح کشور مدیریت نشود امثال ننجون آن را در آسیاب بدخواهان میریزند.
ج) چون بعضیها تا به عملکردشان "آب" نبندند نمیتوانند بیلان کار خود را ارائه کنند.
د) یک نفر را بردند جهنم گفت تشنمه لطفا یک لیوان آب!
معاون اول رئیسجمهور: تا پایان دولت همه خانهدار میشوند.
در این جمله چه صنعتی به کار رفته است؟
الف) کنایه
ب) ایهام
ج) جناس
د) در این جمله اصلا «صنعت» به کار نرفته، بلکه این جمله کاملا «هنری» است.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس: «واردات موز به ایران تنها در انحصار پنج نفر است. »
این جمله یادآور کدام ضربالمثل شیرین فارسی است؟
الف) هر که بامش بیش، برفش بیشتر.
ب) پنج انگشت با هم برادرند.
کارتون روز
کوچه خورشید. کار هادی حیدری. روزنامه شرق