عطر منهای آلرژی
امروزه بیش از 5 هزار ماده مختلف به عنوان خوشبوکننده و عطر مصرف می شود. از هر یک از این عطرها نیز می توان ده ها ماده حساسیت زا را جدا کرد که خوشبختانه فقط مقدار اندکی از این طیف وسیع مواد باعث ایجاد حساسیت های واقعی و شدید می شوند.راهنمای خرید عطرهای بدون حساسیت
در اینجا به برخی از شایع ترین مواد موجود در عطرها و خوشبوکننده ها(که معمولا قبل از تولید عطر برای انجام آزمایش های حساسیتی مورد استفاده قرار می گیرد) اشاره خواهیم کرد.
سینامیک الکل و سینامیک آلدئید
سینامیک الکل و سینامیک آلدئید از مشهورترین این مواد هستند که هر دو به عنوان خوشبوکننده در عطرها، مواد آرایشی بهداشتی، دئودرانت ها، شوینده های خانگی و خشکشویی ها، صابون و سایر مواد شوینده از قبیل شامپوها و خمیردندان ها مصرف می شوند.
لازم به ذکر است این دو ماده در برخی از نوشیدنی ها از قبیل کولا و نیز به عنوان ماده نگهدارنده گوشت و سایر موادغذایی نیز کاربرد داشته و به تنهایی در عطرها یافت نمی شود.
اوژنول و بوی رز و بنفشه
ماده بعدی به نام اوژنول بوی قوی و تندی داشته و می توان آن را در گل های رز و بنفشه سراغ گرفت و امروزه هم به عنوان خوشبوکننده در عطرها، دئودرانت ها، محصولات مو و محصولات بعد از اصلاح مصرف می شود. علاوه بر این، این ماده در اکثر محصولات بهداشتی دهان و دندان کاربرد دارد و به عنوان ماده نگهدارنده (به علت خواص ضدباکتریال و ضدقارچی) در برخی از محصولات غذایی و نیز بهداشتی به کار می رود. ایزواوژنول نیز ماده دیگری است که از ایزومریزاسیون ماده قبلی به دست آمده و به طور طبیعی نیز در جوز هندی و برخی از گیاهان قابل دسترس است.
گرانیول و بوی رز و یاسمن
ماده بعدی گرانیول است که معمولا بوی شیرینی داشته و در گل هایی مانند رز و یاسمن یافت می شود و در اکثر عطرها و محصولات آرایشی صورت و محصولات بهداشتی پوست از آن استفاده می شود.
آمیل سینامیک و عطر یاسمن
ماده بعدی a آمیل سینامیک الکل است که معمولا به طور مصنوعی ساخته شده و به عطرها افزوده می شود و بویی همانند بوی تغلیظ یافته یاسمن را به عطر اضافه می کند و البته در اکثر صابو ن ها، خمیر دندان ها و محصولات بهداشتی نیز قابل استفاده است.
ماده بعدی هیدروکسی سیترونل است که باز بوی شیرینی داشته و معمولا به طور مصنوعی ساخته می شود و در اکثر عطرها، صابون ها و محصولات آرایشی و کرم های چشم کاربرد داشته و علاوه بر این خواص ضدباکتریال و ضدعفونی کننده نیز دارد.
همان طور که ذکر شد ده ها و صدها مواد مختلف در ترکیب عطرها و دئودرانت ها وجود دارد و مواد فوق نمونه کوچکی از شایع ترین مواد حساسیت زای موجود در عطرها را شامل می شود.
واکنش شایع به این مواد به طور شایع در ناحیه صورت، گردن، دست ها و بازوها ظاهر می شود. این واکنش به طور شایع با قرمزی، تورم و خارش همراه است که گاهی چند ساعت و گاهی یک تا دو روز بعد از شروع مصرف خود را نشان می دهد. خشکی و سوزش و گاهی ایجاد تاول های ریز نیز در ناحیه مشاهده می شود.
شما حساس به عطر هستید؟
اگر بخواهیم به طور دقیق نشان دهیم که آیا کسی به عطر یا دئودرانت حساسیت دارد یا نه، باید تست پوستی به نام پچ تست انجام شود. چنین تستی در صورتی که به طور دقیق انجام شود، می تواند حساسیت به 75 ماده حساسیت زا را به شما نشان دهد. به طوری که یک فرد با تست مثبت به احتمال زیاد حساسیت به یک یا چند ماده موجود در عطرها را خواهد داشت.
نتیجه تست ها و بررسی ها در جوامع مختلف نشانگر آن است که به طور متوسط 1 تا 2 درصد جمعیت هر جامعه به این مواد حساسیت دارند که طیف این حساسیت ها از موارد خفیف و قابل چشم پوشی تا موارد شدید و خطرناک را شامل می شود.
ولی موضوع اینجا است که انجام این تست های آزمایشگاهی برای تمام افراد جامعه عملا امکان پذیر نیست. چاره چیست؟ در این مورد تست توسط خود فرد و قبل از آغاز استفاده از یک عطر خاص قابل انجام است.
برای این کار توصیه می شود منطقه های کوچکی را در ناحیه گردن یا بازوی خود انتخاب کرده و بعد از یک بار مصرف عطر موردنظر تا چند روز محل مورد نظر را بررسی کنید. بعد از چند روز چنانچه واکنشی در ناحیه مصرف وجود نداشته باشد، بعید است که شما واکنش آلرژیک به ماده موردنظر نشان دهید، هرچند که باز هم احتمال واکنش های حساسیت تماسی را نباید از نظر دور داشت.
عطر روی پوست باشد یا روی لباس؟
عطریات اکثرا برای به کار بردن روی پوست طراحی شده اند.
البته این نکته هم مهم است که نوع پوست بر روی رایحه منعکس شده از عطر تاثیر دارد به عبارت دیگر برای هر پوستی باید عطر مناسب خودش را انتخاب نمود. تفاوت پوست های مختلف عمدتا در میزان چربی، رنگ پوست و اسیدیته آن ها است.
مثلا پوست را بر اساس میزان چربی به 4 نوع چرب، خشک، نرمال و ترکیبی تقسیم بندی می کنند.پوست های چرب عطر را بهتر و مدت زمان زیادتری در خود نگه می دارند.
همچنین می توان گفت افرادی که پوست روشن و بلوند دارند بهتراست از رایحه گل استفاده کنند و پوست گندمی ها از رایحه های مشرق زمینی. بهتر است عطر بر روی نقاطی از پوست به کار برده شوند که در زیر آن نبض تپبنده وجود داشته باشد یا در نقاطی که حرارت بدن بیشتر است چون خون در زیر این نقاط با فشار بیشتری جریان دارد و حرارت حاصل از آن همانند یک پمپ تراوش رایحه عمل کرده و باعث می شود رایحه به خوبی از روی پوست منعکس شود.
نحوه استفاده صحیح از عطر
1- عطر را در نقاط نبض دار بدن استفاده کنید. نقاطی که جریان خون قوی و پوست گـرم تر از دیگر نقاط می بـاشد مانند مچ دست، پشت گوش، قـفسه سیـنـه، گـردن، پـشـت زانوها و داخل آرنج ها.
2- عطر را به صورت چند لایه استفاده کنید تا ماندگاری آن افزایش یابد.
3- پس از 4-3 ساعت معمولا باید مجددا به خودتان عطر بزنید.
4- عطر را در هوای روبروی خود اسپری کرده و از آن عبـور کـنـید. بـا ایـن کـار عـطـر به طور یکنواخت روی بدن شما می نشیند.
5- هیچگاه عطر را مستقیما روی لباس خود بکار نبرید زیرا ممکن است ایجاد لک کند.
6- زمان امتحان عطر هنگام خرید، اجازه دهید حداقل عـطر بـه مدت 10 دقیقه روی پوست شما باقی بماند و زمانی که بوی عطر با بوی طبیعی بدن شما آمیخته مـی گردد ایجاد بوی متفاوتی خواهد کرد. با این کار انتخاب بهتری خواهید کرد همـچنین بیش از 3 عطر را همزمان امتحان نکنید چون بینی شما دیگر قدرت تشخیص نخواهد داشت.
افرادی که پوست هایی با رطوبت و چربی زیاد دارند، فعالیت شیمیایی بدن شان بیشتر است. این چربی اضافی روی سطح پوست می تواند با ادکلن ترکیب شده و عطر دوام بیشتری پیدا کند. اما این چربی زیاد ممکن است همچنین باعث شود که رایحه ی عطر تغییر کرده و به بویی ناخوشایند تبدیل شود.
برای جلوگیری از این مسئله، در طی روز از مقدار کمتری ادکلن استفاده کنید یا این که از ادکلن هایی با بویی ضعیف تر یا عطرهایی که کمتر با عطر مشک و بیشتر با عطر میوه ها و گل ها ساخته شده باشد استفاده کنید. ادکلن هایی که برای فصل تابستان ساخته شده اند برای مردهایی که پوست چرب دارند بهترین نوع به حساب می آیند.
|
|
|
|
|
|
|
|