تارعنکبوت در خدمت ترمیم اعصاب آسیب‌دیده


تارعنکبوت در خدمت ترمیم اعصاب آسیب‌دیده

عنکبوت نفیلا

دو محقق آلمانی بر آنند که از تار عنکبوت در ترمیم اعصاب آسیب‌دیده انسان استفاده کنند. آزمایش‌ بر روی گوسفندان نتایج مثبتی به دنبال داشته: استفاده از تار عنکبوت موجب شده که گوسفند معلول دوباره قادر به راه رفتن شود.

دو محقق دانشکده پزشکی دانشگاه هانوفر آلمان اتاقی را که سابقا اتاق انتظار بیماران بود، به پرورش ده‌ها عنکبوت اختصاص داده‌اند. هدف این دو زن استفاده از تارهای تنیده شده توسط این عنکبوت‌ها در ترمیم اعصاب ‌آسیب‌دیده است. اما به‌‌راستی آیا این ایده‌ روزی عملی خواهد شد؟

کرستین رایمرز ـ فضلائی (Kerstin Reimers-Fadhlaoui) ، کارشناس میکروبیولوژی و کریستینا آلملینگ (Christina Allmeling) همکار او، دو محققی هستند که سال‌ها بر روی روش‌های احتمالی مؤثرتر کردن جراحی‌های پلاستیک تحقیق می‌کنند.

این دو محقق در تلاش‌اند، راه‌هایی را برای کمک به ترمیم بافت‌های آسیب دیده در سوختگی‌ها، ضایعات پوستی و صدمات عصبی بیابند.

چه چیزی ‌می‌تواند جایگزین نخ‌‌های مصنوعی در جراحی‌های ترمیمی شود، نخ‌هایی که گاهی بدن بیمار در برابر آنها واکنشی منفی نشان می‌دهد؟

چه چیزی طبیعی و در عین حال آن قدر مقاوم است که قادر باشد زرد‌پی‌ها (تاندون‌های عضلات) و چشم‌ها و شاید هم اعصاب آسیب‌دیده بر اثر جراحی تومورها یا سوانح را ترمیم کند؟ تا جایی که پای معلول دوباره قادر به راه رفتن و دست‌آسیب‌دیده دوباره قادر به حس کردن شود؟

همین رؤیا بود که دو محقق یاد شده را به فکر تارعنکبوت انداخت. در تاریخ جزایر پولینزیا آمده است که مردم این منطقه برای سالیان سال از تارهای نوعی عنکبوت به نام نفیلا (Nephila) برای ماهی‌گیری استفاده می‌کردند. اگر تار این عنکبوت آن قدر مقاوم است که می‌توان از آن در ماهیگیری استفاده کرد پس استفاده از آن در جراحی‌های ترمیمی نیز امکان‌پذیر است.

تحقیقات آغاز می‌شود

این ایده‌ای بود که رایمرز و آلملینگ را به فکر و عمل واداشت. این دو محقق پس از تماس با باغ وحش اشتوتگارت ۴ عنکبوت از نوع نفیلا دریافت کردند.

…و از آن زمان به بعد سیر عملی تحقیقات آغاز شد. این دو زن پژوهشگر در سال ۲۰۰۶ اثبات کردند که تار این نوع عنکبوت بسیار مقاوم و در عین حال انعطاف‌پذیر است.

دو محقق یادشده در سال ۲۰۰۸ در آزمایشگاه نشان دادند که تار عنکبوت نفیلا قادر به ترمیم سلول‌های عصبی آسیب‌دیده است.

در اوایل ۲۰۱۰ این دو مدعی شدند که سلول‌های بدن بر روی تارهای عنکبوت رشد می‌کنند و این رشد بسیار قابل توجه است. رایمرز و آلملینگ معتقدند که حتی در آینده می‌توان از این تارها به عنوان جایگزین بافت‌های آسیب‌دیده‌پوست و چربی استفاده کرد.

آزمایش‌های موفقیت‌آمیز

رایمرز و آلملینگ تا کنون بارها به خاطر تحقیقات خود جایزه دریافت کرده‌اند. تا چند روز دیگر نیز قرار است آخرین گزارش پرورش عنکبوت‌ها منتشر شود، گزارشی که در آن گفته می‌شود، سلو‌ل‌های عصبی گوسفندها با کمک تار عنکبوت ترمیم شده و دوباره رشد کرده‌اند.

قرار دادن یک تارعنکبوت ۶ سانتی‌متری در پای آسیب‌دیده‌گوسفندها باعث شد که آنها چند ماه بعد از عمل جراحی بتوانند دوباره راه بروند. در این موارد هیچ‌گونه التهاب یا واکنش آلرژیک در بدن گوسفند مشاهده نشد و چند هفته بعد بدن حیوان خودبه‌خود تار عنکبوت را دفع کرد.

به‌همین خاطر محققان بر این گمانند که شاید تار عنکبوت اثر ضد باکتریال داشته باشد. قرار است که این مورد نیز به زودی در آزمایش‌های دقیق‌تری بررسی شود.

پزشکی امروز به شدت مترصد نتایج این تحقیقات است. پس از سوانح، له‌شدگی بافت‌ها و برداشتن تومورها اغلب قسمت‌هایی از اعصاب محیطی قطع شده یا به شدت آسیب می‌بیند. دست و پای بی‌عصب لخت شده، چشم نابینا و بدن از تعادل خارج می‌شود.

در این موارد اعصاب به رشد خود ادامه می‌دهند، اما مشکل این جاست که چون دو سر عصب آسیب‌دیده نمی‌توانند یکدیگر را پیدا کنند، این رشد به درمان اندام مصدوم منجر نمی‌شود.

رایمرز ابراز امیدواری می‌کند که آزمایش ‌بر روی انسان نتایج مثبتی به بار بیاورد و آرزوی ترمیم اعصاب آسیب‌دیده سرانجام محقق شود.

khosh bavar - ایران - یزد
گفته شده که تار عنکبوت محکمتر از فولاد میباشد ! و از همه جالبتر اینکه, عنکبوت دارای 2 نوع تار میباشد که یکی برای شکار حشرات که چسبنده است در نظر گرفته شده و دیگری فاقد چسب که برای " گذر و عبور " خود بسوی شکار میباشد, وگرنه او هم دچار چسبندگی و مرگ خودش خواهد شد !
چهار‌شنبه 4 اسفند 1389

divone azadi - مالزی - کوالالامپور
جالب بود،بقول خوش باور این چشم ابیها چه کارا که نمیکنند وبازم گل کاشتن. وبقول مامانم فقط چاره اجل نکردن که جلوش بگیرن. ولی جالبه ها بعدش میشیم "مرد و زن عنکبوتی"
پنج‌شنبه 5 اسفند 1389

khosh bavar - ایران - یزد
divone azadi - مالزی - کوالالامپور : افرین دیونه ازادی, که حرف دلمو زدی, زیرا بیمزه میشه که همیشه من از این چشم ابی ها بفرمایم ! شاد و واقع بین باشیم .
پنج‌شنبه 5 اسفند 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.