بررسی روزنامه های صبح تهران - شنبه ۳۰ بهمن
مسعود بهنود
روزنامه نگار
در ایران فتنه، در منطقه قیام مردمی
شعارهای تظاهرات روز جمعه تهران و شهرستان ها با عکس و تفصیلات در روزنامه های اول هفته بزرگ شده که در عین حال گفته های دبیر شورای نگهبان را هم نقل کرده اند که دستور حبس خانگی با قطع ارتباط میرحسین موسوی و مهدی کروبی را صادر کرده است. گزارش ها و مقالاتی از کشورهای منطقه که در آشوبند و حکومت هایشان در خطرند نیز بخش مهمی از عناوین اول روزنامه های اول هفته را به خود اختصاص داده و در این میان ابلاغ سیاست های کلی نظامی در سه بخش را که مجمع تشخیص مصلحت تهیه کرده، از سوی رهبر با اهمیت تلقی شده است.
دستور امام جمعه
"مجازات فوری سران فتنه، مطالبه ده ها میلیون تظاهرکننده ایرانی" تیتر اول کیهان است، ابتکار از قول احمد جنتی پیشنهاد کرده "حبس خانگی با قطع ارتباط"، خبر از "تداوم اعتراض به فتنه گران" نوشته و حمایت از قول رییس قوه قضاییه در صدر اخبار خود نوشته "ضربه به آرمان های انقلاب تحمل نخواهد شد".
اما در همین حال چون کنگره حزب مردم سالاری برپا بود و گزارش آن در چند روزنامه آمد مردم سالاری در صدر اخبار خود نوشته "نخواهیم گذاشت چراغ اصلاحات خاموش شود" و آرمان همین خبر را تیتر "اصلاحات نیاز جامعه است" منعکس کرده است.
روزنامه های رسالت و کیهان در سرمقالات خود با اشاره به تظاهرات دیروز خواستار مجازات سران اعتراض های بعد از انتخابات ریاست جمهوری شده اند. خبر و تهران امروز هم در مقالاتی ادعا کرده اند که کار "سران فتنه" از حد گذشته است.
در این زمان روزنامه خبر نوشته: رئیس دفتر رئیس جمهور اصلاحات و عضو مجمع روحانیون مبارز در یادداشتی با عنوان "نقد درونی" به تحلیل حادثه 25 بهمن ماه پرداخته است.
به نوشته خبر در بخشی از این یادداشت آمده است: بعد از اتفاقات سال 88 و برخوردهائی که صورت گرفت، دو نکته اساسی در درون جبهه اصلاحات مغفول شد. یکی اینکه فاصله خواست و توقع خیلی از کسانی که خود را مخاطب جنبش سبز معرفی میکردند و خواستهای اعلام شده رهبران جنبش سبز بسیار زیاد شده بود. و متاسفانه نه کسانی که توقع سقوط نظام را داشتند و نه رهبرانی که خواستار اجرای قانون اساسی بودند و ادعای تبعیت از خط نورانی امام را میکردند، صادقانه مرزهای خود را از یکدیگر جدا نکردند و آنرا و لوازم آن را تبیین نکردند.
گزارش این روزنامه نشان می دهد محمد علی ابطحی در بخش دیگری از پست جدید وبلاگ خود آورده: دعوت به راهپیمائی 25 بهمن هم یکی از این اتفاقات پر تناقض بود که آشنایان به سیاست میتوانستند با توجه به تجربه گذشته نتایج تلخ آن را پیش بینی کنند. وقتی چند ماه قبل آقای خاتمی صحبت از شرکت در انتخابات – با شرائطی که اعلام کردند- را میکند و یا تشکل بزرگی مثل مجمع روحانیون مبارز با حضور و ریاست آقای خاتمی در شب بیست و پنجم بهمن تشکیل جلسه میدهد و فقط در مورد حوادث مصر اظهار نظر میکند، نشانه این است که بخش مهمی از این جریان واقعیت های درست یا نادرست حاکمیت و جامعه را درک کرده است.
همه در خطرند
اخبار منطقه تیتر اول چند روزنامه اول هفته تهران است. خراسان در صدر اخبار خود نوشته "شاه بحرین مردم راقتل عام کرد"، رسالت به نقل از امام جمعه قاهره نوشته "انقلاب مصر پایان نیافته است"، سیاست روز کشورهای منطقه را "دست بسته آمریکا در برابر افکار عمومی" توصیف کرده و روزنامه جمهوری اسلامی در عنوان اصلی خود نوشته "اوج گیری قیام های ضد دیکتاتوری از شمال آفریقا تا خاورمیانه عربی".
محمدعلی وکیلی در سرمقاله ابتکار نوشته تحولات جهان عرب سرعت بیشتری پیدا کرده و شعلهی خشم ملتها دامان دیکتاتوریهای بسیاری را فراگرفته است. اگرچه تا چندی پیش، تمام نگاهها به "میدان التحریر" مصر بود، زمان شتاب گرفت و حال، سراسر جامعهی عرب، در آتش درگیری وارد شدهاند. بحرانی که از التحریر شروع شد، اکنون در میادین اکثر کشورهای عربی، در حال تکرار است و درحقیقت، میادین اصلی پایتختهای عربی تبدیل به میدان التحریر شدهاند.
اما به نظر نویسنده در این میان تحولات جزیرهی کوچک بحرین، از ویژگی خاصی برخوردار است؛ اهمیت آن، نه از آن جهت است که این کشور روزی جزو کشور بزرگ ایران بوده یا به دلیل میزان تأثیر این کشور در منطقه یا جغرافیای آن نیست؛ بلکه این تفاوت ناشی از ویژگی عقیدتی مردم آن کشور است. همه میدانند که کشور کوچک 500 هزار نفری بحرین، 75 درصد شیعه دارد؛ اما همواره حکومت آن، در دست اقلیت سنی بوده.
نویسنده ابتکار معتقد است بهعبارتدیگر، دیکتاتوری بحرین متفاوت از دیکتاتوریهای دیگر کشورهای عرب بوده؛ چراکه در سایر کشورهای عربی، ساختار سیاسی آنها، استبدادی و دیکتاتوری و تابع نظام موروثی و مادامالعمری با عنوان پادشاهی یا رئیسجمهورنماست، ولی از نظر عقیدتی، گرفتار استبداد مضاعف نیستند. حاکمان، همچون اکثریت مردم، خود سنی مذهب هستند.
ابتکار در نهایت نوشته صدای امروز "الازهر" با صدای حوزهی علمیهی قم شبیه بههم شدهاند. شاید با اتفاقات کنونی جهان اسلام، بتوان نتیجه گرفت که ما در حال تجربهی "پساقرائتها" در اسلام هستیم؛ به این معنا که تکثّر قرائتهای جهان اسلام بازگشت به قرائت واحدی در حوزه مناسبات اجتماعی و سیاسی دارد و درنتیجه، تحولات کنونی نه فقط دیوار استبداد را به لرزه درآورده که دیوار اندیشههای متعارض را نیز متزلزل ساخته است.
روزنامه حمهوری اسلامی فهرستی از کشورهای عربی آورده که همه در خطرند از بحران که امیرش خود را شاه نامید اما به وی وفا نکرد و پادشاه بحرین اکنون در این اندیشه است که بعد از بن علی و مبارک، نوبت قذافی است یا علی عبدالله صالح و یا حمد بن عیسی آل خلیفه؟
نویسنده مقاله بعد از نام بردن از امیر کویت که با بخشودگی جرائم رانندگی، افزایش کوپن ارزاق، رایگان نمودن آب و برق و هشتاد درصد افزایش حقوق نظامیان سعی می کند تا جلو قیام را بگیرد تا کردستان عراق که مردم علیه دو خانواده طالبانی و بارزانی قیام کردهاند و الجزایر که سرنوشت بوتفلیقه بحرانی است و مردم اردن که در هفتههای اخیر با تظاهرات اعتراضی، مخالفت خود را با دیکتاتوری در این کشور ابراز داشته و خواستار نجات کشورشان از وابستگی هستند.
روزنامه جمهوری اسلامی ابراز نظر کرده که این وقایع قبل از هر چیز، تار عنکبوتی بودن حکومتهای دیکتاتوری را نشان میدهند و این نکته را در تاریخ به ثبت میرسانند که دیکتاتورها موجودات به هم سنجاق شدهای هستند که با سقوط یکی از آنها بقیه نیز به او ملحق میشوند. گفته میشود بن علی و حسنی مبارک دیکتاتورهای برکنار شده تونس و مصر در کما بسر میبرند. به این خبر باید این جمله اضافه شود که اگر خوب بنگرید دیکتاتورهای یمن و لیبی و الجزایر و عمان و بحرین و اردن و مراکش و کویت هم در کما بسر میبرند و بقیه شاهان وابسته عرب نیز در نوبت هستند.
اقتصاد و سیاست های آن
فرهیختگان، قدس، ابرار، تهران امروز و افرینش در صدر اخبار خود نوشته اند "سیاست های کلی نظام در شش بخش ابلاغ شد"، دنیای اقتصاد همین خبر را با تیتر "سیاستهای تشویق سرمایهگذاری" منعکس کرد و جهان صنعت نوشته "سیاست های پولی مالی ارزی تنظیم شود". روزنامه های دولت خبر از پرداخت دومین مرحله یارانه های نقدی داده اند.
نرگس حسین پور در سرمقاله جهان صنعت نوشته واریز مرحله دوم یارانههای نقدی در کنار اعلام این خبر که بهزودی سایت جمعآوری اطلاعات اقتصادی خانوار بازگشایی میشود اگرچه خبر بسیار مثبتی برای ادامه روند هدفمند کردن یارانهها محسوب میشود اما همچنان ابهام های بسیاری در ادامه این طرح وجود دارد.
به نوشته این مقاله بازگشایی سایت به معنای ورود خانوارهای جدید به مجموعه یارانهبگیران است و این شبهه ایجاد میشود که آیا دولت با منابعی که در اختیار دارد، میتواند مبلغ 40 هزار و 500 تومان برای هر نفر را تکرار کند؟ اگر قرار باشد این رقم استمرار پیدا کند دولت علیالقاعده باید منابع بیشتری برای ادامه این طرح در سال آینده در نظر بگیرد تا با افزایش تعداد خانوارها مشکل تامین منابع پیش نیاید چراکه در غیر این صورت دولت افزایش بهای حاملهای انرژی را به عنوان منبع پرداخت یارانه در سال آینده در دستور کار قرار میدهد.
به نظر سرمقاله جهان صنعت هرچند این افزایش قیمتها ناگزیر است اما منابع هم کیمیاست. این ابهام باقی است که اگر منابع ثابت باشد و قیمت حاملهای انرژی هم اضافه نشود با افزایش شمار خانوارهای دریافتکننده یارانه نقدی آیا رقم پرداختی به شهروندان کاهش خواهد یافت؟
مهران دبیرسپهری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته مشکل اول اقتصاد ایران، رشد بیش از حد پایه پولی توسط بانک مرکزی است که نتیجه فوری آن افزایش مداوم قیمتها است و بسیاری از مشکلات اقتصادی دیگر را نیز در طول یک دوره بلند مدت ایجاد کرده و میکند.
به نوشته این اقتصاددان عرضه بیش از حد پول توسط بانک مرکزی یا به دلیل جلوگیری از ورشکستگی بنگاههای ناکارآمد است یا به دلیل افزایش رشد اقتصادی میباشد. وقتی حذف تورم، به عنوان یک مطالبه مطرح میشود عدهای به دلیل نگرانی از رکود با آن مخالفت میکنند در حالی که در یک اقتصاد سالم و در طول زمان، تعدادی از بنگاههای اقتصادی در حال شکلگیری و اندکی از بنگاهها نیز در حال ورشکستگی هستند.
سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده ریشه تورم را باید در تفکرات کینزی جستوجو کرد. پیروان این نوع تفکر، اگر چه ظاهرا تورم را مذموم میخوانند؛ ولی با استناد به استدلال "انتخاب بین بد و بدتر" آن را بر می گزینند. به عبارت دیگر در این نوع تفکر به معنی واقعی کلمه، تورم چیز خوبی است، ولی در صورتی که زیاد نباشد. حد کم یا زیاد را هم هر کس به صورت سلیقه ای تعیین میکند.
دقیق ترین آمارها
شیرزادعبداللهی در مقاله ای در آرمان با علامت تعجب نوشته بالاخره دقیق ترین آمار تاریخ آموزش و پرورش از قول یک مقام مسئول توسط خبرگزاری فارس اعلام شد! در یک گزارش از جانب یک مقام رسمی آمار دانش آموزان و پرسنل آموزش و پرورش با جزئیات بیان شده است.
نویسنده کارشناس سپس دقت این آمار را زیر سئوال می برد چرا که به نوشته وی تعداد معلمان حق التدریس در این آمار 10 هزار و 991 نفر است. درحالی که طبق آمار رسمی اعلامشده به مجلس، قاعدتا باید حدود 40 هزار نیروی حق التدریسی در انتظار استخدام رسمی باشند! اگر این آمار دقیق باشد، آمار 60 هزار نفر حق التدریس که قبلا به مجلس اعلام و نمایندگان بر اساس آن قانون تصویب کرده اند زیر سوال میرود. همچنین ادعای وزارت آموزش و پرورش در مورد استخدام 20 هزار حق التدریس در سال جاری باید مجددا مورد راستی آزمایی قرار گیرد.
انتقاد دیگر نویسنده مقاله آرمان آن جاست که در آمار 2 دهم درصد از جمعیت دانشآموزی کشور در گروه اعلام شده، "اتباع و مهاجران خارجی" هستند در حالی که اولا معلوم نیست که منظور از گروه اعلام شده کدام گروه است؟ دیگر این که 2 دهم درصد از کل دانش آموزان مدارس ما می شود 24 هزار و 800 نفر درحالی که آمارهای رسمی این تعداد را تاکنون 145 هزار نفر نشان داده و آمار سال گذشته 286 هزار نفر بوده است.
محرومیتی که در گزارش ها نیست
خبرنگار قدس از چابهار گزارش داده است: دانش آموزان روستای خوشمب پایین در دهستان پیر سهراب چابهار زیر یک درخت کهنسال کهیر بدون میز و نیمکت روی زمین نشسته و مشغول به تحصیل هستند.
کریم بخش یکی از معتمدان دهستان پیر سهراب به خبرنگار ما گفت: کار زیاد شده، اما متأسفانه در این منطقه از نظر ساخت فضای آموزشی اصلا توجهی نشده و جای سؤال است که آیا دانش آموزان روستای خوشمب در پنج پایه سرانه ندارند، آیا مسؤولان شهرستان چابهار و استان نباید سری به این مدارس بزنند.
این روزنامه نوشته این معتمد می گوید: بهتر است که چنین مدارسی را آموزش و پرورش تعطیل کند، چون تحصیل در زیر یک درخت کهیر را نمی شود گفت که جای تعلیم و تربیت، دانش آموزان آب خوردن و سرویس بهداشتی ندارند، هنگام تشنگی خانه به خانه می روند، آب می نوشند و دوباره سر کلاس درس حاضر می شوند.
به نوشته قدس کریم بخش گفته مسؤولان در صدا و سیما اعلام داشتند که مدرسه کپری اصلا در چابهار نداریم و طرح کپرزدایی از بین رفته است. بهترست مسئولان ذی ربط شهرستان بازرسانی به منطقه اعزام دارند تا مدارس کپری را از نزدیک ببینند.
فوتبالیست مسلمان شد
سیاست روز به نقل از شیعه آنلاین خبر داده که ویکتور سیموس بازیکن سرشناس برزیلی که در تیم "الأهلی" عربستان سعودی بازی می کند، با رفتن به شهر مکه مکرمه پس از دیدن کعبه به دین مبین اسلام مشرف شد.
یکی از دوستان وی پس از اعلام این خبر گفت: وی چند روز است که به دین مبین اسلام مشرف شده اما خبر آن تا به این لحظه در رسانه ها اعلام نشده و قرار است طی چند روز آینده رسما اعلام شود.
سیاست روز نوشته: او اکنون در حال مطالعه کتب دینی زیادی است تا اطلاعات دینی خود از افزایش دهد. وی برای بیشتر کردن معلومات خود با "عبد السلام" روحانی فرانسوی الجزایری تبار که به زبان اسپانیولی تسلط کامل دارد نیز دیدار و گفت وگو کرده است.
زیر پوست خبرها
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته عبدالله گل رئیس جمهوری ترکیه پس از انجام مذاکراتی در تهران، چند روز پیش به تبریز سفر کرد و در آن جا معدودی پان ترکیست دورادور با نشان دادن علامت تجزیه طلبان با دستان خود ابراز احساسات میکردند، البته برخی همراهان عبدالله گل نیز به این ابراز احساسات پاسخ میدادند و موجب تحریک این عده معدود نیز میشدند.
مردم سالاری خبر داده استاندار فارس علی لاریجانی را در سفر به جهرم همراهی نکرد و برای جهرم دهقانان معاون سیاسی امنیتی را همراه رییس مجلس فرستاد، همان جا حین سخنرانی لاریجانی برخی شعار مرگ بر منافق سر دادند و شعارهایی هم در حمایت از احمدی نژاد و استاندار فارس که با تعجب مهمانان همایش و همراهان لاریجانی مواجه شده بود. این همان سخنرانی است که لاریجانی در آن از برخی افراد که برای تخریب افراد و چهره های سیاسی برنامه ریزی می کنند و پول در این راه خرج می کنند انتقاد کرد و گفت این راه خدمت کردن در نظام اسلامی مدنظر رهبری نیست.
همین روزنامه نوشته پسر یکی از مسوولان فدراسیون فوتبال در قطر دستگیر شده و ظاهرا پسر ناخلف هنوز آزاد نشده و پدرش را با سختی ها و مشکلات زیادی مواجه کرده است. این پسر در جریان برگزاری جام ملت ها و قبل از حذف ایران از این مسابقات از سوی پلیس کشور قطر بازداشت شده است. دلیل دستگیری به طور دقیق مشخص نیست.
ابتکار خبر از تجمع مقابل منزل هاشمی و خاتمی داده و نوشته چهارشنبه شب حدود 70 نفر با تجمع در مقابل منزل خاتمی و هاشمی، شعارهای تندی علیه این دو نفر سر دادند. آنان نسبت به هاشمی رفسنجانی و خانواده وی از الفاظ خاصی استفاده کردند. برخی منابع از پرتاب سنگ به سوی منزل هاشمی خبر میدهند، اما سایر منابع این بخش از خبر را تایید نکردند.
آرمان نوشته معاونت تهذیب حوزههای علمیه در بیانیهای خواستار محاکمه و خلع لباس کروبی در دادسرای ویژه روحانیت شد. رسا نوشت: معاونت تهذیب حوزههای علمیه به عنوان تنها مرجع اعلام صلاحیت ملبس شدن طلاب به لباس روحانیت با صدور بیانیهای خواستار خلع لباس مهدی کروبی شد.
تهران امروز خبر داده گزارشهای مختلفی درباره تخلفهای مالی در خرید و ساخت ساختمانهای وزارت خارجه به کمیسیون اصل نود مجلس ارائه شده که درباره ساختمانهایی که توسط این نهاد دولتی ساخته شده و یا تغییرهایی که صورت گرفته و یا برخی از تجهیزاتی که خریداری شده.
تیترها و شوخی با آن ها
ابتکار در ستون طنز خود نوشته:
سردارنقدی: استکبار سعی دارد با نفوذ در دولتمردان و استحاله آنان، ایران را عقبافتاده معرفی کند [دیگه ربطشو خودتون پیدا کنین]
- احمدی نژاد: امروز نیازمند به کارگیری مجدد شیوههای مدیریتی ایرانی هستیم [هر چیزی سر راهتون بود، منحل کنید]
- غلامحسین الهام: حجت بر نمایندگان خبرگان درباره هاشمی تمام است [تورو خدا یهکم سریعتر]
- کواکبیان: نخواهیم گذاشت چراغ اصلاحات خاموش شود [آقاجان، فوت نکن!]
- متکی: کار سیاسی بازنشستگی ندارد [برکناری دارد]
- شفاف: آقایان فکر کنید، فقط یککم [همون یهکم هم کار سختیه]