تاثیر قصه ها بر ذهن کودکاناکثر ما در کودکی ها ی خود روزهایی را به یاد می آوریم که بزرگترها برای سرگرم کردن و یا کوتاه نمودن شب های بلند زمستان با قصه، مثل و چیستان اعضای خانواده را گرد هم می آوردند و لحظات استثنایی و دلپذیری را در پس این داستانهای راز گونه و پر معنا فراهم می کردند لحظاتی که تا کنون در یاد و خاطره باقی مانده است.
سلامت نیوز:قصه ها برای کودکان خردسال فقط یک محرک روانی و شنیداری نیستند، بلکه کارکردهای فراوانی برای این گروه از کودکان دارند .
اکثر ما در کودکی ها ی خود روزهایی را به یاد می آوریم که بزرگترها برای سرگرم کردن و یا کوتاه نمودن شب های بلند زمستان با قصه، مثل و چیستان اعضای خانواده را گرد هم می آوردند و لحظات استثنایی و دلپذیری را در پس این داستانهای راز گونه و پر معنا فراهم می کردند لحظاتی که تا کنون در یاد و خاطره باقی مانده است.
نویسندگان حوزه کودک و نوجوان هم چنین روانشناسان رشد بر این عقیده هم رای هستند که قصه-ها برای کودکان خردسال فقط یک محرک روانی و شنیداری نیستند، بلکه کارکردهای فراوانی برای این گروه از کودکان دارند .
کودکان از طریق قصه ها با محیط پیرامون خود آشنا میشوند. هر قصه ای میتواند فضایی را به وجود بیاورد که کودکان هنگام رویارویی با نمونه های واقعی، رفتار و واکنش مناسبی را از خود نشان دهند.
قصه ها به کودکان یاری می رسانند تا ارتباط ها را درک کنند رابطه ای که بین شخصیت های یک قصه وجود دارد، می تواند به کودک یاری برساند که خود چگونه این موارد را در زندگی رعایت کند.
موضوع مهم دیگر که تاثیر زیادی بر فرایند اجتماعی شدن کودک دارد این است که قصه ها پیامها و ارزش هایی را به مخاطب خود منتقل می کنند کودک در اثر شنیدن، تکرار شنیدن و حتی فکر کردن به قصه میتواند این پیامها را جذب کند و ارزشهای خانوادگی، اجتماعی و انسانی را بگیرد.غیرمستقیم بودن این پیامها موجب میشود که برای کودک دلنشین تر، جذاب تر و دوستداشتنی تر شود
هم چنین قصه ها قدرت تمرکز و دقت کودکان را افزایش میدهند .کودکان در اثر شنیدن این توانایی را به دست می آورند تا بتوانند شنیدن فعال را تجربه کنند. آنها حتی برای اینکه بتوانند ماجرا را دنبال کنند، ضروری است که دقت و تمرکز لازم را برای خوب شنیدن تمرین کنند.
برای منظم شدن و فعال شدن کودکان در امور هم قصه گویی یک آموزش جذاب است قصه ها می توانند به کودکان یاد بدهند که چگونه روی کار تمرکز کنند و با دقت آن کار را پیش ببرند.
در عین حال قصه ها موجب میشوند تا کودکان بتوانند با گسترهای از کلمه ها آشنا شوند. کلمه هایی که ممکن است در گفتگوی روزانه هیچ وقت مورد استفاده قرار نگیرند همچنین قصه ها موجب می شوند تا کودکان با تجربه ها، احساسها، عواطف و شیو ههای نگرش بزرگترها آشنا شوند.
کودکان از آن جا که هنوز تجربه گستردهای در شناخت دنیا ندارند، سعی می کنند که با ارتباط دادن بین آموخته های قبلی و موضوعهای جدید به تعادل ذهن خود کمک کنند. این روند معمولا با تخیل کودک عجین میشود و او را یاری میکند که با منطق خود به کشف و شناخت دنیا اقدام کند و بر اساس چنین روندی است که از قصه های تخیلی لذت می برند و از آنها بهره برداری میکنند.
کارکردها و ارزش های قصه ها به مراتب بیشتر از آن است که بخواهد به همین چند مورد خلاصه شود. اما همین موارد با ارزش میتواند دلایل مهمی باشد که بتوان از طریق قصه ها به رشد عاطفی، اجتماعی، کلامی و ذهنی کودک یاری نمود.
shahram khosh maram - ایران - تهران
|
همه ادمها در هر سنی که باشند از قصه لذت میبرند. قصه ها در زندگی من نقش اساسی داشتند. در بچگی پدرم شبها برایم کلیله و دمنه میخواند و مرا به ادبیات اشنا کرد. بعد یاد گرفتم خودم کتاب قصه بخوانم. وقتی کلاس پنجم بودم کارم شده بود خواندن کتابهای ترجمه مرحوم ذبیح ا.. منصوری که خیلی روان و داستان گونه بودند. خواجه تاجدار و خداوند الموت و دلاور زند. اینطوری به تاریخ علاقه مند شدم. عاشق داستانهای جنگی بودم البته دعوا زیاد میکردم! نادر و شاه اسماعیل و بعد خشایارشاه و کوروش وناپلئون و چنگیز و هیتلر و رومل. به مرور به داستانهای واقع گرایانه علاقه مندتر شدم. من فیلم و کتاب و دوستان خوب را در کنار ورزش و مسافرت و بازی برای تکامل روحی بچه ها لازم میدانم. |
جمعه 29 بهمن 1389 |
|
sapho - ایران - اصفهان
|
مطلب جالب و مفیدی بود ولی خوب برای من هر چیز مربوط به کودک و دوران کودکی شدیدا غمگینه!! هییییچ وقت به اندازه وقتی که به کودکی خودم فکر می کنم متاسف نمیشم ! کمتر آدمایی رو دیدم که احساس مشابه منو داشته باشند دوست دارم بدونم از دوستان کسی هست مثل من کودکیشو دوست نداشته باشه؟؟! از جواب دادنتون خوشحال میشم. |
جمعه 29 بهمن 1389 |
|
divone azadi - مالزی - کوالالامپور
|
جالب بود مرسی.ولی من متاسفانه شانس اینجور چیزارو نداشتم. sapho-ایران-اصفهان،من هستم.نمیدونم خوشبختانه بگم یامتاسفانه/جزغم هیچ. شادوسربلندباشی دوست عزیز.برات ارزوی خوشبختی دارم،هرچند که مال من داره بدترمیشه.راهشوپیداکردی به من هم بگو؟ |
شنبه 30 بهمن 1389 |
|
sapho - ایران - اصفهان
|
divonne azadi مالزی. کوالالامپور. درود هموطن عزیز. من یادمه اوایل نوجوونی خییلی فکرش داغونم میکرد. 14 سالم بود پیش یه مشاور رفتم اون ازم پرسید با بچگیات در چه حالی تازه بدتر یادم اومد و افکارم مشوش شد. الان باز نسبت به اون موقع ها خیلی بهترم. به هر حال من هم برای شما آرزومندم فکر کردن به گذشته باعث نشه شادیتونو از دست بدید. |
شنبه 30 بهمن 1389 |
|