بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه 27 بهمن
مسعود بهنود
روزنامه نگار
سود به ترکیه، طلب از هند و نگران مصر
حاصل سفر رییس جمهور ترکیه به تهران، تاکید های رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با عبدالله گل و گفته های او با خبرنگاران مصر با اشاره به تظاهرات تهران، ادامه انتقاد روزنامه های اصولگرا از روند حرکت مصر، توقف پرداخت میلیاردها دلار پول نفت ایران توسط هند، فقر و کمبود درآمد عامل ازدیاد جرم و زندانی و چرا مربیان فوتبال از ایران می گریزند، از جمله اصلی ترین مباحثی است که روزنامه های صبح چهارشنبه به آن ها پرداخته اند. این روزنامه ها با انعکاس مخالفت مجلسیان با سران اصلاح طلب، و پیشنهاد محاکمه میرحسین موسوی و مهدی کروبی در مقالات خود هم از حرکت 25 بهمن انتقاد کرده اند.
سفری برای سود از همسایگی و تحریم
"جهان اسلام با اقتدار ایفای نقش کند" از گفته های رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با رییس جمهور ترکیه در صدر اخبار کیهان نشسته، "انگلیس عامل اصلی تفرقه است" عنوان گزارشی در همین باره در جام جم و ابرار است، روزنامه های سیاست روز و جمهوری اسلامی از همان دیدار این جمله را برگزیده اند "فاصله گرفتن از رژیم اسرائیل باعث ندزیکی کشورهای اسلامی با ترکیه شده است".
آرمان در مقاله ای با اشاره به سفر سه روزه عبدالله گل با هیأت "پروپیمان" اقتصادیش که شامل دهها تن از کارآفرینان و بازرگانان ترک است به بررسی روابط دو کشور پرداخته و از جمله نوشته دولت اردوغان در سالهای گذشته با قلم کشیدن روی موضوع اختلافات تاریخی خود با ارمنستان، تنشزدایی با یونان، توسعه روابط با چین، هند و روسیه و یافتن متحدان منطقهای و فعالتر شدن در سیاست خاورمیانهای تلاش کرده است فضایی مناسبتر برای جهش اقتصادی خود فراهم کند و تا حدود زیادی هم در این سیاست موفق عمل کرده است. توسعه روابط با ایران یکی از اهدافی است که در چارچوب این سیاست ترکیه قابل تحلیل است.
به نظر این مقاله در صورتی که این کشور نقش دروازه تعامل ایران با شرکتهای اروپایی را بازی کند سود سرشار اقتصادی، به جیب ترکیه میرود. ترکیه میتواند با ایفای این نقش جای امارات و به ویژه دبی را پر کند و به عنوان دروازه ورود کالا و صادرات مجدد کالا به ایران مطرح شود.
نکته دیگری که آرمان بدان اشاره کرده این است: ترکیه میتواند از توسعه روابط با ایران به عنوان یک اهرم موثر در تعاملات خود با غرب (آمریکا و اتحادیه اروپا) بهره ببرد. اما در سوی دیگر این معادله باید به مهم ترین دستاوردهای ایران از توسعه روابط اقتصادی با ترکیه اشاره کرد که دور زدن تحریمها و ایجاد امکانی برای حفظ رابطه تجاری با شرکتهای اروپایی و تاکید بر شکست تحریمها با توسعه روابط اقتصادی و سیاسی با ترکیه است.
آفرینش در سرمقاله خود نوشته ترکیه اکنون بنا به دلایلی چون تمایل به ارتقای جایگاه در مناسبات جهانی و منطقهای، پیگیری سیاست میانجیگری در در گیری های منطقهای بویژه پرونده هسته ای ایران، تصرف بازارها برای اقتصاد در حال رشد خود تمایل دارد تا روابط خود را با ایران گسترش دهد. نباید گفت این کشور نگاه به غرب و اسرائیل را به فراموشی سپرده است بلکه باید گفت آنکارا در راستای منافع سود محور خود به ارتقای روابط کنونی خود با ایران فکر می کند.
به اشاره این روزنامه هر چند علی اکبر صالحی وزیر خارجه ایران در زمان شروع به کار خود اولویت اصلی خود را بهبود روابط با کشورهای همسایه، بهویژه ترکیه و عربستان اعلام کرد اما نباید تقویت روابط با این کشور به گونه ای باشد که ترکیه از ایران صرفا به عنوان پله ای برای ارتقای موقعیت جهانی و منطقهای خود بهره برد. چه اینکه باید به یاد داشت که ترکیه نیز همچون هر کشور دیگری در جستجوی تحقق منافع ملی خود است.
به نوشته آفرینش نگاه دو کشور به افزایش حجم مبادلات اقتصادی از 10 میلیارد دلار در سال جاری به 30 میلیارد دلار در 5 سال آینده هر چند امری مناسب است اما باید گفت که در این دامنه روابط و تجارت ایران با ترکیه به نفع کیست و آیا تراز تجاری ایران با این کشور منفی نخواهد شد؟ در این بین قابل توجه است که در سال جاری حدود 2 میلیون ایرانی به ترکیه سفر کرده اند که کمک فراوانی به اقتصاد ترکیه شده است و در مقابل چه تعداد ترک به ایران سفر کرده اند؟
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته حال که مقامات اقتصادی ترکیه در کشورمان به سر می برند بهترین موقعیت برای استفاده از تجربیات آنان در موفقیت های اخیر اقتصادیشان است وحتی بیراه به نظر نمی رسد که اگر ضرورت الگوپذیری از اقتصاد ترکیه در اقتصاد کشورمان مدنظر قرار گیرد.
به نظر این روزنامه الان که کشور در مرحله جراحی بزرگ اقتصادی قرار دارد و فضای کسب و کار همچون سایر ارکان بنیادی اقتصادی کشور نیز تحت تاثیر این جراحی قرار گرفته نمی توان انتظار بهبود میزان شاخص های اقتصادی در شرایط کنونی را داشت. بیشترین چالش ها در حوزه صنعت و تولید دیده می شود و حتی رشد اقتصادی در این بخش از اقتصاد کشور به حدود صفر درصد نیز می رسد.
و خلاصه مقاله مردم سالاری این است که بزرگترین نقطه افتراق دو کشور ترکیه و ایران در کسب درآمد حوزه گردشگری است. ترکیه در کسب درآمد از صنعت توریسم در رتبه نخست منطقه ای و حتی جهانی است که درآمد سال گذشته این کشور به حدود 25 میلیارد دلار نیز رسید.
درست در همین زمان چند روزنامه با علامت تعجب و بدون پنهان نگاه داشتن انتقاد خود از قول یک روزنامه چاپ آنکارا نوشته اند عبدالله گل با خبرنگاران رسانه های ترکیه در تهران جلسه داشت و در این نشست که همزمان با اغتشاشات تهران برگزار شد، سخنانی به زبان راند که خارج از آداب دیپلماتیک در میانه سفر به یک کشور خارجی است.
بر اساس این گزارش ها خبرنگاران حاضر در این جلسه به گل خبر دادند که به علت تظاهرات "هواداران اصلاحات در تهران، شبکه تلفن همراه و اینترنت قطع شده است که گل، پاسخ داد: شاید بتوان تلفنهای همراه را قطع کرد اما تلویزیونها همه چیز را نشان میدهند و نباید هیچ اقدامی علیه مردم انجام شود.
عبدالله گل به خبرنگاران ترک گفته بی عدالتی، بزرگترین مسئله رژیمهای اقتدارگراست و همین طور پاسخگو نبودن و استفاده ناقص از منابع است. وی با اشاره به محدودیت های اینترنتی و تلفنی در این کشورها گفته در هیچ یک از کشورهای منطقه، در این زمینه نظارت منظمی وجود ندارد و حأل موجود در این زمینه، علت بروز این مشکالت در کشورهای منطقه است.
کارتون از فرهاد بهرامی روزنامه جام جم |
محمدعلی وکیلی در سرمقاله ابتکار اظهار عقیده کرده که سیاستمدار باهوش کسی است که میدان بازی را تعیین و نقشها را در این میدان، خود مهندسی می کند.
با این مقدمه نویسنده اشاره کرده توفان انقلاب مردم مصر و تونس و اکنون یمن، اردن، بحرین، الجزایر و... ابَرقدرتها را گیج و سرگردان کرده و پژواک صدای ملت ایران، در 33 سال پیش، نویدبخش خاورمیانهای جدید است. هرچند غربیها تمام تلاش خود را بر مصادره انقلاب مردم مصر مبذول داشتهاند؛ با وجود این، هم آنان هم خود ملتها نیک میدانند که این جنبشها ریشه، در انقلاب رهایی بخش ملت ایران دارند.
به نوشته این روزنامه مرور مواضع کارشناسان و سیاستمداران غربی ظرف بیست روز گذشته، بهخوبی نمایانگر این هدف مزبور است، لذا میبینیم آنان بارها بهنگرانی خود، مبنی بر شباهتهای اتفاقات منطقه و انقلاب ایران اذعان میکنند. درنهایت هم، در سناریوی مشترکی بسیج شدند که علقه حرکتهای ایجاد شده با انقلاب ایران را بگسلانند و قدمی نیز جلوتر رفتهاند و آنهم، استفاده از یک زخم داخلی است که اتفاقات پس از انتخابات ریاستجمهوری دهم، باعث ترَ در ستون خیمه نظام، یعنی نیروهای وفادار به انقلاب شده است.
ابتکار نوشته در آن زمان، هشدارهای بسیاری داده شد که هرچه سریعتر این ترَ پُر و ترمیم گردد؛ اما با کمال تأسف این ترَ نهتنها ترمیم نشد، بلکه هرروز با زاویه دارشدن بخشی از سیاستمداران داخلی، ژرفترگردیده. عمق این شکاف بهحدّی رسیده که آنان مرز خود را با دشمنان فراموش کردهاند و به مرزبندی با دوستان برخاستهاند.
کیهان یک روز بعد از تظاهرات 25 بهمن نوشته اسلام هراسی، شیعه هراسی و ایران هراسی هیچ کدام به مددشان نیامد. ویکی لیکس را علم کردند تا بگویند ایران چه قدر مغضوب کشورهای مرتجع از قاهره تا ریاض و امان و منامه و دوبی و صنعاست، نفهمیدند که همین بر قرب و محبوبیت جمهوری اسلامی نزد ملت ها می افزاید. نفهمیدند که وقتی از قول "امیر عبدالله رو به قبله" بگویند "سر مار را باید در ایران کوبید" دل های بیشتری را متوجه قبله انقلاب می کنند. تا اینکه مصر فوران کرد و اردن و یمن و بحرین به لرزه افتاد. چه باید کرد؟ چه می توانستند؟ قرار شد خاک بر آفتاب بپاشند و پنجه بر سیمای تابناک ایران بکشند شاید که از تابندگی و الهام بخشی بیفتد. همان رسانه ها که تا هفته ها به سانسور حقایق انتفاضه اسلامی مصر و تونس پرداختند، خیز برداشتند از گلوله برفی "هیچ" که دست به دست می گردانند و بزرگ می کنند، بهمن انقلاب و جنبش در ایران بسازند. پیش قاضی و معلق بازی!؟
نویسنده سرمقاله کیهان تظاهرات 25 بهمن را کاریکاتور بازی و تصویرسازی واژگونه خوانده و به حرکت در آوردن بدلی پیش نسخه حی و حاضر انقلاب که دیگر بار در 22 بهمن 88 و در بزرگراه امام حسین آزادی به حرکت درآمد؟
این روزنامه اظهار نظر کرده که سران گروه های اصلاح طلب قرار بود موتور الهام بخش انقلاب را خاموش کنند تا سودای اقتدا به ملت ایران در سر ملت دیگری نیفتد. قرار بود حاشیه ای در ایران بسازند و نگاه افکار عمومی را به این نقطه منحرف کنند تا آن طرف، متن انتفاضه و انقلاب اسلامی رو به فوران را ولو به ضرب و زور ارتش مصر و کماندوهای اسرائیلی- آمریکایی منکوب نمایند. قرار بود قهرمان بسازند، مثل بوعزیزی تونس! اما همه جای این "مهندسی معکوس" طی 02 ماه گذشته وارونه بود و محال بود آخرین حلقه آن وارونه از آب درنیاید.
انحراف نظامیان مصر
کارتون از فیروزه مظفری روزنامه خبر |
به نوشته این روزنامه بیم آن میرود که نظامیان مصری هم با ترفند مشابهی سرنوشت قیام پرشکوه ملت بزرگ مصر را دچار انحراف نمایند. این نکته از آن جهت اهمیت دارد که از یکطرف ملت مصر به تحولات مشکوک اخیر با تردید مینگرد و حاضر نیست صحنه را ترک نماید و از طرف دیگر آمریکا و رژیم تل آویو با حساسیت فراوان سعی دارند نظامیان را برای ادامه راه مبارک، تحت فشار قرار دهند.
روزنامه جمهوری اسلامی تاکید کرده این بدان معنی است که مقامات جدید مصر همچنان فرمانبر آمریکا و اسرائیل هستند. موضوع دیگر به تعهد نظامیان حاکم به قرارداد ننگین کمپ دیوید باز میگردد که قبل از اعلام تعهد قاهره، طی دستورالعمل اوباما رئیسجمهور آمریکا رسماً از تریبون کاخ سفید اعلام گردید و سپس نظامیان حاکم آنرا پذیرفتند.
میلیاردها دلار ایران معطل در هند
محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت نوشته پرداخت پول نفت صادراتی ایران به هندوستان چند هفتهای میشود که به دغدغهای جالب بدل شده است. پس از آنکه بانک مرکزی هندوستان اعلام کرد از این پس برای پرداخت بهای مواد خام وارداتی از ایران، تسهیلات بانکی ارایه نخواهد داد و این پرداختها باید خارج از چارچوب اتحادیه پایاپای آسیا انجام پذیرد، مشکلات نفتی ایران و هندوستان شروع شد.
به نوشته این مقاله صادرات نفت به هند قطع نشد اما هندیها از این حسننیت ایران نه تنها استفاده نکردند بلکه برای پرداخت پول به ایران پیشنهادهای عهد دقیانوسی دادند. چند روز پس از این محدودیت جدید رسانههای هندی خبر دادند ایران با دریافت 12 میلیارد دلار پول نفت صادراتی به هند با روپیه موافقت کرده ولی بانک مرکزی هند هنوز موافقت خود را با این مساله اعلام نکرده است. هند همچنان ساز مخالف میزد و ما همچنان نفتمان را به آنها میدادیم.
جهان صنعت نوشته بالاخره هندیها تصمیم گرفتند به جای پول نفت طلا بدهند که البته این پیشنهاد هرگز عملی نشد. با وجود تحریمهای مختلف بالاخره یک بانک آلمانی پذیرفت پول نفت ایران را مبادله کند که البته آن هم پس از فشارهای آمریکا منتفی شد.
و خلاصه این که :هفتههاست هندی ها برای پرداخت پول نفت ایران طفره میروند و هر روز یک بازی جدید به راه میاندازند. فعلا ما به دنبال پول نفتی میدویم که به هندوستان صادر شده است.
مربی برای فوتبال: مساله حاد روز
سیاست روز در گزارش مفصلی نوشته همانقدر که خبر ناکامی در جذب کارلوس کرش خیلی زود تمام محافل فوتبالی ایران را در بر گرفت انتخاب مربی ایرانی هم خیلی زود فوتبالی ها را تحت تاثیر قرار داد.
در حالی که تمام اتفاقات روزهای اخیر حکایت از آن داشت که کارلوس کرش بزودی هدایت تیم ملی فوتبال ایران را برعهده خواهد گرفت، این سرمربی پرتغالی دوشنبه شب با ارسال پیامی به رئیس فدراسیون فوتبال از حضور در ایران انصراف داد و البته مشکلات خانوادگی را بهانه کرد!
به نوشته این روزنامه علی کفاشیان با 2 مصاحبه با 2 خبرگزاری خود را به صدر اخبار رساند. او به فارس گفته است: ما تمام تلاشمان را برای جلب رضایت آقای کرش انجام دادیم اما ایشان نپذیرفت که به ایران بیایند. او همچنین تاکید کرده که برای تغییر نظر کرش هیچ تلاش انجام نخواهد داد و التماس او را نخواهد کرد، اما چند خط پایینتر در پاسخ به این سوال که اگر مربیان موفق ایرانی، توسط باشگاههایشان آزاد نشوند چه باید بکنند، با شوخی و خنده جواب داده است: "لتماسشان میکنیم." خب از این جملات اینطور برمیآید که کفاشیان دیگر حوصله آغاز یک پروسه تازه انتخاب سرمربی ندارد. او به ایسنا هم گفته است: "ما باید به همه دنیا ثابت کنیم که میتوانیم روی پای خود بایستیم. ما در مذاکره با کرش حسننیتمان را ثابت کردیم اما واقعیت این است که در اتوبانی قرار داریم که موانع بسیاری در آن وجود دارد".
سیاست روز اضافه کرده او حرفش را اینطور ادامه میدهد که من اعتقاد دارم ما مربیان خوبی داریم که میتوانیم با آنها به نتایج خوبی برسیم، اما خستگی کفاشیان جایی برملا میشود که این جمله را میگوید: در این مملکت وقتی جوانان اتم شکافتند، کار مربیگری تیم ملی کار سختی نیست.
در آخر گزارش آمده: این جمله از آنجا تعجببرانگیز است که کفاشیان پیشتر رهبری پیشبرد پروژهای را برعهده داشت که حضور مربی خارجی را برای مربیگری تیم ملی لازم میدانست، مربیای که بتواند با تاثیرات مختلف خود در ابعاد متفاوت شکل تازهای به فوتبال ایران بدهد و با موقعیت بینالمللی خود، باری را از روی دوش فدراسیون بردارد.
در همین زمان مردم سالاری خبر داد که دو مدرس خارجی که وظیفه تدریس در کلاس های پایه مربیگری را بر عهده داشتند به شکل عجیبی ناپدید شدند.
رییس کمیته آموزش فدراسیون فوتبال به نوشته این روزنامه خبر را تائید کرده و گفته در حال بررسی موضوع هستیم; این افراد قرار نبود ایران را ترک کنند. این دو مدرس خارجی که قرار بود دوره های آموزشی پایه را تحت نظر بگیرند با غیبت ناگهانی خود تعجب اهالی فدراسیون فوتبال را موجب شدند.
طنز پرداز سیاست روز نوشته بعد از اینکه نوه فینقیلی (فینگیلی) "خاویر کلمنته" قاقالیلی را بهانه کرد و اجازه نداد، پدربزرگش، سرمربیگری تیم ملی ما را قبول کند ناچارا رفتیم سراغ "افشین قطبی" اما فکر "بانو یوروم" را نکرده بودیم. این کرهای چشم بادامی هم که انگار از خوشتیپی افشینخان نگران بود و میترسید نامزدش در ایران چشم بخورد (شاید هم با چشم بد نگاهش کنند) دست آقایشان را گرفتند و از مملکت رفتند.
به نوشته این ستون: حالا نوبت "کارلوس کرش" پرتغالی است که با توپ و تشر عیال مربوطه، دمش را روی کولش بگذارد و به کشورش برگردد.
تحلیل سینمایی: همیشه پای یک زن در میان است.
تحلیل اقتصادی: پسته خندان و کلهقوچی یرانی در دنیا بینظیر است.
تحلیل میراث فرهنگی: فرش دستباف ایران، فوق العاده مرغوب است.
تحلیل عاطفی: بابا رو بوس کن که تو دنیای منی!
تحلیل منطقی: از این پس فقط کسانی برای مربیگری تیم ملی دعوت شوند که رضایتنامه پدر، مادر، فرزند، نوه، عمه، خاله، زندایی.