بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 26 بهمن
مسعود بهنود
روزنامه نگار
هیچ خبری نبود، بی سابقه ترین قرارداد بسته شد
در حالی که اکثر روزنامه های امروز صبح تهران درباره حوادث دیروز شهرهای بزرگ کشور سکوت کرده و ترجیح داده اند از مسائلی که از نوشتن آن ها منع شده بودند خودداری کنند، روزنامه های هوادار دولت شرکت کنندگان در تظاهرات را "چند صد تن از اوباش" خوانده و ادعا کرده اند که در تهران همه چیز عادی بود. آن ها حتی قطع ارتباطات و پارازیت در پخش برنامه های ماهواره ای را نیز تکذیب کرده اند.
قرارداد سی میلیاردی با ترکیه که همزمان با حضور رییس جمهور آن کشور در تهران به امضا رسید عنوان اصلی روزنامه های دولت است که با عنوان هائی مانند بی سابقه ترین به انعکاسش پرداخته اند و تاخیر در ارسال بودجه سالانه به مجلس هم موضوع مورد علاقه روزنامه های اقتصادی است که مخالفت نمایندگان مجلس را منعکس کرده اند.
تهران که در آن خبری نبود دیروز
محمدرضا جمالی در تهران امروز نوشته حکایت سران فتنه در کشور ما جالب و عبرتآموز است. جالب از این منظر که آنها گرفتار بیماری توهم شدهاند و عبرتآموز از این منظر که چگونه انسانها در گذر زمان گرفتار استحاله شده و بعد از مدتی دیگر همه آن چیزی که سالها برای آن کوشیدهاند تا بدان دست یابند با یک حرکت اشتباه و گرفتار شدن در اوهام و خیالات و دل بستن به فریبها و مطامع دنیوی و آمال زودگذر همه را به یک باره از دست میدهند.
به نظر نویسنده این گزارش حکایت فراخوان حضور در 25 بهمن برای حمایت از مردم تونس و مصر، توهم بافیهایی بود که داغ داغ بود اما نه در خیابانها بلکه در سایتهای بیبیسی، رادیو زمانه، دویچه وله و بالاترین و تلویزیونهای ماهوارهای ضد انقلاب که به دروغ خبر حضور مردم را در خیابانها میدادند و جالب اینکه این دروغپردازی رسانههای زنجیرهای بیگانگان به سرعت بعد از چند ساعتی فروکش کرد.
تهران امروز نوشته در مشی و مرام فتنهگران چه اتفاقی افتاده است که چنین دچار فقر در تحلیل و اوهامبافی شدهاند که بیبیسی فارسی به گمان اینکه خبری است و میتواند از نمد ناآرامی در ایران کلاه تزویری برای خود ببافد، سراسیمه پخش برنامههای خود را 2 ساعت زودتر از موعد آغاز میکند؟
کیهان در گزارش خود شرکت کنندگان در تظاهرات دیروز را "چندصد تن از اوباش سازمان یافته" خوانده، ضمن خبر دستگیری کسانی که تظاهرات کرده بود نوشته به سرعت ارتباطات خارجی برخی از آنها هم آشکار شده است.
همین روزنامه سپس ادعا کرده عملا کسی به درخواست موسوی و کروبی برای تجمع خیابانی اعتنا نکرد. اگرچه جریان فتنه داخلی و خارجی مناطق و خیابان هایی را برای تجمع اعلام کرده بود که به طور طبیعی در ساعات پایانی روز شلوغ و پر ازدحام است ولی مشاهدات عینی خبرنگاران کیهان نشان می دهد مردم که کوچکترین اعتنایی به تحرکات مشکوک آشوبگرانی که از محل های کار خود بازمی گشتند و در بین جمعیت در حال تردد، مترصد فرصتی برای آشوبگری بودند، نکردند.
روزنامه کیهان در عین حال برخورد نیروی انتظامی را با مردم خوب و محترمانه توصیف کرده و نوشت راهنمایی مردم به حرکت در مسیرهایی که از بار ترافیکی خیابان هایی مانند انقلاب و ولی عصر بکاهد نیز از صحنه های قابل توجهی است که خبرنگاران کیهان تصاویر و گزارش های متعددی از آن تهیه کرده اند.
در پایان گزارش آمده در تمام این صحنه ها مطالبه مردم از ماموران انتظامی آن است که «ریشه فتنه را بکنند» و یکبار برای همیشه تکلیف اوباش را روشن کنند.
کیهان و جوان در گزارش های یک شکل خود نوشته اند برخی از مردمی که دیروز با هدف «برخورد با اوباش» به خیابان های تهران آمده بودند به روش هایی کاملا ابتکاری صدای خشم خود را به گوش این رسانه های صهیونیستی رساندند.
کیهان نوشته "در یک مورد جالب توجه یک به اصطلاح خبرنگار بی بی سی فارسی در تماسی مستقیم از میدان صادقیه با این شبکه اعلام کرد که مردم در دفاع از موسوی و کروبی به خیابان ریخته اند و به نفع بی بی سی شعار می دهند. مجری از او خواست گوشی تلفن خود را نزدیک تظاهر کنندگان ببرد تا صدای آنها قابل شنیدن باشد و وقتی او این کار را انجام داد مردم یک صدا فریاد زدند: «بی بی سی حیا کن...»! و شبه خبرنگار مذکور به ناچار با دستپاچگی تلفن را قطع کرد".
جوان روزنامه هوادار دولت هم در ضمن انتشار همین گزارش ابراز عقیده کرده "شبکه بی بی سی در گفتگو با یک شاهد عینی! از تهران حسابی سنگ روی یخ شد".
به نوشته این روزنامه خبرنگار افتخاری بی بی سی موقعیت و جمعیت مناسبی را برای گزارش دهی انتخاب نکرده بود و وقتی در حال گزارش دادن از یکی از خیابانهای تهران بود، "شعار مرگ بر انگلیس و مرگ بر بی بی سی" که از سوی جمعیت گفته می شد در این شبکه انگلیسی طنین انداز شد.!
حسین شریعتمداری هم در یادداشت روز کیهان همین موضوع را نقل کرده و نوشته چند روز پیش موسوی و کروبی اعلام کردند که قصد دارند روز 25 بهمن برای حمایت از مردم مصر راهپیمایی کنند! و برای این راهپیمایی درخواست مجوز کردند! آنها به خوبی می دانستند که در هیچ کشوری به ستون پنجم افشا شده دشمن اجازه حضور در عرصه را نمی دهند.
به نوشته این مقاله در پی اعلام راهپیمایی روز 25 بهمن، تمامی رسانه های آمریکایی، اروپایی، صهیونیستی به گونه ای حیرت انگیز به صف شدند و سایت های اینترنتی وابسته به آنها نیز برای حمایت و پوشش این به اصطلاح راهپیمایی اعلام آمادگی کردند اما سرانجام دیروز «کوه» موش زائید.
مدیر روزنامه کیهان در نهایت پرسیده آیا تجمع نهایتا 400-300 نفر از جمعیت 75 میلیونی ایران و یا از جمعیت 12 میلیونی تهران برای مخالفت و ضدیت با انقلاب و نظام، نشانه پایگاه مردمی عظیم و گسترده جمهوری اسلامی ایران نیست؟ یک کیلو شکر هم خیلی بیشتر از این آشغال دارد. ندارد؟!
غلامرضا کمالی پناه در سرمقاله ابتکار از قول فرانسوا کوپر نویسنده فرانسوی نوشته تیمور لنگ وقتی به توس رسید، دستور داد سرقبر فردوسی را بردارند؛ با شگفتی دید که قبر شاعر غرق در گُل است و به سمت مقبره چنگیز مغول شتافت و قبرش را باز کردند. تیمور بر خود لرزید؛ زیرا گور ستمگری غرق در خون بود.
در ادامه مقاله از قول حسنین هیکل، روزنامهنگار مصری آمده در خیابان های مصر یک دسته جوانان شجاع و صادق بودند که برای سقوط دیکتاتور قیام کردند و نمایانگر تحقق رویاهای مصر بودند و در مقابل این گروه عظیم، دستهی حقیری بودند که با اسب و شتر و الاغ به مردان حمله کردند و سعی نمودند شعلههای آتش خشم ستمسوز جوانان را با خون فرونشانند. الاغسواران، اجیرشدگان قدرتمندان که تنها چیزی که دارند، پرداخت پول برای بهخدمتگرفتن خنجرها و خریدن اسلحه و بهکارگیری اوباش است.
مقاله ابتکار با این جملات به پایان می رسد: بیتردید، همه سیاستمداران و نامداران از درازنای دالان تاریخ گذر خواهند کرد. آیا با دستهی گل به استقبال آنان خواهند رفت یا از چهرهی نفور و دستهای خونآلودشان خواهند رمید؟
رفاقت و رقابت ایران و ترکیه
در میان روزنامه های سه شنبه صبح تهران "بسته تجاری 30 میلیارد دلاری گل" عنوان اصلی ابتکار است، رسالت از "تصمیمات کلان برای توسعه روابط ایران و ترکیه" نوشته، "روابط آنکارا و تهران از همسایگی فراترست" در صدر عنوان های قدس آمده، تهران امروز از "روز سی میلیارد دلاری آنکار" نوشته و جهان صنعت و ایران از "بی سابقه ترین توافقات اقتصادی ایران و ترکیه" نوشته اند.
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته ایران و ترکیه دوستان دیرینهاند؛ اما این دوستی همواره آمیخته با رقابت و حتی گاه خصومت پنهان بوده است. هنر دیپلماسی دو کشور از سال 1303 که «پیمان دوستی» امضا کردند تاکنون این بوده که نگذاشتهاند تزاحم منافع آنان، به تخاصم آشکار منجر شود.
به نظر نویسنده مقاله در یک دهه اخیر که حزب اسلامگرای عدالت و توسعه بر ترکیه حکم میراند، عنصر تازهای به روابط دو کشور اضافه شده است. ایران به اقتضای نظام سیاسی و ماهیت ایدئولوژیک خود، مدافع جنبشهای اسلامی و از جمله مقاومت مردم فلسطین است. ترکیه نیز به اعتبار تقید رهبران جدید خود به اسلام، خود را ناگزیر به حمایت از مسلمانان میبیند.
سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به تفاوت های نگاه دو کشور به مسائلی مانند رابطه با اسرائیل و حتی تحولات اخیر مصر نوشته تازهترین موضعگیری ترکیه در این زمینه در تحولات اخیر مصر بود که با خواستههای تنازلگرایانه غرب در باب حفظ نظام سیاسی مصر بدون حسنی مبارک بیشتر همخوانی داشت تا انتظار جمهوریاسلامی در باب تغییر رژیم در مصر. با وجود این، ایران و ترکیه همچنان میکوشند، نیمه پرلیوان روابط را ببینند.
دیکتاتور ها ناپایدارند
مقالاتی درباره حوادث مصر و تونس و احتمال گسترش آن به بحرین و سایر نقاط در حالی در روزنامه های امروز تهران منعکس است که روزنامه های جهان با اشاره به حوادث دیروز ایران را نیز از جمله کشورهائی می دانند که احتمال دارد در معرض تغییرات قرار گیرد. با این همه کیهان خبر داده "موج انقلاب اسلامی یمن و بحرین را هم فراگرفت"، سیاست روز گزارش اصلی خود را با این تیتر منعکس کرده "خطراتی که قیام مصر را تهدید میکند"، آفرینش از قول رییس مجلس نوشته "آمریکا می خواهد رهبر امریکائی برای مصر ایجاد کند" و روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "تظاهرات جمعه مصر برای تحقق همه خواست های مردمی".
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود ضمن آن که بیداری ملتها را که به سقوط پیاپی دیکتاتورها انجامیده، تحت تاثیر "افکار بلند امام خمینی" خوانده اظهار نظر کرده که کلیه دست اندرکاران و مسئولان با مطالعه عمیق مواضع امام و دقت در آنها، افکار و عملکردهای خود را با خط امام تطبیق دهند. در ماجرای مصر، در طول 20 سال گذشته بسیاری از مسئولان ایرانی در سطوح مختلف تلاش کردند با رژیم حسنی مبارک رابطه برقرار نمایند.
در این مقاله گزارش شده که اولین بار حدود 20 سال قبل این نغمه ناموزون از وزارت خارجه آن زمان شروع شد و تا همین یکماه قبل این تحرک ادامه داشت. در سالهای گذشته کار به جائی رسید که تعدادی از مسئولان ایرانی برای سفر به مصر و دیدار با مبارک و اعضای رژیم او در صف میایستادند و با هم مسابقه میدادند، سخن از حذف نام شهید خالد اسلامبولی از یکی از خیابانهای تهران به میان آوردند و حتی اعلام کردند که اگر دولت مصر آمادگی داشته باشد تا آخر وقت اداری همین امروز آماده بازگشائی سفارتها در قاهره و تهران هستیم!
نویسنده روزنامه جمهوری اسلامی بدون نام بردن از محمود احمدی نژاد که چند سال پیش در صدد تجدید روابط ایران و دو حسنی مبارک برآمد نوشته خدا را شکر که طرفداران برقراری رابطه با رژیم مبارک موفق به چنین کاری نشدند و فرمان امام که موجب قطع رابطه با آن رژیم کمپ دیویدی شد همچنان محترم باقی ماند.
کارتون حسن کشتکار - روزنامه جوان |
به نظر نویسنده این مقاله اگر چه می توان خشم مردم را با خشونت کنترل یا سرکوب کرد اما این موضوع همچون زخمی چرکین سرباز خواهد کرد و تمام جامعه را در برمی گیرد و آن روز است که هیچ دارویی درمان گر آن نیست.
مردم سالاری نوشته فقر در جوامع عربی در روزهایی که خاندان های حکومتی ارقام نجومی را اختلا س می کردند نقطه نفرت انگیز از جامعه جهانی ثبت شده است. گرچه برخی، شبکه های اجتماعی را آغازگر و گسترش دهنده اعتراضات عربی می دانند اما چگونه می شود در کشوری که فقر در آن بیداد می کند شبکه اجتماعی یک خیزش تاریخی را ایجاد کند؟
در پایان این مقاله آمده تاریخ گواهی می دهد که حکومت ها جملگی ناپایدارند و عمر آنها زودگذر که یک به یک سقوط کردند و سقوط خواهند کرد اما علت این نابودی ها بی دلیل نبوده است.
ذائقه ها به میوه داخلی برگشت
گزارش اصلی قدس نشان می دهد در حالی که کمتر از 35 روز به سال نو باقیمانده اما پس لرزه های نوسان قیمتها در بازار اتفاق افتاده است و در حال حاضر میوه های داخلی که با تمایل مصرف کنندگان روبروست، گرانتر از میوه های وارداتی به فروش می رسند و این تفاوت قیمتها به طوری است که هم اکنون قیمت پرتقال داخلی 50 تا 100 تومان گرانتر از پرتقالهای خارجی است.
این روزنامه نوشته این در حالی است که به تازگی مشاهده شده که برخی از خرده فروشی ها، میوه های داخلی که دارای بسته بندی هستند را به جای میوه های خارجی به فروش می رسانند. البته این موضوع برای برخی از میوه ها مانند انار رخ داده و این میوه با بسته بندی و برچسب های خارجی در خرده فروشی ها عرضه می شود در حالی که محصول داخلی است.
به نوشته قدس رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران این موضوع را ناشی از گران فروشی و ترغیب مصرف کننده به خرید این محصولات دانست و گفت: این بسته بندی ها آنقدر خوب هستند که ممکن است حتی فروشندگان هم اطلاعی از این موضوع نداشته باشند. حسین مهاجران با بیان اینکه نباید در خرید به مارک میوه توجه کرد، گفت: فروشندگان برای جذب مشتری و گران فروشی از این روشها استفاده می کنند.
اخباری از داخل مجمع
این گزارش را از روزنامه خبر بخوانید:
مصطفی میرسلیم ترکیب سیاسی اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام را از طیفهای گوناگون خواند. این چهره سیاسی اصولگرا که سالهاست، در مجامع سیاسی حضور چندانی ندارد، روز یکشنبه در مراسمی ظاهر شد که به رونمایی از کتاب خاطرات حبیب الله عسگراولادی اختصاص داشت.
میرسلیم که تنها منصب سیاسی مهم وی در حال حاضر، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت است، با اشاره به چگونگی تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام و وظایفی که این مجمع بر عهده دارد، اظهار کرد: مقام معظم رهبری ترکیبی را برای اعضای مجمع مقرر کردند که این ترکیب حاوی طیفهای مختلف سیاسی است. ما براساس مدارکی که در اختیارمان قرار میگیرد، نظرهای مختلف را بررسی و مطالعه و سپس طی یک جمعبندی اعلام رای میکنیم.
به نوشته روزنامه خبر وی افزود: ما میتوانیم در مجمع وقتی اظهارنظر میکنیم یا رأی میدهیم، این اظهارنظر ما سیاسی، یعنی در جهت برآوردن منافع سیاسی و گروهی باشد، چنانچه در این 14 سالی که من در مجمع تشخیص مصلحت نظام بودم، شاهد در نظر گرفتن جنبههای سیاسی و اظهارنظرها و حتی غیبتکردن نیز بودهام. اما باید شهادت دهم یکی از اعضایی که در این زمینه موفق بوده، جناب آقای عسگراولادی است. شما وابستگی سیاسی و گروهی ایشان را میدانید؛ اما من یکبار ندیدهام که اظهارنظر و رأی دادنشان برای این باشد که منافع گروهی و شخصیشان مورد توجه قرار بگیرد.
گزارش نشان می دهد وزیر ارشاد کابینه دوم هاشمی رفسنجانی درباره حوادث یک سال اخیر هم سخن گفته است: با توجه به جریانات بعد از فتنه سال 88، گروهی از دوستان مجمع دور هم جمع شدند تا فعالیتی را در جهت فروکشدادن عواقب ناگوار این فتنه مدنظر قرار دهند. این کار، کار مجمع نبود، بلکه در حاشیه مورد توجه قرار گرفت. با تعدادی از اعضای مجمع به سامان خوبی برسیم تا درنهایت وحدت بین اصولگرایان برقرار شود. آقای عسگراولادی در این مسیر قدم برداشتند؛ درحالیکه این بحث جزو وظایفشان به عنوان عضو مجمع نبود.
بازی با تیترها
قذافی در تظاهرات علیه خودش. از حسین صافی. روزنامه خبر |
- تذکر بادامچیان به احمدی نژاد: روش شما در تضعیف مجلس و رئیس آن صحیح نیست [یه روش دیگه ای انتخاب کنید]
- مسعود دهنمکی: شما هنوز عصبانیت من را ندیدهاید [چرا بابا؟ قبلاً خیلی محکم نشون داده بودی]
- احمدی بیغش: اعضای خبرگان وضعیت مدیریت مجلس خبرگان را یکسره کنند [یه کم سریع تر لطفا]
- سبحانی نیا: اگر بهبهانی در جلسه استیضاح حاضر میشد سرنوشتش تغییر میکرد [این جوری شاید سرنوشت بعضی مسافرین هواپیماها هم تغییر میکرد]
- کوهکن:عزم مجلس اتمام بررسی بودجه 90 تا پایان سال است [ولی دولتو نمیدونم]
- سجادی: بیتالغزل فعالیتهای سیاسی، حفظ وحدت است [تو میخوای این غزل سروده نشه!]
|
|
|
|