آرزوی گل در تهران : جانشینی امارات برای آن ۱۰ میلیارد دلار ایرانی ها


آرزوی گل در تهران : جانشینی امارات برای آن 10 میلیارد دلار ایرانی ها

عصر ایران- سفر سه روزه عبدالله گل رییس جمهوری ترکیه به ایران با هیئت " پروپیمان " اقتصادی که شامل دهها تن از کارآفرینان و بازرگانان ترک است را باید از ابعاد و زوایای گوناگون مورد بررسی قرار داد.

نخستین بعد این سفر از جنبه روابط دو جانبه و نزدیکی دو کشور در سال های اخیر قابل تحلیل است . حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه در سال های اخیر تلاش داشته است تا روابطی نزدیک تر با ایران برقرار سازد. رای منفی ترکیه به چهارمین قطعنامه تحریمی ایران ( به همراه برزیل) نمود عینی این سیاست ترکیه بوده است.

اما جنبه دیگر روابط دو کشور ایران و ترکیه علاوه بر پیشینه های تاریخی به محاسبات عدد و رقمی دولتمردان ترکیه بر می گردد . دولت رجب طیب اردوغان نخست وزیر اسلامگرای ترکیه یکی از محاسبه گر ترین دولت های منطقه است و سنگ بنای سیاست خارجی این کشور را در جهت سیاست عملگرایی و توسعه اقتصادی قرار داده است .

از این رو دولت اردوغان در سال های گذشته با قلم کشیدن روی موضوع اختلافات تاریخی خود با ارمنستان ، تنش زدایی با یونان ، توسعه روابط با چین ، هند و روسیه و یافتن متحدان منطقه ای و فعال تر شدن در سیاست خاورمیانه ای تلاش کرده است فضایی مناسب تر برای جهش اققتصادی خود فراهم کند و تا حدود زیادی هم در این سیاست موفق عمل کرده است.

توسعه روابط با ایران یکی از اهدافی است که در چارچوب این سیاست ترکیه قابل تحلیل است . مقامات آنکارا به خوبی ضعف ها ، توانمندی ها و کمبودهای طرف ایرانی را می شناسند و به خوبی می دانند که در شرایط کنونی می توانند بهره ای دو یا چند جانبه از رابطه با ایران ببرند.
توسعه روابط با ایران در شرایط کنونی برای ترکیه چند ویژگی ممتاز و برجسته دارد ، از جمله اینکه :

1- در صورتی که این کشور نقش دروازه تعامل ایران با شرکت های اروپایی را بازی کند سود سرشار اقتصادی ، به جیب ترکیه می رود. ترکیه می تواند با ایفای این نقش جای امارات و به ویژه دبی را پر کند و به عنوان دروازه ورود کالا و صادرات مجدد کالا به ایران مطرح شود.

2- دولت آنکارا می تواند با توجه به فشارهای تحریمی به ایران امتیازهای بیشتری را بابت توسعه روابط اقتصادی و سیاسی خود از ایران دریافت دارد.

3-  ترکیه می تواند از توسعه روابط با ایران به عنوان یک اهرم موثر در تعاملات خود با غرب ( آمریکا ، اتحادیه اروپا و حتی اسراییل ) بهره ببرد.

اما در سوی دیگر این معادله و به هنگام ارزیابی منافع طرف ایرانی از توسعه روابط اقتصادی با ترکیه باید اشاره کرد که مهم ترین دستاوردهای ایران از توسعه روابط اقتصادی با ترکیه در دو عامل زیر خلاصه می شود :

1- دور زدن تحریم ها و ایجاد امکانی برای حفظ رابطه تجاری با شرکت های اروپایی که علی رغم میل خود مجبور به محدود کردن رابطه با ایران شده اند.

2- کسب ژست سیاسی و اعلام شکست تحریم ها با توسعه روابط اقتصادی و سیاسی با ترکیه .

بنابراین با نگاهی به دو سوی معادله رابطه رو به توسعه ایران و ترکیه باید اذعان داشت که این روابط اگر چه برای ایران خالی از فایده و منافع نیست ، اما منافع ترکیه از توسعه روابط اقتصادی با ایران بسیار بیشتر از منافعی است که  از توسعه رابطه با ترکیه ، عاید ایران می شود.

از این رو  می توان انگیزه های عبدالله گل را از آوردن هیئتی صرفا اقتصادی به تهران درک کرد و گفته های رییس اتاق بازرگانی ترکیه در تهران در انتقاد از صاحبان سرمایه ایرانی در عدم سرمایه گذاری مناسب در ترکیه را فهم کرد.

در این میان ، نکته غم انگیز ماجرا آنجاست که اقتصاد ایران حتی در بخش خصوصی ، برای عمده صادرات و واردات و تعاملش با جهان ، نیازمند واسطه است و اگر دیروز و امروز ، امارات متحده عربی و مشخصاً شیخ نشین دوبی ، این نقش را بازی می کردند ، امروز با تشدید بحث تحریم ها ، این ترکیه است که هوشمندانه برای ما کیسه دوخته است.

تراز تجاری ایران و امارات در سال های اخیر حدود 10 میلیارد دلار به سود امارات بوده است و این در حالی است که خود امارات ، راسا هیچ کالا و خدماتی به ایران صادر نکرده و فقط نقش واسطه را داشته است. در واقع این 10 میلیارد دلار ، حق الزحمه بادآورده واسطه گری شان بوده است که از جیب ملت ایران رفته و باعث گران شدن کالا در کشور شده است.

حال که امارات تحت فشار آمریکا ، محدودیت های جدیدی را علیه ایران وضع کرده ، ترکیه با این استدلال که چرا جای خالی امارات را پر نکند و میلیاردها دلار سود راحت الوصول را به اقتصاد خود تزریق نکند ، وارد گود شده است و در این میان ، این مردم ایران هستند که باید متحمل هزینه های واسطه گری ها شوند و چه فرقی می کند که پولشان به جیب همسایه عرب جنوبی برود یا همسایه ترک نشین غربی؟ مهم این است که ما داریم این هزینه را متحمل می شویم و این پول از جیب ما بیرون می رود.
... و خوشا همسایگانی که از این خوان نعمت ، متنعم اند!
آلبالو - ایران - تهران
دزززززززد ! حالا این راهزن هم سر گردنه رو شولوغ دیده !!
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

khosh bavar - ایران - یزد
ترکیه فقیر به پول نیاز دارد, زیرا " دمکراسی " و " مدرن " شدن ان به پول هنگفتی نیاز دارد و تا زمانیکه این کشور بسیار فقیر و بسیار پهناور در این سطح امروزی بماند, اروپا هیچ " تمایلی " ندارد, ترکیه فقیر را جزو اتحادیه اروپا کند و برای مدرنیزه کردن دمکراسی و اقتصاد ان میلیاردها پول خرج کند, بدینجهت با اختلافات " مصنوعی " بین ایران و کشور عربی منطقه, توجه ایران را به ترکیه جلب کنند تا ان پولی که ایران به جیب عربها کند, وارد بازار اقتصادی ترکیه شده تا ترکیه را مناسب در اتحادیه اروپا بدانند. شاد و هوشیار باشیم !
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

Ehsan_14 - اتریش - وین
کارمان به کجا کشیده که این بی فرهنگهای ترکیه ای هم میخوان سر ما کلاه بزارن
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

DrPhil - دانمارک - نوبغو
من نمی دونم چرا از ترک ها بدم میاد!! البته منظورم ترک های ایران نیست. ترک های ترکیه است. شاید هم به خاطر رفتار بدون فرهنگشون اینجا باشه. خداییش من تا حالا ترکی رو ندیدم که یه مدرک درست و حسابی داشته باشه. همشون از دم پیتزا فروشی دارن.
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
آرزویت را به گور ببری دشمن ایران!
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

ghalamfarsai - سوئد - مالمو
خیلی طبیعیه که دولت ترکیه iول به فکر مردم خودشه. و این دولت ایرانه که باید از حقوق مردم ایران دفاع کنه...... تا خودمون کاری نکنیم هیچکی برای ما کاری نمیکنه.
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

bita tehrani - کانادا - ویکتوریا
جامعه کنونی ایران یک جامعه سیاست زده است.منافع و منابع ملی فدای یکی دو سال بیشتر ماندن این حکومت کثیف میشود.ترکها هم که همیشه دنبال مطرح شدن در اروپا هستند بهمان دلیلی که خوش باور گفت.مضحکتر از همه جمله ای بود که ا.ن فیلسوف راجع به امارات گفته بود:"امارات پیشرفت کند انگار ما پیشرفت کرده ایم"!!حالا خیالش از امارات راحت شد نوبت ترکیه رسید.نوبت درافشانی های بعدی هستیم
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

pelle - سوئد - استکهلم
اروپا که ترکیه را داخل آدم حساب نکرده و نمیکند ، ولی خاک تو سر جمهوری اسلامی که بخاطر انزوا و بیکسی به هر ننه قمری اجازه میدهد کشورمان را بچاپند و دندان طمع به نان سفره کودکان گرسنه ایران داشته باشد .
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

رهبر کورش بزرگ - المان - المان
ترکیه بزرگترین انگل جهان است دولتش با همه به رختخواب میره با امریکا اروپا اسراییل کشورهای عربی ایران و از هر کدام ی جوری باج سیاسی میگیره به امید تحریم هر چه زودتر کالاهای ترکیه ای المان
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

GOLDEN REMIX - استکهلم - استکهلم
DrPhil - دانمارک - نوبغو . هموطن گرامی‌ من هم تو ایران دانشگاه رفته‌ام و کار خوبی هم داشتم و الان اینجا پیتزا فروشی دارم مگر چه اشکالی‌ داره دزدی نمیکنم قاچاق تریاک نمیکنم سر مردم کلاه نمیزارم در ضمن خیلی‌ از کشورها از جمله ترکیه اکثرا آدمهای کم سود آنها مهاجرت می‌کنن چون دلیل مهاجرت آنها اقتصادی است نه‌ مثل ایرانیها که مهاجرت به خارج نوعی کلاس و امتیاز محسوب می‌شه. سوئد استکهلم
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
دزد تر از ترکیه وجود نداره و نامرد تر این را در جنگ ایران و عراق تجربه کردیم
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

golden remix - سوئد ا - استکهلم
خوب این طبیعی است هر کشوری با کشور دیگه رابطه برقرار میکنه که سود ببره. همین سوئد که ادعای بشر دوستیش گوش فلک رو کار کرده یکی‌ از بهترین شریک تجاری ایران است که تجارتش فقط به نفع دولت ایران است نه مردم چون تجهیزات مخابراتی و اسلحه میفروشه. هر چند که دولت اسلامگرای ترکیه محبوب مردم نیست ولی‌ با این حل حداقل یک نمونه کوچک از کارهایی‌ که برا مردمش کرده این که آلمان و ژاپن و کره جنوبی شهروندان ترکیه را برای سفر به آن کشورها از ویزا معاف کرد
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
راستی اون 20میلیارد دلار نا قابل ملت ایران چی شد
سه‌شنبه 26 بهمن 1389

DrPhil - دانمارک - نوبغو
GOLDEN REMIX - استکهلم - استکهلم اگه دقت کنید می بینید که من نوشتم هیچ کدوم مدرک درست و حسابی ندارن. شما اگه مدرک داری خودتو از اونا سوا کن.
چهار‌شنبه 27 بهمن 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.