بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۴ بهمن


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه 24 بهمن

مسعود بهنود

روزنامه نگار

نارضایی از انقلاب ناتمام مصر و انتقاد فرمانده از فیلم

روزنامه های تهران در دومین روز از جشن پیروزی مردم مصر، سرایت انقلاب به دیگر کشورهای عربی را نوید داده و در مقالات خود از این که ارتش مصر به جا مانده ابراز نگرانی کرده و خواستار ادامه انقلاب تا سقوط کامل نظام مصر شده اند. از میان اخبار داخلی مخالفت دولت با استانی شدن انتخابات" و دفاع از وزیر استیضاح شده در دولت، و انتقاد فرمانده نیروی انتظامی از فیلم ابراهیم حاتمی کیا در این روزنامه ها با اهمیت دیده شده است.

این روزنامه ها پیآمدهای حوادث مصر را در صدر اخبار خود آورده اند: "شادمانی ملت ها، عزای حاکمان عرب" تیتر اول کیهان است، رسالت نوشته "سقوط مبارک خاورمیانه را لرزاند"، سیاست روز از "سیاست یکی به نعل یکی به میخ ارتش" نوشته و جام جم در صدر اخبار خود نوشته "استقبال جهان از سقوط یک دیکتاتور".

اما خراسان "پس لرزه های مصر در الجزایر و یمن" را پر اهمیت دیده، روزنامه جمهوری اسلامی از "گسترش قیام مردم مصر به دیگر کشورهای عربی" خبر داده، ابتکار نوشته "جنبش عربی این بار در الجزایر" و تهران امروز نوشته "موج ناآرامی ها به الجزایر رسید".

و بالاخره ابرار از زبان رییس مجلس نوشته "دوره بی توجهی به خواست ملت ها سپری شد" و آفرینش از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "ریشه اصلی حوادث منطقه هشیاری مردم است".

کارتون جام جم؛ اثر سعید صادقی

تاثیر وقایع مصر

روزنامه جمهوری اسلامی با تاکید بر این که در مصر و تونس، دیکتاتورها ساقط شده‌اند ولی دیکتاتوری هنوز برجاست نوشته مردم مصر از همان روز اول که میدان التحریر قاهره را به عنوان محل بیان اعتراضات خود انتخاب کردند این شعار را به زبان آوردند که "الشعب یرید اسقاط النظام". و نظام، در اصلی‌ترین کاربرد سیاسی خود، به معنای نوع حکومت است.

این روزنامه اظهار نظر کرده که مردم مصر درصدد نفی "جمهوریت" نبودند، بلکه هدفشان این بود که نظام حکومتی جمهوری باقی بماند اما پیرایه‌هایی که به آن بسته شده از بین برود. این پیرایه‌ها عبارتند از دیکتاتوری، وابستگی به آمریکا، نوکری برای اسرائیل، چپاول ثروت کشور، زیر پا گذاشتن استقلال کشور، از بین بردن آزادی، نادیده انگاشتن رأی مردم، به حساب نیاوردن اعتقادات دینی، فساد اقتصادی، ضعف مدیریت، نفوذ بیگانگان در کشور، به فراموشی سپردن آرمان‌ها و نادیده گرفتن قانون اساسی.

روزنامه جمهوری اسلامی مدعی شده که به همین دلیل است اکنون اخوان المسلمین خواستار کنار رفتن نظامیان از قدرت و سپرده شدن آن به غیر نظامیان است و در مرحله بعد، برگزاری انتخابات آزاد، سالم و قانونی، خواسته عموم مردم مصر است و بسته شدن سفارت رژیم صهیونیستی در قاهره، یکی از اقداماتی است که در چارچوب اسقاط نظام دیکتاتوری حسنی مبارک صورت گرفت.

حمیدرضا آریان‌پور در گزارش اصلی جهان صنعت خبر داده در حالی که چند روز پس از اوج گرفتن مبارزات مدنی مردم مصر و با نگرانی جهان از سرایت آشفتگی اوضاع به کشورهای دیگر منطقه، بازارهای مالی در تقریبا تمامی جهان سقوط کردند و بهای نفت، طلا و دلار از رویدادهای مصر تاثیر پذیرفت، اکنون سرنگونی مبارک سیگنال‌های تازه‌ای را به اقتصاد جهان مخابره کرده است.

به نوشته این گزارش با انتشار خبر استعفای مبارک شاخص‌های مالی در ایالات متحده و اروپا افزایش یافتند. کارشناسان بر این باورند که روز دوشنبه با آغاز معاملات در بازارهای مالی، شاخص‌ها باز هم افزایش پیدا می‌کنند.

جهان صنعت نوشته همزمان با ناآرامی های قاهره بازارهای مالی جهان شرایط خوبی را تجربه نکردند اما قربانی بزرگ بورس‌ها کشورهای عربی به ویژه امارات متحده بودند. بورس قاهره در آخرین روز کاری خود با افت 15 درصدی روبه‌رو شد که دومین افت بزرگ در تاریخ آن بود. به دنبال واگذاری قدرت به نظامیان مصر قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافته است.

محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته سال 1981 که حسنی مبارک رییس‌جمهور مصر شد، جمعیت این کشور 44 میلیون نفر بود و امسال که برکنار شد، این جمعیت از 80 میلیون نفر گذشته است.معنای این ارقام این است که نیمی از جمعیت مصر در حکومت حسنی مبارک زاده شده و بالیده‌اند.

نویسنده این مقاله در جست و جوی پاسخ این سئوال که مصر بی‌ مبارک چه راهی در پیش دارد؟ نوشته مصر در دوران حسنی مبارک از نظر شاخص‌های اقتصادی به ویژه رشد تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه، ناکام‌تر از کشورهای مشابه خود نبود. از نظر نفوذ منطقه‌ای و ثبات حکومت هم نقصان جدی نداشت و اگر آشتی با اسرائیل نبود، مصر برای رهبری جهان عرب و شمال آفریقا چیزی کم نداشت.

سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به بهبود نسبی وضعیت اقتصادی مردم مصر در دو دهه اخیر نوشته مصری هایی که بر اثر این رشد و بهبود طبیعی به عادت‌های مدرن خو کرده و از مزایای اقتصاد رقابتی دو دهه اخیر بهره‌مند شده بودند با این پرسش مواجه شدند که چرا دادوستد به اقتصاد محدود شده و آنان به بازار سیاست و دادوستد قدرت؛ یعنی رای دادن آزادانه و حق انتخاب کردن و انتخاب شدن دست نمی‌یابند.

مخالفت دولت با انتخابات استانی

مردم سالاری و خبر، دو روزنامه صبح در صدر اخبار خود از "مخالفت دولت با استانی شدن انتخابات" نوشته اند.

کیان راد در مردم سالاری نوشته علی رغم آن که در اصل 26 قانون اساسی جمهوری اسلا می ایران، به صراحت از تشکیل حزب و عضویت در آن یاد شده، اما برخی شخصیت های سیاسی، از جمله دولتمردان کنونی، به صراحت با احزاب مخالفند و عدم وابستگی خود به احزاب را افتخاری برای خود می دانند.

به نظر نویسنده حزب گرایی، نه تنها موضوعی منفی نیست، بلکه حتی در اندیشه بزرگان انقلا ب اسلا می نیز به صراحت بر حزب گرایی و تشکل گرایی تاکید شده است. اما به دلیل نگاه منفی دولتمردان به موضوع تحزب، هرگامی که در راستای توسعه حزب گرایی در کشور برداشته شود با موانعی مواجه می شود.

مردم سالاری طرح استانی کردن انتخابات مجلس را آخرین نمونه از اقدامات مثبت در جهت رشد تحزب درکشور می داند و به همین نسبت مخالفت با آن طرح را توسط وزیر کشور آن جا که می گوید یکی از دلایل مخالفت «حزبی شدن انتخابات در استان ها» است برخلاف نظر بزرگان انقلاب می شمارد و چند نمونه از گفته های این گروه را در سال های اول انقلاب ذکر می کند.

نیروی انتظامی نرم تر از این هاست

فرمانده ناجا به حاتمی کیا تذکر داد

تذکر سردار احمدی‌مقدم به حاتمی‌کیا، عنوان گزارشی است که در بیشتر روزنامه های امروز منعکس شده از جمله تهران امروز نوشته فرمانده نیروی انتظامی بعد از تماشای فیلم «گزارش یک جشن» بخش‌هایی از فیلم را مبالغه‌آمیز خواند و گفت: «معمولا در نگاه قانونی حتی برای پلمب هم یک اخطار داده می‌شود و یکضرب جایی پلمب نمی‌شود، اما برای این که پیام فیلم رسانده شود ممکن است در جاهایی لازم به مبالغه باشد. ممکن است در بعضی از صحنه‌ها ماموران ما دچار تندرویی و افراط شوند اما معمولا نرم‌تر از این است که در فیلم نشان داده شد.

حمید جعفری در این گزارش نوشته در روزهای پر خبر و حاشیه جشنواره بیست و نهم فیلم فجر حضور مسئولان دولتی و نظامی اخبار جشنواره فیلم فجر را تحت تاثیر خود قرار داده از جمله فرمانده نیروی انتظامی که در برج میلاد یکی از این مهمانان برای تماشای «گزارش یک جشن» فیلم جدید ابراهیم حاتمی‌کیا بود.

به نوشته تهران امروز "گزارش یک جشن" فیلم جدید حاتمی‌کیا ماجرای یک سرگرد نیروی انتظامی‌است که حکم پلمب یک موسسه ازدواج را از مافوق خود دریافت کرده و برای انجام ماموریتش به این موسسه می‌رود و در حین اجرای حکم با واکنش جوانان این موسسه مواجه می‌شود.

ناگفته مناظره های تلویزیونی

کارتون مخالفان دورکاری، روزنامه خبر؛ اثر ابوالفضل محترمی

ابتکار نوشته مجری برنامه‌های مناظره ای صداوسیما بعد از انتخابات در گفتگویی با نشریه 9 دی که خودش سردبیری آن را برعهده دارد به بیان برخی ناگفته‌ها از پشت پرده این برنامه‌ها پرداخته است.

به نوشته این روزنامه وحید یامین پور این مجری جنجالی صداوسیما که عملکردش در مهمترین برنامه چالشی- سیاسی تلویزیون، به قدری مورد انتقاد بود که خود مدیران رسانه ملی نیز از خیر استفاده از وی در دوره جدید برنامه «دیروز، امروز، فردا» گذشته‌اند، از سازوکارهای اداره برنامه مذکور و نحوه نظارت گردانندگان صداوسیما بر برنامه‌ها سخن گفته است.

یامین پور بر اساس گزارش ابتکار در بخشی از مصاحبه خود تلویحاً حساب عملکرد واحد مرکزی خبر را از حساب سایر بخشهای سازمان جدا کرده و مدعی شده که این بخش توسط جوانان حزب اللهی اداره می‌شود و «برخی از این مهمان‌ها را کاملاً مخفیانه و بدون هماهنگی می‌آوردیم. در همان ابتدا هم گاهی با برخورد تند مدیران ارشد مواجه شدیم.»

ضرب و جرح معاون اعتمادملی

روزنامه جمهوری اسلامی در خبر کوتاهی ادعا کرده حجت الاسلام رسول منتجب نیا امام جماعت مسجد امام صادق در صادقیه تهران، هنگام اقامه نماز جماعت در محراب مورد حمله و هتاکی چند فرد ناشناس قرار گرفت.

این روزنامه بدون اشاره به سمت منتخب نیا در حزب اعتمادملی نوشته در حمله مهاجمان، فرزند منتجب نیا که برای دفاع از پدر خود را واسطه قرار داده بود، از ناحیه بالای چشم مصدوم شده است. همین گزارش می‌افزاید: بنابر گزارش شاهدان عینی مدتی است چند فرد - که خود را منتسب به بسیج معرفی می‌کنند و تعدادشان به عدد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد - در هنگام ورود و خروج منتجب نیا به مسجد امام صادق به فحاشی به وی می‌پردازند.

به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی این درحالی است که هیئت امنای مسجد در این خصوص از برخی مراجع عظام همچون حضرات آیات شبیری زنجانی و صافی گلپایگانی استفتاء نموده و این دو مرجع این کار را سبب وهن مسجد و نماز جماعت دانسته اند، تصویر این استفتا در مسجد نصب شده است. علاوه بر این مسئله، این موارد به مسئولین شورای مساجد و مقامات امنیتی نیز منعکس گردیده و آنها نیز بر خودسر بودن این اقدامات و مخالفت خود با آنها تاکید کرده‌اند.

یارانه نقدی برای چیست؟

محمدحسین روانبخش در مقاله ای در مردم سالاری نوشته مسوولان وزارت اقتصاد به عنوان دقیق ترین وزارتخانه دو عدد وعده ناقابل به سررسید هفته گذشته داده بود، یکی اینکه لایحه بودجه 90 تا پایان هفته گذشته به مجلس فرستاده می شود و دیگری اینکه عیدی 318 هزار تومانی کارمندان تا پایان هفته گذشته به حسابشان واریز می شود. شکر خدا در این زمینه کارمندان دولت با نمایندگان مجلس همدرد هستند و هیچ کدام از این وعده ها عملی نشده است.

نویسنده به طنز اظهار داشته: دولت خیلی علاقه دارد که کارهای به شدت ابتکاری انجام دهد. در همین راستا واریز عیدی کارمندان در فروردین یا حتی اردیبهشت سال آینده می تواند ابتکاری باشد که تا به حال به ذهن هیچ دولتی خطور نکرده است. ضمن اینکه این ابتکار دولت خیلی جالب تر و ابتکارتر از دیگر ابتکاراتی است که تاکنون از دولت صادر شده است.

بقیه مقاله مردم سالاری چنین است:

-این روزها قرار است دوباره یارانه نقدی افراد در حسابشان واریز شود ولی امکان برداشت آن وجود ندارد! به نظر شما خوب بود که عیدی را هم واریز می کردند اما امکان برداشتش وجود نداشت؟! این جوری بهتر است که آدم خیالش راحت باشد که عیدی را نداده اند و گرفتار هزار جور دعوای خانوادگی نشود. می دانید دوره قبلی واریز یارانه ها چه تعداد زن و شوهر ها به بانکها می آمدند و در حالی که هنوز امکان برداشت مبالغ از حسابها وجود نداشت، خانم محترم می گفت که شوهرش، یارانه او را به او نمی دهد؟! حالا اگر این اتفاق در آستانه عید بیفتد که دیگر نوروز را باید با قهر و دعوا برگزار کرد.

-سال آینده ، طبق وعده های مقامات دولتی قرار است همه چیز ارزان شود و می دانید که این جور وعده ها اصلا ردخور ندارد! خوب، با این وصف اگر عیدی را در سال آینده بدهند به شدت به نفع کارمندان می شود !

-عیدی برای این نیست که با آن لباس نو و میوه و خدای ناکرده آجیل و... بخرید. عیدی برای این است که آن را در بانک بگذارید و سود بانکی بگیرید. اما اگر عیدی در بهمن یا اسفند واریز شود، ممکن است شیطان گولتان بزند و مبلغ عیدی را صرف خریدهای شب عید کنید اما اگر این مبلغ در سال آینده واریز شود، حکم نوشدارو پس از مرگ سهراب را دارد که به هیچ دردی نمی خورد بجز گذاشتن در حساب بانک!

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.