بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۲۳ بهمن


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۲۳ بهمن

مسعود بهنود

روزنامه نگار

از سقوط فرعون تا ایران تاجر هسته ای

سقوط حسنی مبارک و تظاهرات 22 بهمن در ایران دو موضوعی است که روزنامه های اول هفته تهران در صدر اخبار خود منعکس کرده اند. برخی هم مانند سیاست روز، تهران امروز و خراسان نوشته "22 بهمن مصر مبارک" و این همزمانی را از دست ننهاده اند.

ادعای این که انقلاب مصر از ایران الگو گرفته است همان قدر در روزنامه ها هست که توجه به این که کار تمام نشده و با رفتن حسنی مبارک چیزی عوض نشده است. در این میان مقالاتی هم می توان دید در باب این که همه دیکتاتورها در خطرند و هم گمانه زنی هائی درباره آینده مصر.

اما آن چه درباره راه پیمائی روز گذشته در سالگرد زادروز انقلاب اسلامی نوشته شده همه تاکید بر مردمی بودن نظام و با عنوان هائی مانند "همه پرسی دوباره" و "بیعت دوباره" است.

روزنامه ها دولت فراموش نکرده اند که رییس جمهور گفته است "ایران تاجر فن آوری هسته ای می شود".

روزنامه سیاست روز، شنبه ۲۳ بهمن

"نامبارک رفت" تیتر اول مردم سالاری است، ابتکار نوشته "مبارک هم رفت"، روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده "فرعون مصر سقوط کرد"، "سقوط دیکتاتور مصر" در صدر اخبار دنیای اقتصادآمده و جهان صنعت نوشته "حسنی مبارک قاهره را ترک کرد".

"22 بهمن مصر مبارک" عنوان اصلی سیاست روز است، تهران امروز و خراسان هم همین را برگزیده اند.

صادق زیباکلام در مقاله ای که آرمان آن را نقل کرده نوشته تحولات سه هفته اخیر جهان عرب نه تنها اسباب شگفتی و تحیر بسیاری از ناظران سیاسی شده، بلکه بیش از همه اسباب شگفتی و تحیر رهبران این کشورها را به وجود آورده. رهبران رژیم‌های خودکامه همواره از بروز مخالفت‌ها شگفت زده می‌شوند. چرا که اساسا هیچ وقت قبول ندارند که مخالف دارند و کسی با آنها مخالف است.

به نوشته این استاد دانشگاه تاکنون سابقه نداشته که یک رژیم دیکتاتوری و رهبران آن باور داشته باشند که آنان دیکتاتورهستند؛ که آنان محبوبیت ندارند؛ که بسیاری از مردم مخالف آنان هستند و اگر فرصتی پیش آید کسر قابل توجهی از همان مردمی که تا دیروز ساکت بودند و بعضا تصور می‌شد که همراه و طرفدار هستند، مخالفت جدی وقاطع خود را علیه آنان به نمایش خواهند گذارد.

مقاله آرمان چنین پایان می گیرد: جالب است که هم محمدرضا پهلوی و هم حسنی مبارک و هم زین العابدین بن علی و هم علی عبدالله صالح و هم ملک عبدالله و ... همه دیکتاتورها همه را مقصر و متهم می‌کنند الا عملکرد خود و رژیمشان را. شاه سابق تا روزی که زنده بود هرگز کلامی در خصوص خود و سیاست‌هایش نگفت. جالب است که حسنی مبارک هم تا به امروز کلامی در محکومیت سیاست‌هایش نگفته است.

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته سقوط رژیم مبارک، فقط سقوط یک رژیم نیست، بلکه آغاز یک انقلاب بزرگ ضد آمریکائی و ضد صهیونیستی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست که سیل برخاسته از آن، بساط دیکتاتوری، استعمار و اشغالگری را جمع خواهد کرد. بی تردید، آمریکا و صهیونیست‌ها بی کار نخواهند نشست و هر کاری بتوانند برای پهن کردن مجدد بساط خود در این منطقه انجام خواهند داد.

به نظر این روزنامه به همین دلیل، بهره برداری از فرصت پیش آمده برای از بین بردن نفوذ کامل استعمار و زمینه‌های بازگشت مجدد آن، مهمترین وظیفه امروز همه انقلابیون مسلمان در کل منطقه است. جمهوری اسلامی ایران نیز در این کار بزرگ سهم مهمی را باید برعهده بگیرد.

روزنامه جمهوری اسلامی افزوده حضور گسترده مردم در راه پیمائی سراسری یوم الله 22 بهمن، علاوه بر آنکه نمایش وفاداری ملت ایران به انقلاب و نظام جمهوری اسلامی است، فریاد رسای این ملت برای دعوت از مسئولین و فعالان سیاسی به پرهیز از تفرقه و درک صحیح شرایط منطقه و جهان و تلاش برای بهره برداری صحیح و بموقع از این شرایط به نفع ملت‌های مظلوم و ستم دیده است.

کیهان در سرمقاله خود اظهار عقیده کرده این که انقلاب مردم مصر و پیش از آن انتفاضه مردم تونس، یک حرکت اسلامی است و از انقلاب اسلامی مردم ایران الگو گرفته اگرچه بسیار کلیدی است ولی جای بحث و جدل چندانی ندارد.

به نظر این مقاله روشن است که مردم مصر و تونس برای آغاز حرکت نیاز به یک عامل بسیار نیرومند برانگیزاننده در ذهن خود داشته اند. تردیدی نیست که خشم ناشی از سیطره چند دهه ای خودکامگی و تحقیر بی امان توده ها از جانب دیکتاتورهای متکبر و البته فرومایه، انگیزه ای مهم در این میان بوده است، چرا که تاریخ معاصر به یاد ندارد که گرسنگی و رنج اقتصادی یا طلب زندگی مرفه بی آنکه یک ایدئولوژی محکم آن را پشتیبانی کند، باعث شعله ور شدن یک انقلاب شده باشد.

کیهان افزوده بسیاری از اندیشمندان مصری در روزهای گذشته به صراحت گفته اند آنچه به آنها نیرو بخشیده و گام های آنها را استوار کرده این است که می بینند یک الگوی موفق از استقلال متکی به آموزه های دینی پیش چشم آنها وجود دارد که توانسته 30 سال تمام توطئه ها و کینه توزی های آمریکا را تاب بیاورد و روز به روز قدرتمندتر شود.

محمد رضا نوروز پور در مقاله ای در خبر نوشته از جمیع اتفاقاتی که در 18 روز گذشته در قیام مردم مصر رخ داده می‌توان به این جمع‌بندی رسیدکه ارتش مصر، آمریکا و اسرائیل سعی کرده اند گرداندن صحنه را به عهده داشته باشند و اکنون نیز در حال موج سواری کامل به سر می‌برند. این تئوری زمانی قوت می‌گیرد که برخی ازرسانه‌های غربی نیز اعلام کرده اند در روزهای گذشته از نگرانی‌های اسرائیل به عنوان اصلی‌ترین متضرر اتفاقات مصر به شدت کاسته شده است چرا که این رژیم مطمئن شده است که رفتن مبارک اهمیتی ندارد و اصل، ادامه روش اوست.

به نظر نویسنده این مقاله تاکنون آمریکا با کمک عوامل نزدیک به خود در ارتش و در میان مخالفان توانسته است شکاف عمیقی در میان معترضان ایجاد کند و اذهان آنها را نسبت به اصل و ماهیت قیام مشوش کند. این فضا این فرصت را به سلیمان و سایر ژنرال‌های ارتش می‌دهد تا فضا را به نفع خود تلطیف کنند و صرفاً با حذف یک مهره سوخته مسیر قبلی را ادامه دهند.

به نوشته خبر تنها یک عامل می‌تواند نقشه‌های آمریکا، اسرائیل و ارتش مصر را خنثی کند و آن دوراندیشی و هوشیاری مردم و میزان مقاومت آنها در برابر تغییرات اندک و دلخوش کنک است. اگر مردم مصر متوجه این بازی‌ها و بازیگردانی‌ها شوند قطعاً تا پایان کار نظام مبارک و نه صرفاً کنار رفتن او از قدرت، پیش خواهند رفت و الا همه این قیام و خون‌های ریخته شده در این چند روز تنها با شکل عوض کردن یک مهره به هدر خواهد رفت.

سنگ تمام ملت

روزنامه جمهوری اسلامی، شنبه ۲۳ بهمن

"ملت سنگ تمام گذاشت" گزارش اصلی کیهان است، "تظاهرات میلیونی" عنوان اول آفرینش، حمایت ادعا کرده " همه آمدند" و جام جم از "افتخاری دیگر" نوشته است.

کیهان در ابتدای گزارش خود درباره تظاهرات دیروز تهران نوشته بزرگداشت سی و دومین بهار آزادی در ایران اسلامی که در بیش از 800 شهر و 4 هزار روستا در اقصی نقاط کشور برگزار شد به گونه ای بود که هر چند برخی از رسانه های غربی سعی داشتند با کوچک جلوه دادن جمعیت دهها میلیونی مردم کشورمان حقیقت را قلب نمایند اما دریای خروشان و پرمواج ملت، اعتراف رسانه های خارجی را در پی داشت.

این روزنامه افزوده از همین روی؛ اگرچه آسوشیتدپرس، فاکس نیوز، شینهوا، سی ان ان و... کوشیدند تا جمعیت دهها میلیون ایرانی را هزاران یا نهایتا صدها هزاران نفر معرفی کنند، اما این «انکار» مدت زیادی دوام نیاورد و برخی رسانه های خارجی از جمله خبرگزاری آلمان و روزنامه آمریکایی بوستون گلاب، حضور گسترده ملت ایران در راهپیمایی سی و دومین سالگرد انقلاب اسلامی را با عنوان «میلیون ها» نفر بازتاب دادند.

تورم باز می‌گردد؟

رامین فروزنده‌ در سرمقاله جهان صنعت نوشته هفته گذشته بانک مرکزی در گزارشی نرخ تورم 12 ماهه منتهی به دی‌ماه سال جاری را 8/10 درصد اعلام کرد‌. شاید در نگاه نخست تثبیت نرخ تورم حدود 10 درصد و افزایش اندک آن نسبت به ماه‌های گذشته مطلوب به نظر رسد و البته این‌گونه است‌اما گزارش یادشده نکته مهم و شاید نگران‌کننده‌ای دارد که در صورت عدم توجه ممکن است تبعاتی شدید در پی داشته باشد‌.

به نوشته این یادداشت بر اساس گزارش یادشده، نرخ تورم نقطه‌ای در دی‌ماه امسال به 8/15 درصد رسید که در 22 ماه اخیر بی‌سابقه است‌. نرخ تورم ماهانه نیز به 7/2 رسید که در 28 ماه گذشته بی‌سابقه بوده است‌ و افزایش ناگهانی و همزمان دو شاخص یادشده نشان از احتمال بروز تورم در ماه‌های آتی دارد‌. البته مساله یادشده تنها در یک‌بازه زمانی قابل بررسی است و اتکا به یک داده منفرد برای نتیجه‌گیری کافی نیست‌.

با این حال جهان صنعت نوشته با توجه به آغاز طرح هدفمندسازی یارانه‌ها مساله یادشده چندان دور از ذهن به نظر نمی‌آید‌.باید توجه داشت افزایش نرخ تورم به 8/10 درصد پیشتر نیز با آغاز روند صعودی تورم نقطه‌ای از خردادماه امسال قابل پیش‌بینی بود.

اخلال افتخار آمیز جمهوری

اخلال در سخنرانی، نصیب سران اصولگرا هم شد. در یک مجلس جشن که به مناسبت شب 22 بهمن در مسجد امام زین العابدین علیه السلام قم برگزار شده بود و دکتر علی لاریجانی، رئیس مجلس به سخنرانی درباره مبانی انقلاب اسلامی پرداخت، برخی تلاش کردند در این جلسه اخلال به وجود آورند. به گزارش خبرنگار "آینده" از قم؛ وی ضمن بحث از وعده خداوند درباره حکومت صالحان در روی زمین انقلاب اسلامی را مصداق این آیه قرآنی دانست و به بحث در این باره ادامه داد. در میان صحبت، جوانی برخاسته و با اعتراض به لاریجانی شروع به صحبت کرد و نظم جلسه را برهم زد. با اینکه مردم او را ساکت کردند، لاریجانی از مردم خواست آرام باشند و گفت این افتخار جمهوری اسلامی است که اگر کسی اعتراض به مسوولی دارد بیان کند و از وی خواست بنشیند و پاسخ سئوال خود را بشنود. اما او گفت که من می‌روم و از سایت‌ها جواب شما را خواهم خواند.

گدایان شیک پوش مازندران

روزنامه خراسان از گسترش تکدی گری در مازندران نوشته است

روزنامه خراسان در گزارشی نوشته یکی از معضلات اجتماعی استان مازندران، رواج پدیده زشت تکدی گری است که به دلیل عملکرد ضعیف دستگاه های اجرایی مرتبط با آن حتی در سطح روستاها و مناطق کم جمعیت استان به سرعت در حال گسترش است.

یکی از شهروندان مازندرانی در گفتگو با خراسان با اشاره به این که این استان سالانه میزبان نزدیک به ۱۵ میلیون مسافر و گردشگرست گفته حضور متکدیان در شهرهای مازندران باعث به وجود آمدن صحنه ها و مناظر رقت بار برای شهروندان و مسافران شده است که این امر به هیچ وجه پذیرفتنی نیست.

یکی دیگر از شهروندان به خراسان گفته: متاسفانه پدیده گدایی به صورت شغل پردرآمد درآمده است. گدایان به صورت دسته های شیک پوش، مسافر، نسخه دار و خانوادگی فعالیت می کنند. سن ۶۰ درصد آن ها بالای ۵۵ سال است و ۴۰ درصدشان بیش از یک بار دستگیر شده اند وهنوز بانک اطلاعاتی دقیقی از آنان وجود ندارد.

تک مضراب

طنز نویس سیاست روز در ستون خود از قول مدیر باغ وحش تهران نوشته: اگر کشور ایران هزار روستا داشته باشد و سالی 50 الاغ در آن‌ها متولد شود، سالانه 50 هزار الاغ به عنوان منبع غذایی برای حیوانات استفاده خواهد شد. و خود از زبان "ننجون" جواب داده: البته توجه داشته باشید که الاغ غیر از «منبع غذایی» برای ببر و شیر و پلنگ یک مصارف دیگری هم دارد. بار می‌برد. کم مصرف است. حجب و حیا دارد. بی‌آزار است. برایش لطیفه می‌سازند و خلاصه در کل جانور مفیدی است.

گفتگوی طنز سیاست روز چنین ادامه می یابد

مدیر باغ وحش: ببر سیبری تلف شده، الاغ 70 هزار تومانی ایرانی می‌خورده است.

ننجون: پس نگو این ببر فلان فلان شده اجنبی برای خودش یک پا مفسد اقتصادی بوده و ما خبر نداشتیم.

مدیر باغ وحش: اگر می‌خواستیم از کشورهای دیگر الاغ خریداری کنیم حدود 300 هزار تومان برای ما تمام می‌شد.

ننجون: اگر به صورت غیرمستقیم از اسرائیل خریداری کنید خیلی ارزان‌تر از این نرخ‌ها در می‌آید.

مدیر باغ وحش: این موضوع کاملا کذب محض است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.