بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۱ بهمن
بهرام رفیعی
روزنامه نگار
بهمنی دیگر
کارتون روز پنجشنبه مردم سالاری |
قدس در سرمقاله امروزش شرکت مردم در راهپیمایی 22 بهمن امسال را یک "رفراندوم" برای جمهوری اسلامی دانسته و نوشته" راهپیمایی مردم در هوای سرد بهمن، بیانگر رفراندوم و رأی مجدد به نظام اسلامی است که با شعارهایی کوبنده، صیانت از گفتمان امام و رهبری و انقلاب اسلامی را در یک حرکت میدانی و گسترده، به منصه ظهور خواهند رساند تا از این منظر به جهانیان و بدخواهان نظام ثابت کنند تبلیغات سؤ آنها نتوانسته است مردم را از همراهی با انقلاب اسلامی باز دارد و جبهه استکبار باید شکستها و ناکامیهای پرشمار خویش را در این عرصه بپذیرد."
غلامرضا قلندریان مدیر مسئول این روزنامه در ادامه مقاله اش البته تاکید کرده"در راهپیمایی فردا، مردم با شعارهای کوبنده خود، نه تنها بصیرت و آگاهی خود را به نمایش می گذارند و افراد غافل و بی تفاوت را نیز وادار به موضعگیری خواهند نمود، بلکه خواستار پاکسازی و پالایش جامعه از فضای فتنه خواهند شد تا فتنه انگیزانی که بستر اهانت به امام و عاشورا را فراهم نمودند، فرصت مانور و امکان فعالیتهای ضد انقلابی از آنها سلب گردد."
مردم سالاری هم در خبری به نقل از قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از حضور بیش از هزار خبرنگار داخلی و خارجی برای پوشش مراسم راهپیمایی 22 بهمن خبرداده و از قول او نوشته"عمده درخواست هایی که برای پوشش خبری برنامه های راهپیمایی22 بهمن به ما رسیده است مربوط به تهران بوده و منحصرا در این خصوص 580 خبرنگار داخلی و 420 خبرنگار خارجی این مراسم را پوشش می دهند."
به نوشته این روزنامه اصغر آبخضر از تمرکز شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بر تهران خبرداده و گفته"جمعیت بالغ بر50 میلیون برآورد می شود و طبعا منحصر در تهران نبوده و در شهرستانها نیز این مراسم برگزار می شود ولی ما به عنوان شورای هماهنگی از هماهنگی پوشش خبری آنها آمار دقیقی نداریم."
تحلیل هاشمی رفسنجانی از امروز انقلاب
جمهوری اسلامی در یک گفت و گوی اختصاصی با علی اکبرهاشمی رفسنجانی نظرات او را درباره شرایط امروز انقلاب اسلامی و کشور و همچنین آخرین تحولات منطقه و جهان جویا شده است.
هاشمی رفسنجانی در بخشی از این گفت وگو درباره نقش مردم در تعیین سرنوشتشان آنهم 32 سال پس از وقوع انقلاب ایران گفته"من البته در شرایط فعلی تمایلی ندارم که خیلی صریح و وسیع وارد بشوم. اما کلیت قضیه این است که ما آن موقعی که توانستیم انقلاب را به پیروزی برسانیم با اکثریت قاطع مردم بود. مردم راه حل را اسلام میدانستند. اگر در عمل بتوانیم حقیقت اسلام را پیاده کنیم، باید با عمل مردم را جذب کنیم، با اسم اسلام و شعار اسلام نمیتوانیم مردم را جذب کنیم. یکی از اصول اسلامی خود مردم است. بالاخره همین مردم جوهر کار ما هستند. اگر بتوانیم اسلام را به یک معنای وسیع سیاسی، اجتماعی و فرهنگیاش عملا در جامعه بشناسانیم مردم با انقلاب میمانند. با اسلامی که حقیقت اسلام باشد."
رییس مجلس خبرگان رهبری اضافه کرده" اگر بنا باشد دروغ گفتن، آمار دروغ دادن، وعده دروغ دادن، خلف وعده کردن، تهمت زدن، ضایع کردن حقوق مردم، عدم احترام به آزادی مردم و امثال اینها باشد اینها همه ضداسلامی است از نظر کارشناسان اسلامی. اخلاق اسلامی باید قطعا مراعات شود. اگر اسلام را ادامه بدهیم مردم همیشه با ما خواهند بود، اما اگر خدای ناکرده مردم احساس کنند آن راهی که میخواستند نمیرسند، نمیشود رویش حساب کرد."
هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از این گفت و گو افزوده" اکثریت قاطع مردم ما به انقلاب وفادار هستند. ممکن است در شیوه عمل ما حرف داشته باشند. طبیعی است باید حرفشان را بشنویم و اصلاح کنیم...یک حقوقی مردم دارند که در قانون اساسی ذکر شده. در شرایط حاضر قانون اساسی را کافی میدانم برای اداره همین وضع یعنی هم حفظ اسلام و هم حفظ مردم و هم حفظ مصالح جامعه. ممکن است بعد از ده، پانزده سال قانون اساسی یک چیزهایی از آن جابجا شود. من فکر میکنم اگر اینها را مراعات کنیم خیالمان میتواند راحت بشود. متاسفانه مشکلات داریم. از نظر اخلاقی، فرهنگی، اقتصادی، اسلامی. و خیلی چیزها را نمیتوانیم بگوییم اسلامی است. از لحاظ مردم هم بالاخره بخشی از مردم ناراضی هستند. به هر دلیلی. حالا یا حقشان باشد یا نباشد. باید بهتر از این مردم را در صحنه نگه داریم. قانون اساسی هم باید بهتر از این مراعات بشود."
هاشمی رفسنجانی به جمهوری اسلامی گفته"من یک چیز روشنی میگویم. نظرم این است اکثریت قاطع مردم طرفدار براندازی در ایران نیستند. نظام جمهوری اسلامی را میخواهند بماند. آنهایی که مخالفت میکنند اختلاف دارند با ما بر سر بعضی کارهایمان. یا آزادیها، یا رسانهها، یا احزاب، یا انتخابات اصل انقلاب را اکثریت قاطع مردم میخواهند."
انتخابات و فیلتر شورای نگهبان
کیهان اظهارات عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان درباره شیوه کار این شورا برای تایید و یا رد صلاحیت ها در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی را برجسته کرده و از قول وی نوشته" کسانی که در چارچوب نظام حرکت کرده اند و شرایط ماده 28 قانون انتخابات را دارا باشند و همچنین مواضعی که در ماده 29 این قانون وجود دارد را نداشته باشند صلاحیتشان احراز خواهد شد."
به نوشته این روزنامه کدخدایی آرایش سیاسی مجلس در دوره هفتم و هشتم را دلیلی بر رد سیاسی عمل کردن شورای نگهبان دانسته و گفته"در مجلس هفتم و هشتم نیز مشاهده می کنید که از همه گروه ها و جریان های سیاسی در آن هستند و از همه گروه ها هم افرادی بودند که صلاحیتشان مورد قبول واقع نشد بنابراین شورای نگهبان سیاسی عمل نمی کند."
به گزارش کیهان سخنگوی شورای نگهبان البته با بیان اینکه "حساب کسانی که در فتنه سال گذشته به نوعی نقش داشتند از بقیه گروه ها و جریانات سیاسی جداست" تاکید کرده که " کسانی که چه عالماً و چه عامداً به هر نحوی در شکل گیری و ادامه فتنه 88 نقش داشتند از فیلتر شورای نگهبان عبور نخواهند کرد."
وی همچنین با اشاره به لزوم "فرهنگسازی انتخابات" تاکید کرده " امروزه یک فضای رقابتی سنگین و سیاسی در کشور حاکم است و همچنین بیشتر اوقات تحمل افراد و گروه های سیاسی هم کم است؛ لذا قوانین موجود برای اجرای انتخابات، نظارت و تبلیغات، دارای نواقصی است که باید اصلاح شود و لزوم این تغییرات را هیچ کس نمی تواند منکر شود، اما متاسفانه هیچ اقدامی تاکنون در این زمینه صورت نگرفته است. فرهنگ سازی انتخابات، یعنی اینکه احزاب و چهره های سیاسی قبول کنند، انتخاب یک برنده و بازنده ای دارد و همیشه در انتخابات برنده نیستند؛ و باید تحمل خود را بالا ببرند."
پیشنهاد دولت به مجلس
کارتون روز پنجشنبه جام جم |
به گزارش این روزنامه محمدرضا میرتاج الدینی گفته" مجلس این ظرفیت را دارد که در هر شرایطی بتواند برنامهریزی کرده و بررسی بودجه را نهایی کند، نظر دولت تغییر شیوه ارزیابی و بررسی تصویب بودجه در مجلس است.
معاون پارلمانی رییس دولت با اشاره به این که طبیعتاً این موضوع باید در آییننامه داخلی قوه مقننه منظور شود همچنین درباره تاخیر ارایه لایحه بودجه به مجلس گفته "یکی از علل تأخیر در ارائه بودجه 90 توسط دولت، بررسی و تصویب دیرهنگام برنامه پنجم توسعه کشور در مجلس است."
همشهری نوشته که این پیشنهاد در حالی ارائه شده که هیاترئیسه و بسیاری از نمایندگان مجلس در هفتههای اخیر نسبت به تاخیر دولت در ارائه لایحه بودجه 90 به دولت هشدار داده و اعلام کردهاند که تصویب بودجه در سالجاری امکان پذیر نیست و بودجه بهصورت دودوازدهم و سهدوازدهم به تصویب رسیده و کلیات آن پس از تعطیلات نوروز و تا خردادماه در مجلس نهایی میشود. ظاهرا این هشدار و نگرانی از سوی دولت جدی گرفته شدهاست .بهنظر میرسد دولت تلاش میکند با رایزنی با نمایندگان مجلس، راهی برای نهایی شدن بودجه 90 تا پایان سال پیدا کند؛ موضوعی که پیشبینی میشود از سوی مجلس با مقاومت مواجه شود. به اعتقاد نمایندگان مجلس کمبود زمان، کیفیت بررسی و تصویب بودجه 90 را کاهش میدهد که مطلوب نیست.
هزینه های تطبیق در نوگرایی اقتصادی
جهان صنعت در سرمقاله خود هدفمندی یارانه ها را نوگرایی اقتصادی دانسته نوشته"هر نوگرایی یا تغییر ساختار در عرصههای اقتصاد قربانی خود را دارد. نمیتوان اینگونه فکر کرد که با اجرای قانون هدفندشدن یارانهها همه افراد و بنگاههای اقتصادی از آن منتفع میشوند، این واقعیتی است که هیچکس در آن شکی ندارد. هر کس که توان مطلوبتری داشته باشد در اجرای این قانون موفقتر بوده و آسیبپذیری اندکتری را تحمل خواهد کرد. منظور از آسیب در این جمله چیزی جز امکان تطبیق با واقعیتهای جاری نیست."
پویا نعمت اللهی در ادامه این موضوع را به بخش تولید ربط داده واضافه کرده"سیاستگذاران به درستی میدانند که یکی از دغدغههای اصلی در جریان اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها بخش صنعت بوده و هست به همین دلیل در این راستا چند اقدام اساسی را در دستور کار خود قرار دادهاند.برای مثال اظهار داشتهاند که در قیمتگذاری منابع تولید به نفع تولیدکننده عمل خواهند کرد و قیمت ترجیحی برای آنان قائل میشوند یا طبق قانون منابعی به صورت یارانه سود تسهیلات وجوه اداره شده به واحدهای صنعتی اختصاص خواهد یافت و بانکهای عامل با توافقی که با وزارتخانههای صنایع و جهاد کشاورزی کردهاند، این منابع را به واحدهای تولیدی تزریق خواهند کرد. در ماده 8 قانون مصرح شده که دولت 30 درصد از خالص وجوه ناشی از اجرای این قانون را در مواردی چون کمکهای بلاعوض، یارانه سود تسهیلات و... برای بخش صنعت در نظر گرفته است."
نویسنده این مقاله همچنین افزوده" هرچند این تمهیدات را باید به فال نیک گرفت اما در همین حین باید ذکر کرد که صنعتگران کشور نباید انتظار داشته باشند که میتوان مانند گذشته عمل کرد و صرفا به کمکهای دولتی اتکا کنند. آنچه مسلم است اینکه تاثیر هدفمندسازی یارانهها بر صنایع مختلف کشور یکسان نیست. در واقع تنوع ساختارهای هزینهای و شکل رقابت در داخل و نحوه رقابتپذیری در بازارهای خارجی در صنایع مختلف میتواند منشای تغییر و تحولی در اقتصاد کشور باشد.نکته دیگر این است که دولت با هوشیاری کامل جوهره این بستههای حمایتی را بهگونهای تدوین کرده که قالب آنها پرداخت یارانه جدید نیست بلکه پرداخت به مکانیزمهایی است که بهرهوریهای جدیدی ایجاد میکند."
تکلیف آن راننده تاکسی چیست؟
تهران امروز در مقاله ای اعلام خبر افزایش تعرفه های پزشکی سال 90 به رقمی بین 40 تا 60 درصد را که از سوی شهاب الدین صدر رییس سازمان نظام پزشکی اعلام شده دستمایه کرده و نوشته "این یعنی آنکه ویزیت پزشکی که تاکنون 12 هزارتومان بوده از سال آینده به 20 هزار تومان افزایش خواهد یافت و احتمالا تمامی خدمات بهداشتی، دارویی و بیمارستانی نیز به همین منوال به افزایشی 60 درصدی دچار خواهد شد."
سیدجواد سیدپور در ادامه مقاله اش خاطرنشان کرده"علت این افزایش تعرفهها را آقای صدر افزایش هزینهها به دلیل هدفمندسازی یارانهها اعلام کردند. امری که هم دولت و هم مجلس ـ که خود آقای صدر نایب رئیس آن است ـ همواره تاکید داشتند که به این بهانه هیچکس حق گرانسازی قیمتها را ندارد. اکنون اما آقای صدر در فراموشی کامل از تصمیم سابقشان در مجلس و بهطرفداری از پزشکان تعرفهای را پیشنهاد داده که جزو بیسابقهترین افزایشقیمتها در خدمات پس از اجرای قانون هدفمندسازی یارانههاست. تاکنون و براساس آمار هیچ صنفی اجازه نداشته که تا بدین پایه بر قیمت خود بیفزاید و یا چنین پیشنهادی ارائه کند."
مقاله نویس در ادامه پرسیده این همه در حالی اتفاق میافتد که از ابتدای هدفمندسازی یارانهها اقشار مختلف برای موفقیت این طرح ملی کمر همت بستهاند و با عدم افزایش یا افزایش بسیار کم، مشارکتی ملی در این طرح داشتهاند. رانندگان تاکسی که جزو خدومترین و زحمتکشترین افراد جامعه بهشمار میآیند و تمامی سرمایه و درآمدشان ارتباطی واضح و روشن با این مسئله دارد، تنها 15 درصد بر قیمتهای خود افزودهاند حال چگونه پزشکان از حداقل 40 و حداکثر 60 درصد افزایش تعرفه سخن میگویند؟
نویسنده این مقاله تهران امروز تاکید کرده که افزایش هزینه بهداشت و درمان، بازی کردن با آتش بیماریهای لاعلاج است زیرا سلامت یک جامعه را به خطر میاندازد و قشر زیادی از مردم را از خدمات درمانی مناسب محروم میسازد و تبعات سنگینی بر سلامت ملی میگذارد، تبعاتی که قطعا هیچیک از پزشکان محترم نیز آنرا نمیپسندند. از یاد نبریم ما در جامعهای زندگی میکنیم که چند سال پیش دختربچهای تنها به دلیل نداشتن پانصد تومان ناقابل جان داد و هنوز بسیاری در کشور از ضعف خدمات درمانی و بهداشتی رنج میبرند.