بررسی روزنامه های دوشنبه تهران- ۱۸ بهمن


بررسی روزنامه های دوشنبه تهران- ۱۸ بهمن

مسعود بهنود

روزنامه نگار

از درس های مصر تا آلودگی های بیماری زا

مصر و درسی از تحولات آن

کیهان در تیتر اول خود از قول دولت آمریکا نوشته "دیر بجنبیم اسلامگراها به قدرت رسیده اند" و رسالت از زبان اخوان المسلمین نوشته "معاهده صلح با اسرائیل را لغو می کنیم".

ابتکار نوشته تحولات جهان معاصر و البته تحولات هفته‌های گذشته قاهره سبب اتخاذ تصمیمی شد که به نظر می رسد یک تحول بزرگ باشد: "مذاکره اخوان المسلمین با حکومت مصر." در ادبیات گروههای انقلابی (به خصوص اسلامگرایان) مذاکره به مفهومی مذموم بدل شده بود که گویی معنای سازش و مذاکره و فداکردن آرمان‌ها درپای منافع فردی و گروهی می‌داد. اکنون اما به معنای دیگری به کار می‌رود. این خصلت تحولات است که واژه‌ها را هم "روز آمد" می‌کند.

به نوشته این روزنامه در زمانی که حکومت مصر در شکننده ترین حالت خود درسه دهه اخیر به سر می‌برد و هر لحظه امکان سقوط آن می‌رود، سر سخت ترین و پرنفوذ ترین گروه مخالف اعلام کرده است که پای میز مذاکره می‌نشیند . چه شده که علیرغم وضعیت وسوسه کننده حکومت روبه شکست مبارک این گروه قدرتمند حاضر به مذاکره با آن شده است؟

ابتکار خود پاسخ را در غلبه عقلانیت بر احساس گرایی صرف دیده و نوشته تحولات مصر اگرچه درس‌های بزرگی از شرایط ایران پس از انقلاب گرفته است ، اما خود نیز می‌تواند آموزگار خوبی باشد .

و نتیجه این که: تحولات امروز کشور ما چندان بی نیاز از مذاکره نیست. اگر اصلاح طلبان را از معادلات سیاسی کشور حذف کنیم، همین اصولگرایان متشتت نیاز فراوانی به این" اکسیر" دارند. در شرایطی که هیچ کدام طرف متخاصم دیگری نیست و بلکه هرکس گوشه ای از کار این ملک را در دست دارد.

 

کارتون سرنوشت مبارک از مجید ادیبی – جام جم

اقتصاد، دغدغه ها و تصمیم های تازه

"ابهام بزرگ بودجه نود" عنوان اصلی مردم سالاریاست، حمایت "کمبود بودجه، دغدغه قضا" را تیتر اول خود قرار داده، "ادغام منهای کوچک سازی" در صدر اخبار سیاست روزآمده، "ابهام در روش تحقیق و تفحص در بانک ها" گزارش اصلی قدس است، جام جم از "شبه دولتی ها پاتک پشت پاتک می زنند" نوشته، خراسان از زبان یک مقام دولتی خبر داده "نرخ ارز و سود بانکی سال آینده تغییر نمی کند"، "تصمیمات قیمتی برای سال آینده" در دنیای اقتصادآمده و آرمان از زبان رییس مجلس نوشته "ادامه مسکن مهر به صورت دولتی اشکال دارد".

روزنامه جمهوری اسلامی از تاخیر در ارسال بودجه سال آینده کشور به مجلس ابراز نگرانی کرده و آن را نشانه ای از اختلافات بین مجلس و دولت دانسته است.

به نوشته این روزنامه با تاخیر دولت نمایندگان مجلس از امکان رسیدگی به لایحه بودجه سال آینده تا پایان امسال کاملاً ناامید شوند و صراحتاً از تصویب بودجه به شکل چند دوازدهم سخن بگویند. این سخنان به این معنا است که به علت کمبود وقت، امکان بررسی و تصویب لایحه بودجه سال 90 تا پایان سال 89 وجود ندارد و تنها راه باقی مانده برای مجلس این است که بخشی از این لایحه را تصویب کند تا روند تخصیص منابع برای مدتی از سال آینده مختل نشود.

این روزنامه با تاکید بر این که شرایط بسیار حساسی در اقتصاد کشور وجود دارد نوشته این اتفاقات در شرایطی که گزارش‌های رسمی دیوان محاسبات کشور از انحراف 21 هزار میلیارد تومانی دولت از قانون بودجه سال 88 خبر می‌دهد، نمایندگان مجلس کسری بودجه دولت را در سال جاری رقمی در حدود 13 هزار میلیارد ریال برآورد می‌کنند و از تراز عملیاتی منفی 116 هزار میلیارد ریالی بودجه سال قبل خبر می‌دهند، به مراتب پیچیده‌تر و نگران کننده‌تر شده است.

سرمقاله جمهوری اسلامی با اشاره به منابع مالی تازه ای که با اجرای قانون هفدمند کردن یارانه ها در اخیتار دولت است نوشته دولت با منابع فراوان تری از محل آزادسازی قیمت‌ها طبعاً برنامه ریزی مالی برای چگونگی هزینه کرد این منابع می طلبد. مسئله دیگری که بودجه سال آینده را از اهمیت خاصی برخوردار می‌کند، آغاز برنامه پنجم توسعه کشور است که با یک سال تاخیر قرار است از سال 90 به مدت پنج سال برنامه عملیاتی کشور در تمامی حوزه‌ها باشد. طبیعتاً این برنامه به عنوان دومین برنامه میان مدت از 4 برنامه‌ای که قرار است ایران اسلامی را در افق 1404 بر تارک منطقه قرار دهد از حساسیت و اهمیت خاصی برخوردار است.

رامین فروزنده در گزارش اصلی جهان صنعت از برگزاری مناقصه های بزرگ نفتی در عراق خبر داده و نوشته چهارمین دور مناقصات نفتی عراق برگزار شد، تاکنون دو مناقصه نفتی و یک مناقصه گازی در این کشور برگزار شده است. مناقصات بزرگ نفتی شیوه عراقی‌ها برای توسعه سریع صنعت نفت در این کشور به شمار می‌روند.

گزارشگر این روزنامه اقتصادی تاکید کرده در این مناقصات اغلب شرکت‌های بزرگ نفتی جهان در این مناقصات حضور دارند. همچون اکسون‌موبیل، شل، توتال و بی‌پی، شرکت‌های شرقی همچون پتروناس، شرکت نفت چین و گازپروم که این خود صرفا به دلیل ظرفیت‌های نفتی موجود در این کشور نیست بلکه تغییرات سیاسی عراق و تدابیر مسوولان نفت این کشور را باید دارای سهم عمده‌تری دانست.

جهان صنعت با تاسف نوشته به نظر می‌رسد با توجه به اینکه حتی در مواردی همچون میدان آزادگان قراردادها با شرکت‌های غیرایرانی منعقد می‌شود، نباید چندان منتظر حضور چشمگیر شرکت‌های ایرانی در بازار نفت عراق بود.

"پتانسیل‌های یارانه نقدی برای ایجاد رونق و اشتغال‌زایی" عنوان سرمقاله دنیای اقتصاد است که میثم هاشم‌خانی در آن نوشته اگر شرایطی فراهم شود که همه ایرانیان و به خصوص اقشار کم‌درآمد بتوانند گواهی دریافت یارانه نقدی خود را به عنوان وثیقه‌ای برای دریافت وام‌های بانکی به کار گیرند، چنین وثیقه قابل اطمینانی می‌تواند از یک طرف باعث جلب اعتماد بالای بانک‌ها برای پرداخت وام شود و از طرف دیگر شرایط آسان‌تری برای دریافت وام توسط کم‌درآمدترین شهروندان کشور فراهم سازد.

به نوشته این مقاله با جهت‌دهی یارانه نقدی به سمت خرید کالاهای بادوام و به طور خاص مسکن و نیز رونق استفاده از یارانه نقدی برای طرح‌های خوداشتغالی از آثار تورمی تزریق یارانه نقدی به جامعه کاسته شود.

پیام به نلسون ماندلا

روزنامه خبر نوشته آیت الله هاشمی رفسنجانی به مبارز نلسون ماندلا در پی نمایان شدن آثار شکنجه در زندان‌های مهیب نظام منحوس آپارتاید، پیام داد.

به گزارش این روزنامه، در متن پیام با عنوان "برادر مبارز جناب آقای نلسون ماندلا" نوشته شده:

"با خبر شدم که آثار سال‌های سخت شکنجه در زندانهای مهیب نظام منحوس آپارتاید، باز هم در جسم شما نمایان شد و در بیمارستان بستری بوده‌اید و بحمدلله بیمارستان را ترک کرده‌اید. با آرزوی شفا و سلامتی کامل شما، امیدوارم فرصتی پیش آید تا کمافی السابق در ملاقات‌ها از خاطرات دوران مبارزه علیه نژاد پرستی بشنویم که برای تاریخ در همه نسل‌ها آموزنده است."

هاشمی رفسنجانی رییس جمهور پیشین آفریقای جنوبی را "سمبل مقاومت و پایداری برای مردم مظلوم قاره غنی و در عین حال فقیر آفریقا" دانسته و نوشته امیدوارم با رفع کسالت و کسب کامل سلامتی، همچنان تأثیر‌گذار باشید که وجود شما باعث دلگرمی همه انسانهای آزاده در راه مبارزه با اندیشه‌های نژاد پرستانه است.

خبر نوشته نامه اکبر هاشمی رفسنجانی با عنوان "رئیس مجلس خبرگان رهبری و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام" امضا شده است.

لکه نفت و هوا و دام های آلوده

آفرینش در سرمقاله خود از آلودگی های زیست محیطی خلیج فارس نوشته و آن را ناشی از بی‌توجهی‌ها و عدم پیش‌بینی‌های تامینی دانسته که موجب خطرات زیست محیطی شده است.

به نوشته این مقاله اشتباه استخراج کنندگان نفت هراز گاه موجب بروز مشکلات ناگواری در منطقه می شود چنان که اینک در 20 کیلومتر از خط ساحلی استان بوشهر در پی ترکیدگی خط لوله آغاجاری به گوره در دیلم و جاری شدن سیل دچار آلودگی نفتی شده ولکه ای بزرگ از نفت را در ساحل خلیج فارس پدید آورده است.

حادثه دیگر را جهان صنعت گزارش داده و نوشته عدم توجه به جمع‌آوری لاشه دام‌هایی که بر اثر بیماری تلف شده‌اند از اطراف دامشهر قم موجب اعتراض دامداران قمی شده و وضعیت چندش‌آور و بوی تعفن ایجاد کرده که در فصل سرما هم امان از انسان می‌برد.

به گزارش این روزنامه در برخی نقاط تلی از لاشه‌ها که معلوم است مدت زیادی از زمان‌‌ رها شدن آن گذشته است به چشم می‌خورد، لاشه‌ها به قدری آلوده‌اند که در کنار آنها تعدادی از حیوانات ولگرد از سگ و شغال تا گربه که پس از خوردن گوشت آنها در دم جان داده‌اند به چشم می‌خورد.


جهان صنعت در کنار عکس هائی از منطقه نوشته اینجا دامشهر، محلی است که برای تمرکز دام‌ها جهت نظارت بهتر ایجاد شده. بعضی از لاشه‌ها در کنار دامداری‌ها قرار دارند و به نظر می‌رسد دامشهر پیش از آنکه گرفتار تب برفکی شود، گرفتار تب بی‌مدیریتی است. دامداران پیش از این از تب برفکی گلایه داشتند و اینک از وضعیت دامشهر گلایه‌مند اند.


ابتکار گزارش داده آلودگی هوا اینک به جز مرگ و میر بالغ بر 4 هزار نفر در کشور حال عمومی برخی مسئولان کشور را نیز تهدید کرده چنانکه چندی پیش رئیس شورای شهر تهران به دلیل برخی مشکلات در این زمینه در بیمارستان بستری شد و روز گذشته از وخامت حال شهردار پایتخت که ناشی از آلودگی هوا بود خبر رسید.

بنا به این گزارش سیصد و پنجاه و دومین جلسه علنی شورای شهر بدون حضور مستمع برگزار شد و در آن از وخامت حال شهردار تهران در روزهای گذشته و در اثر آلودگی هوا خبر دادند و گفتند اوضاع عمومی چمران رئیس شورای شهر نیز بهتر شده و احتمالاً ایشان در جلسه علنی این هفته حضور دارند.

ابتکار تاکید کرده با توجه به اینکه باقر قالیباف شهردار تهران جانباز جنگی و شیمیایی است در اثر آلودگی هوا دچار کسالت شده‌ به همین منظور مقرر شده تا برای بررسی مجدد دلایل آلودگی هوای تهران مسئولان محیط‌زیست، وزارت بهداشت و معاونان شهرداری در جلسه حاضر شوند.

دو قرن زیبایی زیر آب و زباله

حمام باغ له له کرمان

سیاست روز گزارشی دارد از حمام باغ له له کرمان که روزگاری یکی از زیباترین بناهای تاریخی کرمان و مرکز نظافت و بهداشت این شهر تاریخی بوده و این روزهای مملو از فاضلاب شهری و مرکز تجمع معتادان و ولگردان و به عاملی غیر بهداشتی در بافت قدیم کرمان است.

به گزارش مهر ، این بنای تاریخی، چون زیبایی خفته در آغوش خاک و خاشاک و البته فاضلاب شهری کرمان آرمیده است و به نظر می رسد اراده ای برای خارج کردن این بنا از وضعیت کنونی وجود نداشته باشد و بنایی که روزگاری مایه فخر مردم کرمان بود امروز به مرکز تجمع فاضلاب شهری کرمان تبدیل شده است.

در آخر گزارش سیاست روز آمده باغ له له معروف بود ولی حالا انگار نه انگار اینجا جز آثار باستانی است. وی اضافه کرد: پشت بام این بنا هر لحظه امکان ریزش دارد خزینه هایش را نگاه کنید، آب لجن همه جا را پر کرده است آبهای زیر زمینی هم که تمام حمام را گرفته است و چیزی از حمام نمانده است. پیرمردی با اشاره به بازی بچه ها در اطراف این حمام گفت: این وضعیت خیلی خطرناک است و هر لحظه امکان دارد بخشی از حمام در اثر نم کشیدن پایین برود و یا کسی درون این آبها بیفتد.

طنز: تیترهای پنهان

کارتون ابوالفضل محترمی ، روزنامه خبر

در ستون طنز روزنامه ابتکار آمده:

- مشایی: چاره ای جز رسیدن به اوج نداریم [شما رو نمی‌دونم ولی من یکی چاره ای جز این ندارم]

- مطهری: احمدی‌نژاد عامل سقوط بهبهانی [بهبهانی عامل سقوط چی بود؟]

- مشایی: باید قدرفرصت راپس از 30 سال بدانیم [دیگه فرصت این جوری به دست نمیاد]

- مدیر کل سیاسی وزارت کشور: قبلا مجلس اینقدر سوال نمی‌کرد [وقتی جواب نمی‌گیرین چه اصراریه؟]- لاریجانی: توجه به مسئله مسکن منحصر به کارهای موقتی نشود [ساخته هم شود]

- فروش مرخصی یک نماینده مجلس [استیضاح چنده؟]

- حکم جدید احمدی نژاد برای بهبهانی [برو همون وزارت راه، گاهی وقتا هم به مجلس یه سر بزن نماینده‌ها توروببین]

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.