وضع حکومت ایران بهتر است یا مصر؟


وضع حکومت ایران بهتر است یا مصر؟

دویچه وله : سالروز انقلاب ۲۲ بهمن نزدیک می‌شود. مراسم سال گذشته زیر کنترل کامل دولت برگزار شد و اجازه کمترین مانوری به مخالفان در ایران داده نشد. آیا «زمین‌لرزه‌ای» که منطقه را فراگرفته است، در ‌آینده نزدیک به ایران هم خواهد رسید؟

تظاهرات مخالفان دولت در ایران، خرداد ۱۳۸۸

رهبران مخالف دولت در ایران می‌گویند اگر حکومت بگذارد راهپیمایی و تظاهرات در روز ۲۲ بهمن آزاد باشد، روشن می‌شود که وضعیت حکومت ایران بهتر است یا مبارک و بن‌علی در مصر و تونس.

میرحسین موسوی و مهدی کروبی با تاکید بر این‌که جنبش در کشورهای عربی منطقه حکومت‌های دیکتاتور را نشانه گرفته‌، ابراز امیدواری کرده‌اند که «صدای انقلاب آزادیخواهانه مردم مصر و تونس و یمن به گوش مستبدین و دیکتاتورهای منطقه و جهان برسد تا شاید عبرتی باشد برای بازنگری و بازبینی در اعمال و رفتارشان»

البته دیکتاتورهای منطقه نیز هرکدام به نوبه خود واکنشی متفاوت به رویدادهای منطقه نشان داده‌اند. بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه خیزش مردم منطقه را «بیماری» نامیده و «اطمینان» داده که این «بیماری» به سوریه سرایت نخواهد کرد.

صف‌آرایی نیروهای پلیس در برابر معترضان در ایران

واکنش مسئولان جمهوری اسلامی ایران اما تاکنون متفاوت بوده است. به عقیده مخالفان، حکومت ایران با نادیده گرفتن ماهیت ضد استبدادی خیزش‌مردم منطقه، تلاش می‌کند  با واریز جنبش آنها به حساب خود، بیشترین بهره را از آن ببرد.

علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران در اولین موضع‌گیری رسمی درباره تحولات منطقه اعلام کرد که « به سهم خود همراه با آزادی‌خواهان جهان از نهضت ملت بزرگ مصر حمایت می‌کنیم.»

مقام‌های حکومتی ایران که حرکت اعتراضی مخالفان خود پس از انتخابات ریاست جمهوری گذشته را «اغتشاش» نامیده‌ و بسیاری را به اتهام «اخلال در امنیت ملی» به زندان انداخته‌اند، هشدار می‌دهند که مبادا جنبش در مصر از سوی غربی‌ها «اغتشاش» نام گیرد و آن را «موج بیداری اسلامی» می‌دانند.

احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران نیز در نماز جمعه گذشته گفت که حرکت مردم در مصر و تونس و یمن و... «پس‌لرزه‌های انقلاب اسلامی» ایران است. وی به این مردم «آفرین» گفت که « به خروش ادامه می‌دهند و معتقدند که کشورشان باید از لوث وجود دیکتاتورها پاک شود.»

ناآرامی‌های سال ۱۳۸۸ در ایران

«قتل و جنایت چه در قاهره، چه در تهران»

پاسخ رهبران مخالفت دولت در ایران به این «آفرین» گویی این بود که : «اگر حاکمیت واقعا مخالف دیکتاتوری است، در آستانه‌ی ۲۲ بهمن بگذارند مردم ایران و جنبش سبز دست به راهپیمایی و تظاهرات مسالمت‌آمیز بزنند تا معلوم شود وضعیت حاکمیت در ایران بهتر است یا وضعیت مبارک و بن علی در مصر و تونس.»

اردشیر امیر ارجمند، مشاور میرحسین موسوی گفته است: «جای آن دارد که اکنون خودکامگان تهران، حتی در کسوت دیکتاتوری، از خود هوش و شعور بیشتری نشان داده و قبل از آنکه کشور را دچار خشونت‌های کور نمایند، به رای مردم گردن بنهند. دیکتاتوری فراعنه ایران و لشکریان امنیتی و نظامی آنها، قطعا از دیکتاتوری بن‌علی و مبارک مخوف‌تر و غیر‌اخلاقی‌تر است، زیرا این دو حداقل برای استیلای دیکتاتوری خود از دین استفاده ابزاری نکرده‌اند.»

او افزوده که «دیکتاتوری، سرکوب و قتل و جنایت است؛ چه در قاهره باشد چه در تهران.

تاثیر متقابل جنبش‌ها بر یکدیگر یا حکومت‌ها بر جنبش؟

گمانه‌زنی درباره آینده تحولات منطقه، تاثیر زنجیره‌ای جنبش‌ها بر یکدیگر و یا احتمال تکرار تجربه‌ای نظیر انقلاب ۱۳۵۷ ایران یکی از داغ‌ترین مسائلی است که تحلیلگران را به خود مشغول کرده است.

رهبران مخالف دولت و هم‌چنین برخی تحلیلگران معتقدند که خیزش‌های کنونی منطقه از جنبش سبز ایران و حرکت اعتراضی سال ۱۳۸۸ الهام گرفته‌اند. اما آیا این احتمال وجود دارد که این جنبش‌ها در ‌آینده موتور محرک حرکتی دوباره ایران شوند؟

 ناآرامی‌های سال ۱۳۸۸ در ایرانعبدی کلانتری، پژوهشگر مسائل اجتماعی و فلسفی در پاسخ به این سوال به دویچه‌وله می‌گوید «دولت تئوکراتیک ایران الان تحولات مصر را با دید خوش‏بینی دنبال می‏کند، چون این لگد بزرگی به یکی از پایگاه‏های بزرگ امریکا در منطقه است. مصر متحد دوم آمریکا بعد از اسراییل بود و این برای تمام جنبش‏های ضدامریکایی و دولت‏های ضدامریکایی تغییر مثبتی است. اما از پایین که نگاه می‏کنیم می‏بینیم که شور دمکراسی‏خواهی و آزادی‏خواهی‏ای که در مردم هست، این نیرویی که آزاد شده، خودبه‏خود خطری بالقوه برای تمام دولت‏های استبدادی، از جمله استبداد دینی در ایران است.  این نیرو اگر در ایران هم آزاد بشود، کنترل آن دیگر خیلی مشکل است و از این جهت، باعث نگرانی امثال احمدی‏نژاد و آقای خامنه‏ای خواهد بود.»

اما این «نگرانی» دوسویه است. کارشناسان مسایل منطقه به نفوذ اخوان‏المسلمین و نزدیکی دیدگاه‌های حاکم بر این نیرو به حکومت ایران اشاره می‌کنند. نیرویی که به‏خوبی سازمان داده شده، در میان مردم و در جامعه‏ی مدنی مصر ریشه دارد و ابتکار عمل را در بسیاری نهادهای آموزشی و مسائل اجتماعی به دست گرفته است. به همین دلیل نیز به نظر اکثر تحلیل‌گران این نیرو قطعاً نقش مهمی در دولت آینده‏ی بعد از حسنی مبارک خواهد داشت.

حکومت ایران نیز روی قدرت گرفتن نیروهای اسلام‌گرایی مانند اخوان المسلمین حساب باز کرده است. وزیر خارجه جدید ایران از «خاورمیانه اسلامی» سخن می‌گوید و «مطمئن» است مردم مصر «نقش خود را در ایجاد» این خاورمیانه بازی خواهند کرد.


ناآرامی‌های عاشورای سال ۱۳۸۸ در ایران

«تقدیری از پیش تعیین شده»؟

 عبدی کلانتری از بدبینی نسبت به توازن قوا در مصر و آینده آن پرهیز می‌کند و می‌گوید که همه این عوامل «به این معنا نیست که این یک تقدیر از قبل تعیین شده است و نیروهای سکولار و غیرمذهبی نمی‏توانند فائق شوند. به‏هرحال درس انقلاب ایران، تئوکراسی و استبداد دینی در ایران، پیش روی همه‏ی نیروها‏ی مبارز و سکولار قرار دارد. این هشدارها هست و چیزی هم که جای خوش‏بینی را باز می‏گذارد، حضور جوان‏هایی است که از طریق اینترنت، شبکه‏های اجتماعی، فیس‏بوک و… نسبت به وقایع جهان آگاهی دارند. ما نباید ناامید باشیم و باید از مردمی که توی خیابان می‌ریزند و خواهان آزادی هستند و دمکراسی و حقوق مدنی خود را می‌خواهند پشتیبانی کنیم. این دیگر وظیفه‏ی نیروهای سکولار است که با سازمان‏دهی خودشان، نگذارند جریان به آن سمتی برود که انقلاب ایران ۳۰ سال پیش رفت.»

میرحسین موسوی از رهبران مخالفان دولت ایران معتقد است که  شعار «رای من کجاست» در تظاهرات «چند میلیونی» خرداد ۱۳۸۸ تهران، اکنون در شعار مردم قاهره، سوئز و اسکندریه تبلور یافته که خواهان «سقوط نظام خود» هستند.

عبدی کلانتری به آن‌چه جنبش سبز می‌تواند از دیگران بیاموزد اشاره می‌کند و می‌گوید: «اتفاقاً تونس با وجودی‏که کشور خیلی کوچکی است و جمعیت کمی دارد، به‏خاطر ساختار تقریبا مدرن‏اش، می‏تواند مدل خیلی خوبی باشد. روشنفکران تونس، نیروی خیلی روشنی هستند. جنبش زنان این کشور هم خیلی پیشرفته است. بنابراین تونس، هم برای مصر، هم برای ایران و هم برای جنبش سبز می‏تواند مدل خیلی خوبی باشد.»

این که کدام جنبش از دیگری تاثیر گرفته و کدامیک چه می‌تواند از دیگری بیاموزد، پرسشی است که شاید پاسخ به آن زیاد مشکل نباشد.  ولی برای این سوال  که  «امواج سونامی» که «از جهان عرب برخواسته» چقدر با ایران فاصله دارد، هنوز پاسخی نیست.

 آن‌چه بعید به نظر می‌رسد این است که حکومت ایران بخواهد برای اثبات این‌که «واقعا مخالف دیکتاتوری است»، به پیشنهاد رهبران جنبش سبز برای برگزاری یک راهپیمایی آزاد توسط معترضان و منتقدان خود، جواب مثبت دهد.

ذوب در ولایت - ایران - مشهد
مطمئن باشید در ایران آب از آب تکان نمیخورد چون آخر عاقبت معترضان ایرنی چیزی جز اعدام بی سرو صدا نیست!. مثل خیلی از افراد زندانی امروز که زمانی دارای پست ومقام دولتی بودند وامروز به جرم جاسوس اسرائیل و یا قاچاق مخدر منتظر اعدامند!. به همین راحتی وخوشمزگی!!! البته از نظر حاکمان خودشیفته ایران
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

artaxerxes - ایران - تهران
پس لرزه های انقلاب پس از 30 سال؟ بر پایه ی کدام استدلال؟ اینان که غرب را متهم به سیاست دوگانه می کنند خود نیز اینگونه اند؟ در جهل مرکب بمانید
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

invisible kid - برزیل - پالماس
وضعیت بدتره تو ایران ولی ما ایرانها در عبرت بگیر نستیم. شهامت و یکپارچگی مردم تونس و مصر وهندوراس باید درس عبرتی میشود برامون که تا حالاش نشده.
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

YAS ABI - بلژ - برسل
عبدی کلانتری میگوید تونس الگوی ایران باشد!!!!!!!!عجب شوتهائی به رادیو فردا تحلیل میدهند.
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

YAS ABI - بلژ - برسل
حکومتی در ایران میتواند دوام اورد که با عقاید مردم سازگاری داشته باشد. سکولاریزم بدرد غرب میخورد که فاقد دین سیاسی هستند ودین عبارتست از توصیه های اخلاقی . چون اسلام مجموعه ای از عقاید و احکام عبادی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی است مستقیما در زندگی روزانه اثر میگذارد و باید حکومت متکی بر ان اصول باشد. بنابراین مستقل از شیوه حکومت که شاید شیوه ایران بهترین نیست و بیشتر انکه اجرا نمیشود ولی از اصل حکومت دینی در کشورهای اسلامی نمیتوان عدول کرد.مصر و دیگران تجربه ایران را استفاده کنندونظامی اسلامی متناسب با کشور خود ایجاد کنند. کف ان اینست که مصر دیگر اسرائیلی نیست. سنگرهای امریکا یکی یکی فرو میریزد. ایرانیان اسرائیلی, به امریکا یا جای ارام دیگری بروید.
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

zagros_finland - فنلاند - هلسینکی
https://www.youtube.com/watch?v=ARJ7MlaY0Ucfeature=player_embedded
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

اتیلا - ژاپن - توکیو
Yas-abi بلژیک - برسل .، متأسفم برایتان .افکارتان بسیار احمقانه است . کسی که در اروپا زندگی میکند و هوای پاک آنجا را تنفس میکند ولی افکارش در هزاروچهارصد سال قبل با دین و مذهب عقب افتاده در کلنجار بأشد . باید به او گفت ننگ
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

نروژ.پ - نروژ - اسلو
هیچ کدوم، تا زمانی که با اسلام خدا حافظی نکنند با هم و با گذشته فرقی ندارند!
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

massoudoslo - نروژ - اسلو
YAS ABI -بلژ .برسل /شما که مردم رو به امریکا یا نواحی آرام دنیا میفرستید و قبل از ان پاسپورت و ملیت اسراییلی را هم تقدیمشان میکنید(که البته اسراییلی بودن شرفش به اسلامی ساندیسی بودن شما میارزد )،بفرمایید خودتان در ناحیه آرام بلژ چه بله برونی را منتظرید!؟حکومت دینی !؟نمیتوان از اصل حکومت دینی در کشور های اسلامی عدول کرد!؟(این ها را از ناکجا آبادتان بیرون کشیدید !؟)یاس ابی، شما کسی هستید که باید به نواحی آرام دنیا فرار کنید و در تشویش و تنفر عمرتان را به پوسیدگی دنبال کنید ،بسکه ظالم و بی محتوا هستید! حکومت های مذهبی را مگرتا به امروز نکنده اند و بیرون نریخته اند که آخریش همین حکومت نظامی و بی لیاقت اسلامی در ایران است !؟شما چرا نمیشنوید!مردم نمیخواهند هر آنچه را که تو و امثال تو با رنگ و روی اسلامی برای چپاندن به مردم دارید را تا ابد باور کنند!؟بروید دنبال کارتان چه میگوید!؟این قیام از ایران آغاز شده و به ایران هم ختم میشود.حالا شما ..
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

pesar shoja - استرالیا - استرالیا
yas abi- بلز- برسل- بشین بینیم چرت و برت ساندیسی
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

sourena.de - آلمان - اشتوتگارت
در مصر و تونس حکومتها هستند که سرنگون میشن ولی در ایران بت منحوس و خونریزی بنام ولی وقیح نابود میشه. حکومت ایران سالهاست که در سراشیبی تند نابودی قرار داره ولی برای جلوگیری از این سقوط حتمی به اعدام و خشونت ددمنشانه متوسل شد و تا به امروز ادامه داده. ولی هیچ راهی جز سقوط به اعماق زباله دان تاریخ برایش وجود نداره. مرگ بر خامنه ای و مزدوران جنایتکارش
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

black chador - امریکا - ولدن
وقتی ایرانی ها غرور و شجاعت عربهارا پیدا کردند ازادی اونهارو پیدا میکنه. امریکا ولدن
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

ARTEMIS-SW - فرانسه - پاریس
YAS ABI - بلژ - برسل . عمو اگر اینقدر عاشق اسلام هستی چرا در غرب تمرگیذی برو به وطن اصلی خودت عربستان// دینت انسانی است???چرا زن نیمه ی مرد..چرا جهاد کشتن بخاطر خدایت...چرا برده داری که داشتن کنیز و غلام باشد....چرا بچه بازی را رسمیت بخشیده...چرا قطع دست و پا..چرا کشتن کافر و کشتن کسی که نمی خوهد پالون اسلام را بر دوش کشد???? تو تا حالا چند باز ای دی عوض کرده ای..و با همفکرانت با لباسهای گوناگون حال به این تنها سایت ازاد هجوم اورده اید چون بقای اسلام بقای ملاست و بقای ملا بقای شما مزدوران.. خودتی ای کیو.
پنج‌شنبه 14 بهمن 1389

bawafa1385 - المان - هامبورگ
مردم مصر هنوز رهبری بان نام ندارد که برای رسیدن بکرسی قدرت اعلامیه بدهد و بگوید من در دهن این دولت میزنم . من بپشتیبانی این مردم دولت تعیین میکنم .بسیاری از مردم هرج و مرج طلب مصر هنوز داغ هستند و نمیدانند که رفاه و اسایشی بعد از فاروق و سرهنگ ناصر که نصیب ملت مصر گردیده حاصل زحمات سادات و مبارک بوده. ملت مصر هنوز صف سهمیه بندی کالا را تجربه نکرده . صدای اکثریت تحصیلکرده و زحمت کش مصر که شاهد پیشرفت های وطن خود هستند شنیده نمیشود . و احتمالا هرج مرج طلب ها و عاشقان قدرت نمیگذارند شنیده شود . البته یادمان نرود درست در سه سال قبل مبارک که برای بازدید از شبکه الجزیره در قطر رفت از خبرنگاران پرسید الجزیره همین است که دنیا را فتح کرده . این که بسیار کوچک است . ولی امروزه میبنیم همان الجزیره کوچک همانند بی بی سی 57 صحنه ها را اگراندیسمان کرده و بخورد مردم میدهد . بله مبارک باید برود . مبارک بعد از سی سال خدمت در وطن خود با بدترین شکل ممکن باید برود . سیاست بسیار پر رو و دریده است . دریده تر از ملا
جمعه 15 بهمن 1389

zaboonderaz - ایران - تهران
آیا امکان دارد ملت لهستان ۱۴۰۰ سال بعد در سالروز مرگ هیتلر عزاداری کنند؟!.
جمعه 15 بهمن 1389

shahab46 - المان - هانوفر
YAS ABI - بلژ - برسل- حیف اکسیژن که تو تنفس میکنی.
جمعه 15 بهمن 1389

danial nabi - سوئد - استکهلم
بعضیها واقعن اخر احمقی هستند واز کسانی که مسلمانند و در اروبا زندگی میکنند مینالند که چرا اینجا زندگی میکنند اخه بیشعورها در اروبا وامریکا بیش از 20 میلیون مسلمان وجود داره وهروز بر تعداد انها اضافه میشود .بهتان میگم کورید برای اینه.تا ابله در جهان است ....
جمعه 15 بهمن 1389

babak 1129 - نروژ - واسندن
yas abi-بلژ-برسل-استاد مثل اینکه قبل از ارایه نظریه جهان شمولی خود قرصاتونو میل تفرمودید اسلام سیاسی رو ما32ساله که نه تنها دیدیم بله اونو حس کردیم(به عبارتی المشاهدو والاحساس)محموعه توصیهای اخلاقی در اسلام سیاسی منتج به اشاعه دروغ در تمامی سطوح جامعه. رشوه خواری . فسادو فحشا .فقرو نکبت.خرافه وخرافه پرستی. تملق وچاپلوسی.اشاعه مواد مخدر.نابودی اقتصادی.وبگیر برو تا آخر که ماشاا.. به حد وفور این توصیه ها در اسلام سیاسی نه تنها در ایران بلکه جهان اسلام سیاسی یافت میشود پس بنابراین نه تنها سنگرهای آمریکا در حال فروپاشی نیست بلکه این اسلام سیاسی است که در حال فرپاشی سنگر اسلام است نکنه کلک توهم همینو میخواهی!
جمعه 15 بهمن 1389

marjamak - نروژ - اسلو
دقیقاً پس از سی و دو سال، دوباره شاهد انقلابی اسلامی بکمک آمریکا و متحدانش هستیم. انقلابی که تمام منطقه را در خود خواهد بلعید تا دوباره خلافتی اسلامی را در منطقه پایه گذار باشد. خلافتی با شرکت اخوان المسلمین، حزب الله، حماس (حرکت مقاومت اسلامیه)، جهاد اسلامی و سوسیالیستهای جهان وطن شامل مارکسیستها و ترقیخواهان مدرن (Modern Progressives) که شامل دوستان آقای اوباما میباشند. تا ما «گوسفند» باشیم مقصدی بجز سلاخ خانه نخواهیم داشت. باید بخود بیائیم!!!!
جمعه 15 بهمن 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.