بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران – دوازده بهمن
با رویای تکرار انقلاب ایران در سراسر خاورمیانه
روزنامه های صبح دوشنبه تهران، همزمان با سالگرد بازگشت آیت الله خمینی از تبعید عراق، و آغاز روند پیروزی انقلاب در مقالات خود از آن روز زمستانی سال 57 یاد کرده و حوادث مصر، یمن و تونس را به انقلاب ایران شبیه دانسته و برای کشورهای سراسر خاورمیانه، حکومت اسلامی نوید داده اند.
"تظاهرات میلیونی مردم مصر در قاهره" عنوان بزرگ رسالت است، کیهان ادعا کرده که به "پیام پنهان اوباما به مبارک" دست یافته است، خراسان خبر از "تدارک مردم مصر برای تظاهرات میلیونی" داده، روزنامه جمهوری اسلامی "روز قیامت در مصر، امروز" را عنوان اصلی خود قرار داده و تهران امروز نوشته "روز داوری در قاهره".
مهدی فضائلی در مقاله ای در جام جم نوشته "فرار فضاحتبار بنعلی و خانوادهاش از تونس به عربستان و فرار همسر و پسر حسنی مبارک و درخواست کمک خود مبارک از حامیان غربیاش در نخستین روزهای قیام مردم این کشورها به خوبی نشان میدهد که حکومتهای مورد حمایت غرب هیچ ریشهای بین مردم خود ندارند و پشتیبانی بیگانه فایدهای ندارد و کوچکترین موجی آنها را سرنگون میکند".
نویسنده در مقام مقایسه نوشته در حالی که نظام متکی به مردم جمهوری اسلامی ایران، در برابر حرکتهای براندازانه و مستظهر به حمایتهای گسترده غرب از چنان استحکامی برخوردار بوده که نه تنها راست قامت ایستاد بلکه کوچکترین امتیازی به زیادهخواهان داده نشد.
در همین زمان مردم سالاری با عنوان "خوشبختانه رابطه ای برقرار نشد" گزارشی نوشته و به بازخوانی روابط ایران و مصر در سال های اخیر پرداخته. روابطی که دیدار دهم بهمن ماه سه سال پیش حداد عادل و حسنی مبارک می توانست نقطه عطفی در آن باشد.
گزارش این روزنامه نشان می دهد وقتی غلامعلی حدادعادل به عنوان رئیس مجلس اسلامی ایران به قاهره رفت و با حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر دیدار کرد تلاش داشت تا پس از سالها یخ روابط سیاسی ایران و مصر آب شود. این دیدار پس از آن صورت گرفت که محمود احمدی نژاد پیش از آن صراحتا اعلام کرده بود :آماده هستیم تا اگر همین امروز دولت مصر اعلام آمادگی کند، سفارتمان را در آن دایر کنیم. رابطه سیاسی ایران و مصر در سال 1358 به دستور امام خمینی (ره) قطع شد.
به نوشته این روزنامه حدادعادل که به دعوت رسمی فتحی سرور رئیس مجلس مصر به قاهره رفته بود، در کاخ ریاست جمهوری با حسنی مبارک – که این روزها روزنامه های ایران وی را فرعونی توصیف می کنند که باید قدرت را ترک گوید - دیدار و گفت وگو کرد.
گزارش مردم سالاری بدون هیچ تقسیری به یاد آورده که در آن روز به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسنی مبارک در این دیدار با تاکید بر همکاری مصر و ایران خواستار تقویت و توسعه آن شد. حداد عادل بعدا به خبرنگاران گفت رئیس جمهوری مصر در این دیدار نظر مثبت و دوستانه ای در قبال توسعه و تقویت روابط دو جانبه داشت. همه جا صحبت از تفاهم و گسترش روابط بود.
به گزارش این روزنامه در اردیبهشت 1386،هم محمود احمدی نژاد در سفر دوره ای خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس (امارات و عمان) به خبرنگار الاهرام گفت: "با صراحت اعلام می کنم که امروز ما به طور قاطع به دنبال تجدید رابطه با مصر هستیم که اگر دولت مصر اعلام آمادگی کند، تا پایان وقت اداری امروز سفارت ایران را در مصر بر پاخواهیم کرد."
همزمان با این گزارش، حشمت الله فلاحت پیشه در سرمقاله رسالت نوشته "اگر در مصر، انقلاب پیروز شود، موقعیت «راشد الغنوشی» و اسلام گراهای تونسی در مقابل تکنوکراتها و ملیون آن کشور تقویت خواهد شد و در صورت توفیق غربیها در مهار حرکت انقلابی مردم مصر، موقعیت آنها برای انحراف تحولات تونس از انقلاب به رفراندوم و اصلاحات تقویت میشود."
این نماینده مجلس که تحولات مصر را فراتر از انتفاضه می نامد، در همین مقاله، به بازدید سال گذشته خود از شرم الشیخ اشاره می کند که برای شرکت در اجلاس همسایگان عراق به آن شهر سفر کرده و بعد به قاهره رفته جائی که متوجه اعتقاد و احترام مردم به اهل بیت و اظهار دوستی آنها به مردم ایران، و زمزمههای نقد اجتماعی و اقتصادی و حتی سیاسی به حسنی مبارک ودولت، شده "مصر با آن جامعه بسته که فقط به تعظیم فراعنه مشغول باشند، متفاوت است و انتفاضه مردم مصر، حتی انقلاب بزرگ مردم تونس را نیز تحت الشعاع قرارداد. به گونهای که چینش ساختار و نخبگان سیاسی بعد از انقلاب تونس، ازنتیجه قیام مردم مصر متاثر خواهد بود."
در بخش دیگری از سرمقاله رسالت آمدهدر طول این دوران مهمترین پیام ما ایرانیان برای آن جماعت این بوده است که امثال حسنی مبارک حقوق شما را در داخل و حقوق فلسطینیها در آن سوی صحرای «سینا» را همزمان به فروش گذاشتند تا فقط دکان آنها باقی بماند. در حالی که "حتی آن دسته از رسانههای غربی که اکنون از غارت یکی از مجسمههای دست چندم موزه ملی آن کشور خبر میدهند، تاکنون درباره تاراج آن در تبانی خاندان حکومت و کشورهای غربی سکوت کرده بودند".
حسین شریعتمداری نیز در روزنامه کیهان وارد عرصه گفتگو با تحولات منطقه شده و راشد الغنوشی انقلابی تبعیدی مصر را مخاطب قرار داده که بعد از بیست سال به زادگاهش بر می گردد.
علت عتاب مدیر کیهان آن جاست که الغنوشی گفته بود نه من آیت الله خمینی هستم و نه شیعه "مگر کسی آقای راشد الغنوشی را امام خمینی و یا شیعه می دانست که ایشان از میان صدها نکته گفتنی دیگر که می توانست درباره نهضت اسلامی تونس و مردم مسلمان این کشور بگوید این را گفتنی تر یافت، در حالی که مردم تونس ماهیت انقلاب خود را اسلامی می دانند و همه جا از امام خمینی به عنوان الگوی حرکت خویش یاد می کنند".
نماینده ولی فقیه در کیهان در تحلیل علت چنین ادعائی از سوی غنوشی نوشته "به هیچ وجه پیچیده نیست. آمریکا و متحدانش، مخاطب اصلی اظهارات راشد الغنوشی هستند و ایشان از این طریق - به تقیه یا به واقع- قصد دارد به آمریکا و متحدانش اطمینان بدهد که نباید از قدرت گرفتن احتمالی وی در تونس نگران باشند! تا مبادا از رهگذر این نگرانی در پی مقابله و تضعیف او برآیند."
خبرهای بی منبع
کیهان در گزارشی که تیتر اول این روزنامه را تشکیل می دهد ادعا کرده که از پیام پنهانی باراک اوباما به حسنی مبارک خبر یافته است. خبری که به نقل از "منابع دیپلماتیک مرتبط با محور مقاومت" نقل شده و نشان می دهد اوباما با ارسال پیامی پنهان به رئیس جمهور مصر از امکان مقاومت در مقابل خیزش عظیم مردمی ابراز ناامیدی کرده است.
این روزنامه توضیح داده که این منابع که به دلایل شغلی با دیپلمات های غربی در منطقه ارتباط دارند تاکید کردند اوباما به مبارک خبر می دهند که وی در آن گفته "چاره ای جز تغییر در مصر نیست و از دست آمریکا و اسرائیل هم برای جلوگیری از آن کاری برنمی آید".
در پایان گزارش کیهان آمده "به عقیده برخی منابع دیپلماتیک که کیهان با آنها گفت وگو کرده علت اصلی این پیام سری آن است که آمریکا فهمیده است با افزایش تعداد معترضان به چند میلیون نفر و فراگیرشدن آن در سراسر مصر دیگر از ابزارهای نظامی و امنیتی کاری ساخته نیست. علاوه بر این، آمریکایی ها در پی آن هستند که مبارک را وادار کنند امکان مانور بیشتری به مهره جایگزین مدنظر آنها یعنی محمد البرادعی بدهد".
روزنامه جمهوری اسلامی هم به نقل از "خبرگزاری ابنا" نوشته آزادیخواهان جهان از قیام مردم مصر حمایت میکنند، حسنین هیکل نویسنده کهنه کار مصری از مبارک خواست تا برای سرکوب اعتراضات مردمی از باتومهای آهنی استفاده کند!
متن خبر به منبع این گزارش اشاره ای ندارد اما در ادامه آورده "به گزارش رسانههای منطقه، در این جلسه هیکل گفته است استفاده از نیروی زور و مشت آهنین برای سرکوب مخالفان کار بسیار پسندیدهای است و باید پیش از آنکه انقلاب مصر به اندازه انقلاب تونس پیش برود، کار را یکسره کرد!"
در ادامه همین خبر روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "به گزارش منابع امنیتی که گفت وگوهای محرمانه جلسه سری حزب ملی حاکم را به بیرون درز داده اند، در انتهای این جلسه میان حاضران درگیری و بگومگو رخ داده و نشست بی هیچ نتیجهای به پایان رسیده است!"
خبر دیگر روزنامه جمهوری اسلامی، به نقل از سایت شیعه نیوز است که نوشته شیعیان بحرینی که بیش از سه دهه است زیر سلطه حاکمیت اقلیت غیرشیعی این کشور به سر میبرند، این روزها با تأثیر پذیرفتن از حوادث تونس، مصر و دیگر کشورهای عربی، قصد دارند به عنوان اولین کشور عربی حوزه خلیج فارس برای دست یافتن به حقوق پایمال شده خود، دست به تظاهرات گستردهای علیه حاکمیت این کشور بزنند.
"منبع آگاه بحرینی" به نوشته روزنامه خبر داده که این شیعیان قصد دارند با نمونهبرداری از تظاهرات مصر، 25 بهمن آینده را به نام "روز خشم شیعیان بحرین" قرار داده و تظاهرات گستردهای را علیه رژیم حاکم در این کشور به راه اندازند. و خبر "روز خشم شیعیان بحرین" که به گوش پادشاه بحرین رسید، به شدت خشمگین و نگران شده و فوراً دستور تشکیل جلسه اضطراری با حضور مقامات ارشد سازمان اطلاعات و امنیت بحرین، برای بررسی موضوع را داده است.
کارتون مردم سالاری از علی کاشی |
نویسنده با تاکید بر این که پس از سی و چند سال باب بحث و بررسی در محتوا و اجرای مبانی جمهوری اسلامی همچنان مفتوح است نوشته در آن زمان از نظر مردم به ویژه جوانان اعم از مذهبی و غیر مذهبی، اسلامی و غیراسلامی، شهری و روستایی، زن و مرد، بیسواد و باسواد، فقیر و غنی، بهترین کار ممکن همان دخالت در سرنوشت خود بود. برای هیچ فرد سرزنده و امیدوار گوشهنشینی وتماشا کردن، برتری و مزیت محسوب نمیشد و صد البته ضد افتخار به حساب میآمد".
جواد سید پور هم در سرمقاله تهران امروز با عنوان "هیچکس خمینی ما نمیشود" نوشته با خود فکر میکنم اگر امروز 12 بهمن سال 57 بود و قرار بود امام بیاید چه باید مینوشتیم و چه باید میگفتیم؟ اماما بیا و تاریخ را عوض کن؟ اماما بیا و ظلم را تمام کن؟ اماما بیا و استقلال و آزادی را برایمان بیاور؟ اماما ... چه باید میگفتیم که بتواند به شکوه و عظمت قیام یک ملت بیاید و بنشیند؟
نویسنده تاکید می کند: حالا بعد از گذشته سه دهه انگار بهتر میفهمیم که چه اتفاقی در آن زمان رخ داده است. گویی جادوی تاریخ است که هرچه بیشتر از آن زمان میگذرد و هرچه دورتر میشویم از آن واقعه عظما، بهتر عظمت و بزرگی آن اتفاق را درک میکنیم.
هفت میلیارد گم شده و حباب بورس
"آمار جدید جذب سرمایه خارجی" تیتر اول دنیای اقتصاد است، جهان صنعت از قول گزارش دیوان محاسبات پرسیده "هفت میلیارد دلار مازاد درآمد امسال چی شد"، جام جم از "سبقت های صد هزار تومانی" نوشته ، روزنامه خبر با علامت سئوال از "پایان راه وزیر راه" خبر داده و سیاست روز هم در صدر اخبار خود نوشته "استیضاح وزیر راه، شاید آری، شاید نه".
جهان صنعت آمار رشد خیره کننده بورس را جدی نمی داند. ستاره شهریاری در سرمقاله این روزنامه نوشته "در روزگاری که اکثر بازارها در رکود به سر میبرند، گویا حمایت از بازار سرمایه بهترین و تنها گزینه پیشروی دولت برای تخفیف جو منفی ناشی از آثار تورمی یارانه هدفمند و نیز نمایشی از شکوفایی اقتصادی کشور باشد".
نویسنده به نقل از فعالان بازار نوشته "دولت با دخالت در بازار سرمایه، رشد تصنعی در شاخص ایجاد کرده است که در اینباره تغییر فرمول محاسبه شاخص و حضور شبهدولتیها در بازار را یادآور میشود.. رشد بیرویه شاخص بورس و عبور پیدرپی آن از مرزهای روانی در سالجاری، شرایطی ایجاد کرد که این متغیر اقتصادی در روندی بیسابقه در کمتر از 11 ماه در گزارش فدراسیون جهانی بورسها رتبه اول در بورسهای منطقه و رتبه دوم در میان همه اعضا اعلام شد."
جمله آخر سرمقاله جهان صنعت این است "این موفقیت بزرگ را به بورس کوچکمان تبریک میگوییم"
و گزارش های دیگر
در میان تیترهای اول روزنامه های سه شنبه صبح سخنان دادستان کل انعکاس وسیع دارد. آرمان نوشته "حکم پانزده متهم حوادث انتخابات قطعی شد"، مردم سالاری از "واکنش دادستان کل به نامه احمدی نژاد" خبر داده و ابتکار نوشته در برابر نامه احمدی نژاد "مجلس و قوه قضاییه کوتاه آمدند".
آفرینش در سرمقاله خود از "لزوم ژرف اندیشی مسئولان در اتحاد بین قوا" نوشته و یادآور شده که چندی است که شاهد برخی منازعات و اختلافات در بین مسئولان و سران قوا هستیم. اختلافاتی که بعضا به اظهار نظر ها و نامه نگاری ها و کشیده شدن مسئله به مجمع تشخیص و حتی باعث ورود رهبر به این موضوعات گردیده است. مسائلی که بعضا حقوقی بوده اما به علت منعکس شدن در بین رسانه ها و سازمان های سه قوه باعث مخدوش شدن روابط قوای سه گانه گردیده است.
به نظر حمید رضا عسگری در این مقاله این اختلاف و درگیری های لفظی در قالب نامه نگاری ها و اطلاعیه ها باعث تشویش در افکار عمومی می شود. و برهم زدن آرامش افکار عمومی سبب بروز نگرانی ها و اضطراب در جامعه خواهد شد و این نگرانی ها بعضاً به اعتراضات صنفی و مردمی می انجامد. و اضطراب مردم و جامعه حاصلی جز بی اعتمادی به کارایی مسئولین را به همراه ندارد.
جنبه دیگر از نظر سرمقاله آفرینش تاثیر گذاری این اختلافات در سطح خارجی است در حالی که نا امید کردن مردم از کارآمدی نظام و القای به هم ریختگی امور کشور یکی از محورهای اصلی عملیات روانی دشمنان و رسانه های خارجی است به ویژه وقتی به صورت علنی مطرح شود.
ابتکار در گزارشی با عنوان طعنه آمیز "از اطرافیان اصرار، از شیخ ابرام" به گمانه زنی درباره آینده مجلس خبرگان پرداخته و نوشته "بحث ریاست این مجلس اگر چه تاکنون کمتر رسانه ای شده بود، اما در میان نمایندگان مجلس خبرگان موضوع مهمی بوده است."
این روزنامه که در هفته های اخیر در مقالاتش تمایلی به سوی دولت و از جمله رییس دفتر رییس جمهور نشان می دهد در این گزارش نوشته بار قبل هاشمی در حالی به ریاست مجلس خبرگان انتخاب شد که تلاشهای برخی در این مجلس برای انتخاب فردی دیگر نیز در حال انجام بود. آیت الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در برابر وی قرار گرفت، اما حضور مستمر هاشمی در جایگاه نائب رئیس مجلس خبرگان، نمایندگان را مجاب کرده بود که با 47 رای وی را به این سمت انتخاب کنند.
به گمان گزارشگر ابتکار گرچه هاشمی در دوره بعدی و در مصاف با محمد یزدی 51 رای آورد اما در حوادث پس انتخابات ریاست جمهوری دهم و به ویژه پس از نمازجمعه تیرماه او مسائل به اوج رسید. در کنار حملات و انتقادات بی سابقه ای که این روحانی باسابقه درانقلاب را هدف قرار گرفته بود، ریاست وی بر مجلس خبرگان نیز مورد توجه قرار گرفت. به ویژه که برخی از اعضای هیئت رئیسه بارها در تریبونهای رسمی زبان به انتقاد از رئیس مجلس خبرگان گشوده اند.