محمود احمدی نژاد(راست) همراه با محمد باقر قالیباف، شهردار تهران
رادیو فردا در گفت و گو با علی افشاری، تحلیلگر مسائل سیاسی ایران، ساکن آمریکا، از او درباره علت این مخالفت پرسیده است.
رادیو فردا: به نظر شما، علت مخالفت با سفر شهردار تهران چیست؟
علی افشاری: آقای قالیباف سعی کرده هوشمندانه پاسخی بدهد که حتما مصلحت سیاسی را رعایت کرده باشد، و هم در عین حال اعتراض خودش را نسبت به این اتهام هم نشان داده باشد.
اما این گونه که رسانه های دولتی اعلام کرده اند. نقش ظاهری قضیه، مخالفت معاونت وزارت خارجه با این سفر بوده است. اما دلیل خاص تر آن به اعتقاد من برمی گردد به نوعی رقابت و نظر منفی که مجموعه آقای احمدی نژاد نسبت به شهرداری تهران دارد.
یک نوع حس رقابت و احساس خطر نسبت به آقای قالیباف در مجموعه دولت وجود دارد. نوعی ناخرسندی و نارضایتی که ازتیم مدیریت کنونی شهرداری تهران دارند.
آقای قالیباف اشاره کرده که با همه مشکلاتی که شهرداری تهران با آن روبرو بوده، توانسته این افتخار را کسب کند که از نظر توسعه سیستم حمل و نقل شهری، جزو شهرهای موفق جهان باشد. ما می دانیم که بیش از یکسال است که بودجه متروی تهران از سوی دولت پرداخت نشده است. بودجه ای که در شورای شهر تهران مصوب شده، چرا بین شهرداری و دولت در مورد پرداخت آن تا این اندازه محل اختلاف نظر شده است؟
در جمهوری اسلامی، همواره جناح هایی که بخش هایی از قدرت را تصرف کرده اند، منافع خودشان را به عنوان مصالح نظام تعریف کرده و جا می اندازند.
الان هم در اصل، دولت دارد همین برخورد را می کند. برای آنها، نهاد شهرداری مهم نیست. ارزشی ندارد. همچنین مشکلاتی که شهروندان تهرانی برای گذران زندگی روزمره با آنها دست و پنجه نرم می کنند، اصلا محل اعتنا نیست.
بلکه زمانی آنها شهرداری برایشان ارزشمند خواهد بود که تحت مدیریت خودشان باشد. یا اینکه یک جریان همسو با آنها مدیریت شهرداری تهران را در دست داشته باشد.
در حقیقت این رفتار دولت که با نوعی کارشکنی و عدم همکاری روبروست به این دلیل است که می خواهد موفقیت مدیریتی کنونی شهرداری تهران را تضعیف کند تا بتواند در آینده آنجا را در اختیار خودش بگیرد.
آیا این مسئله در یک سیستم حکومتی عادی است که مثلا وزارت خارجه یک کشور از سفر شهردار یکی از شهرهای بزرگ، که پایتخت هم هست، جلوگیری کند؟ آیا عادی است که با چنین سفری مخالفت بشود؟
قطعا عادی نیست. در یک سیستم سیاسی متعارف منطقی نیست و کاملا غیر عادی است. ولی در نظام جمهوری اسلامی ایران که یک نظام خاصی است، اساسا منطق و عقلانیت و هنجارهای متعارفی که در دنیا وجود دارد، رعایت نمی شود. در اینجا بیشتر، رقابت ها و دعواهای بین جناحی و گروهی حرف اول و آخر را می زند.
فکر می کنید این درگیری بین دولت و شهرداری تهران تا چه اندازه به انتخابات دور آینده ریاست جمهوری در ایران مرتبط است؟
بی تردید بی تاثیر نیست. یک نوع احساس نگرانی برای انتخابات آینده ریاست جمهوری وجود دارد. و از همین الان می خواهند جلوی قالیباف را بگیرند وحتی المقدور از احتمال کاندیداتوری او و پیروزی اش جلوگیری کنند.
اما من فکر می کنم عامل مهمتر؛ خود شهرداری است، احمدی نژاد و مجموعه حامی او انتظار داشتند که قالیباف همان مسیری را که مدیریت شهرداری تهران در دوره احمدی نژاد شروع کرده بود، ادامه بدهد.
طبعا انتظار داشتند آقای قالیباف از نیروهای آنان استفاده کند. ولی قالیباف مسیر دیگری رفت و به خصوص اینکه بخشی از نیروهای موسوم به کارگزاران و نیروهای وابسته به جناح هاشمی را دوباره وارد شهرداری تهران کرد و این موضوعی بود که باعث اختلاف بین دولت احمدی نژاد و مجموعه شهرداری تهران شد.
|
|
|
|
|
|
|