بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۶ دی


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۶ دی

تیترهای اول

کیهان با عنوان "فرار مردم از تونس" از قول مردم آن کشور نوشته است: "رییس جمهور موقت هم باید برود"، "فرار رئیس جمهور تونس و نگرانی دیکتاتورهای مصر و اردن" تیتر اول خراسان است و روزنامه جمهوری اسلامی از قول سفیر خارطوم در تهران نوشته است: "جدائی سودان یک بدعت بین المللی است".

رسالت و حمایت نوشته "دستاوردهای هسته ای ایران بازنمائی شد"، قدس خبر داده "نمایندگان 130 کشور: جهان برنامه هسته ای ایران شفاف است" و "هواپیماهای جاسوسی آمریکا در اختیار سپاه" تیتر اصلی تهران امروز است.

"فهرست بلندبالای خودروسازان جهان بدون سایپا و ایران خودرو" گزارش اصلی سیاست روز است، جام جم از "پنجمین وعده برای خروج توپولف ها" خبر داده، ابتکار از "انتقاد تند احمدی نژاد ازسند چشم انداز" نوشته و افرینش و تفاهم از قول رییس دولت نوشته اند "می خواهیم همه مرفه باشند".

"برداشت 70 درصدی یارانه های نقدی" گزارش اصلی مردم سالاری است، ، دنیای اقتصاد از "تصمیم نهایی برای بانک مرکزی" خبر داده و جهان صنعت از قول وزیر اقتصاد نوشته "دولت را نمی شود از بازار جدا کرد".

گزیده مقالات

تونس چه می شود

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود درباره حوادث تونس نوشته این ماجرا یک بحران سیاسی است، مشکلی که دامنگیر تقریباً همه کشورهای عرب منطقه شده است. اکنون کشورهائی نظیر مصر، اردن، سودان، یمن، الجزایر و بسیاری از کشورهای منطقه شرایطی کمابیش مشابه با تونس را دارند و همین مسئله نگرانی حکام‌های عرب را، که برخی از آنها چندین دهه است با خودکامگی و بدون برگزاری انتخابات آزاد براریکه قدرت تکیه زده اند، فراهم ساخته است.

به نظر این روزنامه هر چند آمریکا در چند روز گذشته اعتراضاتی به دولت تونس درباره برخورد خشونت بار با تظاهر کنندگان داشته است ولی واقعیت این است که واشنگتن نگران این موضوع است که چه بسا جریان مخالف خواست و منافع غرب در تونس قدرت بگیرد. این یک واقعیت است که گرایش‌ها و تفکرات ضد آمریکایی در میان اکثر جوامع اسلامی منطقه، طی سالهای اخیر پایگاه قدرتمندی پیدا کرده است و غرب نگران است که جایگزین حکومت زین العابدین بن علی، که از متحدان سنتی و وفادار غرب در منطقه بود چه فرد و جریانی خواهد بود.

روزنامه جمهوری اسلامی نتیجه گیری کرده دقت در شعارهایی نظیر اینکه "ما می‌خواهیم خودمان رئیس جمهورمان را انتخاب کنیم" که در تظاهرات اخیر مردم تونس مطرح شد، نگرانی غرب را قابل درک می‌سازد. نباید از نظر دور داشت که بن علی از اصلی‌ترین متحدان منطقه‌ای رژیم صهیونیستی نیز بود و همین واقعیت، عامل دیگری برای نگرانی‌های آمریکا و محافل صهیونیستی از تحولات تونس می‌باشد.

از تونس به دیگر کشورهای عربی

امیرحسین تیموری در گزارش اصلی تهران امروز نوشته درگیری‌ها در تونس که در اعتراض به مشکلات اقتصادی و خودسوزی سبزی فروشی دوره گرد در شهر سیدی بوزید- که چرخ‌دستی‌اش توسط پلیس ضبط و مصادره شد- یک ماه پیش آغاز شد با سرعتی اعجاب آور پیش رفت و «انقلاب نان و آزادی» لقب گرفت. به واقع به تعبیر سایت عربی المحیط، جسد این جوان، انقلاب نان و آزادی را در تونس شعله‌ور کرد که در ادامه این بحران یک‌ماهه حدود 90 نفر کشته شدند.

به نوشته این روزنامه بدین سان و در کمتر از یک ماه نخستین دولت سکولار عربی با خیزشی مردمی سقوط کرد تا در تحولات جهان عرب نوعی «دگرگونی پارادایمی» را شاهد باشیم. پیش از این و در تاریخ بیش از 90 ساله معاصر جهان عرب، از کرانه‌های خلیج فارس تا تنگه جبل الطارق، الگوی تغییر دولت‌ها و حکومت‌ها در جهان عرب یا کودتاهای خونین همچون الجزایر و مصر و عراق و لیبی بوده است یا انتقال قدرت و کودتاهای نرم همچون سوریه و قطر و عربستان و مراکش و همین تونس.

تهران امروز نوشته خیزش مردمی در تونس این الگو را به هم زد و متاثر از پدیده‌های جهان معاصر، قیامی مردمی در رژیمی سرکوبگر موجب انحلال دولت شد. اما سوالی که در این میان مطرح است این است که آیا این الگو به سایر مناطق جهان عرب به‌ویژه کشورهای مشابه تونس همچون؛ الجزایر، مراکش، لیبی، موریتانی و به‌ویژه مصر نیز قابل سرایت است؟ همزمان با آغاز طغیان در تونس، الجزایر نیز روزهای ناآرامی را به خود دید که البته همچون تونس بحران‌زا نشد و فروکش کرد. اخباری درخصوص ناآرامی‌ها در مراکش نیز مخابره شد و دیروز دولت موریتانی که چند سالی است از وقوع کودتا رنج می‌برد نیز نگرانی خود را از مشکلات اقصادی و احتمال تکرار الگوی تونس پنهان نکرد.

هواپیماهای آمریکا در اختیار سپاه

تهران امروز در گزارش اصلی خود از قول یک فرمانده سپاه درباره سکوت پنتاگون نسبت به خبری که از تهران مخابره شد و ادعا شده بود که دو هواپیمای دشمن در آب های خلیج فارس توسط نیروهای ایرانی ساقط شده اند نوشته آمریکایی‌ها خودشان را ابرقدرت و دارای بالاترین تکنولوژی و علم می‌دانند و طبیعی است که چنین مسائلی را به راحتی قبول نکرده و تکذیب کنند اما آنچه مسلم است به‌طور قطع سپاه پاسداران این اقدام را انجام داده است.

این روزنامه نوشته چندی پیش سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه اعلام کرد که دو فروند هواپیمای بیگانه توسط سپاه پاسداران در خلیج فارس سرنگون شده است. پنتاگون در اولین واکنش به این خبر، ضمن تایید سرنگونی دو فروند هواپیمای خود در خلیج فارس، اعلام کرده بود این هواپیماها توسط نیروهای نظامی ایران سرنگون نشده‌اند اما حالا فرمانده نیروی دریایی سپاه با تاکید بر اینکه هواپیماهای آمریکایی در خلیج فارس قطعا توسط سپاه پاسداران سرنگون شده‌اند، گفته الان این هواپیماها در اختیار ماست و در زمان مناسب حتما آنها را نمایش خواهیم داد.

گزارش تهران امروز نشان می دهد فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران گفته هواپیماهای ساقط شده جزو مدرن‌ترین هواپیماهای شناسایی بدون سرنشین نیروی دریایی آمریکا با قابلیت پروازی بالا بوده اند و به واسطه کوچک بودن به راحتی می‌توانند از روی ناو مورد استفاده قرار گیرند.

خودرو سازی یا مونتاژ؟

در حالی که در سال های اخیر به دفعات مقامات دولتی در فرصت های مختلف خبر از تولید کامل خودرو در شرکت های خودروسازی داخلی داده اند و هنوز در تبلیغات رایج این خودروها با نام های ایرانی چنان مطرح می شوند گوئی که در ایران ساخته شده اند مولود حاجی زاده در گزارشی در سیاست روز نوشته صنعت خودروسازی ایران که در سال های اخیر به صنعتی پرتیراژ تبدیل شده و خودروسازان ما طی این سالها در فراغ کیفیت، سعی در افزایش آمار تولید محصولات خود داشته اند در فهرست خودروسازان جهانی جائی ندارند.

به گزارش این روزنامه اخیرا انجمن بین المللی خودروسازان فهرستی از نام 30 خودروساز جهان را منتشر کرد که نامی از ایرانی ها در این لیست گنجانده نشده بود. البته نبود ایران در میان نام کشورهای تولیدکننده خودرو، جریان تازه ای نیست چرا که پیش از این در سالهای 2008 و 2009 نیز جایی برای ایران در فهرست مذکور در نظر گرفته نشده بود.

سیاست روز با عنوان "خودروسازی یا مونتاژ" تاکید کرده در سال های گذشته هم فهرستی بین المللی از نام خودروسازان جهان مطرح شد که در آن هیچ اشاره ای به رتبه شرکت های خودروساز ایرانی نشده بود.

سند چشم انداز غلط است

ابتکار در تیتر اول خود از قول محمود احمدی نژاد نوشته اگرچه در چندسال گذشته انتقادات زیادی از دولت می‌شد که چنان که باید و شاید به برنامه 20ساله چشم انداز توسعه کشور توجه ندارد و در این میان بیشترین انتقادات از سوی هاشمی رفسنجانی به عملکرد دولت هشتم و نهم بوده است.

این روزنامه توضیح داده سند چشم‌انداز بیست ساله ایران، سندی جهت تبیین افقی برای توسعه ایران در زمینه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است که توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام شورای تحت ریاست هاشمی رفسنجانی تدوین شد. اجرای این چشم‌انداز در قالب چهار برنامه توسعه ساله انجام می‌گیرد. سال 89 افق چشم‌انداز است.

ابتکار اضافه کرده اینک اما محمود احمدی نژاد از این سند و برنامه ریزان آن انتقاد می‌کند که" افراد بی اطلاع از توانمندی‌های ملت ایران سند چشم انداز را نوشتند".وی در مراسم تجلیل از دانشجویان نمونه کشوری گفت: کسانی که برنامه چشم انداز 20 ساله را نوشتند اطلاعی از توانمندی‌های ملت ایران نداشتند که 20 سال دیگر ایران در همه عرصه‌ها در منطقه اول شود. این در حالیست که هم اکنون ایران در بسیاری از عرصه‌ها نه در منطقه بلکه در دنیا اول شده است.

شفاف‌سازی، مانعی برای شایعات

علی رمضانی در سرمقاله آفرینش نوشته بعد از آنکه در حدود 9 ماه پیش وقتی وزیر نفت از خودکفایی بنزین برای مصرف داخلی خبر داد بسیاری از کارشناسان و مقامات با ابراز خوشحالی از این امر آن را به فال نیک گرفتند و مسئولان نیز از ان به عنوان خوکفایی مهم یاد نمودند.در این حال از ان به بعد جسته و گریخته کارشناسان و حتی برخی مقامات و نمایند گان مجلس و شهروندان نسبت به کیفیت سوخت های تولیدی در کشور و مطابقت انها با استانداردهای لازم و جهانی ابراز نگرانی کردند.

به نوشته این مقاله برخی از مقامات بر این عقیده‌اند که در واقع آلودگی هوای شهر تهران و برخی از کلان شهرها هیچ گونه ربطی به کیفیت بنزین ندارد و بعضی از اطلاعات و اخباری هم که در رسانه‌ها در رابطه با کیفیت بنزین .منتشر شده است فاقد پشتوانه کارشناسی و غلط است و در حقیقت مشکل اصلی ایجاد آلودگی هوای شهرها خودروهای فاقد استاندارد و مصرف سوخت آنهاست تا مشکل فرآورده‌های نفتی.در مقابل این دیدگاه نیز بوده‌اند کارشناسان و مخالفانی که با مقایسه استانداردهای تولید سوخت در کشور با مقایسه با خارج و استانداردهای یورو بر این نظرند که سوخت های تولید داخل با مشکلاتی روبرو است.

مقاله آفرینش معتقد است در این میان مورد غفلت قرار گرفته است شفاف سازی این امر برای شهروندان و مردم است و جدا از آن نیز باید گفت که اگر به راستی تولید سوخت های داخلی ما در مقایسه با استانداردهای پذیرفته شده بین المللی تفاوت دارد مسئولان چه وظایفی در این مورد دارند و آیا صرف انکار یک موضوع و عدم تلاش جدی در جهت حل این مشکل ره به جایی خواهد برد ؟

سوال درباره کتاب فروشی ها

الف عطارپور در سرمقاله جهان صنعت نوشته چندی است که اهل کتاب با نگرانی شاهد تعطیلی کتابفروشی‌های پایتخت هستند. این نگرانی به حدی است که دیروز وزیر ارشاد را به واکنش واداشت. وی گفت: شاید انتظاری که از این کار داشته‌اند برآورده نشده... و دنبال مشاغل دیگری رفته‌اند.

به نوشته این مقاله حقیقت امر این است که انتظارات تا به این حد نقش‌آفرین نیستند. آنچه تعیین‌کننده است اینکه کتابفروشان با توجه به سرمایه‌ای که در اختیار دارند سودی که می‌برند از حد متوسط پایین‌تر است، این است که به گفته وزیر به دنبال مشاغل دیگری رفته‌اند. وزیر در ادامه می‌گوید: کارهای فرهنگی مثل بقیه کارهای خدماتی و تجاری در کشور نیست که درآمد بالایی داشته باشد.

سرمقاله جهان صنعت افزوده در هر حال اینها کار و بار فرهنگی راه انداخته بودند و سال‌ها بود که کار می‌کردند. وزیر می‌گوید: می‌خواهم بگویم که اکنون اتفاق خاصی نیفتاده است.باید گفت پس چی شده؟!

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.