بررسی روزنامه های صبح تهران – چهارشنبه ۲۲ دی
تیترهای اول
"دستگیری ده نفر مرتبط با شبکه های تروریستی موساد" تیتر اصلی رسالت است. ابتکار، سیاست روز و آفرینش از "نفوذ در سیستم اطلاعاتی موساد" خبر داده اند. روزنامه جمهوری اسلامی از "جزئیات دستگیری عوامل جاسوسی موساد و تیم ترور دانشمندان هسته ای" نوشته، کیهان ادعا کرده "حفره اطلاعاتی فتنه 88 راه را برای ترور دانشمندان باز کرد" و جام جم از "تروریست هسته ای بر پرده تلویزیون" خبر داده است.
"سووالا ت نمایندگان کارایی وزرا را بالا می برد" تیتر اصلی مردم سالاری است.خبر از "پیشنهاد عسگراولادی به اصلاح طلبان" نوشته و آرمان از زبان رحیم مشائی نوشته "اول دادگاه نادران بعد رحیمی".
"رونق موقتی در بازار مسکن" گزارش اصلی حمایت است. "بانک اصناف تاسیس می شود" خبر اول تفاهم، دنیای اقتصاد از "دو تصمیم برای بازار مسکن پایتخت" نوشته و جهان صنعت هم خبر داده "71 درصد اهداف بنگاههای زودبازده محقق نشد".
گزیده مقالات
سریال شاهکار هوایی
محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت نوشته پس از اینکه سازمان هواپیمایی کشوری موفق شد سال گذشته رکورد سوانح هوایی را به نام ایران ثبت کند گویی هنوز مسوولان درس نگرفته اند و سریال سوانح امسال هم شروع شد. این بار ایرلاین ملی به شدت در حال محقق کردن شعار با ما به بهشت بروید است؛ ایرلاینی که زمانی بدون حادثه بودن خود را به رخ بزرگترین ایرلاین های جهان میکشید حالا از فوکر گرفته تا بوئینگ سانحه می دهد.
به نوشته این مقاله، سال گذشته حوادث متعدد هوایی باعث شد احساس کنیم سازمان هواپیمایی درس گرفته و دیگر خبری از سوانح سریالی نخواهد بود. حتی وقتی رضا نخجوانی، رییس این سازمان از ایمنی گفت و اینکه حاضر است حتی پروازها لغو شود ولی جان مسافران به خطر نیفتد خدا را شکر کردیم که کسی هست و هنوز هم جان مردم کمی تا قسمتی ارزش دارد. اما حدود یکسال و اندی کافی بود تا بوئینگ پیر هما مسایل زیادی را مشخص کند.
جهان صنعت نوشته اگرچه برای رسانه ملی اتفاقات جنوب سودان مهم بود و کشته شدن قریب به 80 ایرانی در یک سانحه هوایی به زحمت لابهلای خبرها پیدا میشد اما بد نیست مسوولان این سازمان بدانند این موضوع اصلا برای مردم به همین شکل دنبال نخواهد شد و افکار عمومی سوالهای بسیاری دارد که مسوولان باید پاسخ دهند. بالاخره زمان پاسخگویی هم فرا میرسد.
زمستان رسید و سقوط
سید علی محقق در سرمقاله ابتکار نوشته پس از مدتها انتظار و آلودگی هوا و خشک شدن زمین و سوختن جنگل ها، بالاخره با تاخیری طولانی زمستان واقعی همراه با سوز سرما و برف و باران همه جای ایران را فراگرفت. مردم کشورمان که دیگر چشم امید خود به جبهههای هوای کم فشار و پرفشار و تودههای ابر را از دست داده بودند، به یکباره پذیرای قدم نورسیده برف و باران شدند. اما این فقط روی خوش ماجرا بود و در گوشه ای از کشور همه چیز دست به دست هم داده بود تا از یک اشتباه مدیریتی دیگر، قربانگاهی ساخته شود برای پیشکش کردن جان 77 نفر از شهروندان پیش پای باران رحمتی که از آسمان نازل میشود.
به نوشته این مقاله تلخی ماجرای ارومیه وقتی تشدید میشود که یادمان آمد 5 سال پیش درست در همین روز و در همین مکان و در همین اوضاع جوی، یک هواپیمای دیگر نیز سقوط میکند و 11 تن ازمقامات ارشد نظامی کشور از جمله شهید احمد کاظمی به شهادت می رسند. اما حتی تجربه های گذشته نیز حریف سو مدیریتها نمی شود.
سرمقاله ابتکار با اشاره به برف شدید سه هفته قبل در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی، صدها و شاید هزاران پرواز طی یک هفته لغو و برنامه ریزیهای هزاران نفر در این کشورها به هم میریزد. اما مسئولین فرودگاهها و متولیان پرواز،علیرغم داشتن مدرن ترین هواپیماها و فشار طبیعی مردم، زیر بار درخواستها برای ازسر گرفتن فعالیت هواپیماها و متوسل شدن به شگرد نخ نمای سعی و خطا در پروازها نمیشوند و طبیعتا علیرغم اینکه صدها هزار نفر برای هفتهها در مبدا ماندند و به مقصد نرسیدند و سردرگمی بی سابقه ای بر مردم این کشورها حاکم شد اما همه آن مردمان زنده و سالمند و خونی از بینی کسی نریخت.
شکایت نویسنده مقاله از این است که وزیر راه و ترابری ساده ترین موضع را اتخاذ کرده و گفته "چیزی که در این حادثه مطرح نبوده، بحث مدیریتی است"، آیا پراندن بوئینگ پیر 37 ساله و از کار فتاده در چنین آب و هوایی چیزی به جز سوء مدیریت است؟ آیا عدم تجهیز فرودگاههایی مانند ارومیه و.. به امکانات لازم برای فرود در شرایط دشوار آب و هوایی چیزی غیر از سهل انگاری مدیران است؟
آمار وحشتناک تصادفات
شهرام صدوقی در سرمقاله مردم سالاری نوشته ایران در بین کشورهای جهان دارای رتبه هایی جهانی است که در خیلی مواقع باید به آن ها افتخار کرد. اماکشتار سالا نه 25 هزار نفر و آسیب های جدی جسمی حدود 100 هزار نفر از هموطنان در جاده های کشور از جمله آماری است که از میزان تلفات بسیاری از نزاع های بین المللی در گوشه و کنار جهان هم بیشتر است. به عبارتی دیگر با توجه به تلفات حوادث جاده ای کشور اینگونه فرض کنید که ایران دائم درحال جنگ با کشوری مجازی است و روزانه و ماهانه در حال کشته و زخمی دادن است.
به نوشته این مقاله، به آمار وحشتناک حوادث جاده ای اضافه کنید تلفات ناشی از حوادث هوایی کشور را. البته اصولا سیستم جوابگویی برخی مدیران درکشور ما ظاهرا با تمام سیستم های رایج در سایر کشورهای جهان متفاوت است. در بسیاری از کشورهای جهان با وقوع حوادثی از این دست جایگاه مسوولین آن پس از بررسی دقیق و موشکافانه تحت تاثیر آن حوادث و خسارات ناشی از آن قرار می گیرد و حتی استعفا می دهند یا عزل می شوند اما در کشورما هنوز بررسی های مربوط به سقوط های گذشته به اتمام نرسیده است و پذیرش وقوع چنین حوادثی در کشور ظاهرا عادی شده است.
مردم سالاری اظهار عقیده کرده نمایندگان مجلس در واکنش به حادثه اخیر هوایی در کشور از وزیر راه و ترابری برای پاسخگویی به نمایندگان در خصوص علل سقوط هواپیما و کشته و زخمی شدن تعداد کثیری از هموطنان دعوت به عمل آورده اند تا در اولین جلسه مجلس حاضر شود، اما نکته در اینجاست که در حادثه اخیر همانطور که از شواهد پیداست شرایط پرواز مهیا نبوده و طبق آخرین اظهارات آقای بهبهانی وزیر راه و ترابری این پرواز به اصرار مردم انجام شده است.
راهحلهایی برای معضل بدهی دولت
محمدصادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به داستان بدهی سازمانها و شرکتهای دولتی مجری طرحهای عمرانی به پیمانکاران بخشخصوصی نوشته طلب فعالان صنعت برق از دولت به 7هزار میلیارد تومان رسیده . این میزان بدهی معما شده است. به این معنی که این شرکتهای طلبکار چگونه توانسته و میتوانند سرپا مانده و به فعالیت ادامه دهند؟ برخی از مدیران این شرکتها میگویند ما ناگزیر به ادامه کار هستیم؛ زیرا به محض اینکه اعلام ورشکستگی کنیم سروکله طلبکاران پیدا شده و دارایی شرکت را مصادره خواهند کرد.
نویسنده این مقاله با تاکید بر این که طلبکاران راهی برای دریافت طلب خود نمیبینند و از دهها نامه ای که به مقامهای مسوول نوشتهاند چیزی عایدشان نشده نوشته یک راهحل این است که دولت بپذیرد طلبکاران از پرداخت نقدی مالیات سال 1389 معاف شوند. یک راهحل دیگر این که دولت آن بخش از بدهی شرکتهای طلبکار به نهادهایی را که دولت در آنها سهم دارد، برای یک دوره استهمال کرده یا به تهاتر مالی اقدام کند.
سرمقاله دنیای اقتصاد با پیشنهاد این که طلبکاران ریز طلب خود رابه کمیسیون های مجلس بدهند و مجلس هنگام تصویب اعتبار هر بخش پرداخت بدهی ها را منظور کند نوشته تداوم وضعیت فعلی منجر به کور شدن گرههای موجود شده و روزی میرسد که باز کردن این گره با دست ناممکن میشود و البته هیچ کس حاضر نیست که پیامدهای ناشی از انباشت بدهی دولت را به بخش خصوصی بپذیرد. یکی از پیامدهای ملموس آن تعطیلی شرکتها و بیکار شدن شاغلان آن است که در شرایط حاضر ریسک بالایی دارد.
مردم دارند زندگی شان را می کنند
محمدحسین روانبخش در مردم سالاری به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور اشاره کرده که در راستای وظایفش در پاسخ به انتقاد از شیوه برکناری منوچهر متکی، گفته است: اجاز بدهید آب پاکی را روی دستتان بریزم. مردم دارند زندگی شان را می کنند و از خیلی از این مسائل خبر هم ندارند. الا ن دغدغه مردم، یارانه هاست و این جور مسائل برای شما مهم است و برای مردم مهم نیست.
نویسنده به طعنه نوشته الگوی خیلی خوبی است! به همین ترتیب ما جواب بسیاری از سوالا ت را پیدا کردیم. در مورد سقوط هواپیما وزیر راه باید به خبرنگار بگوید اجازه بدهید یک مشت آب روی صورتتان بپاشم تا از خواب بیدار شوید. مردم دارند زندگی شان را می کنند و آنهایی هم که در سقوط هواپیما جان به جان آفرین تسلیم کرده اند دیگر نمی توانند چیزی بپرسند. الا ن دغدغه مردم، یارانه ها است. این جور مسائل برای شما مهم است و برای مردم مهم نیست.
طنزپرداز مردم سالاری معتقد است که در مورد ماجرای متهمان پرونده بیمه هم لابد جواب مسئول مربوط این خواهد بود اجازه بدهید هواپیمای ملخی بیاید روی سرتان آب بریزد تا این افکار مسموم و هواهای آلوده از کله تان بیرون بریزد. بسیاری از این متهمان دارند زندگی شان را می کنند و خیلی هم سر حال و سر زنده هستند. آنهایی هم که دنبال پیگیری موضوع پرونده اختلا س بیمه هستند خودشان متهم و بلکه مجرم هستند. الا ن دغدغه مردم، یارانه ها است که آن هم در حساب ها ریخته شده است و اصلا همه دولتمردان پاک پاک پاک هستند.