گاستروآنتریت دارید. اشتباه نگیرید!


گاستروآنتریت دارید. اشتباه نگیرید!

شما مشغول گوش کردن به اخبار آلودگی هوا هستید که ناگهان احساس می‌کنید دچار دردهای شکمی ، ‌اسهال، تب شدید و سرفه‌های نفس‌بر شده‌اید. اینجاست که حس خوددرمانی‌تان بیدار می‌شود و به شما می‌گوید همه این مشکلات مربوط به آلودگی هواست.

پس سراغ یخچال می‌روید و هر قرصی که به نظرتان مفید می‌آید، از چرک‌خشک‌کن‌ها تا آنتی‌هیستامین‌ها را امتحان می‌کنید، اما اثری ندارند و اوضاع‌تان بدتر می‌شود، چون شما دچار بیماری‌ای شده‌اید که این روز‌ها شایع شده است و ربطی به آلودگی هوا ندارد و پزشکان به آن می‌گویند "گاستروآنتریت".

گاستروآنتریت‌ از دیدگاه پزشکی، نوعی آزردگی و عفونت لوله گوارشی است که دلیل آن ویروس است و با سرفه، اسهال و تب خودش را نشان می‌دهد و ممکن است از چند روز تا یک هفته طول بکشد و آنتی‌بیوتیک‌ها بر آن بی‌اثر هستند. اگر چه امکان بروز این بیماری در همه سنین وجود دارد، اما در کودکان یک تا پنج ساله و در افراد بالاتر از 60 سال بیشتر شایع است.

این روزها بیماری گاستروآنتریت خیلی‌ها را مجبور به مراجعه به پزشک کرده است و سال گذشته نیز این بیماری در همین وقت سال بروز یافته و بیماران را با مشکلات سیستم تنفسی و گوارشی مواجه ‌کرده بود.

عامل ابتلا به این بیماری، ویروسی است که موجب سرفه، تنگی نفس، اسهال، دل درد و حالت تهوع می‌شود و بیمار با تب، لرز، بی‌حالی و ضعف عمومی به پزشک مراجعه می‌کند.

در برخی افراد علائم این عارضه واضح نیست، ولی در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف و تغذیه نامناسب دارند، علائم واضح هستند و باید چند روزی تحت‌ درمان قرار گیرند.

گاهی اوقات بیمار فقط به علت علائم گوارشی یعنی اسهال و استفراغ به پزشک مراجعه می‌کند و گاهی علائم تنفسی آن زیاد‌تر از علائم گوارشی است.

چطور مراقب باشیم

تنها راه جلوگیری از گاستروآنتریت رعایت بهداشت فردی و عمومی است. این بیماری از طریق دست دادن، تنفس در مجاورت فرد بیمار و مواد غذایی آلوده مثل میوه‌ها و سبزی‌هایی که به درستی و با دقت شسته نشده‌اند، منتقل می‌شود.

علاوه بر این در برخی متون پزشکی نقل شده است که گاهی مصرف یک غذای جدید به خصوص در نوزادانی که برای نخستین بار پس از شیرخوارگی غذایی را امتحان می‌کنند نیز احتمال دارد علائمی شبیه گاستروآنتریت را نشان دهد که برای رفع آن باید حتما به پزشک مراجعه کرد.

رعایت بهداشت در اماکن عمومی

وقتی حرف از رعایت بهداشت عمومی می‌شود، باید یاد مکان‌هایی بیفتیم که در آنها زندگی به اجبار یا خودخواسته به شکل گروهی درآمده است. این نوع مکان‌ها از نظر شیوع بیماری‌ها خطرناک‌ترند.

در مراکزی مانند سربازخانه‌ها و مراکز نگهداری سالمندان که افراد به شکل گروهی زندگی می‌کنند، این بیماری شیوع بیشتری دارد و به همین دلیل استفاده از لیوان، حوله و ظرف مشترک و دست ‌دادن با هم کار درستی نیست.

کی مراجعه به پزشک لازم می‌شود

هر چند برای درمان عارضه گاستروآنتریت بیشتر باید استراحت کرد و تقویت بدن مهم‌ترین عامل کمک کننده به بهبود زودهنگام است، اما اگر حالت استفراغ بیشتر از دو روز و اسهال بیشتر از چند روز طول بکشد، یا دچار اسهال خونی شوید، یا تب بالای 38 درجه سانتی‌گراد یا دردهای شکمی شدید و ضعف و گیجی داشته باشید، مراجعه به پزشک واجب می‌شود و نباید آن را پشت گوش انداخت.

با این حال اگر هر یک از علائم گاستروآنتریت در کودک تان ظاهر شد، حتی اگر این علائم خفیف بودند، حتما فورا به پزشک مراجعه کنید و منتظر بروز علائم بعدی نباشید.

درمان

از آنجایی که این بیماری (التهاب معده و روده) ناشی از ویروس است، آنتی‌بیوتیک بر آن اثری ندارد.

این بیماری را باید به حال خود گذاشت تا خود به خود بهبود پیدا کند.

درمان باید بر جایگزینی آب و املاح از دست رفته از راه اسهال متمرکز باشد (نوشیدن محلول او آر اس) تا از کم ‌آبی بدن جلوگیری شود.

اگر کم ‌آبی بدن شدید باشد، ممکن است نیاز به تزریق داخل وریدی مایعات (سرم ‌درمانی) و بستری‌شدن به‌ وجود آید.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.