مرور روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۲ دی ۸۹


مرور روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه 12 دی 89




تیترهای اول

"جریان ضد مشایی عوامل یک فتنه بزرگتر هستند" از قول معاون دفتر رییس جمهور در صدر اخبار مردم سالاری آمده و رسالت از قول یک سردار سپاه نوشته "کارگزاران فتنه در زندان بزرگ نفرت عمومی."

کیهان از "123 میلیارد دلار درآمد پروژه ایران هراسی برای آمریکا" نوشته، روزنامه جمهوری اسلامی از قول یک تحلیگر آمریکائی نوشته "حتی یک سند از انحراف هسته ای ایران وجود ندارد" و "بیداری اسلامی معادلات منطقه را تغییر خواهد داد" به نقل از رییس مجلس تیتر اول آفرینش است.

"بهترین ملاک اجرای عدالت عمل به قانون است" عنوان اصلی حمایت است، سیاست روز "دیپلماسی همگرایانه حول محور تعادل" را برای گزارش اصلی خود برگزیده و "تقویت جایگاه احزاب، پیش نیاز استانی شدن انتخابات" در صدر اخبار روزنامه خبر آمده است.

"شرکتهای هرمی 3 هزار نفر از کارکنان سایپا را اغفال کردند" تیتر اصلی قدس است، "اختلاف بر سر آمار قربانیان آلودگی هوا" عنوان اول ابتکار، خراسان خبر داده "ایران در تولید پلاسما خودکفا شد" و جام جم از "وزارت 22 در میدان نقد" نوشته است.

تهران امروز از "نظر غیرمنتظره شورای نگهبان" خبر داده، آرمان نوشته "حضور اقتصاددانان مغایر اصل 44"، دنیای اقتصاد از "ایراد به حضور اقتصاددانان" گزارش داده و جهان صنعت خبر داده "رد حضور اقتصاددانان در مجمع عمومی بانک مرکزی".

گزیده مقالات

حذف هاشمی برای نظام دشوارست

سعید شمس در آرمان مصاحبه ای کرده است با صادق زیباکلام درباره سرنوشت هاشمی رفسنجانی رییس فعلی مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام و از وی پرسیده آقای هاشمی همچنان در حاشیه به سر می‌برد و از طرفی هجمه‌ها ادامه دارد .آیا شرایط برای او تغییر خواهد کرد؟ آیا هجمه‌ها به پایان خواهد رسید؟

این استاد دانشگاه در مورد احتمال کناره گیری سیاسی هاشمی نوشته شرایط برای رئیس مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام به گونه‌ای است که شائبه‌ای به وجود‌ آمده است. به هر حال ایشان را باید به عنوان یکی از ستون‌های نظام دانست. در نتیجه با توجه به رفتارهایی که درباره‌اش دیده می‌شود، طبیعی است که به فکر این باشد که کمتر در بطن اتفاقات باشد. کناره گیری هاشمی برای او اتفاق خوبی به شمار می‌رود.

خیرنگار آرمان از نویسنده کتاب "هاشمی بدون رتوش" پرسیده به نظر می‌رسد آقای هاشمی برای شرکت در نماز جمعه هم رغبتی ندارد، و او پاسخ داده: با یادآوری حرف و حدیث هایی که بعد از آخرین نماز جمعه هاشمی مطرح شد، به هر حال باید این حق را هم برای آقای هاشمی در نظر داشت که ایشان انگیزه‌ای برای حضور در این مراسم الهی، سیاسی نداشته باشد. همه این عوامل موجب شده تا هاشمی در عمل حضورش کم‌رنگ شود. او دوست دارد برای همیشه سیاست و فعالیتهایش را کنار گذاشته و اعلام بازنشستگی کند.

خبرنگار در نهایت پرسیده مخالفان هاشمی به دنبال چه چیزی هستند؟ و جواب شنیده فکر می‌کنم نظر مخالفان هاشمی این است که ایشان را از تصمیم‌گیری نظام و مدیریت نظام کنار بگذارند و تا اینجای کار نیز موفق شده‌اند ولی شواهد نشان داده کنار گذاشتن هاشمی به زیان نظام است.

هند و ایران روابط مشکل

حجت کاظمی در تحلیلی در تهران امروز نوشته نگاهی گذرا با اخبار چند وقت اخیر نشان می دهد که روابط هند و ایران در موقعیت دشواری قرار دارد، موقعیتی که عامل پدید آورنده آن رفتارهای غیردوستانه هندوستان است.

به نوشته این مقاله برای ناظران تحولات منطقه ای رفتار این روزهای هند یکباره رخ نداده بلکه در چند سال اخیر از جمله در مورد دو موضوع مهم خط لوله صلح و هم چنین پرونده هسته‌ای آن کشور نشان داده که این رفتار را باید در قالب یک جهت گیری رفتاری کم و بیش تثبیت شده در سیاست خارجی شان تحلیل کرد.

تهران امروز نوشته ناظران سیاست خارجی هند، فروپاشی شوروی و آغاز عصر پس از جنگ سرد را مصادف با دورانی دانسته اند که رهبران هند به یک تجدید نظر اساسی در تحلیل خود از محیط بین المللی و مسیر آتی کشور دست زدند و به این ترتیب زمینه‌های یک دگرگونی اساسی در تمام ابعاد سیاست گذاری هند در حیطه های مختلف از جمله سیاست خارجی فراهم آمد.

مشکلات در ورزش و جوانان

آفرینش در سرمقاله خود درباره تشکیل وزارت ورزش و جوانان نوشته این دو سازمان با انتقادهای بسیاری در سالهای گذشته روبرو بوده اند به طور مثال عملکرد سازمان ملی جوانان در این چند سال همواره با انتقادهای جدی روبه‌رو بوده است و حتی مرکز پ‍ژوهش‌های مجلس نیز در گزارش‌های خود اشکالاتی را به این سازمان وارد دانسته است و بسیاری از منتقدان نیز بر این باورند که عملا سازمان ملی جوانان با وجود بودجه کلان خود نتوانسته در راه رسیدگی به مشکلات نسل جوان گام مهم و تاثیرگذاری بردارد.

علی رمضانی در این مقاله یادآوری کرده که کارشناسان و منتقدان ساختار فعلی سازمان تربیت بدنی هم در عملکرد این سازمان کارامدی بالایی با وجود بودجه عظیم نمی بینند. در این حال موافقان تشکیل این وزارت خانه جدید بر این امیدند که با تشکیل نهاد جدید کارایی بیشتر و پاسخگویی مطلوب تری از وزارت جدید انتظار داشت .

آفرینش در پایان سرمقاله خود توجه داده که در صورت تبدیل سازمان تربیت بدنی به وزارت جدید ورزش باید به مسئولیت‌های فدراسیون‌ها و کمیته ملی المپیک خدشه‌ای وارد نکنیم که به معنای دخالت دولت در ورزش تلقی گردد چه اینکه با توجه به اینکه همه جای دنیا ورزش در شمول نهادهای بین المللی و فدراسیون‌ها هم عضو مجامع بین‌المللی‌اند نباید این تلقی از دخالت دولت در سازمان و نهاد های ورزشی مرتبط با مجامع بین المللی پیش آوریم که به نوعی باعث ایجاد مشکلاتی برای ورزش کشور در مجامع بین المللی گردد.

دو قیمت متفاوت برای بنزین‌

مهرداد میهن‌دوست در سرمقاله جهان صنعت از مصاحبه وزیر اقتصاد یاد کرده که در آن شمس‌الدین حسینی گفته نرخ بنزین 400 تومان است نه 700 تومان اما در ادامه وقتی مشغول توجیه این نظریه بوده است، نرخ بنزین را با میانگین وزنی کمتر از 600 تومان به دست آورده است.

در ادامه مقاله آمده: وقتی وزیر اقتصاد و دارایی در یک مصاحبه کوتاه به دو نرخ متفاوت از بنزین می‌رسد خود گویاست که مردم با چه سردرگمی مواجه هستند در حالی که اساسا سیاست سهمیه‌بندی و اعلام نرخ آزاد به این منظور بود که مصرف محدود شود و الا اگر قرار بود به میزان مصرف معمول سهمیه تعلق گیرد که نفس سهمیه‌بندی عبث می‌نمود.

جهان صنعت اضافه کرده باید قبول کرد که شهروندانی هستند- که از قضا تعدادشان کم هم نیست- که مجبور به استفاده از بنزین 700 تومانی می‌شوند. حال این استفاده از بنزین 700 تومانی ممکن است در این ماه به لطف بنزین یکصد تومانی که علی الحساب هم هست کمتر خود را نشان دهد اما به طور حتم با قطع سهمیه یکصد تومانی استفاده از بنزین لیتری 700 تومان نیز بیشتر خواهد شد و شاید آن موقع وزیر اقتصاد و دارایی مجبور شود در میانگین وزنی خود تغییراتی را لحاظ کند تا معلوم شود نرخ واقعی بنزینی که مردم در باک خودروهای خود می‌ریزند چقدر است.

جهش بورس پس از هدفمندسازی

علیرضا کدیور در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته بورس تهران با گذشت کمتر از دو هفته از آغاز اصلاح قیمت حامل‌های انرژی، رشد شتابان شاخص و ثبت میانگین بازدهی 5/3 درصدی را تجربه کرده است. اما در شرایطی که از دید بسیاری از کارشناسان، افزایش ناگهانی قیمت حامل‌های انرژی، بسیاری از صنایع و شرکت‌های بورسی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، چگونه بورس تهران که محل حضور صنایع انرژی‌بری از جمله سیمان و فولاد است، توانسته چنین بازدهی خیره‌کننده‌ای را تجربه کند؟

نویسنده در پاسخ توجه به برخی مکانیزم‌های معاملات سهام در بورس را گره‌گشا دانسته و بعد به افزایش چشمگیر قیمت جهانی مواد خام و فلزات طی دو هفته گذشته و وابستگی 45 درصدی ارزش بورس تهران به تولیدکنندگان این‌گونه مواد اشاره کرده و سومین عامل مثبت را افت شدید قیمت سهام پیش از اعلام جزئیات اجرای طرح تحول و افزایش قیمت حامل‌های انرژی برای واحدهای تولیدی دانسته است.

گمانه زنی سرمقاله دنیای اقتصاد این است که علاوه بر آثار مستقیم و غیرمستقیم افزایش نرخ حامل‌های انرژی، آثار کلان اجرای طرح تحول در سال آینده و راهکارهای دولت و بانک مرکزی برای مقابله با آثار تورمی آن از جمله تغییر نرخ سود سپرده‌های بانکی و اوراق مشارکت، می‌تواند ترجیحات سرمایه‌گذاران را به لحاظ سرمایه‌گذاری در بورس یا سایر بازارها از جمله مسکن دستخوش تغییر کند که این موضوع می‌تواند چالشی مهم برای بازار سرمایه در سال آینده تلقی شود.

چهار سال تاخیر برای افتتاح یک بزرگراه

نرگس رسولی در گزارشی در سیاست روز نوشته مهر ماه سال 85 بود که مدیر کل راه و ترابری استان اصفهان: با احداث آزاد راه اصفهان- شیراز فاصله شیراز به تهران 180 کیلومتر کوتاه تر می شود و امروز پس از 4 سال بالاخره وزارت راه و ترابری می خواهد تا کلنگ احداث این آزاد راه را که قرار بود در سال 87 به بهره برداری برسد بر زمین بزند.

به نوشته این گزارش مدیرعامل شرکت زیر ساخت در حالی از دولتی بودن اعتبارات ساخت این آزادراه خبر می دهد اما تاریخچه این آزاد راه نشان می دهد که این آزاد راه در ابتدا قرار بود به صورت نیمه خصوصی و دولتی ساخته شود که به نظر می رسد این طرح نیز مشمول عدم حضور بخش خصوصی شده و در نهایت با تاخیر چند ساله دولت مجاب شده تا خود با کمک اعتبارات دولتی سایر نهادها دست به کار احداث آن شود.

و سرانجام گزارش سیاست روز این است که مسیر ریلی اصفهان – شیراز هم اندر خم یک کوچه است و هنوز هم ایستگاههایی که وزارت راه قول احداث آنها را در خرداد 86 داده بود محقق نشده است ، مدیر دولتی به جای پرده پوشی می گوید:" مسیر ریلی اصفهان - شیراز تقریبا به اتمام رسیده است، زمانی که عده‌ای قلیل مانع اجرای پروژه می‌شوند و استانداری‌ قادر به مقابله با آنها نیست، وزارت راه چه کار کند؟ "
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.