بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران " چهارم دیماه


بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران – چهارم دیماه


تیترهای اول

"اصرار احمدی نژاد، انکار متکی" تیتر اول مردم سالاری است و آرمان از زبان متکی وزیر پیشین خارجه نوشته "متوقف کنید این بی اخلاقی ها را".

"تحریم ها بی اثر است، ایران احتیاجی به آمریکا و اروپا ندارد" از قول رییس دولت عنوان اصلی کیهان است، رسالت و آفرینش همین گزارش را با "قطعنامه های تحریم علیه ایران مرده به دنیا آمد" منعکس کرده اند و سیاست روز نوشته "کسانی که از تحریم سخن می گویند عقب مانده سیاسی اند".

"شش پیشنهاد ایران به اجلاس اکو" گزارش اصلی حمایت است و قدس و خراسان "آخرین اخبار از دستگیری سرکردگان گروهک جندالله" را در صدر اخبار خود آورده اند.

جام جم نوشته "اقتصاد ایران هدفمند کردن یارانه ها را هضم کرد"، جهان صنعت خبر داده "اوراق قرضه ارزی ‌به داخل برگشت"، دنیای اقتصاد از "تصمیمات جدید برای کارمندان" نوشته و روزنامه جمهوری اسلامی در صدر اخبار خود آورده "تکمیل بازسازی بم ششصد میلیارد ریال اعتبار لازم دارد".

"روزهای پرسروصدای غلامحسین الهام" تیتر اول ابتکار است و تهران امروز از "یک ساعت کار کمتر برای کارمندان تهرانی" خبر داده و روزنامه خبر از "تشدید رقابت پژو و رنو در بازار خودروسازی ایران" نوشته است.

گزیده مقالات

سمت ها و ثبات ها

علی محمد نمازی در سرمقاله آرمان نوشته با پیروزی انقلاب اسلامی تغییر در برنامه‌ها و بویژه مدیران کشور امری طبیعی بود و مخالفتی هم با آن نمی‌شد. امّا با گذشت زمان انتظار می‌رفت به سمت ثبات بیشتر حرکت شود. با تدوین برنامه‌های پنج ساله کم کم ثبات در برنامه‌ها آشکار شد. بخش عمده مدیران دولت هاشمی رفسنجانی به خصوص در وزارتخانه‌های تخصصی در دوره اصلاحات یا تغییر نکردند و یا اینکه با جابجایی‌هایی به کار خود ادامه دادند.

نویسنده یادآوری کرده اما با روی کارآمدن دولت نهم نه تنها تمام مدیران اصلاح‌طلب حذف شدند بلکه تا پایان دولت نهم نیمی از وزرا و معاونین رئیس‌جمهور هم تغییر کردند و فقط دو نفر از وزرایی که در ترمیم کابینه روی کار آمده بودند در پست‌های خود در دولت دهم باقی ماندند و تنها وزیری که از ابتدای کابینه نهم در پست خود بود، چند روز پیش در حالی‌که در ماموریت خارج از کشور به سر می‌برد برکنار شد.

نماینده مجلس ششم در مقاله آرمان نوشته دولت باید درباره ضرورت تغییرات در برنامه‌ها و مدیران به افکار عمومی پاسخگو باشد و حداقل نمایندگان مجلس در زمان جایگزینی از تبدیل به احسن شدن مطمئن گردند. بر فرض هم که تغییرات در دولت نهم و دهم مشمول تبدیل به احسن یا حفظ وضع موجود باشد ولی تغییرات در این سطح نه تنها نکته قوت نیست بلکه یک نقطه ضعف محسوب می شود.

حامیان دلسوز رییس جمهور

تهران امروز در مقاله اصلی خود نوشته حامیان دلسوزرئیس‌جمهور بر این باورند که باید با افشاگری مداوم درباره نیات برخی اطرافیان رئیس‌جمهور، احمدی‌نژاد را از دست آنها خلاص کرد و به اردوگاه اصولگرایان باز گرداند تا به تعبیر رسایی، بار دیگر رجایی، قربانی کشمیری نشود.

این مقاله با نقل سخن رییس قوه قضاییه که گفته بود جریان انحرافی و ضد روحانیت گاهی از شور و نشاط یک جوان احساساتی هم استفاده می کند نوشته این داستان اما در سطحی فروتر و چالش‌برانگیزتر، معطوف به تخریب روسای قوا نیست. در واقع، ماه‌هاست که نزد حامیان رئیس‌جمهور شاهد حضور دو طیف پررنگ هستیم که هر یک،‌ دیگری را متهم به پیگیری اهدافی خاص در عرصه سیاست می‌کنند. اشاره رئیس قوه قضائیه نیز ناظر بر این بود که یکی از این دو گروه، گروه دیگر را بازی داده است و علیه قوه قضائیه و کل قوا شورانده است.

تهران امروز حسین شریعتمداری و غلامحسین الهام را حامیان دلسوز رئیس‌جمهور دانسته و نوشته در سطحی پایین‌تر، چهره‌هایی رسانه‌ای چون کاوه اشتهاردی، مدیرمسئول روزنامه ایران و حسین قدیانی را با وجود برخی تفاوت‌ها، می‌توان ذیل این طیف طبقه‌بندی کرد ولی گروهی از دوست‌نمایان او را احاطه کرده‌اند و روز به‌روز با تنگ‌کردن حلقه اطرافیان او را از جمع دور می کنند.

عادت به جنجال سازی

ابتکار در تیتر و گزارش اصلی خود نوشته روزگاری نوشته‌های تند وتیز "فاطمه رجبی" در فضای سیاسی کشورو تعابیر صریحی که وی در باره برخی شخصیت‌های سیاسی کشور به کار برده بود از او چهره ای جنجالی ساخته بود، اما همچنان با عنوان"همسر غلامحسین الهام" شناخته می‌شد. آن روزها غلامحسین الهام آن قدر منصب دولتی و حکومتی داشت و سرش شلوغ تر از آن بود که در این باره واکنشی نشان دهد. برخی او را مخالف این سخنان تند و تیز می‌دانستند و گروهی نیز سکوت وی را علامت رضا دانسته و آن را موافقت وی با نوشته‌ها وتعابیر تند و تیز همسرش می‌دانستند.

به نوشته این گزارش با گذشت زمان ازمناصب وی کم کم کاسته شد. سخنگویی دولت، وزارت دادگستری را در کابینه دهم از دست داد و از سوی دیگر نتوانست رئیس جدید قوه قضائیه را برای ماندن در دوره جدید شورای نگهبان قانع کند و به ناچار از این منصب خود نیز خداحافظی کرد. او اگرچه در هنگام معرفی جانشین اش برای وزارت دادگستری گفته می‌شد به زودی به دولت باز خواهد گشت، اما تاکنون از آن دور مانده است.

ابتکار نتیجه گرفته فراغت ازمناصب ، ظاهرا سبب آن شده است تا وقت بیشتری برای پرداختن به برخی دغدغه‌های روزانه اش داشته باشد. دغدغه‌هایی که به صورت دفاع مطلق از تصمیم های دولت خود را نشان می دهد.

مردم به خوبی می دانند

خراسان در سرمقاله خود نوشته امروز مردم به خوبی می دانند هیچ دلیل شرعی، عقلی ، اخلاقی و اقتصادی وجود ندارد که سهم قابل توجهی از سرمایه های این کشور که می تواند و باید صرف امور زیربنایی، زیرساخت ها، اشتغال زایی، تولید علم، توسعه و پیشرفت کشور شود، بی محابا در باک های بنزین خودروهای پرمصرف و کم بازده سرازیر شود و از آن طرف دود پرحجم و در نتیجه آلودگی هوا و تنگی نفس و بیماری های قلب و عروق و اعصاب روان، افزایش گازهای گلخانه ای و کاهش نزولات جوی نصیب مردم شود.

به نوشته این مقاله اکثر کشورها نهایت تلاش خود را صرف می کنند تا از تمامی منابع انرژی و حامل های انرژی به صورت بهینه استفاده کنند و تلاش برای جلوگیری از هدر رفت منابع انرژی را سال هاست که به صورت جدی در دستور کار خود قرار داده اند و چون براساس استفاده بهینه از منابع انرژی و همچنین افزایش بهره وری در صنایع و تولیدات خود حرکت کرده اند امروز با کشور ما از نظر کاهش مصرف انرژی فاصله ای و تفاوتی چنین باور نکردنی دارند، چگونه قبول کنیم که به گفته رئیس جمهور، در کشور ما ۴ برابر متوسط جهانی انرژی مصرف شود.

کوروش شفاعی در مقاله خراسان تاکید کرده همه اهل انصاف قبول دارند که نباید آب را، این مایه حیات را حتی اگر فراوان باشد هدر داد، و پر واضح است حفاظت و نگهداری از منابع آب و تلاش برای جلوگیری از هدر رفت آن در کشور ما که در فهرست کشورهای خشک و کم آب جهان قرار دارد، ضرورتی دو صد چندان دارد، این در حالی است که واقعیت های جامعه، بی تعارف حکایت از چیز دیگری می کند.

دشمنان خارجی هدفمند کردن یارانه ها

کیهان از مخالفت دشمنان خارجی با طرح هدفمند کردن یارانه ها نوشته و بدون ارائه نمونه و ماخذی ادعا کرده مقام ها و رسانه های خارجی و کپی های داخلی آنها، بوضوح از روز یکشنبه که اجرای هدفمندی یارانه ها در ایران آغاز شده، گرفتار فشار روانی خرد کننده ای هستند. همه پیش بینی های آنها در این باره که ایران با اجرای این طرح به هم خواهد ریخت و آشوبی به اندازه حوادث پس از انتخابات -یا بزرگتر از آن- کشور را فراخواهد گرفت، نادرست از آب درآمده است.

سرمقاله کیهان طرح هدفمندی یارانه ها همانطور که قانون مقرر کرده، یک جا و نه به طور تدریجی، در ایران اجرا شده و هیچ به هم ریختگی سیاسی یا اجتماعی هم بوجود نیاورده است. در حالی که امید طراحان خارجی و مجریان داخلی "فتنه" به اینکه هدفمندی یارانه ها موج جدیدی از ناآرامی خیابانی و به هم ریختگی سیاسی در ایران ایجاد کند، بسیار جدی بود.

این مقاله سرانجام به این جا رسیده که ناآرامی های سال 88 ظرفیت هرگونه آشوب و ناآرامی جدید در تهران را کاملا از بین برده و اعتماد بخشی از طبقه متوسط شهری به جریان اعتراض های سال 88 به پایان رسید و باعث شد اکنون ملت با آسودگی به نظام اعتماد کنند و این اعتماد زیرساخت آرامشی است که پس از طرح هدفمندی شاهد آن هستیم.

سرانجام گریز از نظام بازار

امین فروزنده ‌در سرمقاله جهان صنعت نوشته چند سال پیش نمایندگان مجلس با ارایه طرحی درصدد اصلاح ماده سوم برنامه چهارم توسعه برآمدند. این طرح که به تثبیت قیمت‌ها مشهور شد، با وجود مخالفت بسیاری از کارشناسان اجرا شد و مدافعان طرح حتی پس از مشاهده اثرات تورمی، ناکارآمدی سیاست‌های کنترلی را نپذیرفتند و استدلال کردند در صورت عدم اجرای طرح، تورم بیشتری را شاهد می‌بودیم.

نویسنده تاکید کرده غرض بازخوانی این تصمیم و بررسی اثرات آن نیست. چنانکه روشن است اگر آن زمان به سوی اصلاح قیمت‌ها حرکت می‌کردیم، شاید هم‌اکنون برنامه پنج‌ساله واقعی‌سازی قیمت‌ها به پایان رسیده بود و شرایط کم‌نظیری همچون حجم بالای درآمدهای نفتی اوضاع بهنجار سیاسی و اجتماعی و تثبیت نسبی نرخ تورم نیز به خوبی یاری‌رسان این مساله می‌شد.

سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده اکنون که روزهای آغاز اجرای طرحی مشابه و با گستردگی بیشتر را طی می‌کنیم، با این سوال مواجهیم که چه اتفاقی افتاده که در مدتی اندک (به لحاظ سال‌های مدیریتی) این دو تصمیم کاملا متضاد اتخاذ شده‌اند؟ و آیا اصلاح ساختار اقتصادی ایران به واقعی‌سازی قیمت انرژی و برخی محصولات دیگر محدود می‌ماند؟

جنبش همه گیر

رسالت در سرمقاله خود نوشته اکنون یک جنبش وسیع و همه‌گیر اقتصادی در سراسر کشور در حال شکل‌گیری است. هدف این جنبش تولید ثروت از راه مشروع برای جبران عقب‌ماندگی‌های گذشته است. این جنبش اصلاح الگوی مصرف را نیز در اهداف خود گنجانده است و به سوی تحقق عدالت اقتصادی و اجتماعی پیش می‌رود.

به نوشته این مقاله در همه خانه‌ها، محلات، کوچه و بازار، حتی اتوبوس‌ها، تاکسی‌ها و مترو سخن از ارزیابی دخل و خرج خانوار است. توصیه "لامپ اضافی خاموش" را صدا و سیما سال‌ها تبلیغ و ترویج می‌کرد و کسی گوشش بدهکار نبود. اما امروز همه داوطلبانه نه تنها لامپ اضافی را خاموش می‌کنند بلکه از لامپ‌های کم‌مصرف نیز استفاده می‌نمایند.

به نظر رسالت طبقات محروم و مستضعف که همواره بی‌مزد و منت حمایت از انقلاب و اسلام را وجهه همت خود قرار داده بودند، برای اولین بار با گرفتن سهم حقیقی خود از بیت‌المال عدالت اقتصادی را به چشم سر دیدند. منابع مالی عظیمی در اثر اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها رها شده، ‌این منابع باید در صنعت، کشاورزی و خدمات تحول بزرگی ایجاد کند.
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.