موفقیت سینماگران ایرانی در جشنواره فیلم دوبی
پرویز جاهد
در محل برگزاری جشنواره
هفتمین جشنواره فیلم دوبی، با نمایش 157 فیلم بلند و کوتاه از 57 کشور مختلف جهان در سه بخش مسابقه ای مختلف مهر عرب، مهر امارات عربی متحده و مهر آسیا و آفریقا برگزار شد
هفتمین جشنواره فیلم دوبی با انتخاب فیلم مردی که فریاد می کشد ساخته محمد صالح هارون، از چاد، به عنوان بهترین فیلم بخش آسیا و آفریقا، به کار خود پایان داد.
سینماگران ایرانی نیز همانند سال گذشته، در جشنواره امسال فیلم دوبی حضور موفقیت آمیزی داشتند. در مراسم اختتامیه این جشنواره که شب گذشته (19 دسامبر)، در سالن بزرگ و باشکوه مدینه جمیرا، برگزار شد، محسن عبدالوهاب، نویسنده فیلمنامه و کارگردان فیلم لطفا مزاحم نشوید، جایزه بهترین فیلمنامه بخش آسیا و آفریقای این جشنواره را دریافت کرد.
کبری حسن زاده اصفهانی، مادربزرگ و بازیگر فیلم مرهم جایزه بهترین بازیگر زن را در بخش مهر آسیا و آفریقا دریافت کرد |
لطفا مزاحم نشوید، همانند کارهای قبلی عبدالوهاب، دارای سوژه ای اجتماعی است که در قالب کمدی و طنز سیاه پرداخت شده و سه داستان به هم پیوسته با شخصیت های مختلف را در طی یک روز در تهران روایت می کند.
داستان اول، زوج جوانی را دنبال می کند که با هم اختلاف دارند و کارشان بعد از دعوا و کتک کاری به کلانتری می کشد. مرد که مجری برنامه های اخلاقی تلویزیونی است، از واکنش زن جا می خورد و سعی می کند او را از شکایت منصرف سازد، در حالی که همزمان تلاش دارد وضعیت جفنگی را که در آن گرفتار آمده، از دیگران پنهان کرده یا عادی جلوه دهد.
سارق از او می خواهد که پشت تلفن موبایل برای مادر پیرش، روضه ابوالفضل بخواند. اپیزود سوم، نیز داستان پیرزن و پیرمرد تنهایی است که در همسایگی دفتر مرد روحانی زندگی می کنند و تلویزیون آنها از کار افتاده است اما بعد از آنکه مرد تعمیرکار برای تعمیر تلویزیون آنها به سراغشان می آید، زوج پیر که نسبت به غریبه ها بی اعتمادند، از بازکردن در خودداری کرده و از مرد می خواهند که تلویزیون را پشت حفاظ آهنی در آپارتمان تعمیر کند.
دیالوگ های دوپهلو، موقعیت های دراماتیک و طنزآمیز و شخصیت های جذاب از ویژگی های فیلم محسن عبدالوهاب است که او را شایسته دریافت این جایزه می سازد.
علیرضا داوودنژاد که به ساختن فیلم های مستقل و کم هزینه با شرکت اعضای خانواده اش مشهور است، این بار نیز در فیلم مرهم، مادر، مادربزرگ و پسرش را در کنار هم قرار داده و تریلر پرهیجان و جذابی با موضوع اعتیاد دختران جوان به مواد مخدر صنعتی و شکاف نسل ها ساخته است. مرهم نمونه ای از سبک رئالیستی فیلم های اولیه داوود نژاد مثل نازنین و نیاز است که با رویکردهای بداهه پردازانه و گرایش های سینمایی اخیر وی ترکیب شده است.
داوودنژاد به خوبی موفق شده که بین بازیگران حرفه ای فیلم مثل طناز طباطبایی و بازیگران غیرحرفه ای فیلم که اغلب افراد خانواده اش هستند، تعادل برقرار کند.
وی در جلسه پرسش و پاسخ بعد از نمایش فیلم، درباره استفاده از اعضای خانواده اش در فیلم ها گفت: تنها چیزی که باعث شده ما را نجات دهد، رفاقت ماست. رابطه ما حرفه ای و رفاقت آمیز و در نتیجه مسئولانه تر و عاطفی تر است.
داوود نژاد همچنین توضیح داد که چگونه توانسته علیرغم فشار سرمایه و سیاست در سینمای ایران، دوام آورده و فیلم های مورد نظرش را بسازد. به گفته وی اگر سینماگران، بتوانند علیرغم سفارشاتی که از طرف سرمایه و سیاست به آنها می شود، سینما را به اصل اش برسانند، کار مهمی کرده اند.
شاهین پرهامی فیلمساز جوان شیرازی که مقیم کاناداست، نیز توانست جایزه ویژه جشنواره را برای فیلم مستند امین که درباره یک موسیقی دان قشقایی ساخته، دریافت کند.
جوایز فیلم های کوتاه
محسن عبدالوهاب، نویسنده فیلمنامه و کارگردان فیلم لطفا مزاحم نشوید، جایزه بهترین فیلمنامه بخش آسیا و آفریقای این جشنواره را دریافت کرد |
جایزه اول بهترین فیلم کوتاه به مبلغ سی هزار دلار به فیلم یک سه شنبه ساخته سابین ال چما سینماگر لبنانی تعلق گرفت.
جوایز فیلم های مستند
در بخش فیلم های مستند مهر عرب، جایزه ویژه جشنواره به ایمان کامل کارگردان مصری تبار مقیم برلین و سازنده فیلم زیبا و شاعرانه بیت شعر، تعلق گرفت.
ایمان کامل در این فیلم اتوبیوگرافیک، با سفر به زادگاهش در صحرای سینا و دیدار با زنان چادرنشین این منطقه، موفق شد ضمن یادآوری خاطرات گذشته خود، داستان های پر از اندوه و حسرت زنان بدوی و صحرانشین را روایت کند.
فیلم این تصویر زمان مردن من بود، ساخته محمود المساد نیز جایزه اول بهترین فیلم مستند این بخش را دریافت کرد.
در بخش مهر آسیا و آفریقا نیز، علاوه بر فیلم امین ساخته شاهین پرهامی، که جایزه ویژه جشنواره را دریافت کرد، جایزه بهترین فیلم مستند این بخش به فیلم کاش می دانستم ساخته جیا ژانگ که از چین (سازنده فیلم معروف طبیعت بیجان)،رسید.
در این فیلم، ژانگ که با نگاه شاعرانه اش، تاریخ شهر شانگهای چین را از آغاز قرن بیستم تا امروز و از زبان برخی چهره های شاخص فرهنگی و سیاسی چین، روایت کرده است.
جوایز فیلم های بلند داستانی
رخشان بنی اعتماد در کنار مدیر هنری فستیوال |
فیلم سپیده دم ساخته جیلالی فرحاتی از مراکش نیز در این بخش، به عنوان بهترین فیلمنامه شناخته شد. بوشرا، بازیگر زن محبوب مصری به خاطر بازی در فیلم 678 جایزه بهترین بازیگر زن را دریافت کرد و ماجد ال کیدوانی، بازیگر دیگر مصری نیز به خاطر بازی در همین فیلم، به عنوان بهترین بازیگر مرد انتخاب شد.
یوسف جائورو، بازیگر فیلم مردی که جیغ می کشد ساخته محمد صالح هارون، از چاد، برنده جایزه بهترین بازیگر مرد بخش مهر آسیا و آفریقا شد.
یوسف جائورو برای دریافت جایزه خود و دو جایزه دیگر فیلم مردی که فریاد می کشد، یعنی بهترین تدوین و بهترین فیلم، سه بار روی صحنه رفت.
فیلم پدرم از حیفا ساخته عمر شرقاوی از دانمارک، نیز به عنوان فیلم برگزیده تماشاگران شناخته شد و جایزه نقدی ارزشمند دمس را دریافت کرد.
ایزابل هوپر ستاره مشهور فرانسوی و بازیگر فیلم معلم پیانو نیز از مهمانان ویژه مراسم اختتامیه بود و برخی جوایز سینماگران برنده را اهدا کرد.
در پایان مراسم، همه برندگان جوایز به شیوه جشنواره فیلم کن روی صحنه رفته و عکسی به یادگار در کنار هم گرفتند.
هفتمین جشنواره فیلم دوبی، با نمایش 157 فیلم بلند و کوتاه از 57 کشور مختلف جهان در سه بخش مسابقه ای مختلف مهر عرب، مهر امارات عربی متحده و مهر آسیا و آفریقا برگزار شد.