تیره شدن مناسبات تهران - ریاض پس از حمله انتحاری در چابهار


تیره شدن مناسبات تهران - ریاض پس از حمله انتحاری در چابهار

رضا تقی زاده (تحلیلگر سیاسی)

نام بردن از عربستان سعودی به عنوان منبع ارسال کمربند های انفجاری به چابهار، در فاصله کوتاهی پس از افشا گری ویکی لیکس پیرامون حمایت ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی از توسل به جنگ به منظور متوقف ساختن برنامه های اتمی ایران، می تواند به آغاز دوران تازه ای از تنش در مناسبات تهران و ریاض منجر شود.

به دنبال حملات انتحاری روز چهارشنبه در بندر چابهار ، عربستان سعودی برای نخستین بار از سوی منابع وابسته به جمهوری اسلامی به ایفای نقش در چنین اقدامی مورد اتهام قرار گرفت.

در گذشته مسئولان جمهوری اسلامی، تنها آمریکا، اسرائیل و یا سرویس های اطلاعاتی بریتانیا را به طراحی، اجرا و تا پشتیبانی از چنین عملیاتی متهم می کردند.

عربستان سعودی، با وجود انجام مراقبت های خاص از اتباع ایرانی بازدید کننده از آن کشور و همچنین زیر نظر داشتن تحرکات ایران در منطقه و مبادله مرتب و گسترده اطلاعاتی با کشورهای محلی و قدرت های فرامنطقه ای در این زمینه ها، تاکنون از متهم کردن مستقیم ایران به مشارکت در اقدامات خرابکاران در آن کشور خودداری کرده است.

انفجار خبر

پس از حمله انتحاری سال ۱۹۹۶ در شهر خٌبر عربستان سعودی، علیه یک مجموعه مسکونی که طی آن ۳۷۲ تن مجروح و ۱۹ آمریکایی و یک تبعه سعودی به قتل رسیدند، عربستان سعودی بر خلاف منابع سیاسی و خبری غرب، از متهم کردن ایران به دست داشتن در اقدام یاد شده خودداری کرد.

انفجار مجموعه مسکونی خبر به یک گروه تروریستی- سیاسی موسوم به «حزب الله حجاز»(عربستان) نسبت داده شد. پاره ای از منابع اطلاعاتی غرب این گروه را مورد حمایت مستقیم جمهوری اسلامی معرفی کرده اند.

گروه جندالله

مسئولیت انفجار انتحاری تاسوعا در مسجد امام حسین چابهار را گروه جندالله بر عهده گرفت. عبدالمالک ریگی رهبر سابق گروه جندالله در اسفند ماه سال گذشته طی عملیاتی که بخش اعظم آن تاکنون پوشیده مانده در مناطق شرقی ایران ربوده و بعد از طریق بندر عباس توسط ماموران امنیتی جمهوری اسلامی به تهران منتقل شد.

جمهوری اسلامی پس از پخش اعترافات تلویزیونی ریگی که طی آن همکاری آمریکا با وی مورد اشاره قرار گرفته بود، در خرداد ماه سال گذشته رهبر جندالله را در تهران اعدام کرد.

گروه جندالله که خود را مدافع حقوق اهل سنت و پشتیبان دمکراسی برای ایران و
خود مختاری برای بلوچستان ایران معرفی می کند، به تلافی اعدام ریگی، در تابستان سال جاری مسئولیت دو حمله انتحاری در زاهدان را که به کشته شدن ۲۷ نفر و زخمی شدن ۳۰۰ تن انجامید قبول کرد.

بعد از انجام حمله انتحاری چابهار، خبرگزاری ها به نقل از سایت اینترنتی گروه جندالله، تصویر خونسرد و خندان دو جوان کم سال را که گفته شده عامل بمب گذاری های انتحاری یاد شده بوده اند، در حال به تن داشتن کمر بندهای انفجاری، منتشر کردند.

منابع خبری این دو جوان را به نقل از سایت جندالله، «حسن خاشی» و «سیف الرحمان قباحری» معرفی کرده اند. ایران اعلام داشته که یکی از اقدامات انفجاری خنثی و یکی از عوامل حمله دستگیرشده است.

کشور های همسایه

محمد نجار وزیر کشور دولت جمهوری اسلامی ایران، از کشورهای همسایه به عنوان منابع اعزام عاملان انفجار یاد کرد و به طور مستقیم گفت که آنها در پاکستان آموزش دیده اند. وزیر اطلاعات دولت جمهوری اسلامی هم ضمن متهم کردن سرویس های جاسوسی صهیونیستی و آمریکا در پشتیبانی از اقدام یاد شده، مدعی شد که یکی از عاملان انفجار قبل از اقدام به حمله دستگیر شده است.

سایت جندالله ضمن رد اظهارات حیدر مصلحی وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی دستگیری یکی از عاملان اقدام انفجاری را تکذیب کرد. این بار «پرس تی وی» که رسانه برون مرزی و انگلیسی زبان جمهوری اسلامی است، ضمن انتشار گسترده خبر انفجار، مدعی شد که آمریکا از حادثه حمله انتحاری از پیش مطلع بوده است.

تهدید علی لاریجانی به تلافی کردن اقدام انتحاری اخیر در چابهار و متهم کردن سرویس های اطلاعاتی آمریکا به دست داشتن در اقدام یاد شده را، در کنار اعلام ادعای ارسال کمربند های انتحاری از عربستان ، پرس تی وی به صورتی برجسته انتشار داد.

در همین حال بسیاری از منابع خبری و اینترنتی نزدیک به گروه های دست راستی جمهوری اسلامی مداخله گروه های وهابی ها و سلفی ها در اقدامات تروریستی اخیر و حمایت آنها از گروه جندالله را با صراحتی بی سابقه منتشر و محکوم کردند.

اگر چه شبکه تلویزیونی العربیه وابسته به عربستان سعودی، اقدام انتحاری در چابهار را محکوم کرد، اما در میان رهبران کشورهای عربی، پادشاه اردن شناخته ترین نامی بود که به طور رسمی اقدام یاد شده را محکوم کرد.

رویارویی مستقیم ایران با عربستان سعودی، در صورت ادامه وضع موجود در مناسبات دو کشور، می تواند منطقه را با تنش های تازه ای روبرو کند. به رغم رقابت شدید دو کشور برای توسعه نفوذ در منطقه، و با وجود سوء ظن شدید متقابل مابین رهبران دو کشور، تهران و ریاض طی ۲۰ سال گذشته، حد اقل طی بیانیه های رسمی، همواره سعی در نمایش دوستی و همکاری با یکدیگر داشته اند. در شرایط موجود به نظر می رسد پاره ای از مراکز قدرت در جمهوری اسلامی رعایت ملاحظات گذشته در قبال ریاض را دیگر چندان ضروری نمیبینند.

aa_bb209 - ایران - تهران
آیامیشودریشه تروردرعالم برچیده شود؟
شنبه 27 آذر 1389

dook - امارات - دبی
کشورهای حاشیه خلیج فارس هیچوقت چنین بی رحمیهایی را پشتیبانی نمی کنن. کشور ایران را خود این اخوندها به بدبختی وفقر کشوندن. کفر گوییهای این رژیم شاید بجا بماند ولی ظلمی که به مردم خوب ایران میکنند برای همیشه جاویدان نخواهد بود.
شنبه 27 آذر 1389

بی خیال - ایران - کرمان
این ها همش حرفه. این حکومت باید ببینه با این مردم چکار کرده که جوونش با کشتن خودش می خواد از اون انتقام بگیره
شنبه 27 آذر 1389

dook - امارات - دبی
کشورهای حاشیه خلیج فارس هیچوقت چنین بی رحمیهایی را پشتیبانی نمی کنن. کشور ایران را خود این اخوندها به بدبختی وفقر کشوندن. کفر گوییهای این رژیم شاید بجا بماند ولی ظلمی که به مردم خوب ایران میکنند برای همیشه جاویدان نخواهد بود.
شنبه 27 آذر 1389

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
هرچند از این سعودی ها متنفرم، اما از سویی به نظر میرسد سرویس های اطلاعاتی اروپایی و اسراییل تلاش در بهم ریختن اوضاع خاورمیانه و براه انداختن جنگ و آشوب میان ایرانیان و اعراب دارند تا اسراییل به اهدافش برسد. به نظر من ایران باید یک رابطه کجدار و مریز با اعراب منطقه نگاه دارد. از سویی اسناد ویکی لیکس دارای تناقض هایی با واقعیت است. انچه ناروشن است، اینست که امارات از بزرگترین شریک های بازرگانی ایران بوده و امنیت اقتصادی اش به امنیت منطقه خلیج فارس وابسته است، چگونه پشتیبان تازش به ایران است؟ هرچند اعراب دوست ایرانیان نیستند اما جنگ هیچ فایده ای ندارد، برای نمونه جنگ ایران و عراق چه چیزی برای هر دو طرف به ارمغان اورد جز عقب ماندگی و بدبختی.
شنبه 27 آذر 1389

bg_m - بلغارستان - صوفیا
dook - امارات - دبی آری تو راست میگی اسامه بن لادن هم ایرانی است . اونهای که تو ۱۱ سپتامبر نقش داشتن هم ایرانی بودن. انتحاری های متروی لندن و مادرید هم ایرانی بودن .تو پاکستان و چچن هم ایرانیا به اسم جهاد سر میبرند .اصلان همین سنت سربریدن رو ایرانیا رواج دادن تو دنیا .تو ایران هنوز مثل قرون اوستا غلام و کنیز نگهداری میکنند . اعراب که ماشالله هزار ماشالله دمکرات به دنیا میان . تو عربستان زنها راننده گی میکنن مثل ایران که از داشتن شناسنامه محروم نیستن . حبیبی برو یک کم تحقیق کن بعد بیا نظر بده
شنبه 27 آذر 1389

عرفان کریمی - ایران - تبریز
بی خیال ایران کرمان-بهتره بری بی خیال باشی واظهار نظر احمقانه نکنی بنظر میرسد مغزت تعطیل شده
شنبه 27 آذر 1389

مهرداد2538 - ایران - تهران
این ویکی لیکس هم بوی توطئه می دهد. مخالفتهای ظاهری دولت آمریکا هم با هدف با اهمیت جلوه دادن اراجیف این سایت است که این سایت بتواند با وجهه ای که برایش درست می شود, ماموریت ایجاد اختلاف در گوشه و کنار دنیا را به خوبی انجام دهد که جیب اسلحه سازها پر شود. آخه اگر عربستان با برنامهء هسته ای آخوندها در ایران مخالف است چرا باید در دستهء سینه زن, بمب بگذارد؟!!
شنبه 27 آذر 1389

kian ahvaz - ایران - اهواز
aa_bb209 - ایران - تهران نه عزیزم زمانی ریشه کن میشود که اسلام و مسلمانان و اخوند و اعراب ریشه کن شوند....به امید ان رزو................
یکشنبه 28 آذر 1389

red.boy - ایران - تهران
انقدر به مقدسات یک میلیارد و پانصد میلیون نفر مسلمان توهین نکنید. اسلام با جمهوری اسلامی و حماس و القاعده و طالبان و حزب الله فرق میکنه. درضمن امریکا هیچ وقت عربستان و امارات و حاشیه خلیج فارس رو ول نمیکنه بیاد از ایران حمایت کنه پس در جنگ با اعراب همه جوره ایران بازندست
یکشنبه 28 آذر 1389

love-iran - ایران - مشهد
کار خود امریکا انگلیس عربستان پاکستان اسرائل هست این گروهک ماهواره هایی داره که دنیا به خودش ندیده ماشین های 100 ملیونی سوارن تو کوها بهترین جی پی اس ها رو دارن سایت های ضد کنترل دارن ایا اینها از دست چند مخالف بر میاد ایا ساختن بمب های ساعتی صوتی و کار گذاشتن انها راحت هست بیاین با خودمون صادق باشیم
یکشنبه 28 آذر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.