رکوردشکنی قطر و رکود پروژه‌های تولید گاز مایع ایران


رکوردشکنی قطر و رکود پروژه‌های تولید گاز مایع ایران

آینده نیوز : خبرگزاری «سی‌ان‌ای» قطر در گزارشی اعلام کرد که تولیدات گاز طبیعی مایع قطر با عملیاتی کردن دو خط تولید شش و هفت پروژه «قطر گاز» با ظرفیت تولید حدود هفت میلیون و ۸۰۰ هزار تن به رکورد ۷۷ میلیون تن در سال رسیده است.

به گزارش خبرنگار آینده و به نقل از خبرگزاری ها؛ موفقیت قطر در تولید این حجم از گاز مایع در حالی است که بنا بر گزارش‌های سال گذشته انتظار می‌رفت قطر حداکثر تا سال ۲۰۱۲ قادر به تولید ۷۷ میلیون تن گاز مایع باشد. قطر چندین سال است که گوی سبقت را از اندونزی که تا سال ۲۰۰۲ با تولید ۲۱ درصد از کل تولیدات گاز مایع دنیا بزرگ‌ترین تولیدکننده بود ربوده و هم‌اکنون بزرگ‌ترین تولیدکننده گاز مایع طبیعی، ال‌ان‌جی، جهان است.

به افتخار این دستاورد، در شهر صنعتی «راس لفان» روز دوشنبه جشن گرفته شد و عبدالله العطیه، وزیر انرژی قطر، در سخنانی در این جشن گفت: «این دستاورد در نتیجه سرمایه‌گذاریهای کلان در بخش گاز انجام شده است. ما توانسته‌ایم ظرف ۱۴ سال اخیر تولیدات گاز مایع خود را از صفر تا ۷۷ میلیون تن در سال افزایش دهیم.»

قطر از سال ۲۰۰۶ (با قدرت تولید سالانه ۲۰ تا ۲۱ میلیون تن)، تولیدات گاز مایع خود را حدود ۴۰۰ درصد افزایش داده است و طبق آمار رسمی این کشور، سال گذشته از مجموع ۶۸.۱۹ میلیون تن صادرات گازی قطر، ۴۹.۴۴ میلیون آن به صورت گاز مایع بوده است. این در حالی است که در همین دوره زمانی ایران با چندین شرکت بین‌المللی در زمینه تولید گاز مایع قرارداد بسته است. اما نهایتا به دنبال امتناع همه این شرکت‌ها اخیرا آقای احمد قلعه‌بانی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با اعلام این که «طرح‌هاى تولید گاز مایع در شرایط کنونى براى ایران مقرون به صرفه نیست» عملا توقف تلاش ایران برای تولید گاز مایع را تایید کرد.

اظهارات قلعه‌بانی در مورد مقرون به صرفه نبودن تولید گاز مایع در حالی است که طبق آمار کمپانی «بی‌پی» در سال ۲۰۰۹ گاز مایع حدود یک چهارم از کل تجارت جهانی گاز را شامل شده و به میزان ۲۴۲.۷۷ تن در سال رسیده است و طبق گزارش سازمان انرژی جهانی، انتظار می‌رود که تجارت گاز مایع در چند سال آینده ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یابد.

در همسایگی ایران، ترکمنستان در تابستان سال جاری حجم تولید گاز مایع کارخانه «نایب» را به ۷۵ هزار تن در روز رسانده است و آذربایجان نیز پروژه عظیمی برای فروش سالانه ده میلیارد متر مکعب گاز مایع و گاز فشرده به اروپا در دستور کار خود دارد. صادرات گاز مایع مالزی در سال ۲۰۰۹ به ۲۹.۵۳ میلیون تن، اندونزی ۲۶ میلیون، مصر ۱۲.۸۲ میلیون، عمان ۱۱.۵ میلیون و الجزایر به ۲۰ میلیون تن رسیده است. از مزایای گاز مایع عدم نیاز به خط لوله انتقال گازی و به تبع آن عدم محدودیت در فروش در بازارهای جهانی است.

گاز طبیعی عموما از طریق خط لوله در بازارهای منطقه‌ای و با قراردادهای ۲۰ تا ۲۵ ساله به فروش می‌رسد. ایران تاکنون با شرکت توتال فرانسه به منظور توسعه فاز ۱۱میدان گازى پارس جنوبى با هدف تولید و صادرات پنج میلیون تن گاز مایع در سال توافق‌نامه امضا کرده است. با امتناع توتال، ایران در ماه فوریه سال جاری در همین زمینه قراردادی با شرکت نفتی دولتی چین امضا کرد که هنوز هم مسکوت مانده است.

همچنین پروژه توسعه فازهاى ۱۳ و ۱۴ پارس جنوبى و تولید و صادرات سالانه ۱۶ میلیون تن گاز مایع از برنامه‌های دیگر ایران بود که در این زمینه با شرکت نفت بریتانیایى-هلندى «شل» و همچنین شرکت اسپانیایى «رپسول» قراردادی امضا کرد. این شرکت‌های عظیم نفتی بعد از مدتی از پروژه‌های یاد شده منصرف شدند.

قطر شریک عمده ایران در میدان گازى پارس جنوبى که ۵۰ درصد از مجموع ذخایر ایران را در خود جاى داده ، برداشت گاز از این حوزه مشترک را در سال ۱۹۹۰ آغاز کرده است، در حالی که ایران در سال ۲۰۰۱ برای اولین بار از این میدان موفق به برداشت گاز شد. ایران با ذخیره گازى ۳۰ تریلیون متر مکعب بعد از روسیه داراى دومین ذخیره بزرگ جهانى است. اما به خاطر عدم پیشرفت در پروژه‌های تولید گاز، هم‌اکنون قادر به صادرات مازاد بر مصرف داخلی گاز نیست.

پارس جنوبى به ۲۸ فاز مستقل تقسیم شده است که شش فاز آن در زمان دولت خاتمی عملیاتی شده است و فازهای هفت تا ۱۰ نیز کمتر از ظرفیت واقعی بهره‌برداری می‌شوند. در مقایسه با ایران، قطر معادل حدود ۱۶ فاز پارس جنوبی را به صورت کامل به مرحله تولید رسانده است و در سال ۲۰۰۹ روزانه ۱۲.۵ میلیارد فوت مکعب گاز از این حوزه برداشت کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حمیدرضا کاتوزیان، رئیس کمیسیون انرژی مجلس، اخیرا نسبت به کندی عملیات اجرایی توسعه میدان گازی پارس جنوبی ابراز نگرانی کرده و گفته است که در ۹ ماه گذشته این پروژه به جای ۲۵ درصد تنها نیم درصد پیشرفت داشته است. اواخر بهار امسال دولت ایران شش فاز از بزرگ‌ترین میدان گازی این کشور در پارس جنوبی را به ارزش ۲۱ میلیارد دلار به شرکت‌های داخلی عمدتا وابسته به قرارگاه خاتم‌الانبیاء واگذار کرد.

نظرات کاربران سایت آینده نیوز در مورد این مطلب :

*خوب ما قرار است مدیریت جهان را به عهده بگیریم وقت فعالیت در این زمینه را نداریم

*دوست عزیز  درست است که کشورهای دیگری هم تکنولوژی LNG را دارند اما اگر مطالعه کنید خواهید دید که تکنولوژی ساخت کمپرسورهای مایع سازی گاز فقط در انحصار آمریکاست و این کمپرسورها که آخرین بخش در چرخه مایع سازی گاز هستند فقط در آمریکا ساخته می شود.

*ما اگر گاز نداریم عوضش نفت داریم!!!و پولش برای همین 3 سال باقیمونده کفایت می کنه!!!

*لطفاً قبل از اظهار نظر کمی مطالعه کن.بسیاری از شرکتهای دنیا از جمله Shell تکنولوژی LNG را در اختیار دارند.در ضمن ژاپن در این زمینه دارای تکنولوژی فوق العاده پیشرفته ای است.

*و قطر می تازد .... گاز و سفره های زیر زمینی نفت را با اشتها می مکد و پیشرفت می کند و فقط ملکه او 60 در صد از سهام پورشه را می خرد و ما .... فقط..و سفره ادعای ما از همه پر رونق تر است و هنوز میگوییم: بابا قطر به اندازه نصف کهکیلویه و بویر احمدما نیست... و قطر می تازد و جام جهانی را با لابی قوی اش به میزبانی میگیرد و ما هنوز به گفته استاندار یاسوج جاده هایمان استاندارد نیست و سه نفر در آتش بی تدبیری و بی مدیریتی و بی عرضگی مسولان جلوی چشم مردم در سمند ایران خود رو می سوزند ... و مدیر پورشه در قطر میگوید ما افتخار میکنیم که در قطر سرمایه گذاری کردیم ... و قطر می تازد و ایران هنوز به گذشته خود می نازد!!!...

*خسته نباشید

*فقط میتوان گفت صلوات !!

*ما که از همه جلوتریم حتی تو هیچی!!!!!!!!!!!

*ایران نباید اجزاه دهد تعادل در منطقه بهم بخورد و یک دبی دیگر که در آینده سر کش خواهد بود شکل بگیرد.
باید رشد این ببرها کنترل شود. نباید اشتباه دبی را در قطر تکرار کرد. تجربه نشنا داده بخاطر شرایط بین المللی ایران ما توانایی حفظ کشورها بعنوان دوست بلند مدت و استراتژیک را نداریم. بنابر این قطر یک تهدید اتی است باید همیشه کنترل موازنه را دردست داشت

*در واقع هزینه جام جهانی را قطر با پول ملت ما برگزار خواهد کرد و سفیر ما در دوحه دل خوش است به اینکه امیر دودوزه قطری، ....!!!!!! امان از جهالت و بی کفایتی برخی مدیران نظام،امان!!!!!!!!!

*تکنولوژی ساخت تجهیزات مایع سازی گاز در طرحهای LNG تماما" در انحصار آمریکاست و در دنیا هیچ کشور دیگری در این زمینه سرمایه گذاری نکرده. تولید و صادرات LNG در قیاس با صادرات گاز از طریق خط لوله بسیار مقرون به صرفه است و دلیل سرمایه گذاری عظیم کشورهای مختلف در این زمینه هم همین مورد می باشد. جناب قلعه بانی هم دلیل اصلی انصراف ایران از ساخت طرحهای LNG را که همان انحصار آمریکاست رو عدم امکان خرید آن برای ایران را اعلام نکرده و طبق معمول توجیهات غیر واقعی را بیان نموده اند.
خدا می داند که ضرر کشور از این ناحیه چند صد میلیارد دلار خواهد بود.

*فکر کردید قطر چطور تونسته میزبانی جام جهانی رو به دست بیاره!!؟
آره، با مدیریت بر پایه عقل و خرد.

*بیچاره اندونزی بدشانسه که همسایه ایران نشده

*واقعا آدم از این همه مدیریت شگفت زده میشه!!!
آیا واقعا مسولین محترم می دانند این حقایق را و خودشان را به خواب خرگوشی می زنند یا اینکه فقط ..خودشان مهم است؟!

آینده جان یادته که چند وقت پیش خبری را منتشر کردی راجع به شرکت های برنده طرح های مختلف پارس جنوبی، حالا اگر می خواهی بدانی که چرا پروژها مسکوت مانده یه نگاهی مجدد به آن بنداز!
از طرفی با استناد به این خبر می توان گفت که ...
خود کفایی زمانی حاصل می شود که مسولین محترم سرمایه گذاری مناسبی را در بخش تولید علم که همانا دانشگاه ها است داشته باشند اما متاسفانه ...به این بخش نمی شود! من مانده ام که اگر نخواهیم از دانشگاه ها علم تولید کنیم پس چطور می توانیم ادعا کنیم که در زمینه های مختلف ....!

*جدا ادم یاد مثل دستش به گوشت نمیرسه میگه نقرس دارم می اندازه جدا در این چند ساله با این دیپلماسی فعالی که داشتیم چقدر از فرصتهای اقتصادی را از دست دادیم؟
چه کسی باید جوابگوی این زیانهای کلان اقتصادی را باید بدهد؟چند سال از گردونه تولید عقب افتادیم؟
تا چند سال دیگر مخزن مشترک پارس جنوبی ظرفیت تولید دارد؟واقعا مجلس چرا نمیخواهد قبول کند که عمق فاجعه چقدر خواهد بود

*بیخیال دادا بچسب مدیریت جهانی رو فدات شم!!!!راستی چند درصد پیشرفت داشتند توی 6 ماه یه جا خوندم نیم درصد!!!! یکجا هم زده بود 6% اینجوری اگه بخواد بهر جلو که بجای 35ماه حدودا 100ماه طول میکشه(خنده خیلی شدید)

*منابع گاز ما هم مال قطر است،ما گاز میخواهیم چکار،ما به دنیا پشت کرده ایم.تا قرارگاه خاتم الانبیا بیآید بفهمد،دنیا دست کیست،از سهم گاز ما جز لجنی باقی نمانده و امارات کشورش را با طلا فرش کرده.امان از جهالت و رانت خواری ...

*بعد بگویید قرارداد ترکمن چای
وای اگر تاریخ را درست بنویسند انوقت است که نسل اینده قراردادهای... و نوع عملکردش را مصداق خیانت و بی کفایتی می شمارند

*اشکالی نداره خودمون تو پتروشیمی تولید می کنیم!!!

1983 - ایران - تهران
خاک بر سرتان اونهایی که منم منم میکنند همین
شنبه 27 آذر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.