بخشی از اسناد تازه فاش شده ویکی لیکس در مورد مصر، روایتگر واکنش قاهره به مسئله اتمی ایران است و مصر تهدید کرده در صورت اتمی شدن ایران، این کشور هم به سمت بمب اتم و دستیابی به آن، خواهد رفت.
خبرگزاری آسوشیتد پرس در گزارشی از اسناد فاش شده ویکی لیکس، گزارش داد حسنی مبارک، رییس جمهوری مصر در سال ۲۰۰۸، دو سال پیش و در دیدار با هیاتی از کنگره آمریکا، گفته که منطقه (خاورمیانه) از فعالیت های اتمی ایران «به شدت هراسان و نگران» است.
طبق سند فاش شده مکاتبات دیپلماتیک وزارت خارجه، آقای مبارک در حاشیه اجلاس اقتصاد جهانی در شرم الشیخ گفته است: «اگر ایران به بمب اتمی دست یابد، مصر هم مجبور است همین راه را طی کند.»
اسناد یاد شده حاکی است که عمر سلیمان، رییس سازمان اطلاعات و امنیت مصر هم در همین جلسه، نسبت به هرگونه اقدام نظامی علیه ایران هشدار داده و گفته این کار، «نه تنها جلوی فعالیت های اتمی ایران را نمی گیرد و آن را زیرزمینی می کند، که مردم ایران را علیه آمریکا متحد خواهد کرد.» وی به جای اقدام نظامی، تحریم های شدید نظامی را توصیه کرده است.
بر اساس این اسناد، یک سال بعد آقای سلیمان در دیداری با آدمیرال مایک مولن، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، کماکان بر این که ایران بزرگترین خطر منطقه (خاورمیانه) است، تاکید کرده و نظرش عوض نشده است.
رییس سازمان اطلاعات و امنیت مصر در سندی که تاریخ آوریل سال ۲۰۰۹ را دارد، گفته است: «ایران در مصر فعالیت های گسترده ای دارد و سعی دارد بدوی های صحرای سینا را تربیت کرده و آموزش (نظامی) داده و همچنین پول و سلاح به باریکه غزه قاچاق کند.» وی البته گفته که مصر در این زمینه ها توانسته با موفقیت فعالیت های ایران را بی اثر کند.
وی که عالی ترین مقام امنیتی است و همکاری های امنیتی مصر با آمریکا و اسرائیل را در دستور کار دارد، افزوده که مصر هم در مقابل به اقدامات متقابل دست زده تا نفوذ ایران را کمتر کند و به آموزش و تربیت (نظامی) افراد در عراق و سوریه، اشاره کرده است.
مصر و جمهوری اسلامی ایران بیش از ۳۰ سال است که روابط دیپلماتیک ندارند ولی به نوعی بر سر نفوذ و قدرت در منطقه، با هم رقابت دارند. در تهران، خیابانی به نام خالد اسلامبولی نامگذاری شده است. فردی که انور سادات، رییس جمهوری مصر را ترور کرد.
آقای سلیمان به نمایندگان آمریکا گفته است: «اگر برای جمع کردن بساط ایران در خاورمیانه نیاز به کمک دارید، ما حاضر به همکاری هستیم چرا که بار بزرگی از روی دوش ما برداشته می شود.»
احمد ابوالغیط، وزیر خارجه مصر هم به تازگی از جمهوری اسلامی ایران خواسته بود در امور داخلی کشورهای حوزه خلیج فارس دخالت نکند و به دخالتهای خود در عراق و لبنان نیز پایان دهد.
وزیر خارجه مصر، در گفت و گویی با روزنامه قطری الشرق گفته بود: «نباید به ایران اجازه داد در امور داخلی کشورهای حوزه خلیج فارس دخالت کند.»
در اواسط شهریور ماه سال جاری نیز حسنی مبارک، رییس جمهور مصر، در سخنانی بدون نام بردن از ایران، از «خطرهای تازهای»، که به گفته وی ثبات در منطقه خلیج فارس را تهدید میکند، ابراز نگرانی کرده بود.
برخی از کشورهای سنی منطقه از جمله مصر و عربستان سعودی نسبت به حمایت ایران از گروههای شیعه مانند حزبالله لبنان و نیز گروه اسلامگرای حماس در مناطق فلسطینی و گسترش نفوذ جمهوری اسلامی در این مناطق نگران هستند.
همچنین یکی دیگر از نگرانیهای کشورهای عربی منطقه برنامه هستهای جمهوری اسلامی و تنش میان تهران و غرب بر سر این برنامه است که به ویژه در سال گذشته بالا گرفته است.
کشورهای غربی و به ویژه ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی را متهم میکنند که در پوشش برنامه هستهای خود به دنبال دستیابی به جنگافزارهای هستهای است. ایران می گوید برنامه اتمی را برای تولید برق دنبال می کند.