بررسی روزنامه های صبح تهران - پنجشنبه ۱۱ آذر


بررسی روزنامه های صبح تهران - پنجشنبه ۱۱ آذر

تیترهای اول

"اعراب اسراییل را تهدید می دانند نه ایران را" نقل قولی از دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس تیتر اول جام جم است، رسالت و ایران تیتر مشترک "نخستین نشست اندیشه های راهبردی در حضور رهبر انقلاب" را برگزیده اند و قدس هم در گزارشی مرتبط از "بررسی الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت و عدالت" خبرداده است.

"سناریوهای جدید برای قیمت بنزین" تیتر نخست تهران امروز است، "حق با رهبر ایران بود اوباما از اول دروغ می گفت" در صدر گزارش های کیهان قرار دارد و خراسان از "ساخت ژنراتور آهن ربایی در کشور" خبر داده است.

با توجه به اعلام تعطیلی شهر تهران به دلیل آلودگی هوا در روز پنجشنبه سایر روزنامه ها که اکثرا غیر دولتی هستند و چشم به تک فروشی دارند، منتشر نشده اند.

گزیده مقالات

مجلس چرا در راس امور است؟

تهران امروز با محور قرار دادن گفته آیت الله خمینی درباره این که "مجلس در راس امور است" نوشته اگر در بررسی علت و چرایی در "راس امور بودن" این نهاد، نگاه واقع بینانه حاکم شود، با نهادی مواجه می‌شویم که در دوران تثبیت انقلاب، اداره جنگ، تصویب برنامه‌های توسعه، اصلاح سیاست‌های اقتصادی و سیاسی دولت‌ها، حمایت از آرمان‌های انقلاب، پیشقراولی مبارزه با دشمنان و... نقش بی‌بدیلی داشته است به علاوه اینکه مجلس با ویژگی‌های فوق الذکر، امکان عملی بالندگی سیاسی، اعمال نظارت بر دستگاه‌های اجرایی کشور، افزایش مشارکت و نشاط سیاسی و اجتماعی مردم در اداره کشور و... را فراهم نموده است.

حسن احمدی در ادامه این مقاله افزوده البته طبیعی است همواره بین این نهاد و دیگران به‌خصوص نهاد اجرایی اختلاف ‌نظراتی شکل گرفته است که در همه دوران مجلس و همه دولت‌ها وجود داشته است، اما مسئله این است که این اختلاف نظر‌ها نباید مانع از ایفای نقش اصلی هیچ نهادی شود. جایگاه در راس امور بودن مجلس ایجاب می‌کند که همگان به ابعاد نمادین این نهاد به عنوان سمبل مردم‌گرایی و مردمی بودن ام‌القرای اسلام توجه داشته باشند... اما مجلسی که نام آن به دو رهبر بزرگ سیاسی و مذهبی تاریخ اخیر کشور (آیت‌الله مدرس – امام خمینی) گره خورده، نباید وارد چالش‌های جایگاهی از سوی برخی مجریان شود.

نویسنده مقاله در پایان خاطر نشان کرده بنابراین هرگونه تمایل به دولت‌گرا ساختن این نهاد و تلاش برای دولت محوری، علاوه بر آنکه امکان از بین رفتن فرصت‌های متنوع کشور را سبب می‌شود، به آسیب دیدن وجهه مردمی نظام یاری خواهد کرد. همانطور که ذکر شد این نهاد صرفا نقش حاکمیتی ندارد که تغییرات کمی و کیفی دامنه اختیارات آن در راستای کارآمد ساختن روش اداره کشور تفسیر شود. بلکه مجلس را می‌توان شاقول نظارت عامه مردم بر اداره کشور توصیف کرد. بنابراین تعرض سیاسی به این نماد، موازنه مثلت قانونگذاری، اجرا و نظارت را نامتعادل خواهد کرد.

درباره مذاکرات ژنو

کیهان در سرمقاله امروزش اعلام خبر مذاکره ایران و کشورهای غربی در ژنو را دستمایه قرار داده و این موضوع را به مثابه یک پیروزی برای ایران و یک عقب نشینی برای کشورهای غربی قلمداد کرده است.

محمد ایمانی در این مقاله با بررسی برخی اتفاقات چند ماه گذشته نوشته ریچارد دالتون (سفیر سابق انگلیس در تهران) نه امروز بلکه 7 ماه پیش عنوان کرد که "به نظر می رسد در چالش هسته ای، ایران در موضع نیرومندی است و مذاکرات برای تحریم و مهار ایران با دشواری پیش خواهد رفت". آیا اکنون دست آمریکا و انگلیس- و فرانسه نگون بخت اعتصاب زده- پای میز مذاکره پرتر از 7 ماه پیش است؟! آنها چه چیزی را باید به عنوان برگ برنده روی میز بگذارند، براساس آن چانه زنی کنند، به عنوان امتیاز بفروشند یا فشار بیاورند و به تناسب چیزی بخواهند؟ ته کیسه پاره 7 قطعنامه و بیانیه که از اوت 2006 تا ژوئن 2010 صادر شده چه چیزی مانده جز اظهارات عجزآلود.

نویسنده سرمقاله پس از روایت این گونه ماجرا ادامه داده مثلث استکبار همه ترفندها را به کار بست تا برای ایران هزینه بتراشد و محاسبه ایران بر مبنای استراتژی "پایداری و پیشرفت" را به هم بزند. اکنون نوبت ایران است تا کدهای جدید و اطلاعات واقعی را وارد معادلات آن مثلث کند و محاسبات آنها را به هم بزند. حق ایران است که به اعتبار جنایت تروریستی اخیر علیه دو دانشمند هسته ای خود، مذاکرات هفته آینده را تعطیل کند. همچنین ایران محق است میز مذاکره در ژنو سوئیس را تبدیل به میز محاکمه غرب در زمینه تروریسم کند.

سرمقاله نویس کیهان همچنین نوشته عقلانیت و تدبیر و طمأنینه ایران جای خود محفوظ. اما طرف غربی نباید خیال کند نجابت -آمیخته با پیروزی- ایران، بدیلی از شدت و ضربه ندارد. باید پای میز مذاکره به آنها تفهیم کرد که اگر زبان نصیحت راه سبعیت و تروریسم سرویس های جاسوسی آمریکا و انگلیس و رژیم صهیونیستی را نبست، تلافی و مقابله به مثل ممکن است و به بهترین وجهی به آنها شیرفهم کند که "اگر خانه ات از شیشه است، سنگ نینداز". امنیت برای دو طرف و ناامنی هم- اگر حربه شد- برای هر دو به راستی اگر قرار بر تهدید ایران و دانشمندان و تأسیسات اتمی آن است، چرا افراد و مراکز مشابه در لندن و تل آویو و واشنگتن از این به بعد باید امنیت داشته باشند.

جای خالی نظارت بر تسهیلات دهی بانکها

خراسان در مقاله ای با اشاره به نزدیک شدن "موعد نامعلوم آغاز اجرای هدفمندی یارانه ها" و ارایه بسته های حمایتی دولت در قالب تسهیلات بانکی جای نظارت بر عملکرد بانکها در این باره را خالی دیده و نوشته براساس بسته های حمایتی ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای بخش صنعت، حدود ۵۰۰ میلیارد تومان برای صادرات غیرنفتی اختصاص می یابد. سهم بخش های کشاورزی، حمل ونقل، اصناف و تولید نان صنعتی هنوز به صورت دقیق اعلام نشده است، با این حال با توجه به سهم ۳۰ درصدی بخش تولید از درآمد ۲۰ هزار میلیارد تومانی هدفمند کردن یارانه ها حدود هزار میلیارد تومان می شود. این حجم وسیع تسهیلات در حالی ارائه می شود که مطلوبیت این تسهیلات به دلیل سود اندک آن ممکن است انگیزه فرصت طلبان را برای انحراف این تسهیلات به بخش های غیر مولد اقتصاد تقویت کند.

مهدی حسن زاده در بخش دیگری از این مقاله افزوده به اعتقاد بسیاری از فعالان و کارشناسان اقتصادی وضعیت تامین منابع مالی با وجود سود بالای تسهیلات بانک ها و قوانین و ضوابط پیچیده و سخت گیرانه چندان رضایت بخش نیست.با وجود تک رقمی شدن نرخ تورم نه تنها ازکاهش سود تسهیلات بانکی خبری نیست بلکه برخی بانک ها و موسسات مالی با سوء استفاده از فضای رکودی اقتصاد و نیاز جدی تر فعالان اقتصادی به تسهیلات بانکی، سود بالاتری نسبت به سال های قبل از مشتریان خود اخذ می کنند، لذا در این شرایط وجود بسته ای برای نظارت بر عملکرد بانک ها در اعطای تسهیلات به بخش تولید ضروری است.

نویسنده در پایان یادآور شده در حقیقت بانک ها خط مقدم حمایت از تولید در راستای اجرای هدفمند کردن یارانه ها می باشند و هرگونه انحراف در اعطای تسهیلات علاوه بر این که اهداف حمایتی دولت از بخش تولید در اجرای هدفمند کردن یارانه ها را محقق نمی کند، می تواند باعث هدایت نقدینگی به بخش های غیرمولد و افزایش تورم ناشی از هدفمند کردن یارانه ها شود.

برخورد با درج غیر واقعی قیمت ها

رسالت به نقل از رییس سازمان حمایت از مصرف کنندگان درباره تغییرقیمت کالاها پس از هدفمندی یارانه ها نوشته تغییرات حامل‌های انرژی یک سری تغییرات را برحسب گروه‌های کالایی که وجود دارد ایجاد می‌کند این تغییرات محاسبه می‌شود و برخی از کالاها در اولویت قرار می‌گیرند. ما دو گروه کالای اولویت ‌دار داریم که براساس مصوبات کارگروه بر روی آن‌ها تمرکز بیشتری می‌شود و با توجه به این که ما دارای یک چارچوب مشخص هستیم کالاهایی که تغییرات قیمتشان بالاتر از این چارچوب باشد با ‌آن‌ها برخورد می‌کنیم ولی قرار نیست ما بر روی همه کالا قیمت‌گذاری کنیم.

به گزارش این روزنامه محمد حسین نکویی مهربا اعلام این که "البته قیمت گذاری بر روی تمامی یک میلیون کالای موجود در کشور ممکن نیست" همچنین گفته درج غیر واقعی قیمت‌ها بر روی برخی از کالاها پدیده بسیار بدی است و ما نسبت به این موضوع بسیار معترض هستیم و کسانی که درج غیر واقعی قیمت می‌کند متخلف به حساب می‌آیند.‌ما برای مبارزه با این بحث تدابیری اندیشیده‌ایم. قیمت‌ها با اسناد موجود مقایسه می‌شود و در مواردی که تخلف صورت گرفته، یعنی درج غیر واقعی قیمت‌ها، هم کارخانه و هم فروشنده متخلف محسوب شده و با آن‌ها برخورد می شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.