بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه نهم آذر


بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه نهم آذر

تیترهای اول

"می‌خواستند بانک مرکزی را از حاکمیت ملت خارج کنند" به نقل از رییس دولت تیتر اول روزنامه ایراناست. آرمان هم نوشته "بانک مرکزی باید در دست منتخب ملت باشد" اما دنیای اقتصاد همین خبر را با عنوان "مخالفت با استقلال بانک مرکزی" نقل کرده است.

خبر برای مصاحبه مطبوعاتی احمدی نژاد عنوان "نامه آیت الله جنتی هم نظرات مرا تامین نمی کند" را برگزیده، مردم سالاری هم نوشته "آن چیزی که در تفسیر قانون اساسی مدنظر من بود هنوز محقق نشده است"، "شیطنتهای ویکی لیکس بر روابط ما و همسایگان اثر ندارد" در قدس آمده، ابتکار و جهان صنعت از زبان رییس دولت نوشته اند "منتظرم روزاجرای هدفمند کردن یارانه ها برسد" و خراسان در صدر اخبار خود از "پاسخ رئیس جمهور به سوال اختصاصی خراسان درباره غفلت برنامه پنجم از تحکیم خانواده" خبر داده است.

کیهان از قول رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با نخست وزیر لبنان نوشته "اگر حزب الله نبود اسرائیل از طرابلس و بیروت هم عبور می کرد"، آفرینش همین گزارش را با عنوان " ایران از وحدت و استقلال لبنان حمایت می کند" آورده، تهران امروز "لبنان نیازمند مقاومت است" را برگزیده و روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "تا زمانی که اسرائیل وجود دارد لبنان نیازمند مقاومت است". عنوان اصلی سیاست روز "ایران همچنان قربانی تروریسم" است و "باز هم ترور دانشمندان هسته ای" تیتر یک جام جم.

گزیده مقالات

ترور دانشمندان هسته ای

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود دشمنان فرضی را عامل ترور دو دانشمند هسته ای ایران دانسته و نوشته این قبیل اقدامات تروریستی در راستای حرکتهای تخریبی و ایذایی کشورهایی قابل تحلیل است که در سالهای اخیر در شکل‌های گوناگون از قبیل گزارش‌های خلاف واقع، صدور قطعنامه، برخوردهای خصمانه، انواع تهمت‌ها و تحریم‌ها در صدر مانع تراشی و ایجاد اخلال در مسیر دستیابی ایران به فناوری هسته‌ای و طرحهای استراتژیک ملی بوده و طبعاً توسل به روشهای تروریستی در زنجیره این حرکات تخریبی قابل ارزیابی است.

به نوشته این روزنامه تلاشهای از این دست، تنها نشان دهنده ضعف دشمن در عرصه تحمیل زیاده خواهی‌ها و ناکام ماندن ایادی آنان در رسیدن به مقاصد شان بوده و به تعبیر دیگر، نوعی انتقام گیری به خاطر شکست غربی‌ها از ملت ایران می‌باشد که بدون تردید موجب تقویت همت دانشمندان ایرانی و منشاء قدرت نمایی‌های دیگر ایرانیان در عرصه خودکفایی خواهد شد.

سرمقاله جمهوری اسلامی در عین حال نظر داده که حرکت تروریستی دیروز نشان داد دستهایی درصدد ناامن کردن جامعه و ایجاد ترس و ارعاب در میان مردم هستند، ولی مسئولان اطلاعاتی و امنیتی باید با دقت مضاعف و رصد دقیق توطئه ها، اقدام شوم دشمنان را خنثی کرده و با عمل به مسئولیت‌های خود، جامعه را در برابر این توطئه بیمه کنند و دشمنان و بدخواهان را ناکام نمایند.

دشمنان و ترور دانشمندان

مجید صفاتاج در سرمقاله قدس درباره ترور دو دانشمند هسته ای نوشته استکبار جهانی به خوبی دریافته است ایران اسلامی از طریق اقدامهای نظامی گسترده، قابل حذف نیست. در موضوع جنگ نرم نیز آنها حداکثر قدرت خود را در فتنه سال 88 آزمایش کردند، لذا اکنون تنها راه باقیمانده انجام اقدامهای تروریستی کور برای ایجاد نگرانی در میان مردم به قصد کوچ دانشمندان ایرانی و جلوگیری از سرعت روزافزون پیشرفت علمی ایران است.

به نظر این روزنامه دایره نفوذ تفکر انقلاب اسلامی تا کنار مرزهای ایالات متحده گسترش یافته است در 30 ساله گذشته، اسرائیل که روزی سودای سرزمین بزرگ "نیل تا فرات" را در سر می پروراند، نه تنها به گوشه ای از این رؤیای خام نیز دست نیافته است، بلکه بخشی از سرزمینهای اشغال شده را هم به مردم آن بازگردانده و در سرزمینهای اشغالی محدود شده است. ایران که زمانی تنها ژاندارم آمریکا در منطقه خاورمیانه بود، امروز به قدرت بزرگ منطقه تبدیل شده است.

قدس ترور روز گذشته دو تن از دانشمندان ایرانی را در همین راستا باید ارزیابی کرده و نوشته حتی می توان آن را با هواپیما ربایی اخیر مرتبط دانست . همچنین، احتمال ارتباط این اقدامها را با سفر سعد حریری به ایران نباید نادیده گرفت، زیرا دشمنان نگران گسترش مناسبات ایران با کشورهایی همچون لبنان، سوریه و عراق و حتی همسایگان عرب ما در حوزه خلیج فارس هستند.

آلودگی هوا به هر دلیل

صادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد به مباحثی اساسی اشاره کرده که زمینه ساز فاجعه آلودگی هوای شهر شده است، از همین روز نوشته آنهایی که مسائل اقتصاد سیاسی ایران را تعقیب می‌کنند یادشان هست که وقتی مجلس هفتم شروع به کار کرد، یکی از نخستین قوانینی که تصویب کرد، تثبیت قیمت بنزین و کنار گذاردن بخشی مهم از قانون برنامه 5 ساله چهارم بود.

به نظر این نویسنده تثبیت قیمت بنزین در حالی که نرخ تورم عمومی در سال‌های گذشته همواره دو رقمی بود، ترمزی برای کاهش مصرف این محصول بود. بنزین ارزان اشتیاق استفاده بی‌ رویه اتومبیل شخصی را در غیاب وسیله نقلیه عمومی کارآمد و ارزان را در شهروندان حتی با درآمدهای پایین افزایش داد. این کار 3 سال دنبال شد ومصداق دوم و ملموس‌تر، اختلاف‌نظر در تخصیص اعتبارات برای توسعه متروی تهران است که به یک داستان عجیب تبدیل شده است.

سرمقاله دنیای اقتصاد نتیجه گرفته مسوولان دولتی و شهرداری و شرکت مترو در 2 سال گذشته بارها و بارها طرف دیگر را به کوتاهی در انجام وظایف و ناکارآمدی متهم کرده و البته دود این اختلاف‌ها به چشم شهروندان پایتخت می‌رود. در حالی که سهم مترو در جابه‌جایی مسافران درون شهری به ویژه کلانشهرهایی مثل تهران روندی فزاینده در شهرهای مشابه دارد، رشد بطئی و آرام این سهم در تهران به هر دلیل که باشد یک رخداد غریب و غم‌انگیز تلقی می‌شود.

افشاگران ویکی لیکس

سرمقاله مردم سالاری نوشته زلزله ای در دنیای دیپلماسی آمده است و پس لرزه های آن خواب را از چشمان سیاستمداران و رهبران کشورهای مختلف به ویژه آمریکا ربوده است. ویکی لیکس یقه آمریکا را گرفته و ماجرا را خاتمه نمی دهد و پس از آمریکا، عزم آن کرده سراغ کشورهای دیگر همپیمان آمریکا هم برود. برخی ناظران عدم انتشار اسنادی جدی درباره اسرائیل را مشکوک می دانند.

به نظر این روزنامه اقدامات ویکی لیکس صرفنظر از صحت و سقم آن- که البته مطالبی که مرتبط با ایران بوده با واکنش جدی مقامات کشورمان مواجه شده و تردید جدی در مورد آن وجود دارد- یک موضوع را به رخ رسانه ها کشید و آن هم بحث روزنامه نگاری افشاگرانه است. خبر که دراصل یک خدمت اجتماعی است برای بسیاری از فعالان عرصه رسانه متاعی است برای ترقی و پیشرفت اقتصادی.

سرمقاله مردم سالاری افشاگری ویکی لیکس را جنجال رسانه ای تلقی کرده و نوشته گویی رسانه ها فراموش کردند وظیفه اصلی آنها اطلا ع رسانی صحیح، جامع و کامل است و آنها نباید با وجه المصالحه قرار دادن رویکرد خود به جامعه خیانت کنند. روزنامه نگاری افشاگرانه در واقع ابزاری برای آگاهی و حکومت مردم برمردم است. اواخر قرن نوزدهم آمریکا و بریتانیا شاهد ظهور روزنامه نگاران افشاگر بودند، در آن زمان خبرنگاران در مواردی که در دستگاه های دولتی سو استفاده و فسادی رخ داده بود گزارش های مفصلی تهیه و منتشر می کردند.

انتظار به سر نرسید

رسول رضایی در گزارش اصلی تهران امروز نوشته کنفرانس مطبوعاتی روز گذشته محمود احمدی نژاد رئیس‌جمهور در شرایطی انجام شد که با توجه به مباحث احتمالی که پیش بینی می‌شد در جریان این کنفرانس عنوان شود و خودبه‌خود انتظاراتی را ایجاد کرده بود اما در پایان اینگونه نشد و پاسخ‌های احمدی‌نژاد به سئوالات خبرنگاران به ویژه در حوزه اقتصاد و اجتماع و مسائل شهری راضی‌کننده نبود.

به نوشته این گزارش، پاسخ ها حتی به بروز ابهامات بیشتر به‌خصوص درباره زمان اجرای قانون یارانه ها کمک کرد و نه تنها انتظارات برای تعیین زمان دقیق و حتی تقریبی اجرای آزاد سازی قیمت‌ها برآورده نشد که معلوم گردید رئیس‌جمهور هم خود دقیقا مطمئن نیست که این قانون چه زمانی اجرا خواهد شد و خود منتظر فرا رسیدن زمان اجرای قانون یارانه هاست.

تهران امروز نوشته پاسخ رئیس جمهور با این شیوه به سوالاتی درباره مهمترین برنامه اقتصادی دولت که به گزاف نیست بگوییم انتظار برای اجرای آن به نوعی بخش‌هایی از اقتصاد کشور را در حالت انتظار و عدم پویایی لازم قرار داده است ، نه تنها به رفع ابهام در افکار عمومی کمکی نکرد که بر آن افزود. چرا که هر‌چه به روزهای پایان سال نزدیک می‌شویم زمان و فرصت کافی برای اجرای بهینه آزادسازی قیمت‌ها به‌عنوان مهم‌ترین و اصلی ترین بخش قانون یارانه ها تنگ‌تر می‌شود و بیم آن می رود که به تدریج فرصت‌ها از بین برود.

زمانی که از دست می رود

علی عزتی در مقاله ای در آرمان نوشته سال هشتاد و نه وارد ماه نهمش شده است؛ سالی که بنا به لایحه تقدیمی دولت و قانون مصوب مجلس سال آغاز اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ‌ها بوده و هست. رئیس‌ جمهور در سفر استانی هیأت محترم دولت به استان زنجان از اجرای 90 درصد طرح هدفمند‌سازی یارانه‌ها خبر داده‌اند که به احتمال زیاد منظور 90 درصد مقدمات اجرای این طرح بود.

این نماینده مجلس تاکید کرده کلیت قانون جلوگیری از عرضه حامل‌های انرژی به قیمت‌های یارانه‌ای و مصرف ناکارآمد ناشی از آن است که تا این روزها اجرایی نشده است. آنچه باعث شد هدفمندسازی یارانه‌ها به قانون لازم‌ الاجرا تبدیل شود اتفاق‌نظر همه دلسوزان و کارگزاران نظام و کارشناسان بخش خصوصی و متولیان تقنین و اجرا بر این نکته اساسی بود که ادامه روند جاری عرضه و مصرف حامل‌های انرژی به هیچ وجه منافع ملی را تأمین و تضمین نمی‌کند.

مقاله آرمان با این نکته به پایان می رسد که دو سوم از زمان اجرای طرح در سال اول تمام شده است و دولت قریب به نیمی از سهم یارانه نقدی خانوارها را که در قانون مصوب برای یک سال پیش‌بینی شده به حساب خانوارها واریز کرده. هر روز بلکه هر ساعت تأخیر در اجرای طرحی که افکار عمومی و فعالان اقتصادی هر لحظه انتظار آغازش را می‌کشند خسارتی قابل توجه به منافع ملی است و باید گفت فرصت طلایی به سرعت برق و باد در حال گذر است.

باز هم مترو نرسید

خراسان در گزارش اصلی خود نوشته امروز 89.9.9 است و خبری از تحقق وعده مدیرعامل شرکت بهره برداری قطار شهری مشهد مبنی بر روی ریل رفتن واگن های چینی قطار شهری و تست و آزمایش آن نشد. ظاهرا خلف وعده ها برای پروژه پیر مشهد هم چنان ادامه دارد.

به گزارش خراسان، آخرین وعده مدیرعامل قطار شهری مشهد ۱۶ اسفند ماه سال گذشته بود که تاریخ 89.9.9 را زمان روی ریل رفتن واگن های ساخته شده کشور چین و اولین تست قطار شهری مشهد اعلام کرد و با رد هرگونه تأخیر در ساخت واگن ها گفت: با پی گیری های انجام شده ۲ماه نسبت به زمان بندی خود جلوتر هستیم.

این روزنامه اضافه کرده او پیشرفت خط یک قطار شهری را ۹۸ درصد اعلام کرد، یکی از اعضای شورای شهر مشهد گفت مردم و ما اعضای شورا تاریخ دیگر باور نمی کنیم چرا که خلف وعده هایی که تاکنون دیده ایم، کم نبوده است، اما مدیرعامل قطار شهری مشهد روز 89.9.9 را تاریخ حتمی آغاز به کار قطار شهری مشهد با استفاده از ۳ واگن نمونه چینی اعلام کرد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.