بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه سوم آذر


بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه سوم آذر

تیترهای اول

"جزئیات کامل هدفمندی یارانه‌ها را بزودی اعلام می‌ کنم" به نقل از رییس دولت تیتر اصلی روزنامه ایران است، رسالت همین گزارش را با تیتر "نمی توانند توفقی در مسیر پرشتاب مردم ایجاد کنند"، حزب الله با عنوان "باید به جائی برسیم که یک فقیر هم در سراسر کشور نداشته باشیم" منعکس کرده اند، حمایت و آفرینش خبر داده اند که "نود در صد هدفمند کردن یارانه ها اجرا شده است" و کیهان در صدر اخبار خود نوشته "ذخیره حاصل از صرفه جوئی انرژی به حساب مردم ریخته می شود".

قدس از "تجدید بیعت یک میلیون بسیجی با رهبر" خبر داده، خراسان تبادل آتش کره شمالی و جنوبی" را با اهمیت دیده، روزنامه جمهوری اسلامی از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "تاکید در عمل به قانون اساسی به ویژه در حقوق مردم" و جهان صنعت "نامه مجلس به دبیر شورای نگهبان" را با اهمیت دیده است.

"هزینه تعطیلات از جیب اقتصاد ملی" عنوان اصلی تهران امروز است، جام جم نوشته "هوای آلوده دست از سر تهران برنمی دارد" و دنیای اقتصاد خبر داده "پایتخت از آلودگی تا تعطیلی".

گزیده مقالات

خطر میل به تجاوز از قانون

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با اشاره به دو لایحه ای که در زمان دولت خاتمی برای تبیین اختیارات رییس جمهور به مجلس برده شد نوشته امروز که ماجرای میل به تجاوز از قانون، کشمکش‌های دامنه‌داری را میان دو قوه مجریه ومقننه شکل داده و حتی اعتراضاتی از ناحیه نمایندگان مجلس به اظهارات سخنگوی شورای نگهبان را سبب شده است، این احساس در همه‌ کسانی که ماجرای "لوایح دوقلوی" رئیس جمهور اصلاحات را به یاد دارند زنده می‌شود که آن زمان بموقع و با هوشیاری کامل در برابر آن میل خلاف قانون ایستادیم.

به نظر این روزنامه اصولگرا فلسفه ایجاد نظام جمهوری اسلامی با ویژگی‌هائی که در قانون اساسی برای آن درنظر گرفته شده اینست که اداره امور کشور بر محور قانون باشد و هیچکس خود را فوق قانون نداند. در مقابل، عدم پای‌بندی به قانون و دخالت یک قوه در قوای دیگر، موجب پیدایش هرج و مرج و بازگشت به استبداد خواهد شد و این نقض غرض و بازگشت به دوران قبل از نظام جمهوری اسلامی است.

روزنامه جمهوری اسلامی در این مقاله اظهار نظر کرده در کشمکش هائی که بین رئیس جمهور و نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر سر مصوبات مجلس و چرائی عدم اجرای بعضی از قوانین توسط رئیس جمهور وجود دارد، بهترین داور، خود قانون است و نیازی به داوری‌های دیگر نیست. اصول قانون اساسی کاملا صریح و روشن هستند و خود قانون اساسی این را هم مشخص کرده است که کدام نهاد می‌تواند ابهامات یا اختلافات موجود بر سر تفسیر قانون اساسی را برطرف کند.

تهران و آلودگی هایش

محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته همه کشورهای جهان از نیم‌قرن پیش با آلودگی هوا دست به گریبانند. ایران هم یکی مانند همه است اما داستان پایتخت ایران قدری متفاوت است. تهران جزو 10 شهر آلوده جهان نیست؛ اما آلودگی آن به علت شمار ساکنان و تراکم جمعیت، تهدید‌ کننده‌ تر از دیگر شهرهای آلوده جهان است. مجموع جمعیت آلوده‌ترین شهرهای جهان که در جمهوری آذربایجان، اوکراین، چین، پرو، زامبیا و روسیه واقع‌اند، مجموعا کمتر از 9 میلیون نفر است، حال آنکه جمعیت شب خواب تهران حدود 8 میلیون نفر و جمعیت روز زیست آن بیش از 10 میلیون نفر است.

به نوشته این مقاله معنای ساده این ارقام این است که شهروندان تهرانی به شدت در معرض آلودگی‌اند و معضل آلودگی را می‌توان نوعی آسیب ملی تلقی کرد. اما با این آسیب چه می‌توان کرد؟ راه‌حل‌هایی که به طور معمول پیشنهاد یا اجرا می‌شود، مبتنی بر اندرز و هشدار است و گاهی نیز از ضرورت مهاجرت از تهران سخن گفته می‌شود. اما اگر کسی به اندرزها و هشدارها گوش نکند و حاضر به ترک تهران نباشد، تکلیف چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد اقتصاد آزاد را چاره کار می داند و می نویسد تاثیر غیرمستقیم اقتصاد آزاد بر محیط زیست نیز این است که شهرهای بزرگ از جمله تهران با مشوق‌های یارانه‌ای خود جذب‌کننده مهاجران نخواهند بود و دولت دیگر ناگزیر نخواهد بود با خواهش یا اجبار مردم را به ترک محل زندگی و انتخاب جاهای دیگر وا دارد. اندرزهای اخلاقی، هشدارهای بهداشتی و فرمان‌های سیاسی، احتمالا برای مردمانی که مسوولیت اداره اموال و دارایی خود را بر عهده دارند کارسازتر خواهد بود تا کسانی که چشمشان در همه حال به دست دولت است.

بهای تعطیلات از جیب اقتصاد ملی

پدرام سلطانی در مقاله اصلی تهران امروز نوشته تعطیلات گاه‌و‌بیگاه که به بهانه‌های مختلف رخ می‌دهد، تشدید‌کننده مشکلات موجود در اقتصاد بیمار کشور ماست. کشورهای در حال توسعه برای سرعت بخشیدن به روند توسعه اقتصادی حتی دقایق را نیز مغتنم می‌شمارند. در این کشورها وقتی در مقاطعی، مشکلاتی نظیر قطعی برق، کارها را به تعطیلی می‌کشاند از میزان خسارت وارد شده به اقتصاد کشورشان ابراز نگرانی می‌کنند و با تلاش بیشتر، سعی در جبران خسارت دارند اما به نظر می‌رسد این محاسبات در کشور ما چندان جایگاهی ندارد.

به نوشته این مقاله حدود 50 درصد از گردش مالی در اقتصاد ایران در شهر تهران انجام می‌شود و تعطیل شدن این شهر به معنای توقف قلب مالی کشور است. اصولا در تمام دنیا تعطیل شدن چنین شهرهایی در ردیف آخرپیشنهاد برای تعطیل شدن قرار می‌گیرند اما آلودگی شهر تهران معضلی همیشگی است که هر از چند گاهی زمینه ساز تعطیلی این کلانشهر می‌شود. این موضوع جدای از برخی مراسم سیاسی است که باز هم شهر تهران را به تعطیلی می‌کشاند و مسئولان نیز همواره به این نکته بی‌توجه هستند که توقف قلب مالی یک کشور به معنای سکته در اقتصاد آن است.

عضو اتاق بازرگانی ایران در مقاله تهران امروز تاکید کرده آلودگی هوا سال‌ها به عنوان معضل شهر تهران مطرح بوده است بنابراین آنچه به ذهن متبادر می‌شود سومدیریت در زمینه حل این مشکل، طی این سال‌هاست. در این میان بحث هدفمند کردن یارانه‌ها نیز که می‌توانست به فراهم کردن محیطی مناسب‌تر برای حمل و نقل درون شهری و برون شهری کمک کند، از حالت اقتصادی خارج و به یک تصمیم‌گیری سیاسی مبدل شد که معلوم نیست چه‌وقت، کجا و چگونه اجرایی خواهد شد؟

اداره پایتخت با تعطیل

آرش شفاعی در گزارشی در قدس نوشته هنوز یک روز از ادعای رئیس سازمان محیط زیست درباره بهبود شاخصهای آلودگی هوای پایتخت نگذشته که تهران برای چندمین بار در سال های اخیر به دلیل افزایش آلودگی هوا تعطیل شد. خبری که دیگر عجیب نبوده و از عنصر خبری استثنا بهره مند نیست زیرا در سالهای اخیر هر وقت مسؤولان برای اداره بزرگترین شهر کشور به چالشی برخورده اند، صورت مسأله را پاک کرده و شهر را تعطیل کرده اند.

به نوشته این روزنامه تعطیلی دوباره شهر به دلیل آن چه در خبر پایگاه اطلاع رسانی دولت "افزایش میزان آلودگی هوا" ذکر شده در حالی است که بالاترین مقام محیط زیست کشور یک روز قبل صراحتا گفته بود: وضعیت هوای تهران نسبت به سال گذشته بهتر شده است.تا جائی که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزایش آلایندگی های هوای تهران را در فصل پاییز نسبت به سال گذشته ، نادرست خواند.

در ادامه گزارش قدس سخن مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران نقل شده که با اشاره به این که در حال حاضر در شرایط هشدار هستیم گفت حدود سه هفته است که ذرات معلق در هوا بیش از حد معمول بوده است. در هفته آینده نیز همچنان ادامه دارد. با این حساب بعید نیست شهروندان تهرانی هفته آینده نیز تعطیلات خوبی را در پیش داشته باشند.

درسی از کشورهای کوچک

روژیا یکتا در سرمقاله جهان صنعت به سیاست دولت برای جذب کشورهای کوچک آفریقائی اشاره کرده و نوشته حال که چند سال گذشته نه تنها سود اقتصادی قابل لمسی‌ ملاحظه نشده بلکه آنچه دیده می‌شود هزینه‌های سیاسی است. چنان که چندی پیش دولت کشور کومور اعلام کرد که برای ارتباط با ایران ریسک کرده است. دولت نیجریه به بهانه‌ای سیاست‌های ایران را مورد پرسش قرار داده‌ و حالا کشور گامبیا هم تمامی مناسبات خود را با ایران قطع کرده است.

به نوشته این روزنامه کارشناسان پیش از این ادعا کرده بودند اعتمادکردن به کشورهای کوچکی که برای کسب کمترین سود به سرعت تغییر موضع می‌دهند، چندان منطقی به نظر نمی‌رسد.

سرمقاله جهان صنعت نتیجه گرفته با گرفتن این درس از غیرقابل اعتماد بودن بعضی کشورها حداقل در خطه آفریقا از این پس در انتخاب‌ها برای کسب اهداف سیاسی و اقتصادی در سطح جهان دستگاه دیپلماسی کشور دقت بیشتری به خرج دهد زیرا مردم کشورمان شایسته چنین توهین‌هایی آن هم از سوی سرزمین‌هایی که خواب رابطه با ما را می‌دیدند، نیستند.

روز جهانی فلسفه

خبر در گزارشی از اولین روز همایش روز جهانی فلسفه که بدون حضور فلاسفه بزرگ و نامدار جهانی برپا شده است نوشته گرچه همایش محمل خوبی برای تبادل فکر استادان فلسفه ایرانی در عرصه‌های مختلف از قبیل اخلاق، فرهنگ، زندگی روزمره و حوزه عمومی است، اما این پرسش باقی است که آیا می توان یا باید از چنین همایشی توقع حرفی تازه داشت؟ تا پایان همایش، دو روز باقی مانده است و برای رسیدن به حرفی تازه باید دو روز دیگر صبر کرد.

گزارش این روزنامه نشان می دهد صحبت های عموم شرکت کنندگان سالن های مختلف، هنگام خروج شنیدنی بود. تنهاسخنرانی ای که مورد استقبال جدی قرار گرفت و بحث برانگیر شد، سخنان دکتر محمد مجتهد شبستری بود. چنانکه پایان جلسه چند روحانی به دکتر دینانی درباره سخنان وی اعتراض کردند. سخنرانان روز نخست همایش، عموما نه مساله تازه ای را مطرح کردند و نه موضوعی را به چالش کشیدند.

نکته دیگر گزارش روزنامه خبر این است که، بسیاری از صبح تا عصر از حضور دکتر نصر فیلسوف برجسته ایرانی که درآمریکا زندگی می کند، می پرسیدند. اما انگار تمام تلاش های چهره های سیاسی و فلسفی برای حضور دکتر نصر در مراسم افتتاحیه بی نتیجه مانده بود. برخی با یقین می گفتند نصر می آید.چرا که چندی پیش چهره های سیاسی با رایزنی فراوان تلاش کردند تا تمام اموال توقیف شده او پس از انقلاب را به وی بازگردانند. برخی اینگونه تحلیل می کردند که این اقدام از سوی ایران، او را برای آمدن به ایران مجاب خواهد کرد اما او نیامد. نه او آمد و نه طیف فیلسوفان در حلقه او .

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.