بررسی روزنامه های صبح تهران – سه شنبه ۲۵ آبان
تیترهای اول
روزنامه های کیهان، اطلاعات، جمهوری اسلامی، ایران، رسالت، آفرینش، خبر، جام جم و حمایت بخش هائی از پیام آیت الله خامنه ای را خطاب به حاجیان در صدر اخبار خود آورده اند به ویژه آنجا که نوشته است "هیچ منکری زشتتر از وابستگی به مستکبران نیست".
"سند عذرخواهی چین را ارائه دهید" عنوان اول مردم سالاریاست و "دعوای لاریجانی و احمدی نژاد زرگری است" به نقل از مهدی خزعلی تیتر حزب الله است.
سیاست روز با عنوان "بانک مرکزی در کشاکش یک تصمیم" خبری را در صدر گزارش های خود آورده که قدس با " واکنش دولت به حضور اقتصاددانها در سیاستگذاری اقتصادی کشور"، تهران امروز با "مخالفت دولت با استقلال بانک مرکزی"، آرمان با "مجلس به استقلال بانک مرکزی رای داد" و جهان صنعت با "بهمنی تهدید به استعفا کرد" بدان پرداخته اند.
"منع واردات فقط با تعرفه" گزارش اصلی دنیای اقتصاداست، "افزایش سهم خانوار از هدفمندی یارانه ها" در صدر اخبار ابتکار آمده و تفاهم خبر داده "آزاد سازی قیمت ها پنج ساله خواهد بود".
گزیده مقالات
مخالفت دولت با استقلال بانک مرکزی
تهران امروز از مخالفت دولت با استقلال بانک مرکزی خبر داده و نوشته حسینی و محمود بهمنی وزیر اموراقتصادی و رئیسکل بانک مرکزی با سخنان خود خواستار تجدید نظر نمایندگان شده و بر شائبه کاهش نقش حاکمیتی در سیاستهای مالی و پولی کشور انگشت گذاشتند. این اظهارات البته دو روز پیش نیز در زمان بررسی این ماده از برنامه در صحن علنی مطرح شد اما با استدلال نمایندگان مواجه شد که معتقد بودند سازوکار انتخاب مجمع عمومی به گونهای است که رئیسجمهور مرجع اصلی و نهایی معرفی 7 اقتصاددان برای عضویت در مجمع عمومی است.
به نوشته این گزارش در سوی دیگر ماجرا بسیاری از کارشناسان اقتصادی به حمایت از مصوبه مجلس پرداختند و گفتند که این اقدام گامی رو به جلو در راستای تثبیت سیاستهای مالی کشور و دور نگه داشتن این سیاستها از تغییر جهتها و تصمیمهای ناگهانی مسئولان که تاثیر مستقیمی بر معیشت و زندگی اقتصادی مردم دارد، تلقی میشود.
تهران امروز نظر محمد صدر هاشمی نژاد، عضو هیات مدیره بانک اقتصاد نوین و فعال بخش خصوصی را نقل کرده که گفته اینکه استقلال بانک مرکزی پیش از این چه تعریفی داشته و حال چه تعریفی پیدا کرده است مهم نیست. یکی دیگر از اتفاقاتی که در ترکیب اعضای مجمع عمومی بانک مرکزی رخ داده است استفاده از هفت اقتصاددان است که با معرفی رئیس جمهور انتخاب می شوند. اقتصاددانانی که به اعتقاد بهمنی نمیتوان با حضور آنها کشور را اداره کرد .
حاصل وابستگی بانک مرکزی
محمد آیین رسولی در گزارش اصلی تهران امروز یادآور شده در مدتی بسیار کوتاه حجم نقدینگی در نظام پولی کشور به میزانی افزایش یافت که به گفته کارشناسان نظام بانکی از هنگام پیدایش پول در ایران بیشتر بوده است. براساس آمارهای بانک مرکزی تا پایان سال 1383 حجم نقدینگی کشور معادل 68 هزار میلیارد و 586 میلیون تومان بود که با سیری بسیار صعودی و سرسامآور در مدتی بسیار کوتاه از مرز 200 هزار میلیارد تومان گذشت و سپس با جهشی فزونتر اکنون از مرز 250 هزار میلیارد تومان پا فراتر نهاده است.
به نوشته این گزارش این حجم بیسابقه نقدینگی یکی از دلایل اصلی به هم خوردن تناسب قیمتها و همچنین انباشت بیسابقه مطالبات بانکی در اتمسفر بهشدت ملتهب نظام پولی است که رهاورد سیاستزدگی محض این ساختار و مسلوبالاختیار بودن روسای بانک مرکزی است.
به تاکید تهران امروز اگر بانک مرکزی در کشور مستقل بود، چنان که اکنون نمایندگان مجلس در برنامه پنجم آنرا تصویب کردند، قطعا چنین اتفاقاتی در نظام بانکی کشور رخ نمیداد و هزینههای بسیاری را به مردم و اقتصاد کشور تحمیل نمیکرد. اتفاقی که در این مدت رخ داد چیزی شبیه به آزمون و خطا کردن با حجم نقدینگی بود .
استقلال بانک مرکزی
پویا نعمتاللهی در سرمقاله جهان صنعت نوشته در خبرها آمده بود که بانک مرکزی بالاخره استقلال عمل خود را پیدا کرد و از حیطه کنترل دولت خارج شد. هرچند در خبرها جزییات دقیق و فنی در این خصوص نیامده بود و صرفا به دو تغییر عمده (ریاست رییسجمهور بر مجمع عمومی بانک مرکزی و اختیار انتخاب رییس بانک مرکزی از طرف رییسجمهور (اشاره شده بود. اکنون بدنه کارشناسی اقتصاد در برابر این سوال قرار گرفته که آیا باید از این تغییر و تحولات خوشحال بود یا نه؟
به نوشته این مقاله در نگاه اول به نظر میرسد که این تغییر را باید به فال نیک گرفت. میدانیم که بانک مرکزی در واقع منبع قدرت خلق پول است و از طرف دیگر همین پول است که سرمنشا بسیاری از پدیدههای نامطلوب اقتصادی است.توانایی خلق پول و انتشار اسکناس و مسکوک هم در واقع اساسیترین اهرم قدرت برای دولت به شمار میرود. هنگامی که دولت بنا به هر دلیل (و اختصاصا کسر بودجه)، نیاز به پول پیدا میکند، بدیهی است که از راحتترین راه که همانا اعمال فشار به بانک مرکزی و انتشار پول است مشکل خود را در کوتاهمدت حل کند.
سرمقاله جهان صنعت در نهایت نوشته هیچ قانونی بدون اراده مجریان آن، ضمانت اجرایی ندارد. بنابراین انتظار میرود در کنار استقبال از این استقلال، امکان حمایت از بانک مرکزی برای حفظ این استقلال نیز از جانب مجریان فراهم شود در غیر این صورت مجددا وارد چرخههای تامین پولی هزینههای بهشدت افزایش یافته دولت خواهیم شد که نتیجهای جز رشد پایه پولی و نقدینگی از یکطرف و ثبات نرخ ارز در کنار تورم رو به افزایش از طرف دیگر در پی نخواهد داشت.
نشانی دانه درشت ها
قدس گفتگوئی دارد با رییس جدید ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز که در آن دلیل معرفی نکردن دانه درشتهای قاچاق را پرسیده آقای وفایی پاسخ داده : دانه درشت اسمش روی خودش است و اگر قرار بود روز اول او را بگیرند و بزنند که دانه درشت نبود، اصلاً دانه درشت خودش به خودش اتصال دارد.
به گفته مقام مسئول مبارزه با قاچاق: اینها با قدرتی که دارند می توانند نفوذ کنند و برخورد با این باندها پیچیدگی خاص خودش را دارد. این مافیا با توجه به تمکن مالی که دارد از تمام ظرفیت های جامعه استفاده می کند، آنها همیشه یک تیم بزرگ حقوقی و مشاور دارند، بنابراین با اینکه قاضی می داند آنها تخلف کرده اند، نمی تواند آن را ثابت کند.
به نوشته قدس وفایی تأکید کرده که نمی توان به دانه درشت ایراد قانونی گرفت، چون اصلاً او قابل دیدن نیست، حتی نمی توان کسی را پیدا کرد و به او اتهام زد که تو داری اینها را مدیریت می کنی! چون رابطه بین این دانه درشتها و زیر مجموعه هایش به راحتی قابل اثبات نیست، یکی از ابزارهای ما برای کنترل اینها قانون پولشویی است.
توجیه تنبیه بدنی دانش آموز
شیرزاد عبداللهی در سرمقاله آرمان گفته های وزیر آموزش و پرورش را نقل کرده که "برای جلوگیری از تنبیه بدنی دانش آموزان و آتش سوزی در مدارس نمیشود برنامه ریزی کرد ، هرچند که این اتفاقها باعث تاثر شدید او میشود. معلمان ما با شیوههای جدید، نوین، موثق و با عشق کار میکنند اما به هرحال در هر کشوری ممکن است اتفاقی بیفتد".
این کارشناس مسائل تربیتی با این مقدمه نوشته با رعایت استانداردهای سازمان نوسازی و تجهیز مدارس میتوان ضریب ایمنی مدارس را بالا برد و از وقوع این گونه حوادث پیشگیری کرد. در حادثه آتش سوزی شبانه روزی چاه بهرام که 97 دانش آموز را در خوابگاهی با مساحت 48 متر جا داده بودند ، اگر ساختمان خوابگاه از نظر مساحت استاندارد بود، اگر سیمهای برق پوسیده نبودند، اگر فیوز برق سالم بود و بهموقع برق را قطع میکرد، اگر سرپرست مجتمع یا معاون او به عنوان کشیک شب حضور داشتند ، اگر کپسول آتش نشانی در دسترس بود آتش سوزی رخ نمیداد و اگر هم رخ میداد قابل کنترل بود و به مرگ یک دانش آموز و مصدوم شدن تعداد زیادی منجر نمیشد.
سرمقاله آرمان اضافه کرده این گفته وزیر که "معلمان با شیوههای جدید، نوین، موثق و با عشق کار میکنند" به نوعی برای بدست آوردن دل معلمان است. شیوههای جدید آموزشی و تربیتی را کجا به معلمان آموزش داده اید؟ این 40 هزار نفری که جدیدا از طریق آزمون آزاد استخدام شدند کجا و چگونه آموزش معلمی دیدند؟
به تاکید این مقاله یکی از معیارهای معلمی، داشتن صبر و حوصله است ، کسی که در مقابل خطای دانش آموز بردباری و خونسردی خود را از دست میدهد و عصبانی میشود و به دانش آموز حمله میکند به درد کار معلمی نمیخورد. آیا در معیارهای تعیین صلاحیت و گزینش معلمان در کنار پرسشهای مختلف، تست روانشناسی وجود دارد؟ اگر معلمی یک کار تخصصی است، باید این تخصص به او آموزش داده شود. کدامیک از معلمان ما آموزش ویژه برای اخذ تخصص در کار معلمی دیده اند؟
خالی کردن تهران
منصور ملکی در ابتکار نوشته یکی از عیوب سیاست گذاری آن است که در حل معضلات ریشهای راه حلهای سطحی اتخاذ کنیم. متاسفانه بعضا به دلیل عدم جامعیت در بررسی مشکلات و انتخاب مسیرهای نه چندان راهگشا، نه تنها شاهد حل معضلات نبوده ایم بلکه هزینههای بالایی نیز بدون حصول نتیجه مناسب از بودجه کشور خرج میشود. از جمله برنامههایی که اخیرا دولت در پیش گرفته طرح خروج کارمندان از تهران است. برای بررسی این راهبرد ابتدا به طرح موضوع و سپس به نقد راهکار اجرایی دولت و در پایان به ارائه پیشنهاد پرداخته خواهد شد.
به نوشته این مقاله تمرکز بالای جمعیت در شهر تهران به یکی از مشکلات پیچیده پایتخت تبدیل شده است. این موضوع را میتوان به صورت بالا بودن تراکم جمعیت در تهران به نسبت حد بهینه آن (تراکم جمعیت در شهر تهران حدود 17 برابر متوسط کشور)، بروز معضلات شهری از جمله ترافیک، آلودگی هوا(تهران رتبه بسیار بالا از جهت آلودگی صوتی و هوا در جهان دارد) و در مجموع بالا رفتن هزینههای مدیریت شهری عنوان کرد. به طوری که باید اقرار کرد که مشکلات شهر تهران شاید به اندازه نیمی از استانهای کشور، نیازمند توجه و صرف هزینه است
با این همه نویسنده ابتکار تاکید کرده که اجرای طرح دولت مشکلاتی هم دارد از جمله: در برخی موارد گرچه فرد به ظاهر منتقل میشود و از تسهیلات مختلف وام و مسکن و غیره منتفع میشود ولی به دلیل مسائل خانوادگی و روابط و الزامات اجتماعی که در تهران برای خانواده وجود داشته، امکان دارد که فرد برای استفاده از تسهیلات اعطایی و یا الزام دولت شغلی در شهر دیگر انتخاب کند ولی خانواده در تهران بماند و به ناچار فرد مجبور میشود آخر هفته و تعطیلات به تهران مسافرت کند و مدام به نبال مرخصی و فرار از کار برای سفر به تهران باشد.
و خلاصه این که: این ها همگی ریشه در تاکید دولت به انتقال افراد و آن هم از طریق مشوقهای پولی و مالی دارد در حالی که انتقال باید به زمینههای کاری و جذابیتهای موجود در تهران و نیز مزیتهای موجود در تهران که باعث میشود افراد بخاطر آن از دیگر شهرها به تهران مسافرت کنند مرتبط شود (مانند دانشگاهها و مراکز درمانی).
نابودی باغ ها ، نابودی زندگی
افرینش در سرمقاله خود نوشته مدت هاست که اخباری ازقطع درختان در گوشه و کنار نه تنها شهر تهران بلکه در تمامی کشور شنیده می شود و در شهری بمانند تهران این موضوع از آن جهت اهمیت پیدا می کند که تهران با بیشترین حجم خودرو و در نتیجه آلودگی های زیست محیطی بیشتری مواجه است و اگر همین چند تا باغ و درخت هم که نباشد تهران جایی برای زندگی نخواهد داشت. و به گفته رییس شورای شهر تهران تا 5 سال آینده دیگر کسی در تهران زنده نخواهد ماند.
در ادامه این مقاله آمده از جمله تهدیدات اساسی که باغات و فضاهای سبز با آن مواجه هستند تقاضاهای ساخت وساز از سوی نهادها و مراجع مختلف دولتی وغیردولتی است. تهران 200 سال متمادی پایتخت کشور بوده و باغات نقش اساسی در بحثهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی داشتهاند که در دهههای اخیر ساخت و سازهای غیرمجاز، قطع درختان، خشکسالی، توسعه شهری، سوداگری شهرسازی و آپارتمانسازی باعث شده است که باغات و درختان چند ده ساله ما یا قطع شوند یا خشک شوند و به نابودی برسند.
به نوشته حمید رضا عسگری در مقاله آفرینش مسئولان میتوانند با بکار بردن تدابیری مثل اعطای مجوز ساخت رستوران، سالن پذیرایی و فضاهای خدماتی، بخشودگی عوارض شهری و کمک مدیریت شهر در حفظ و نگهداری درختان برای صاحبان باغهایی که در راستای حفظ فضای سبز و درختان اقدام به بهرهبرداری از باغ خود به عنوان فضای تفریحی گردشگری میکنند یا اعطای معوض از سوی مدیریت شهر به صاحبان باغهایی که درخواست ساخت و ساز دارند برای نجات باقیمانده باغها کاری کرد.