بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۱۳ آبان
تیترهای اول
"مهلت یک هفته ای برای لغو انحلال دانشگاه علوم پزشکی" تیتر اول جهان صنعت است، آرمان از تغییرات اساسی در هیات امناء دانشگاه آزاد" خبر داده، ابتکار در گزارشی مرتبط از "جزئیات اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد" نوشته و این جمله که "هیچ یک از تسخیر کنندگان پشیمان نیستند" نقل قولی از معصومه ابتکار از جمله دانشجویان حاضر در واقعه 13 آبان 1358 هم در مردم سالاری برجسته شده است.
"تشدید بازرسی از بانک ها، صرافی ها و لیزینگ ها" یکی از عناوین همشهری است، "موضع ارزی بخش خصوصی" در صدر گزارش های دنیای اقتصاد قرار دارد و خراسان خبرداده که بر اساس مصوبه مجلس در برنامه پنجم توسعه سازمان "شبه دولتی تامین اجتماعی از بنگاه داری منع شد".
تیتر نخست شماره امروز سایر روزنامه ها به اظهارات روز گذشته آیت الله خامنه ای اختصاص یافته است. "فتنه 88 را جوانان مهار کردند" تیتر نخست کیهان است، سیاست روز و جام جم به نقل از همین منبع نوشته اند "صحنه گردانان فتنه در پی تسخیر ایران بودند"، ملت ما این گفته رهبر جمهوری اسلامی را برجسته کرده که "توطئه خطرناک نهفته در فتنه 88 سال ها بعد مشخص می شود" و جمهوری اسلامی این گفته آیت الله خامنه ای را پررنگ کرده "13 آبان نماد شجاعت و جسارت نسل جوان انقلابی است".
گزیده مقالات
خانوارها پول یارانه ها را هدر ندهند
آرمان در مقاله ای رفتار اقتصادی خانوارها پس از هدفمند کردن یارانه ها و مدریت یارانه های دریافتی را مورد توجه قرار داده و نوشته برای طبقه مرفه جامعه، هدفمند سازی تفاوت چندانی نمی کند ولی طبقه پایین جامعه به دلیل بالا بودن میل نهایی به مصرف، تمام یارانههای دریافتی از دولت را به سرعت هزینه میکنند. به هر میزان که یارانه به حساب خانوارها واریز شود چنانچه مجوز برداشت آن نیز داده شود به همان نسبت تقاضاها افزایش می یابد. این در حالی است که به نظر نمیرسد عرضه موجود بتواند پاسخ تقاضاهای جدید را بدهد لذا باید منتظر افزایش قیمتها بود.
دکتر محمود جامساز در این مقاله اضافه کرده پس از هدفمندسازی یارانهها به دلیل هزینهبیشتر، طبقه متوسط جامعه ضعیفتر میشود، در مرحله اول اجرای قانون طبقهپایین جامعه خوشحال میشوند ولی ممکن است این شادمانی دیری نپاید و پس از آن وضعیت مصرفی آنان نیز مجدداً به حالت قبل بازگردد. مدیریت مصرف بسیار مهم است. وقتی مدیریت بهینه اعمال نشود، پول یارانه توسط سرپرست خانوار به مخارج غیرضروری منتهی میشود. بنابراین ممکن است نتواند نیازهای اصلی تر خانواده را به قیمت واقعی تهیه کند. طبیعتا مصارف خانوارهای کم درآمد با پرداخت یارانههای نقدی افزایش مییابد و این زمینهساز ایجاد اختلال در تغذیه و نحوهزندگی آنهاست.
این اقتصاددان در پایان مقاله اش تاکید کرده که مدیریت مصرف در خانوارهای کم درآمد بسیار حائز اهمیت است و کارشناسان اقتصادی درصدا و سیما و سایر رسانهها باید خانوارها را با مدیریت هزینه آشنا و در جهت روشن کردن آنها برآیند تا پول یارانههای نقدی را هدر ندهند و همچنین از این یارانهها سوء مصرف نکنند. خانوارها، یارانههای نقدی دریافتی را دقیقا در جهت کالاهای ضروری و مورد نیاز که قیمتهایشان واقعی شدهاند هزینه کنند و برای هزینهها مدیریت لازم را اعمال کنند.
راز توفیق در هدفمندسازی یارانهها
جام جم طی مقاله ای نوشته چالش به خودیخود تهدید نیست اما به مدیریت نیاز دارد. چالش اگر مدیریت نشود تبدیل به تهدید میگردد ولی مدیریت میتواند چالش را به فرصت مبدل کند. پس چالش هم میتواند تهدید باشد و هم فرصت و این بستگی به مدیریت ما دارد. چالش اگر به مرز تهدید برسد باید برای رفع آن هزینه کرد. پرداخت غیرهدفمند یارانهها چالش بزرگ و شکاف عظیم اقتصادی کشور است که طی سالیان متمادی اقتصاد کشور را بیمار، سرمایهها و ذخایر کشور را هدر داده و در صورت ادامه این روند سرمایههای نسل آینده را نیز از بین خواهد برد.
نویسنده مقاله در ادامه نوشته همراهی مردم با اجرای طرح بزرگ هدفمندسازی یارانهها، عامل مهم و اصلی موفقیت دیگر این طرح است که در صورت اجرای آن توزیع عادلانه ثروت بین آحاد مردم صورت خواهد گرفت. قصد واضح نخستین سوبسید یا همان یارانه، حمایت از اقشار آسیبپذیر بود؛ اما متاسفانه این طرح به گونهای پیش رفت و تغییر ماهیت داد که هماکنون هر شخصی که درآمدش بیش، بهرهمندی از یارانهاش بیشتر شده است، لذا شاید بتوان گفت ارزش اجرای این طرح از دلاوریها و رشادتهای رزمندگان در دوران دفاع مقدس کمتر نباشد.
حسن افشاری همچنین از دولت دهم به عنوان دولت الکترونیک یاد کرده و افزوده با توجه به عزم جدی دولت در اجرایی کردن هدفمندی یارانهها، شبکه گسترده الکترونیک ودولت الکترونیک کمک شایان و قابل توجهی برای اجرایی شدن این طرح ملی کرد که در صورت نبود این زیرساختها عملی شدن این طرح بسیار مشکل یا حتی غیرقابل تصور مینمود. ثبتنام تمامی خانوارهای متقاضی دریافت یارانه، افتتاح حساب بانکی و اعلام آن در سایتهای اعلام شده و واریز یارانهها در زمان کوتاه در سراسر کشور و ... همگی نمونه ای از زیرساختهای فنی ایجاد شده برای اجرایی شدن این طرح و نیز طرحهای آتی کشور است.
درقبال ذخایر ارزی بی احتیاطی نکنیم
سعید لیلاز طی مقاله ای در آرمان نگرانی ها درباره کاهش ذخایر ارزی کشور و پایین نگه داشتن نرخ ارز توسط دولت را دستمایه قرار داده و نوشته درست است که ذخایر ارزی ما از استانداردهای جهانی بیشتر است، اما با توجه به وضعیت بینالمللی ایران نباید در قبال این ذخایر بیاحتیاطی کرد. چون کاهش ارزش دلار باعث کاهش درآمد دولت میشود و به کسری بودجه دولت اضافه میکند. اثرات تورمی کاهش درآمد دولت، اثرات ضد تورمی افزایش واردات را خنثی خواهد داشت.
نویسنده این مقاله در ادامه افزوده ما باید شرایط تحریم خود را در نظر بگیریم و در قبال ذخایر ارزی خود بیاحتیاطی نکنیم. ذخایر ارزی ایران در مقایسه با سایر کشورهای نفتی چندان مناسب نیست ،به عنوان مثال در سال 2009 تراز تجاری عربستان 105.2 میلیارد دلار و تراز تجاری روسیه 152 میلیارد دلار مازاد بوده است. حتی تراز تجاری کشور ونزوئلا در 12 ماه گذشته 31 میلیارد دلار مازاد داشته است. اگرچه رونق نفتی ایران در طول تاریخ بیسابقه بوده، اما ما از محل آن تنهاحدود 100 میلیارد دلار ذخیره کرده ایم و این عملکرد در قیاس با دیگر کشورهای مشابه بسیار ضعیف است.
سعید لیلاز در پایان این مقاله با اشاره به پایین نگه داشتن نرخ ارز توسط دولت خاطر نشان کرده اگر بنای پایین نگاه داشتن نرخ دلار را داریم باید سطح عمومی قیمتها را ثابت نگاه داریم. وقتی قادر به این امر نیستیم، دلار باید به اندازه نرخ تورم افزایش یابد. با این اقدام چند اتفاق میافتد، اولا کسری بودجه دولت کاهش یافته، رشد نقدینگی کم میشود و نتیجتاً تورم کاهش مییابد. ثانیا واردات کنترل میشود و از این طریق تولید ملی رونق میگیرد و با رونق گرفتن تولید ملی، هم رفاه و هم اشتغال بهبود مییابند.
شوک به جامعه بدون پاسخگویی
مردم سالاری در سرمقاله امروزش انحلال دانشگاه علوم پزشکی از سوی وزارت بهداشت را مورد توجه قرار داده و نوشته این روزها، در حالی که جامعه درگیر این مشغله فکری است که بالاخره با اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها، قرار است چه اتفاقاتی در کشور رخ دهد به یک باره انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران، شوکی خبری حداقل در بین قشر دانشگاهی پدید می آورد. انحلال دانشگاهی با ریشه، آن هم یک شبه، موضوعی است که دانشجویان این دانشگاه را بیش از بقیه دچار شوک کرده است.
سروش ارشاد با طرح این موضوع که هیچ مقامی رسمی از دولت یافت نمی شود که به این سوال پاسخ دهد که علت این انحلا ل شبانه چه بوده است؟ همچنین اضافه کرده شوک این موضوع تا آن حد تکان دهنده است که حتی نمایندگان مجلس نیز ازاین اقدام شوکه شده اند. به طوری که خواستار آن شده اند که ایرادات خود را نسبت به این تصمیم به وزارت بهداشت اعلام کنند. دانشجویان نیز همچنان معترض اند و هیچ مقام رسمی نیز وجود ندارد که آنها را اقناع کند. این سردرگمی ها همچنان بدون پاسخ مانده است. حال سوال اساسی آن است که چرا دولت، علاقمند است در حوزه های مختلف به یک باره شوک به جامعه وارد کند؟
نویسنده مقاله وارد کردن شوک به جامعه را یک رسم نامطلوب دولت قلمداد کرده و نوشته جامعه منتظر است بداند، با چه توجیه علمی و اجتماعی این اقدام صورت گرفته است؟ اما در کنار این موضوع یک مساله اساسی دیگر هم وجود دارد این که دولت تا چه حد به پاسخگویی و ارائه توضیح به مردم پایبند است؟ نمی توان یک شبه شاهد اجرای تصمیمات مهم بود و در مقابل هیچگونه توضیحاتی ارائه نشود. دولت موظف است در قبال اعمالی که انجام می دهد پاسخگوی مردم باشد در غیر این صورت مردم در قبال تصمیمات آنی دولت در مورد موضوعات عام تر و مهمتر نیز دچار نگرانی می شوند.
اجرای طرح امنیت اجتماعی دراستانهای کشور
خراسان در گزارشی به نقل از معاون اجمتماعی نیروی انتظامی نوشته بزودی طرح های امنیت اجتماعی نیروی انتظامی که شامل برخورد با اراذل و اوباش، مبارزه با معتادان و طرح توسعه عفاف و حجاب است در برخی استان های کشوراز جمله استان اصفهان به مرحله اجرا گذاشته می شود.
به گزارش این روزنامه سردار بهمن کارگر همچنین از طرح ایجاد ایستگاه های محلات نیروی انتظامی خبرداده و گفته از آن جا که محله، مسجد و مدرسه سه نهاد مهم ارتباطی خانوادهها می باشند، یکی از برنامههای این معاونت ایجاد ارتباط بین این سه نهاد با پلیس است و ما معتقدیم در صورت ایجاد این ارتباط بسیاری از مشکلات موجود در جامعه نیز رفع می شود.
به نوشته خراسان معاون اجتماعی نیروی انتظامی گفته این ایستگاهها با همکاری شورایاری محلات با هدف پیش گیری اجتماعی ایجاد می شوند و هم اکنون نیز مقدمات عملی شدن آن انجام شده است. نیروی انتظامی به دنبال پیش گیری اجتماعی است و این مساله یکی از اولویت های معاونت اجتماعی ناجا است.
سخنی با برخی فاتحان لانه جاسوسی
سیاست روز سرمقاله امروزش را دستمایه انتقاد از دانشجویان خط امام و حاضران در واقعه 13 آبان 58 کرده و نوشته جمعی از دانشجویان که به دانشجویان پیرو خط امام شهرت یافتند در اقدامی شجاعانه، سفارت آمریکا را تسخیر کردند و پس از آن بود که این سفارتخانه به لانه جاسوسی آمریکا تعبیر شد. اسناد و مدارک بسیاری از آنجا به دست آمد که نشاندهنده همان نامی بود که بر روی آن گذاشته شد.30 سال از آن واقعه میگذرد، اما پس از این همه سالشاهد هستیم که برخی از کسانی که در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا نقش داشتند تغییر موضع دادهاند.
محمد صفری در ادامه نوشته اقدام دانشجویان در تسخیر لانه جاسوسی به کشورهای تحت سلطه جهان و منطقه نشان داد که میتوان ابرقدرت بزرگی مانند آمریکا را نیز خوار کرد. تا آن روز سابقه نداشت که سفارت آمریکا در کشوری دیگر به تسخیر مردم درآید ، اما دانشجویان انقلابی این تجربه را برای آمریکاییها رقم زدند.پس از آن بود که مسیر حرکت انقلاب که در دست دولت موقت بود تغییر پیدا کرد. مسیری که توسط لیبرالهای نهضت آزادی به بیراهه میرفت.یکی از اهداف انقلاب اسلامی قطع نفوذ و دخالت امپریالیسم آمریکا بود و اگر این اتفاق نمیافتاد چگونه میتوانستیم سیاست ضد آمریکایی خود را حفظ کنیم.
نویسنده این مقاله در پایان با طرح این مساله که "واقعا بر سر برخی از تسخیرکنندگان لانهجاسوسی چه آمده است؟ آن ها به شدت استحاله سیاسی و فرهنگی شدهاند و نیازمند بازآفرینی خود هستند" در ادامه از گروه دیگری یادکرده و نوشته در میان دانشجویان پیرو خط امام اما هستند افرادی که در حاشیه قرار گرفتند و بر روی آرمانهای خود پافشاری میکنند و هیچگاه هم از اقدام شجاعانه تسخیر لانه جاسوسی ابراز ندامت نمیکنند، اما گمنام باقی ماندهاند.
ایست آمریکاییها به سیاستهای اوبامایی
جهان صنعت در سرمقاله امروز خود پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات میان دوره ای ایالات متحده آمریکا را مورد توجه قرار داده و نوشتهپیروزی جمهوریخواهان در انتخابات اخیر را میتوان نوعی علامت ایست بزرگی به دموکراتها و منتخب آنها اوباما تلقی کرد. به عبارت دیگر سیاست به کمک اقتصاد میآید تا اجازه ندهد آزمون و خطای یک سیاستمدار یا فراتر از آن، یک حزب و گروه عملی شود.
نیما پورنیک در ادامه نوشته پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات اخیر اگرچه برای ما با توجه به سابقه جمهوریخواهان در رویکردشان به ایران زیاد خوشایند نیست اما ظاهرا با تلاطمی که در بازارهای مالی آمریکا ایجاد کرده است، نوید دورهای جدید از اقتصاد را برای مردم آمریکا دارد.
نویسنده سرمقاله جهان صنعت در پایان خاطرنشانکردهاین انتخابات و تغییرات زودهنگام در نظام سیاسی کشور ایالات متحده آمریکا نشان میدهد این کشور سرمایهدار اگرچه در ابعاد بینالمللی عملکرد قابل دفاعی ندارد اما زمانی که پای منافع اساسیتری در میان باشد با هیچکس شوخی ندارد و خبری از لابیهای سیاستمداران برنده برای ابقای یک فرد یا حزب به هر قیمتی نیست.