اولین سخنرانی علنی رئیس ام آی۶
سر جان گفت موافق پنهانکاری است چون برای امنیت بریتانیا لازم است |
سر جان سوئرز، رئیس سازمان اطلاعات خارجی بریتانیا، ام آی۶، روز پنجشنبه (۲۸ اکتبر)، گفت که مبارزه با تروریسم بین المللی و گسترش جنگ افزارهای هسته ای مهم ترین اولویت های این سازمان است.
آقای سوئرز در اولین نطق عمومی خود به عنوان رئیس ام آی۶ گفت که ماموران مخفی این سازمان که اغلب بریتانیایی نیستند، قهرمانان واقعی هستند که در مکان های خطرناک و دشوار فعالیت می کنند.
او گفت در جریان برملاسازی برنامه هسته ای که ادعا شده ایران دنبال می کند موفقیت هایی نصیب ام آی۶ شده است که خیلی ها از آن اطلاع دارند، اما شمار معدودی در باره حملات تروریستی که این سازمان توانسته به پیشگیری از وقوع آن کمک کند، آگاهی دارند.
رئیس ام آی۶ با اشاره به اتهاماتی که از سوی رسانه های بریتانیا علیه این سازمان مطرح شده، گفت که شکنجه، غیرقانونی و انزجارآور است و سازمان او به هیچوجه در شکنجه دست ندارد.
او گفت که ام آی۶ برای امتناع از متوسل شدن به اطلاعاتی که از طریق شکنجه به دست آمده، به طور پیوسته با مشکلات عملیاتی مواجه می شود.
آقای سوئرز، ۵۵ ساله، اولین رئیس ام آی۶ در صد سال گذشته است که در حین خدمت در این سازمان به طور علنی و عمومی در باره ام آی۶ سخنرانی کرده است.
رئیس ام آی۶، سخنان خود را در جریان جلسه انجمن سردبیران در لندن ایراد کرد.
او گفت: "اگر ما بدانیم یا باور داشته باشیم که اقدامی از سوی ما منجر به شکنجه خواهد شد، بنا به قوانین بریتانیا و قوانین بین المللی ملزم هستیم که دست به آن اقدام نزنیم و ام آی۶ از این مقررات تابعیت می کند؛ در حالی که همین موضوع باعث می شود تروریست ها نقشه خود را دنبال کنند. برخی از این رویه ما انتقاد می کنند اما ام آی۶ معتقد است که کار درستی است و باعث می شود ما خیلی بیشتر تلاش کنیم که راه های دیگری را که با حقوق بشر هماهنگی دارد پیدا کنیم تا به نتیجه ای که می خواهیم دست یابیم."
مشکل شکنجه توسط سازمان های اطلاعاتی زمانی به موضوعی مهم در بریتانیا تبدیل شد که پرونده بنیام محمد، به ویژه وقتی او اوایل سال ۲۰۰۹ به بریتانیا بازگشت، مطرح شد.
بنیام محمد در سال ۲۰۰۲ در پاکستان در بازداشت شده بود که سازمان های امنیتی و اطلاعاتی آمریکا او را به مراکش منتقل کردند. بنیام محمد در مراکش به شدت شکنجه شد و سرانجام به بازدشتگاه نظامی آمریکا در گوانتانامو انتقال یافت.
بعدا معلوم شد که یک مامور اطلاعاتی بریتانیایی او را هنگامی که در پاکستان در بازداشت بوده است، ملاقات کرده و بعد از آن سیا، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، به مقام های بریتانیایی گفته است که این مظنون با چه سوءرفتارهایی مواجه بوده است.
آقای سوئرز گفت که حفظ اسرار برای ماموران ام آی۶ و سایر سازمان های اطلاعاتی اهمیت دارد زیرا آنها از این طریق می توانند در مقابله با هر خطر تروریستی وارد عمل شوند.
رئیس ام آی۶ گفت: "پنهانکاری کلمه ای کثیف نیست. پنهانکاری برای سرپوش گذاشتن روی حقایق نیست. پنهانکاری در امن نگه داشتن بریتانیا نقش حیاتی دارد."
آقای سوئرز همچنین به این موضوع پرداخت که از منظر او دلیلی واحد برای ظهور پدیده تروریسم وجود ندارد.
او افزود: "برخی انگشت شماتت را به طرف مشکلات سیاسی نشانه رفته اند، مانند مشکلات فلسطینیان یا مشکلات کشمیر و عراق. بعضی دیگر محرومیت های اقتصادی، تحریف دین اسلام، مردسالاری و فقدان نظارت های معمولی بر توازن قدرت در برخی کشورها را پدید آورنده تروریسم می دانند. نظریه های زیادی در این باره وجود دارد."
به گفته سر جان حرکت به سوی نظام حکومتی بازتر در این کشورها، یعنی نظامی که نسبت به نگرانی ها و مشکلات مردم پاسخگوتر باشد، به حل مشکل تروریسم کمک می کند.
او گفت: "اما اگر ما خواستار حرکتی ناگهانی به سمت نظام پوپولیستی مشابه غرب باشیم، کنترل هایی را تضعیف می کنیم که قبلا مستقر کرده ایم. در این شرایط تروریست ها فرصت های تازه ای برای فعالیت پیدا می کنند."
آقای سوئرز قبل از ریاست بر ام آی۶، نماینده دایمی بریتانیا در سازمان ملل متحد، مدیر سیاسی وزارت امور خارجه بریتانیا، یکی از نمایندگان این کشور در بغداد و مشاور تونی بلر، نخست وزیر سابق بریتانیا در امور خارجه بوده است.