بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ششم آبان
تیترهای اول
"دستور توقف افزایش قیمت ها" تیتر اول تهران امروز است، مردم سالاری انتقاد قدرت الله علیخانی عضو فراکسیون اقلیت مجلس از ضعف اطلاع رسانی در هدفمندی یارانه ها را با تیتر" نگرانی های مردم را برطرف کنید" برجسته کرده و جام جم در صدر اخبار خود "شمارش معکوس برای آغاز هدفمندی یارانه ها" را جای داده است.
"بزرگترین اشتباه پس از جنگ" تیتری برگرفته از گفته های محسن رضایی در صفحه نخست آرمان خودنمایی می کند، همشهری نوشته "کمک به افغانستان با مصوبه مجلس صورت گرفته است" و ابتکار از اختصاص "70 میلیون دلار برای ساخت فیلم کوروش" خبرداده است.
حمایت از قول رییس سازمان تعزیرات حکومتی خبرداده که "با احتکار کنندگان کالا به شدت برخورد می شود"، دنیای اقتصاد "رضایت دولت از برنامه پنجم" را با روتیتر "انصراف مجلس از تغییرات" گزارش کرده، جهان صنعت با انتشار گزارش سازمان شفافیت بین المللی درباره فساد مالی از "رتبه 146 ایران در میان 180 کشور" خبرداده و سیاست روز با پرداختن به اعتراضات اخیر فرانسه عنوان "صبح بخیر آقای ساکوزی " را برای گزارش نخست خود برگزیده است.
سایر روزنامه ها عناوین اصلی و برجسته خود را به اخبار سفر آیت الله خامنه ای و اظهارات وی اختصاص داده اند.
"مسئولان مواظب باشند دود اختلاف نظرها به چشم مردم نرود" نقل قولی از آیت الله خامنه ای تیتر اول کیهان است، جمهوری اسلامی به نقل از رهبر جمهوری اسلامی نوشته " تدوین چشم انداز و برنامه راهبردی از نیازهای جدی حوزه است" و رسالت هم در گزارشی مرتبط به نقل از همین منبع این جمله را برجسته کرده که "مشکلات قم باید اولویت بندی و پیگیری شود".
ایران این گفته آیت الله خامنه ای را برجسته کرده که " دولت های نهم و دهم چندین برابر دوره های قبل کار کرده اند" و اعتدال به نقل از آیت الله ملکوتی نوشته "حفظ اسلام، با حفظ کردن آیت الله خامنه ای میسر است".
گزیده مقالات
هدف استقرار سپر موشکی ناتو در ترکیه
آرمان با انتشار مقاله ای از صادق زیباکلام به دلایل پیشنهاد آمریکا به ترکیه برای اسقرار سپر موشکی در نشست کشورهای عضو پیمان ناتو پرداخته و نوشته در پی پیشنهاد ایالات متحده در نشست سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بروکسل مبنی بر استقرار سپر دفاعی موشکی در خاک ترکیه، این کشور شروطی را برای استقرار این سامانه دفاعی در خاک این کشور تعیین کرده است.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به شروط عمده مقامات ترکیه نوشته1.تهدید آمیز نبودن این طرح علیه هیچ یک از همسایگان ترکیه 2. پوشش دادن همه خاک ترکیه از سوی این طرح 3. شریک کردن آنکارا در سیستم فرماندهی 4. کنترل این طرح و عدم درز اطلاعات این سیستم به کشورهای غیر عضو ناتو به ویژه اسراییل از جمله شروطی است که گفته میشود جزو عمده شرطهایی است که هم اکنون در مذاکره بین مقامات ترکیه و ناتو مورد بحث و بررسی است.
نویسنده مقاله این پیشنهاد آمریکا را مورد تحلیل قرار داده و سپس افزوده درست است که روسیه همچنان برای ناتو مشکلاتی را ایجاد میکند ولی معتقدم که ایران هدف مقدم تری برای ناتو است. ایران کشوری است که توان موشکی خوبی دارد و میتواند در آینده موشکهای دور برد تولید کرده یا خریداری کند. بنابراین از نظر ناتو، ایران میتواند اروپا را هدف بگیرد. پس هدف اصلی استقرار سپر دفاعی موشکی در ترکیه، ایران است.
صادق زیباکلام با اشاره به این که کشورهای غربی توان موشکی ایران را یک تهدید تلقی می کنند، یادآور شده ترکیه استقرار این سامانه دفاعی را مشروط به آن کرده است که این سامانه تهدیدی علیه ایران و سوریه نباشد که دراین مورد باید گفت که ترکها مقداری مقاومت کرده و چانه زنی خواهند کرد. با این عنوان که ایران آن تهدیدی نیست که شما فکر می کنید. در دیپلماسی آنچه مهم است بحث هزینه و فایده است چه بسا با دادن امتیازات ویژه ترکیه را نیز دور بزنند. ایران باید مراقب باشد تا داستان روسیه این بار توسط ترکیه تکرار نشود.
حریم خصوصی آماج لشکر چشم های شیشه ای
ابتکار در سرمقاله امروزش به بحث حریم خصوصی و افزایش کنترل شهروندان توسط فناوری های مختلف ارتباطی و اطلاعاتی پرداخته و نوشته اگر روزی فقط یک آقای دوربینی در ایران داشتیم امروز اما همگی بی آنکه بخواهیم همه جا در مقابل دوربینها قرار داریم از لحظهای که ازخانه بیرون میآییم تا لحظهای که به چاردیواری خود برمی گردیم. ما لحظه به لحظه زیر ذره بینیم و رصد میشویم فرقی هم نمیکند کجا باشیم. در دفتر کار یا دانشگاه و مدرسه، بازار و حتی مسجد، فلان خیابان و میدان یا حتی پارک و بانک. راهرو و آسانسور فلان برج دولتی یا خصوصی، اداری یا مسکونی یا کنج اتاقی که خیال میکنیم یک چاردیواری حریم ما را از دیگران جدا کرده است.
سید علی محقق در این مقاله ادامه داده درست در همان لحظاتی که در تنهایی خود غرق هستیم و فارغ البال در پیاده روی شهری غریب گام برمی داریم و یا در بزرگراهی بی انتها پدال گاز را میفشاریم یا بر روی نیمکت پارکی و صندلی انتظارسازمانی و بانکی و یا آسانسور فلان سازمان اداری، دور ازگوش و چشم نامحرمی درباب مشکلات فردی و اجتماعی و شاید سیاسی با رفیقی مباحثه و شاید شکوه میکنیم چشم هایی مارا میپایند و گوشهایی ما را میشنوند تا در عصر انهدام نسل موشها همچنان دیوار موش داشته باشد و موش هم گوش. فرقی هم نمیکند چه جایگاه و شخصیتی و مقام و منصبی داریم.
نویسنده مقاله با اشاره به عدم توجه به حقوق فردی و اجتماعی، حریم و حق عمومی و خصوصی انسانها در چنین شرایطی پرسیده سوال محوری این است که مرزهای حقوق خصوصی و عمومی کدام است؟این میزان از همپوشانیها و اورلبهای حریمهای خصوصی و عمومی که تا پیش از این وجود خارجی نداشته است را در قالب مفاهیم حقوقی و فقهی چگونه میتوان تفسیر و تاویل کرد؟ یا اصلا بعبارتی آیا دیگر حریمی به نام حریم خصوصی معنا و مفهوم دارد؟ متولی واقعی حقوق عمومی متاثر از فناوریهای نوین ارتباطی و اطلاعاتی کیست و در شرایط کنونی آیا دولت صلاحیت و توانایی تولیت حقوق عمومی را دارد و از عهده اجرای چنین حقی بر میآیند؟
موانع در مسیر اطلاع رسانی
مهدی عباسی در سرمقاله مردم سالاری به مناسبت برگزاری هفدهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری ها برخی "موانع در مسیر اطلاع رسانی" را برجسته کرده و نوشته قوانین مربوط به مطبوعات و خبرگزاری ها، جامع و کامل نیست و همین امر سبب شده تا گاه برداشت های مختلفی از قوانین صورت گیرد. کوچک ترین اشتباه و یا تخلف از تفسیر قانون، حتی اگر به صورت سخت افزاری و براساس مشکلات چاپی نیز باشد، آخرین اشتباه است و تمام پرسنل - تحریریه و فنی- باید به پای این اشتباه و یا خلف از تفسیر قانون فدا شوند.
نویسنده مقاله ادامه داده تفسیرهای نادرست از اطلاع رسانی در بخش های مختلف کشور، سبب شده تا پاسخگویی، تعریف دیگری در دستگاه های اجرایی پیدا کند.مشاهده شده که برخی مدیران ارائه آمار از عملکرد دستگاه تحت مدیریت و اطلاع رسانی از آنچه انجام گرفته را پاسخگویی تعریف می کنند این در حالی است که نمی توان گزارش دهی را پاسخگویی در عرصه رسانه نامید.این برداشت، سبب شده که جامعه خبری کشور، با مشکلاتی در عرصه اطلاع رسانی ونقد عملکرد مدیران روبه رو باشند.
سرمقاله نویس مردم سالاری همچنین با برشمردن "مشکلات معیشتی اهالی رسانه" و "بالابودن هزینه چاپ و نشر برای روزنامه های غیر دولتی" خاطرنشان کرده دولت می بایست به عنوان یک وظیفه برای ارتقای فکری سطوح مختلف جامعه جهت توسعه کشور، به رشد مطبوعات توجه کند. در جوامع در حال توسعه، نیاز است که دولت به عنوان یک وظیفه، آن هم بدون در نظر گرفتن خط و سلیقه سیاسی مطبوعات ، بودجه های لازم برای ارتقای رسانه ها را در نظر بگیرد. چرا که افزایش فضای نقد در جامعه مطبوعاتی کشور، سبب می شود تا نقاط ضعف اصلا ح شود. رفع نقاط ضعف نیز به توسعه کشور می انجامد.
تغییر اساسی در نحوه انتخابات شهرداران
همشهری به نقل از یک عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس هشتم با اشاره به بررسی طرح تغییر قانون انتخاب شهرداران در این کمیسیون از تصویب مادهای خبر داد که بر مبنای آن از این پس شهردار تهران و مراکز استانها با پیشنهاد وزیر کشور و رای اعتماد اعضای شورای شهر انتخاب میشوند.
به گزارش این روزنامه ولی اسماعیلی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور گفته بعد از رد پیشنهاد انتخاب شهرداران با رای مستقیم مردم، کمیسیون شوراها تصمیم گرفت تا انتخاب شهرداران را به پیشنهاد وزیر کشور و رای اعتماد اعضای شورای شهر واگذار کند که البته این موضوع تنها در تهران و مراکز استانها خواهد بود.
به نوشته این روزنامه این نماینده مجلس همچنین گفته در مصوبه کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور که در طرح "تغییر قانون انتخاب شهرداران" گنجانده شده است از این پس شهردار شهرستان ها هم با معرفی استاندار و رای اعتماد اعضای شورای شهر صورت خواهد گرفت.
به گفته ولی اسماعیلی "با تصمیم گیری کمیسیون شوراها در مورد نحوه انتخاب، استیضاح و استعفای شهرداران و با توجه به اینکه کلیات این طرح در کمیسیون تصویب شده است" این طرح تکمیل شده و هفته آینده به هیات رییسه مجلس تقدیم می شود.
تصمیمات دولتی در خصوصی سازی
تهران امروز در مقاله ای تصمیمات دولتی در خصوصی سازی را برجسته کرده و نوشته دولت بر آن شد تا بنگاهها را به بخش خصوصی واگذار کند. اما در این میان، دولت نماینده مردم محسوب میشود و بنابراین دولت نباید مالک باشد و هر آنچه که در واگذاریها رخ میدهد باید به خصوصیسازی واقعی منجر شود. به عبارتی دیگر، واحدهایی که از بخش دولتی به بخش خصوصی واگذار شده و خواهد شد متعلق به ملت بوده و با این فرض، تسری دولت در امر واگذاریها، این مسیر را پر پیچ و خم خواهد کرد.
مهدی تقوی در این مقاله ادامه داده پس از انقلاب و همزمان با شروع خصوصیسازی در کشور صنایع کم کم خصوصی شدند و بورس نیز از محل مبادله اوراق قرضه دولتی به محلی برای خرید و فروش واحدهای خصوصی تبدیل شد. با جدی تر شدن بحث واگذاریها که اقتصاد کشور را نیز تحت تاثیر قرار داده است، اما و اگرهای این هدف که ناشی از ابلاغ سیاستهای کلی اصل 44 است، بیشتر شد بهطوری که این روزها قطعیت یا عدم قطعیت معاملهای میتواند دیدگاه سهامداران و سرمایهگذاران را نسبت به رفتار سهام داری تغییر دهد.
نویسنده مقاله با این مقدمه عواقب دستور محمود احمدی نژاد درباره قطعیت یافتن واگذاری شرکت ایران خودرو را مورد توجه قرار داده و با اشاره به این که "در صورتی که معامله ایرانخودرو باطل شود، کسی آن را به شرایط قبلی نخواهد خرید" نوشته باید پذیرفت که خصوصیسازی با هر تجربهای باید به تغییر مدیریت دولتی به بخش خصوصی واقعی منجر شود و اگر قرار باشد که بنگاهها به صورت خرد و بدون تغییر در مدیریت آن بخش به ظاهر خصوصی واگذار شوند، تجربه کشورهایی که سهام بنگاههای دولتی را زیر عنوان سهام کوپنی به مردم واگذار میکنند تجربه منطقی تری خواهد بود.
پنهان کردن آمار کارگشا نیست
جهان صنعت در سرمقاله امروزش انتشار آمارهای گوناگون در رابطه با اقتصاد ایران از سوی مراکز بین المللی و فقر شدید اطلاعات آماری داخلی را دستمایه کرده و نوشته وقتی مسوولان کشور از همه جا و همه چیز سخن میگویند اما بیتفاوت از کنار ارایه آمارهای مهمی چون نرخ رشد اقتصادی، رشد صنعتی، شاخص رفاه و بسیاری دیگر از شاخصهای مهم میگذرند باید به نتیجه نظرسنجی موسساتی دلخوش کنیم که در آن تاکید میکند حدود 40 درصد ایرانیان خود را بی پشت و پناه حس میکنند.
محمد حسین مهرزاد در این مقاله نوشته این همه سکوت از سوی مسوولان بانک مرکزی و مرکز آمار ایران باعث میشود تا کم کم به آمار خارجیها بیش از داخل اعتماد کنیم. آنها اگرچه دوست ما نیستند و بدشان هم نمیآید هرازگاهی بگویند در این گوشه دنیا اتفاقاتی نظیر فاجعه رخ میدهد اما چه کسی مقصر است؟ آیا مقامات دولتی ایران مقصر نیستند؟ طبیعی است وقتی کانالهای ارتباطی داخل به بهانه صلاح نیست فلان آمار منتشر شود بسته میشود مردم و تحلیلگران اقتصادی روی به کانالهایی بیاورند که صحت و سقم آمارهایشان مشخص نیست.
نویسنده مقاله جهان صنعت یادآور شده شاید وقت آن رسیده است که مسوولان با مردم شفاف باشند و واقعیات را هرچند تلخ به آنها بگویند. اگر نرخ تورم در ایران بالا میرود، اگر نرخ بیکاری در بسیاری استانها نگرانکننده است و اگر اعتماد مردم رو به کاهش است راهحل آن مخفی کردن این اطلاعات نیست. مردم ایران نشان دادهاند در شرایط سخت قادرند با سیلی صورت خود را سرخ نگه دارند. هنوز برای فراموش کردن وضعیت اقتصادی دوران دفاع مقدس زود است. در آن دوران اگرچه اکثر مردم از وضعیت اقتصادی دل خوشی نداشتند اما درک می کردند که کشور در شرایط ویژهای قرار دارد... مردم هنوز هم حاضرند برای کشور از رفاه بگذرند اما به شرطی که رابطه دولت - ملت همان شود که باید باشد.
مانوری بازرسان اصناف برای مقابله با گرانی
خراسان از آغاز طرح تشدید بازرسی اصناف تحت عنوان «مانور بازرسان اصناف برای مقابله با سواستفاده و افزایش قیمت ها همزمان با هدفمندی یارانه ها» و ادامه آن تا اردیبهشت سال آینده خبرداده و نوشته بازرسان اصناف کشور از دیروز طرح تشدید بازرسی و نظارت اصناف را اجرایی کردند که اجرای این طرح با نام طرح مبنا به دستور وزیر بازرگانی و در راستای واگذاری ماموریت بازرسی و نظارت اصناف به خود اصناف انجام میشود.
به گزارش این روزنامه بازرسان در این طرح اقدام به نظارت و بازرسی از واحدهای صنفی خردهفروشی میکنند و در همین حال، بیش از 10 هزار بازرس حاضر در این سامانه، در سریعترین زمان ممکن به شکایتهای مردمی رسیدگی خواهند کرد.
خراسان با تاکید بر این که به گفته رییس سازمان حمایت از مصرف کنندگان "افزایش قیمت کالا و خدمات تا اطلاع ثانوی ممنوع است" گزارش داده که این بازرسان با همکاری سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان و سازمانهای بازرگانی استانها با افراد خاطی و متخلف برخورد قانونی خواهند کرد.
|