بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران " چهارم آبان


بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران – چهارم آبان

تیترهای اول

روزنامه های قدس، جمهوری اسلامی، حمایت، رسالت، کیهان، ایران، جام جم، خراسان، آفرینش و خبر عنوان های اصلی صفحه اول خود را به انعکاس سخنان روز گذشته رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با طلاب قم اختصاص داده اند.

مردم سالاری در تیتر اول خود از قول رییس دولت نوشته "برخی روی کلمه ایرانی حساسیت نشان می دهند" و تهران امروز همین گزارش را با عنوان "ماهواره‌ها و یارانه‌ها میادین اصلی جنگ نرم" منعکس کرده است.

"خانه تکانی اصولگرایان در مجلس" تیتر اول آرمان است، "چرخش در سیاست‌های وارداتی" عنوان اصلی دنیای اقتصاد و جهان صنعت در صدر اخبار خود نوشته "ایران با تورم ده و سه درصد در رده هجدهم از آخر".

گزیده مقالات

من چه خوشبختم

عطارپور در سرمقاله جهان صنعت نوشته صندوق بین‌المللی پول با اعلام اینکه ذخایر ارزی کشورمان با یک افزایش 11 میلیارد دلاری به مرز 90 میلیارد دلار می‌رسد ما را غرق در شادی کرد چراکه برآورد رسمی وجود ندارد و آنچه در افواه است بسیار کمتر از این است. البته برای اولین‌بار نیست که صندوق بین‌المللی ما را خوشحال می‌کند.

به نوشته این مقاله صندوق بین المللی پول حتی این بار قدری کم‌لطفی کرد زیرا ظاهرا همین هفته پیش بود که گفته بود ما یکصد میلیارد دلار داریم. رییس کل بانک مرکزی هم آمد همین عدد را اعلام کرد. حتی برای اینکه در آمار و حسن‌نیت صندوق بین‌المللی پول شک نکنیم، گفت: یکصد میلیارد رقم کمی نیست.

سرمقاله جهان صنعت در نهایت نوشته اینها را باید به فال نیک گرفت به‌خصوص همه در حول و حوشی است که رییس‌جمهور گفته است آماری که احساس بدبختی بدهد، منتشر نشود.

سایت ها اعتراض کردند

ابراهیم بهشتی در گزارشی در تهران امروز نوشته چند ساعت مانده به افتتاح هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات و خبرگزاری ها، شش سایت پر بیننده خبری کشور با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند که در نمایشگاه امسال شرکت نمی‌کنند. سایت‌های فردا نیوز، تابناک، الف، جهان نیوز، عصر ایران و رجانیوز در اعتراض به رفتار برگزارکنندگان نمایشگاه و آنچه خود بی‌مهری و کم لطفی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد خوانده‌اند، از حضور در نمایشگاه امسال خود‌داری کردند.

این گزارش سپس متن بیانیه این سایت‌ها را منعکس کرده که در آن آمده قصد آن داشتیم تا یک‌بار دیگر از فرصت رویارویی چهره به چهره با دهها هزار مخاطب و بازدیدکنندگان این نمایشگاه بهره بریم؛ به امید آنکه تشویق‌هایشان ما را ساخته تر و به‌ویژه نقدهایشان، ما را پرداخته تر کند. لیکن با کمال شگفتی، عنوان رسانه‌ای خود یعنی پایگاه‌های اطلاع رسانی را در پوستر‌های رنگارنگ تبلیغاتی نمایشگاه ندیدیم و غرفه‌های تحویل داده شده هم در پرت ترین مکان ها بود.

تهران امروز گزارش داده که سایت جهان نیوز متعلق به اصولگرایان تحول خواه و علیرضا زاکانی نماینده مجلس و دبیر کل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی است. سایت الف هم پوشش دهنده اصولگرایان منتقد دولت در مجلس و وابسته به احمد توکلی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس است. فردا نیوز نزدیک به مواضع محمدباقر قالیباف شهردار تهران است و رجانیوز هم از جمله سایت‌های اصولگرای حامی دولت است.

موشک اس 300 برگ برنده روس ها

دکتر حسین علایی در مقاله ای در آرمان نوشته سامانه دفاع موشکی اس 300 مجموعه‌ای از سیستم‌های راداری و پدافند هوایی موشکی است که قادر است با هواپیماهایی که در ارتفاع بلند پرواز می‌کنند و با موشک‌هایی که در سطوح مختلف پروازی می‌توانند به سمت هدفی پرتاب شوند درگیر می‌شود. موشکی که در دوران جنگ سرد فقط در اختیار شوروی قرار داشت.

این کارشناس مسائل دفاعی با اشاره به لغو قرارداد فروش این سامانه موشکی به ایران توسط مسکو نوشته نگاه روسیه به ایران متفاوت از نگاه ایران به روسیه است. روسیه از یک سو به دنبال استفاده از برگ ایران برای حل مسائل خود با آمریکا بوده است و از سوی دیگر به دنبال انعقاد قراردادهای مختلف در حوزه هسته‌ای و نظامی ‌با ایران. چرا که روسیه نمی‌خواست ایران به طرف رابطه با آمریکا گام بردارد.

مقاله آرمان تاکید کرده به نظر می‌رسد انعقاد قرارداد سامانه موشکی اس سیصد از قبل به منظور معامله با آمریکا و نه برای واگذاری اس 300 به ایران بوده است. بنابراین در شرایطی که جنگ افزاری در سیستم نظامی ‌کشور اهمیت خاصی دارد بدیهی است به تولید این جنگ افزارها اقدام می‌کند و مسئله اقتصادی چندان اهمیت ندارد.

اسلام هراسی در اروپا

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به تصمیم های آلمان علیه اقلیت های مسلمان اشاره کرده و نوشته گروه هائی در بخش های اروپا تشکیل شده که مشخصاً اصرار دارند "احساسات نژادپرستانه" را احیا کنند و به آن دامن بزنند تا از آن بعنوان یک "اهرم فشار" علیه مسلمانان سوء استفاده نمایند.

این مقاله با اشاره به یک نظرسنجی نوشته احتمال دستکاری در نتایج نظرسنجی‌ها با هدف القای شبهه در این زمینه و بهره گیری در جهت تقویت "اسلام‌‌ستیزی" هم دور از ذهن نیست. این، موضوع مهمی است که نباید مجامع بین‌المللی بویژه نهادها و مجامع دنیای اسلام نسبت به آن بی تفاوت باشند. غرب همواره مدعی دمکراسی، احترام به حقوق اقلیت‌ها و رعایت حقوق بشر بوده است، اما آنجا که به مسلمانان مربوط می‌شود، ناگهان همین ادعاها در عرصه عمل، به کلی رنگ می‌بازد و جای خود را به یک رفتار سازمان یافته، نژادپرستانه و قویاً مغایر اصول اولیه و نفی کننده آرمان‌های انسانی می‌دهد.

روزنامه جمهوری اسلامی تاکید کرده نباید مسلمانان تحت ظلم و ستم در غرب و بویژه در اروپا را در برابر فشارهای سهمگین و فزاینده‌ای که با هدف اسلام ستیزی بر آنها تحمیل شده و می‌شود، تنها گذاشت. مسلمانان، دستکم در فرانسه، انگلیس و آلمان، بزرگترین اقلیت و دومین دین در این هر 3 کشور محسوب می‌شوند. دنیای اسلام اهرم‌های نیرومندی برای بهره مندی در جهت هشدار به غرب در اختیار دارد و می‌تواند از این طریق و سایر راهکارهای موجود برای حفظ و تضمین حقوق مسلمانان در اروپا بهره گیرد.

رقابت مورالس و چاوز در تهران

امیرهادی انواری در گزارش اصلی جهان صنعت نوشته ظاهرا رقابت نفس‌گیری بین روسای‌جمهور خاص کشورهای آمریکای جنوبی برای سفر به ایران برپاست. در حالی که چاوز تازه به کشورمان ایران سفر کرده بود، مورالس نیز خود را به تهران رساند تا از چاوز عقب نمانده باشد. البته این سفرها تفاوت‌های زیادی با رفت‌وآمدهای معمولی دارند و اگر سودی وسط نباشد، دل آقایان چاوز و مورالس که برای دیدار روی احمدی‌نژاد تنگ نشده است، بالاخره تفاهمنامه‌ای هست، قراردادی هست که سفری هم پشت‌بندش می‌آید و این چنین سفرهای نفس‌گیری.

به نوشته این روزنامه در دوره‌هایی که کشورهای غربی به خیال خود، ایران را منزوی می‌کنند، ایران با ایجاد رابطه و برقراری روابط تجاری با کشورهایی که با ایالات متحده مشکل دارند و غالبا چپ هستند، این انزوا را می‌شکند. این رویه برای هر که سودی نداشته باشد، برای کشورهای عقب مانده نان خوبی دارد. البته بعضی وقت‌ها هم قدرناشناسی‌هایی مثل مصاحبه اخیر سفیر کومور رخ می‌دهد.

به نوشته جهان صنعت اگر دوستان بین‌المللی احمدی‌نژاد را کنار هم بگذاریم، چاوز شاخص‌ترین آنهاست. او اولین غیرمسلمان و کمونیستی بود که با وجود فشارهای داخلی، پا به حرم امام رضا گذاشت. البته وی شخصیت جالبی دارد و سعی می‌کند متناسب با فرهنگ کشورهای دنیا که مدام بین آنها در سفر است و برای کشورش عایدات جمع می‌کند همرنگ شود. در حالی که در ایران به حرم امام رضا می‌رود، در اوکراین با دختران رقاصه آواز می‌خواند و در مراسمی در جای دیگری از دنیا شرکت می‌کند. در حالی که دیروز آغوشش جای امن صدام بوده امروز رییس‌جمهور ایران را در آغوش می‌کشد.

سند چشم انداز کجاست

حسین انتظامی در مقاله ای در خبر به تشریح اهمیت سند چشم انداز بیست ساله کشور پرداخته و نوشته گفته می شود در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات 44 سند داریم که در بسیاری از آنها ، به اصطلاح ، چرخ از نو اختراع شده است! (کاری که ما در آن استادیم) حتی بسیاری از آنها ، بی اطلاع از وجود دیگری نوشته شده و یا در تضاد آشکار با مابقی است . این سندنویسی های نادرست اگرچه برای کشور و دستگاه های ذیربط ، آب نمی شود ولی البته برای طراحان پروپوزال ها ، نان می شود!

به نوشته مدیر سیاست گذاری روزنامه خبر حالا باید پرسید متولی نظارت و کنترل سند چشم انداز کجاست ؟ باید پرسید اما نظارت بر حسن اجرای سند چشم انداز و کنترل این پروژه با کیست؟ اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام تهیه کننده این سند است که توسط رهبر ابلاغ شده است آیا دستگاه تحت امر برای کنترل نیز وجود دارد یا فرضا با توجه به فرا دستگاهی بودن «چشم انداز» آیا یک ستاد عالیرتبه شبیه شورای عالی امنیت ملی یا شورای عالی انقلاب فرهنگی که مصوباتشان ضمانت اجرایی دارد ضرورت می یابد یا نه؟

نویسنده مقاله خبر با اشاره به این که سند چشم انداز با هدف رساندن ایران به قدرت اول منطقه نوشته شده تاکید کرده ما ایرانی ها متاسفانه این استعداد را داریم که پانزده سال بعد ادعا کنیم به نقطه هدف سند، دست پیدا کرده ایم و قدرت اول اقتصادی منطقه شده ایم. اگر هم کسی از ما مدرک خواست ، اولا با اکتشاف یک فرمول جدید و ثانیا با جایگذاری اعداد به روایت خودمان ، اثبات کنیم که ما اولیم، ‌ترکیه هفتم و عربستان سعودی، ‌یازدهم!

برگشتن چک های بی محل

"برگشتن چک های بی محل" عنوان سرمقاله آفرینش است که در آن آمده آمار چکهای برگشتی در کشور به رقم بی‌سابقه‌ای رسیده است و تنها مشابه آن را در سال 57 داشتیم، این باید ما را بیدار کند که در شرایط ویژه قرار داریم، بر اساس همین سخنان است که محمد نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران درباره روند نامیمون چک های برگشتی کشور گفت. روندی که به نظر می‌رسد تداوم داشته باشد و میل به گسترش آن اکنون بسیاری از کارشناسان اقتصادی را نگران کرده است.

به نوشته این مقاله روند افزایشی چک‌های برگشتی نشان می‌دهد هر ماه بیش از 2 هزار میلیارد تومان بر تعداد چک‌های برگشتی افزوده می‌شود. که نشان دهنده حرکت مداوم و رو به رشد افزایش برگشت چک در کشور است و عملا زنگ خطری برای برنامه ریزان ومسئولان دولتی و اقتصادی کشور محسوب می‌شود. زنگی که در صورت بی‌تفاوتی و بکار نگرفتن سیاست های لازم برای مقابله با این روند بویژه در شرایط سیاسی واقتصادی کنونی کشور می‌تواند دامنه تاثیرات گوناگونی را بر اقتصاد و جامعه کشور داشته باشد.

آفرینش نوشته در واقع کارشناسان دلایل متعددی را برای روند رو به افزایش چک های برگشت خورده اعلام کرده‌اند که شامل طیفی از رکود اقتصادی و نبود رشد اقتصادی طی سه سال، تغییر قانون چک و لغو مجازات کیفری از صدور چک بی‌محل، نگاه غلط و رایج در جامعه نسبت به استفاده از چک، بدهی‌های دولت به پیمانکاران و همچنین به بانک‌ها می شود که شاید بتوان رکود اقتصادی را از جمله مهمترین آن ها برشمرد.

جنگ ارزی مردم سالاری

عباس محتشمی در مردم سالاری به جنگ ارزی اشاره کرده که این روزها در جهان جدی ترین محوری شده که جنگی از نوع اقتصادی و حتی سیاسی - تبلیغاتی میان کشورها و قطب های اقتصادی را به همراه داشته است. تضاد و تعارض میان یوآن چین از یک طرف و دلار آمریکا، ین ژاپن و یورو اتحادیه اروپا از سوی دیگر تا حدی پیش رفت که محور اصلی نشست سران گروه 20 در کره جنوبی قرار گرفت.

به نوشته این مقاله کاهش ارزش پول یعنی افزایش نرخ ارز و افزایش کمیت های پول داخلی و وقتی ارزش پول داخلی کاهش پیدا نموده و قیمت ارز خارجی گران می شود، صادرات کشور برای خارجی ها ارزان و واردات کالا از دیگر کشورها برای اتباع داخلی، گران می شود. یعنی افزایش صادرات کالاهای ساخت داخل به سایر کشورها و افزایش ارزآوری و کاهش واردات کالاهای ساخت خارج و کاهش خروج ارز از کشور که افزایش ترازپرداختهای خارجی و لذا افزایش تولید ملی را نتیجه می دهد.

مقاله مردم سالاری توضیح داده اما در صورتی که پشتوانه پول (تولید ملی) ضعیف باشد، کاهش ارزش پول ملی ممکن است تورم و گرانی در داخل را هم به ارمغان بیاورد. مثلا وقتی ریال در مقابل دلار تضعیف شود، اجناس گران تر شده; اما از سوی دیگر در ارتباط بین المللی باعث کاهش قیمت تمام شده کالای صادراتی شده و مزیت نسبی برای خریداران خارجی ایجاد می شود.

به نوشته این مقاله در ایران وضع تاحدودی فرق می کند. چراکه از سالهایی نرخ برابری ریال و دلار نزدیک به 70 ریال در برابر هر دلار آمریکا بوده و هم اکنون که این نرخ تا رکورد 10500 ریال و بلکه بالاتر در برابر هر دلار ثبت شد، با کاهش ارزش پول ملی، حجم واردات در این مدت افزایش چشمگیری داشته است. به عبارت بهتر کاهش شدید ارزش ریال در این مدت تاثیری بر کاهش واردات و افزایش صادرات ایران نداشته; بلکه روند واردات کالاهای مختلف به داخل کشور تسهیل و تقویت نیز گردیده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.