یافته‌های جدید اخترفیزیکدان ایرانی در مورد کهکشان‌ها

 
یافته‌های جدید اخترفیزیکدان ایرانی در مورد کهکشان‌ها

کامبیز فتحی، دانشیار ایرانی دانشگاه استکهلم سوئد به تازگی موفق به کشف جدیدی در زمینه دانش اخترفیزیک شده‌است که این کشف او مورد توجه گسترده نشریه‌های اصلی علمی جهان قرار گرفته‌است.

آقای فتحی توانسته با بررسی ۳۰ هزار کهکشان نشان دهد که کهکشان‌های مشابه با راه شیری آسان‌تر از آنچه فکر می‌شد تشکیل می‌شوند و این نوع کهکشان در چهار میلیارد سال اخیر بزرگ‌ترین نوع در میان کهکشان‌های مارپیچی کیهان بوده‌اند. این دانشمند هم‌چنین توانسته نشان دهد که فراگیر بودن قانون فریمن که می‌گوید کهکشان‌های مسطح روشنایی سطحی ثابتی دارند، بیش از آن است که انتظار می‌رفت.

پژوهش‌های این دانشمند دف‌نواز ایرانی در مورد سفر از قلب کهکشان به درون سیاهچاله‌ها در سال ۲۰۰۶ نیز پوشش رسانه‌ای زیادی دریافت کرد و از سی‌ان‌ان گرفته تا ال‌موندو در مورد آن نوشتند.

استاد کامبیز فتحی در مصاحبه‌ای با رادیو فردا در مورد کشفیات جدید خود و پیشینه علاقه‌اش به این رشته می‌گوید.

رادیو فردا: مطالعه شما نشان می‌دهد که کهکشان‌های مشابه با راه شیری ما آسان‌تر از آنچه فکر می‌شد تشکیل می‌شوند. پیامدهای این بینش جدید برای دانش اخترفیزیک چیست؟

کامبیز فتحی: پیامدهای آن این است که الان ما می‌دانیم کهکشان راه شیری ما منحصر بفرد نیست و کهکشان‌های هم‌نوع با کهکشان ما در کیهان به تعداد بسیار زیادی وجود دارد. نتیجه دیگری که گرفتیم این است که کیهان به طرز مرموزی در چهار میلیارد سال اخیر سرگرم ساخت کهکشان‌هایی از نوع راه شیری بوده‌است و شاید نتیجه این باشد که هر کاری بکنیم باز هم کهکشان‌ها دست آخر شبیه به راه شیری درمی‌آیند.

انگیزه شما در بررسی ۳۰ هزار کهکشان چه بود؟ درک خاستگاه و تکامل کهکشان‌ها یا تشخیص بهتر مکان‌های قابل زیست در کیهان؟

علاقه علمی من به نحوه شکل‌گیری و تکامل کهکشان‌ها است و بنابر این طبیعی است که بخواهم بدانم یک نوع خاص از کهکشان تا چه اندازه در کیهان رایج است. ما به عنوان دانشمند می‌خواهیم بدانیم که آیا موردهایی که روی آن مطالعه می‌کنیم یا محک‌هایی که می‌زنیم جزء موارد استثنا هستند یا از موردهای رایجند.

با این مطالعه، من برای نخستین بار نشان داده‌ام که کهکشان‌هایی که نه تنها ظاهری شبیه راه شیری دارند بلکه اندازه فیزیکی آنها هم شبیه به راه شیری است از کهکشان‌های متداول و فراگیر در جهان هستی هستند.

آیا ترجیح می‌دادید که کشفیات شما نشان می‌داد قانون فریمن آن‌طور که تا الان فکر می‌کردیم فراگیر نیست؟

کهشکشان راه شیری

من وقتی مطالعه‌ای را انجام می‌دهم فرقی برایم نمی‌کند نتیجه‌اش چه باشد. این‌طور نیست که بخواهم با سماجت به دنبال اثبات امری باشم بلکه این کنجکاوی است که انگیزه تحرک من است. اگر نتایج آن نتایجی نباشد که انتظار داشتم تازه موضوع برایم جالب‌تر می‌شود و چالش بیشتری حس می‌کنم.

قانون فریمن در معرض مناقشات بسیاری بوده و خیلی موقع‌ها دانشمندی به یک کهکشان منفرد نگاه کرده و به این رسیده که آن کهکشان از رابطه فریمن پیروی نمی‌کند. با بررسی‌هایی که کردم می‌خواستم حرفی کلی را بیان کنم و ببینم که آیا می‌شود به طور کلی از قانون فریمن به عنوان شاخصی برای پژوهش استفاده کرد (و البته نه به عنوان یک شاخص همیشگی و جهان‌شمول) و از این راه به درک بهتر کیهان کمک کنم.

آیا می‌توانید از زندگی خود، کودکی‌تان در ایران و علاقه‌ای که به نواختن دف دارید چیزی به ما بگویید؟

من در سال ۱۳۵۳ خورشیدی در سقز استان کردستان متولد شدم و تا دوم راهنمایی در ایران درس خواندم. باید با افتخار بگویم که سبک معماری اصیل ایرانی که دیدها را به آسمان متوجه می‌کند و اینکه در شهرمان تابستان‌ها بر روی پشت بام می‌خوابیدیم باعث توجه و علاقه من به ستاره‌ها و ستاره‌شناسی شد و همین دید رؤیایی به آسمان و علاقه به شناخت ستاره‌ها انگیزه من برای ادامه این رشته شد.

علاقه‌ام به دف و ضرب هم ریشه در ریتمیک بودن این ابزار موسیقی دارد که با ریتمیک بودن روابط در کیهان شباهت زیادی دارد. در آموختن ضرب و دف از تمرین در مایه‌های سنتی ایرانی استفاده زیادی کردم و بعد با نوازنده‌های کشورهای دیگر هم کار کردم.

بعد از مهاجرت از ایران به سوئد از دانشگاه اوپسالا فوق لیسانس ریاضی گرفتم و بعد برای گرفتن فوق لیسانس در رشته اخترفیزیک نظری به انگلیس رفتم و در این رشته از دانشگاه کمبریج فارغ‌التحصیل شدم. بعد از آن با کارهای پژوهشی در اسپانیا، فرانسه، هلند، آمریکا، و آلمان مشغول بودم و در سال ۲۰۰۴ در سازمان ناسا به سرپرستی گروهی بین‌المللی منصوب شدم که به بررسی کهکشان ان‌جی‌سی ۱۰۹۷ پرداختیم.

از سال ۲۰۰۸ هم در دانشگاه استکهلم به عنوان دانشیار مشغول به‌کار شدم.
alexxx - اتریش - وین
یکی دیگه از افتخارات کشور و ملت ایران . ارزوی موفقیت روزافزون برایش داریم. تمام هموطنان عزیز شاد و پیروز باشید.
یکشنبه 25 مهر 1389

mihmane salo mah - ایران - شیراز
شاید این روی پشت بام خوابیدنهای کودکی ربطی به علاقه و عشق به ستاره شناسی داشته باشد, یادم می اید وقتی شبها روی پشت بام میخوابیدیم یک جوک تکراری را هرشب می گفتیم و میخندیدیم که " یک پسر که با باباش پشت بام خوابیده بودند از پدرش میپرسه: بابا این ستاره ها هزارتا هستن ؟ پدرش میگه چی میگی پسر جان اینها صدتا هم بیشتره " و هردوتامون غش غش میخندیدیم . حالا من عاشق نجوم وستاره شناسی ام
یکشنبه 25 مهر 1389

Black Chador - امریکا - ولدن
زنده باد به این مغز فرار کرده. امیدوارم همه مغزهای ایران قبل ازکشته شدن بدست خدای چکه ای وتوله خداش مجتبی از ایران فرار کنند.
یکشنبه 25 مهر 1389

خانه به دوش - سوئد - استکهلم
واقعا باعث افتخار ایران و هر ایرانی میهن پرست. بعد یک بیسواد مدرک جعلی مثل مموتی یا معاون احمقش. میخواهد فقط با یک اخم کارخانه پژو فرانسه را تحریم و فلج کند آره جون بابابزرگت اونهم الاغ علی باشه,,خاعنه ای ....تو که اندازه لاک پشتی عمر کثیفت را تا اینجا رسانده ای چه مقام و منزلتی برای خودت و توله هایت به ثمر رسانده ای به غیراز. دستور اعدام ترور شکنجه زندان تبعید تجاوز و جنایتهای دیگر اینهم یک جوانمرد کرد که فقط 36 سال عمر دارد امیدوارم اگر خدایی هست زودتر عمر تو را بکاهد و به نیکوکاران بیفزاید بگید آمین.
یکشنبه 25 مهر 1389

مشتعل - سوئد - استکهلم
شانس آوردی از ایران فرار کردی اگر ایران بودی یا کهریزکی شده بودی یا مثل فرزاد کمانگر عزیز شهیدت کرده بودن آخه این حرفا چیه میزنی ؟ کهکشان چیه ؟ راستی این ماه نو رو چطوری استهلال میکنن؟
دوشنبه 26 مهر 1389

iranjp - ژاپن - توکیو
ای دردو بلات بخوره تو سر هرچی ساندیس خوره " که ابروی هرچی ایرانیه بردن .
دوشنبه 26 مهر 1389

hovakhshatare - ایران - تهران
امثال این افراد ایرانی محسوب نمیشن که افتخاراتشون به نام ایران ثبت بشه. این فرد اگه تو ایران مونده بود به هیچ جایی نمی‌رسید. کشورهای سوئد، انگلیس، اسپانیا، آلمان و .. که از اونها نام برده این شخص رو به جایی رسوندند که الان هست.
دوشنبه 26 مهر 1389

z.e.molla - ایران - ایران
راستی از چندتا جونوری که ملاها به فضا فرستادن کسی خبر داره یا نه من خیلی نگران سلامتیشونم.
دوشنبه 26 مهر 1389

tuti_lol - ایران - تهران
من وقتی کابتشینو را با قاشق شیرین می کنم یک کهکشان مثل این درست می شه شاید اینطوری درست میشه خیلی اسون هستش!
دوشنبه 26 مهر 1389

محمدرضا بهشتی - ایران - تهران
آرزویم آن روزی است که که جوانان باهوش این مملکت با فراق بال همراه تخصص و تجربیاتشان بازگردند . یادمان باشد ایرانی هرجاکه باشد ایرانی است و ربطی به نظام و رژیم ندارد . هیچکس حق ندارد این نبوغ لایتنهایی جوانان این مرزو بوم را به نفع خود مصادره کند
سه‌شنبه 27 مهر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.