بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۸ مهر
تیترهای اول
"استخدام بیست و سه هزار پرستار منتفی است" عنوان اول مردم سالاری است و "آغاز عملیات اجرایی آزادراه حرم تا حرم و قطار سریعالسیر مشهد- تهران" تیتر اصلی خراسان است، جهان صنعت از زبان مسئولان خصوصی سازی نوشته "پول واگذاری ها محقق نمی شود" و "همه در راس امورند" از قول سخنگوی شورای نگهبان تیتر اول آرمان است.
"کمک به سیل زدگان پاکستان با کاستن از هزینه حج" عنوانی است که روزنامه خبر برای سخنان رهبر جمهوری اسلامی برگزیده، کیهان "امروز جنگ احزاب است" را انتخاب کرده و همین خبر با تیتر "وحدت در حج روحیه دشمن را میشکند" در صدر اخبار ایران، حمایت، قدس، جام جم، جمهوری اسلامی و آفرینش نشسته است.
"معمای قیمت بنزین کی حل می شود" خبر اول ابتکار است، "مقابله به مثل اقتصادی با فرانسه و امارات" گزارش اصلی تهران امروز است، سیاست روز در گزارشی پرسیده "این پاپوش برای چه کسی دوخته شده است؟" و دنیای اقتصاد از "عرضه مستقیم دلار به صرافیها" نوشته است.
گزیده مقالات
موشک و عوارض لغو فروش آن
مردم سالاری در گزارشی این موضوع را به بحث گذاشته که فسخ یک طرفه قرارداد خرید موشکهای اس 300 از روسیه چه اتفاقی می افتد آن هم در حالی که ایران حق خود می داند پیگیر دریافت غرامت باشد ئ مقامات روسی می گویند غرامت مطرح نیست و تنها پیش قرارداد آن قابل پرداخت است.
در گزارش این روزنامه از قول یوسف مولائی استاد دانشگاه آمده در حقوق بین الملل قرارداد غیر قابل فسخ نداریم، اما روسیه باید خسارت قراردادی را که یکطرفه فسخ کرده بپردازد.از طرفی این امکان وجود دارد که چین مثل روسیه قطعنامه شورای امنیت را تفسیر نکند، چینی ها به لحاظ نظامی و فنی جای آنها را در این قرارداد بگیرند.
مردم سالاری نظر یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی را هم منعکس کرده که گفته برگشت دادن وجوه پرداختیS300 به ایران از سوی روسیه، حکایت از این دارد که عدم تحویل موشک ها مطابق با قرارداد، ناشی از فشارهای سیاسی است.
بازنشستگی، به جای اخراج
علی عباسپور در مقاله ای در آرمان نوشته نمایندگان مجلس پیشتر از این بازنشستگی استادان را از دغدغههای اصلی این نهاد عنوان کرده بودند . متاسفانه عنوان بازنشستگی مدتی است که جایگزین واژه خروج استادان دانشگاه از مراکز علمی و پژوهشی شده است. نخستین موج بازنشستگی استادان از چند سال پیش آغاز و این روزها روندی پرشتاب گرفته است. این در حالی است که سنت گذشته دانشگاهی ما چنین نبوده است. مثلا دکتر قریب و دکترحسابی تا آخرین لحظات عمرشان در دانشگاه تدریس میکردند و دانشجویان از وجود آنها بهرهمند میشدند.
به نوشته رییس کمیسیون آموزش عالی مجلس اکثر بازنشستگیهایی که در دانشگاه اتفاق افتاده به دلیل ضعف قانون در مورد بازنشستگی استادان است چرا که هماکنون در مورد قوانین بازنشستگی استادان خلاهای بسیاری وحود دارد که با استفاده از این خلاها برخی از آنها که سالها در دانشگاهها زحمت میکشند به راحتی بازنشسته میشوند.
مقاله آرمان تاکید می کند تدریس علم و دانش تا زمانی که یک استاد از صلابت قوانین و سلامت جسمی برخوردار باشد، نباید مانعی در دانشگاهها داشته باشد. علاوه بر بازنشستگی زودهنگام برخی استادان، کاهش واحدهای درسی ارائه شده برای بعضی استادان از دیگر روشهای اخراج است. چنانکه در ترم تحصیلی جدید به برخی استادان دانشگاه تهران تنها یک یا دو واحد درسی برای تدریس ارائه شده است.
استیضاح و فضاسازی ها
مولود حاجی زاده در گزارشی در سیاست روز نوشته به دنبال اعلام برنامه تعدادی از نمایندگان مجلس برای استیضاح وزیر صنایع و معادن ، طی روزهای اخیر برخی از سایت های خبری اقدام به نشر اخباری کردند که از تقاضای یک نماینده مجلس برای وارد کردن بیش از سه هزار خودرو خارجی خبر می داد. حکایت چیست ؟
به گزارش این روزینامه تعدادی از نمایندگان، طرح استیضاح وزیر صنایع را با 30 محور تهیه کردند که وساطت هم بی نتیجه ماند، تا آنجا که بحث استیضاح همچنان از سوی گروهی از نمایندگان دنبال شد.اما پس از چندی اتفاق دیگری رخ داد . بطوری که یکی از سایت های خبری اقدام به انتشار خبری با تیتری مبنی بر " پشتپرده استیضاح 450میلیارد ریالی وزیر صنایع توسط مافیای واردات خودرو" کرد.
سیاست روز نوشته در خبرها گفته شد این نماینده مجلس از طریق عقد قرارداد با یکی از بزرگترین واردکنندگان خودروهای خارجی، متعهد می شود مجوز واردات سه هزار دستگاه خودرو بی ام و، را از وزیر صنایع اخذ کند که گویا پس از مراجعت به دفتر محرابیان، تیر این نماینده به سنگ می خورد چرا که وزیر با درخواست وی موافقت نمی کند.
به گزارش این روزنامه آن چه در مجلس رخ داده بسیار غیر منتظره به نظر می رسد .از همین رو از همراهی یکی از نمایندگان مجلس با مافیای واردات خودروهای لوکس سخن می رفت تا جائی که استیضاح منتفی شد. براین اساس می توان مطرح کرد که نویسندگان این خبر توانسته اند فضاسازی کنند.
ستادهای پنهان کجاست
حمیدرضا شکوهی در سرمقاله مردم سالاری نوشته مدتی است که طرح هدفمند کردن یارانه ها مورد توجه مردم و رسانه ها قرار گرفته و مسوولا ن نیز درصدد اطلا ع رسانی به مردم در مورد زوایای مختلف اجرای این طرح هستند. هرچند که اطلا ع رسانی ها چندان کامل وجامع نبوده و مردم و حتی نمایندگان مجلس هم از چگونگی اجرای این طرح و جزئیات آن اطلا ع چندانی ندارند.
این روزنامه یادآوری کرده احمدی نژاد و تعدادی دیگر از مقامات دولتی، طی هفته های گذشته چندین بار درمورد تشکیل ستادهای پنهان برای ضربه زدن به طرح هدفمندی یارانه ها سخن گفته اند و حتی مقامات نیروی انتظامی هم در این مسیر با دولتمردان هم راستا شده اند. این در حالیست که هیچ اطلا ع رسانی دقیقی در مورد ماهیت این ستادهای پنهان صورت نمی گیرد و هیچ کس از زوایای این ستادها خبر ندارد.
مردم سالاری نتیجه گیری کردهمردم به اندازه کافی نگران تبعات اجرای نادرست طرح هدفمندی یارانه ها هستند و مصداق مثل معروف «سالی که نکوست از بهارش پیداست» طلیعه این طرح را با افزایش بی سابقه قیمت روغن نباتی و برخی دیگر از مایحتاج ضروری خود شاهد هستند و حتی در افزایش اجاره بهای منازل مسکونی و آپارتمانها نیز ردپای نگرانی از تبعات این طرح دیده می شود. در این شرایط، افزایش نگرانی مردم با سخن گفتن ازستادهای پنهان، چه فایده ای خواهد داشت؟
قیمت بنزین و حرف و حدیث ها
ابتکار نوشته حرفها و حدیثها درخصوص قیمت نهایی بنزین وجود دارد و هنوز مشخص نیست قیمت بنزین چقدر تعیین شده است. اما کاملا واضح است که صحبت درباره جزییات سناریوهای قیمت بنزین حتی ازسوی رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت کشور فعلا ممنوع است و به گفته محمدرویانیان و میرتاج الدینی،شخص رئیس جمهور در زمان مقتضی، قیمت نهایی بنزین را اعلام خواهد کرد.
به گزارش این روزنامه سناریوهای مختلفی درمورد تعیین قیمت بنزین در کارگروه تحول اقتصادی در حال بررسی است اما هنوز قیمت مشخصی در نظر گرفته نشده است. بررسیهای صورت گرفته در کارگروه هدفمندی یارانهها نشان میدهد در میان گزینههای ارائه شده به این کارگروه که از سوی دولت مسئولیت بررسی قیمت حاملهای انرژی را عهده دار هستند، افزایش قیمت بنزین به 650تومان از احتمال بیشتری نسبت به سایر گزینهها برخوردار است.
گزارش ابتکار نشان می دهد پیشنهادات مختلفی درباره افزایش قیمت بنزین تاکنون ارائه شده است. که دراین میان بنزین 960، 900و 500 تومان بیشتر به چشم میخورد.هر چند تاکنون هیچ کدام از مقامات رسمی دولت حاضر به اظهارنظر درباره میزان افزایش قیمت بنزین نشدهاند.
کار حزب مداحی نیست
یدالله اسلامی در آرمان نوشته اساسیترین و مهمترین دغدغه احزاب موجود برای فعالیت سیاسی سرنوشت کشور است به گونهای که کشور برای اداره امور و مدیریت اجرایی خود دچار مشکل نشود و با بحرانهای متعدد روبهرو نگردد. دغدغه مدیریت صحیح کشور از اولویتهای مهم احزاب سیاسی به شمار میرود.
به نظر این نماینده سابق مجلس ارائه برنامه از سوی یک حزب بعد از تلاش برای حضور در قدرت از اساسیترین اولویتهای احزاب محسوب میشود. به همین منظور احزاب بزرگ در هر کشوری و از جمله ایران با بهرهگیری از کارشناسان مجرب سعی میکنند در عرصه اقتصاد، سیاست و بینالملل برنامههایی را ارائه دهند.با وجود آنکه لحن احزاب در ارائه برنامه و راهکار، لحنی دلسوزانه است اما برخی اوقات از این برنامهها استقبال نمیکنند.
مقاله آرمان تاکید دارد احزاب کشور سعی میکنند که در کنار ارائه برنامه تدابیری را بیندیشند که حاکمیت قانون نهادینه شود. بهگونهای که آزادی احزاب سیاسی ، نه فقط در متن قانون اساسی بلکه در متن جامعه نیز اجرایی شود. برخی از احزاب انتظار دارند به جای نقد، باب مدح و ستایش باز کنند که چنین رویکردی از سوی بسیاری از احزاب پذیرفته شده نیست. زیرا این رویکرد، احزاب را از وظیفه اساسی و اصلی خود یعنی تأمین منافع ملی کشور دور میکند.
مطبوعات و دولت
روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به تصمیم های دولت برای قطع حمایت از روزنامه های منقد در سرمقاله خود نوشته مگر درحال حاضر نشریهای که در جهت خلاف اهداف نظام حرکت کند و به عبارت روشنتر نشریه ضد انقلابی وجود دارد؟ اگر چنین نشریهای وجود دارد چرا مجوز آن لغو نمیشود؟ و اگر وجود ندارد، لابد مقصود از نشریاتی که در جهت خلاف اهداف نظام حرکت میکنند، نشریات منتقد دولت هستند که در اینصورت باید توجه وزیر ارشاد را به این واقعیتها جلب نمود که اولاً انتقاد از دولت، حق قانونی مطبوعات است، ثانیاً دولت باید از انتقاد استقبال کند تا متوجه نواقص خود شود و درصدد رفع آنها برآید و ثالثاً مجلس شورای اسلامی که یارانه را تصویب کرده پرداخت آن را به حمایت از دولت و خودداری از نقد دولت مقید نکرده است.
به نوشته این روزنامه علاوه بر اینها، مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یقین داشته باشند که از راه اعمال تبعیض در پرداخت یارانهها و دادن آگهیهای دولتی هرگز نمیتوانند مشکل خود را با مطبوعات حل کنند. اکثر قریب به اتفاق اصحاب مطبوعات از وفاداران به نظام جمهوری اسلامی و انقلاب هستند و آنها را با روشهای مثبت میتوان جذب کرد.
روزنامه جمهوری اسلامی در عین حال یادآوری کرده که قانون مصوب مجلس و تأیید شده توسط شورای نگهبان، همانند احکام شرعی الزام آور است و عدم پایبندی به آن به بهانههای سلیقهای، مسئولیت شرعی و عقاب اخروی دارد. روشی که اکنون توسط وزارت ارشاد در پیش گرفته شده و درحال وارد آوردن ضربههای سنگینی به مطبوعات است، هیچ توجیه آخرتی ندارد.
پیشرفت های کشور و تحریم
محسن ابوالحسنی در کیهان نوشته کشور ما در سی سال گذشته نتیجه تحریم ها را به تمامی درک کرده است. تحریم ها اثر دارد. البته نه از نوعی که منظور و دلخواه آقای اوباماست و در داخل نیز عده ای هر روز بر تاثیر آن با شدت اصرار می ورزند. تحریم ها از آن جهت اثر دارد که محرومیت سرچشمه رشد است و نیاز، عامل اختراع.
شاخص ترین نمونه به نظر نویسنده کیهان جنگ با عراق است و دفاع پیروزمندانه مردان و زنان ایران و مورد دیگر این که شاید اگر یک سال پیش در مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم نمی گرفتند که ما را با ندادن بنزین فلج کنند هرگز به فکر خودکفایی در تولید بنزین نمی افتادیم، چه رسد به صادرات این کالای استراتژیک.
به نوشته کیهان همه این ها را در نظر بگیرید تا کوچکترین و شاید پیش پا افتاده ترین مسائل فوتبال. اگر روزی تیم های درجه دو و سه اروپایی حاضر می شدند تا با تیم ملی فوتبال ایران مسابقه تدارکاتی برگزار کنند و بارها به اصرارها و درخواستهای ما علی رغم حتی دادن رقم های بالا جواب منفی نمی دادند، دیگر ما اصلا حتی فکر برگزاری مسابقه فوتبال با برزیل را هم نمی کردیم.