بررسی روزنامه های صبح تهران – شنبه ۱۷ مهر
تیترهای اول
"غرامت یک میلیارد دلاری روسیه به ایران" عنوان اول مردم سالاری است، قدس از "اعتبار از دست رفته روس ها " نوشته و تهران امروز "تهران و مسکو را دورتر از همیشه" توصیف کرده است.
ایران از"واریز یارانه نقدی 2 ماه بهحساب خانوار" خبر داده، سیاست روز از "ضربه های مهلک طرحهای ضربتی" نوشته، جام جم خبر داده "پرونده های پولشوئی گشوده می شود" و جمهوری اسلامی و جهان صنعت نوشته اند "کشف پنج پرونده بزرگ پولشوئی"، "پنج ترفند دشمن برای مقابله با نظام افشا شد" تیتر اول رسالت است و "هراس از جنگ جهانی ارزی" در صدر گزارش های دنیای اقتصاد آمده است.
کیهان در تیتر اول خود را با نقل یک مجله آمریکائی از افکارعمومی جهان خواسته قضاوت کنند "آمریکا ناقض حقوق بشر است یا ایران"، خراسان خبر از "آغاز جشن های دهه کرامت در سی کشور و هفده استان" داده است، "انزجار گسترده اهل سنت از عملیات تروریسی سنندج" گزارش اصلی حمایت است و آرمان هم در تیتر اول خود از "حمله تروریستی در میدان آزادی سنندج" نوشته است.
"کنگرهای برای هشدار" عنوان اصلی ابتکار است و آفرینش از زبان رییس سازمان انرژی اتمی ایران نوشته "سوخت رآکتورتهران را تا شهریور90 تامین می کنیم".
"پیش بینی دیپلماسی احمدی نژاد در لبنان" عنوان اصلی روزنامه خبر است.
گزیده مقالات
سفر به لبنان
مسعود ادریسی در سرمقاله آرمان با اشاره به وضعیتی که بعد از جریان دادگاه رفیق حریری در لبنان به وجود آمده نوشته در حال حاضر وضعیت لبنان وضعیت بسیار حساسی شده و در این وضعیت حساس قطعا اسرائیل به دنبال تشدید اختلاف گروههای لبنانی است که زیرا در سایه اختلاف بین گروههاى لبنان است که اسرائیل مىتواند به خواستههایش در لبنان دست پیدا کند.
به نوشته این مقاله با چنین وضعیتى اگر سفر آقاى احمدىنژاد به لبنان ظرف چند روز آینده انجام شود با توجه به این که بعضی از افراد و گروهها در لبنان مثل گروه 14 مارس مخالفت کردهاند، این سفر از حساسیت ویژهاى برخوردار شده است.
سرمقاله آرمان اظهار عقیده کرده که اگر اهداف این سفر به نحوى باشد و این سفر طوری برنامه ریزی شود که بتواند به این وحدت ملی در لبنان کمک کند باید گفت سفر بسیار موفقی خواهد بود اما اگر خداى ناخواسته برنامه ریزیها به شیوهاى باشد که این احساس را در لبنان ایجاد کند که ایران مىخواهد فقط از یک گروه در لبنان حمایت کند، طبیعی است که این هم به ضرر جمهوری اسلامی است و هم به ضرر مقاومت.
سفری متفاوت
محمدعلی وکیلی در سرمقاله ابتکار با عنوان "سفری متفاوت به کشوری متفاوت" نوشتههنوز روزهای زیادی از سفر پر سرو صدای ایشان به آمریکا نگذشته است، که جریان رسانه ای تمرکز خود را بر پیامدهای احتمالی سفراحمدی نژاد به لبنان قرار داده اند در این مدت گمانه زنی در محافل خبری منطقه ای رو به افزایش است یکبار خبر از قصد اسراییل به منظور ترور رئیس جمهور تیتر می شود، لحظه ای بعد، خبر قصد احمدی نژاد برای حضور در مرز لبنان و اسراییل و پرتاب نمادین سنگ تیتر میشود و همه نشان از اهمیت این سفر به کشوری متفاوت است چرا؟
به نظر ابتکار ویژگی شخصی دکتر احمدی نژاد در کنار عوامل دیگر باعث اردوکشی سیاسی رسانهای در منطقه گردید بطوریکه کمتر رسانه عربی وجود دارد که این روزها در حوزههای تحلیلی، بخشی را به این سفر اختصاص نداده باشد به دلیل حساسیت بیش از حد رسانههای جهان بر سفرهای خارجی دکتر احمدی نژاد و این که ایشان در سفرها بسیار پر کار و انرژیک از فرصتها بهره لازم را میبرد، توانسته در میدان دیپلماسی عمومی بسیار موفق ظاهر شود.
این روزنامه نظر داده است که آنچنان که در سفر اخیر به مجمع عمومی سازمان ملل مشهود بود بر این اساس قابل پیش بینی است که سفر ایشان به لبنان به ناگاه نظام رسانهای جهان را به مدد آورده تا همچنان مواضع و حرف هایش روی آنتن خبری به گوشهای جهانیان برسد. دیگر کسی نگران سانسور حرفهای رئیس جمهور ایران توسط کمپانیهای رسانه ای نیست .
پایان روسی ماجرای موشک ها
بهروز فرهمند در تهران امروز نوشته آنچه از ظاهر ماجرا به نظر می رسد، داستان دراماتیک و پر فراز ونشیب فروش "اس – 300" ها به ایران، یک پایان "روسی" خواهد داشت: "مسکو تنها پول موشکهای اس 300 را به ایران پس می دهد!"
این روزنامه یادآور شده که روسیه با وجود مخالفت و اعتراض شدید تهران به لغو این قرارداد از اقدام خود را در چارچوب قطعنامه 1929 شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران توجیه کرده است.
اظهارنظر اخیر در داستان فروش "اس 300"ها، نقطه پایانی است که روسها برای آن در نظر گرفته اند، پایانی که دلخواه و بسیار مورد پسند آمریکاییهاست و بیش از آن، قند را در دل عموزاده های صهیونیست آنها آب می کند. اما ماجرا به اینجا ختم نخواهد شد، زیرا در آن سوی دیگر، ایرانیان عقاید و واکنشهای خاص خود را دارند و بی تردید، دست
تهران امروز اضافه کرده نکته ای مهم تر از پرداخت اصل پول قرارداد و غرامت آن برای روسیه وجود دارد، همان که سردبیر مجله "دفاع ملی" روسیه یادآوری کرده: زیان هایی که روسیه به دلیل لغو قرارداد "اس-300" با ایران متحمل می شود، تنها به پرداخت غرامت محدود نمی شود و فراتر از آن، به اعتبار روسیه لطمه وارد می کند.
گزارش تهران امروز چنین پایان می گیرد ایران تأکید کرده است که از سوی مراجع قضایی، لغو این قرارداد را پیگیری می کند، اما از این مقوله و نیز اینکه دادخواهی ایران در این بحث به چه فرجامی می رسد، بگذریم، از کنار یک واقعیت نمی توان به آسانی گذاشت: آسمان ایران هرگز برای متجاوزان، امن نبوده و نخواهد بود؛ با اس-300 روسی یا مشابه چینی و یا نمونه ایرانی آن. کسی چه می داند، شاید هم اکنون نیز ایرانیان مجموعه ای از تمامی این موارد را در اختیار داشته باشند؛ اینکه چگونه و از کجا زیاد مهم نیست.
ناهماهنگی در رابطه با مصر
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته معلوم نیست همزمان با انتشار اظهارات مداخله جویانه حسنی مبارک درباره فعالیتهای هستهای ایران و حمایتهای بی حد و مرز وی از اسرائیل علیه منافع ملت فلسطین و تلاش وی برای توجیه برخورداری اسرائیل از سلاح اتمی، چرا هیأت ایرانی در مصر قرارداد برقراری خطوط هوائی میان تهران و قاهره را امضا میکند و اعضای این هیأت به گرمی دست مسئولان مصری را میفشارند و در مناطق گردشگری مصر دور از چشم خبرنگاران مصری و بین المللی از آنها به گرمی پذیرائی میشود؟
به نوشته این روزنامه از کنار همدیگر قرار دادن موضع وزارت امور خارجه و سفر هیأت سازمان میراث فرهنگی به مصر اینگونه نتیجه گیری می شود که وزارت خارجه از تحولاتی که در مناسبات میان ایران و مصر درحال رخ دادن است اطلاعی ندارد. چنین چیزی البته در شرایط فعلی کشورمان که سیاست خارجی در جای دیگری پخت و پز میشود، کاملاً قابل درک است، اما آنچه موجب تأسف است که با چه هزینه سنگینی قرار است سیاست خارجی در چنین مسیرهای غیرکارشناسانه ای حرکت کند؟
روزنامه جمهوری اسلامی پرسیده درباره خط هوائی تهران - قاهره نیز هر چند جزئیات قرارداد منتشر نشده ولی گفته میشود این خط قرار است از مصر تا آمریکا نیز ادامه یابد و مسیر بازگشت نیز "آمریکا - مصر - ایران" باشد. درصورت صحت این خبر، پاسخ این سؤالها چه میتواند باشد که: آنچه محور خط پروازی "ایران - مصر - آمریکا" را تشکیل میدهد چیست؟ مسافران این خط پروازی چه کسانی خواهند بود و در مصر چه هدفی را دنبال خواهند کرد؟
هدفمندی و کوپن در کنار هم
طهماسب طلایی در سرمقاله جهان صنعت نوشته با وجود آنکه مقرر بود از نیمه دوم سال 89 هدفمندی یارانهها کلید بخورد هنوز که هنوز است زمان دقیق اجرا و چگونگی آن به بهانه سودجوییهای احتمالی مخفی میشود تا مردم نگرانتر از همیشه به این بیندیشند که چگونه میتوانند برنامهریزی اقتصادی خود را پیش ببرند زیرا هماکنون با افت ارزش پول ملی ایران در برابر ارزهای جهانی بیشتر از قبل جیب مردم آب رفته و در همین فضا گفتههای بعضا متفاوت دولتیها برای مردم آزاردهنده شده است.
به نوشته این روزنامه مسوولان از بهبود وضع مردم میگویند اما آمارهای بانک مرکزی همین حالا و در یک هفته از گرانی اقلام خوراکی (تا 20 درصد) پیش از هدفمندی یارانهها خبر میدهد. آن سوتر نیز با وجود تاکید ویژه این طرح بر کاهش یارانهها و آزادسازی نرخها شنیده میشود که قرار است نظام کوپنی دوباره برقرار شود تا اهداف اصلی هدفمندی یارانهها زیر علامت سوالی بزرگ قرار گیرد.
سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده که باید از مسوولان پرسید که چه قرار است بشود، هدفمندی و نظام کوپنی که کلا یارانهای است قرار است هر دو با هم دنبال شوند؟ راستی اگر بازگشت به روش اقتصادی دهه 60 ایران به واقع کمکی برای هدفمندی یارانههاست پس میتوان ادعا کرد که دوران مدیریت اقتصادی جنگ آغاز هدفمندی یارانهها بوده نه سال 89.
گرانی میوه با منع وارداتش
آرزو بیور در خبر اول اقتصادی تهران امروز به نقل از یک مقام در اتحادیه صادرکنندگان میوه نوشته ممنوعیت واردات انواع میوه باعث شده است تا قیمت برخی میوههای تولید داخل در حد 30 تا 50 درصد افزایش پیدا کند. طی چند سال اخیر به دلیل بالا بودن هزینه تولید میوه در داخل کشور نه تنها صادرات نداشتیم بلکه بیش از نیمی از میوههای عرضه شده در بازار از طریق واردات تامین میشد.
گزارشگر این روزنامه تاکید کرده نمیتوان منکر آن شد که در برخی مواقع وارد ات نادرست میوه باعث متضررشدن تولید کنندگان داخلی شدهاست اما چندی پیش وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد که ورود سیب فرانسوی، گلابی چینی، پرتقال مصری، انگور شیلی، عسل و سیر چینی هیچ مفهومی ندارد زیرا هم از نظر کیفیت و هم از نظر کمیت نیازی به این محصولات نداریم و بسیاری از محصولاتی که به کشور وارد میشود به حیثیت کشور ما لطمه میزند.
به نوشته تهران امروز وزیر گفته است طبق ارزیابیای که انجام شده در طول سال اصلا نیازی به واردات میوه در کشور وجود ندارد، به غیر از فروردین ماه که هنوز زمان برداشت میوهها شروع نشده است که در این مورد هم با ملاحظاتی انجام خواهد شد. وی دلیل واردات میوه را بالا بودن تقاضای مردم عنوان کرده و از مردم خواسته است که برای جلوگیری از واردات، "مراعات کنند و هر میوهای را تقاضا نکنند."
نرخ ارز و طرح تحول
بیژن کیامنش در سیاست روز نوشته آزادسازی مدیریت شده نرخ ارز که به نوسان برابری نرخ ارز در بازار آزاد انجامید، رویکرد تحولات اقتصادی را آرام آرام به سوی اجرای تدریجی طرح هدفمند شدن یارانهها برد.
به نوشته این روزنامه به طور کلی اقتصاد ایران به دلیل حضور پررنگ نفت و درآمدهای نفتی، همواره سمت و سوی ویژهای در پیش رو داشته است. بی نیازی دولت از مالیات و اتکای شدید دستگاه اجرایی کشور به درآمدهای نفتی، باعث شده است که دولتهای گذشته، کمتر درصدد شناسایی منابع مالیاتی و طراحی روشهای نوین برای دریافت مالیات باشند.
سیاست روز اظهار نظر کرده بیمیلی آشکار دولتهایی که در طول نیم قرن اخیر بر سر کار آمدهاند به درآمدهای مالیاتی، آثار بسیار تعیینکنندهای بر شکل گیری روابط کمتر تعاملی و بیشتر یک سویه، میان دولت و بخش خصوصی شده است. پیامد این رویداد در دیدگاه دو بخش دولتی و خصوصی به یکدیگر همواره نمایان بوده است. از یک سو دولتهای یک سده اخیر در خرج و مخارج خود، همواره بسیار گشاده دست بودهاند، از سوی دیگر بخش خصوصی کشور، همواره گرایش بسیار اندکی به پرداخت مالیات همسنگ دخل و خرج خود داشته است.