دست پر اسرائیل و عربستان، دست خالی ایران


دست پر اسرائیل و عربستان، دست خالی ایران

دویچه وله : گفته می‌شود فروش جنگنده‌های اف۳۵ به اسرائیل پاسخ به نگرانی‌های این کشور درباره قرارداد فروش ۶۰ میلیارد دلار سلاح به عربستان است. ولی این اقدام موازنه را در کل منطقه تغییر می‌دهد. این تغییر چه تاثیری بر ایران دارد؟

آمریکا ۲۰ فروند جنگنده ضد رادار اف۳۵ به اسرائیل فروخته است. تحویل این جنگنده‌ها از سال ۲۰۱۵ آغاز می‌شود. اسرائیل مدت‌ها به دنبال گرفتن این جنگنده‌ها از آمریکا بود ولی قرارداد فروش این تجهیزات شب گذشته به امضا رسید.

به نظر کارشناسان فروش ۶۰ میلیارد دلار تجهیزات نظامی از سوی آمریکا به عربستان سعودی که شامل جنگنده‌های‌ اف ۱۵و نوسازی جنگنده‌های اف ۱۵ کنونی عربستان می‌شود، توازن قوای نظامی منطقه را تغییر می‌دهد. این تغییر توازن در چارچوب سیاست‌های آمریکا در منطقه و درجه نخست به زیان ایران ارزیابی می‌شود. سیاستی که هدف آن تقویت توان نظامی اعراب و در راس آن عربستان در برابر ایران است. اما از سوی دیگر گفته می‌شود اسرائیل نیز نگران تجهیز بیش از حد عربستان سعودی است. تحلیل‌گران می‌گویند تحویل جنگنده‌‌های استراتژیک اف۳۵  به اسرائیل اقدامی برای رفع نگرانی‌های تل‌آویو از قرارداد نظامی جدید آمریکا با ریاض است.

برتری اسرائیل در برابر ایران

آمریکا با تحویل جنگنده‌های اف ۳۵ به اسرائیل و قرارداد هنگفت فروش سلاح به عربستان سعودی چتر حمایتی خود را برای متحدانش در خاورمیانه گسترش می‌دهد. ایران به شدت منزوی است و کارشناسان می‌گویند در صورت یک خطر جدی علیه ایران، حتی متحدینی نظیر سوریه هم خود را کنار خواهند کشید. خودداری روسیه از فروش موشک‌های زمین به هوای اس۳۰۰ نیز برای ایران از نظر نظامی ضربه سختی است و به لحاظ سیاسی ضربه‌‌‌‌‌ای سخت‌تر. 

کارشناسان می‌گویند سروصدای ایران درباره توان نظامی‌اش ممکن است تنها کشورهای ضعیف‌تر منطقه را بترساند. کامران متین، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه ساسکس در بریتانیا می‌گوید، مانورهای نظامی ایران عرض‌اندام در برابر کشورهای عرب منطقه به‌خصوص حاشیه‌ی خلیج است. زیرا آن‌ها خیلی آسیب‌پذیرتر از مثلاً نیروهای نظامی آمریکا، در یک جنگ متعارف هستند:

«این سلاح‌هایی که ایران دارد، به نظر من در یک جنگ احتمالی متعارف تاثیر چندانی نخواهد داشت و مهم‌تر این که معمولاً کشورهایی که به‌طور جدی در نظر دارند از سلاح‌های نظامی‌شان استفاده کنند، آن‌ها را خیلی به نمایش نمی‌گذارند. حداقل از آن‌ها صحبت نمی‌کنند. به همین خاطر نفس این که هر دو طرف مدام از حمله صحبت می‌کنند، نشان‌گر این است که حداقل حمله در آتیه نزدیک مدنظر نیست. هر وقت این تبلیغات فروکش کرد، آدم باید بیش‌تر مشکوک شود که شاید حمله‌‌ای صورت گیرد.»

کامران متین معقتد است توازن قوا قبل از این هم از لحاظ سلاح‌های متعارف به نفع ایران نبوده است: «علی‌رغم تبلیغات وسیعی که ایران می‌کند، سیستم دفاعی ایران و نیروهای مسلح آن به یکسری سلاح‌های خیلی قدیمی و فرسوده مجهز هستند که در جنگ‌های متعارف به نظر من کاربرد چندانی در مقابل مثلاً نیروی نظامی آمریکا یا اسراییل نخواهد داشت. ولی خب در سطح منطقه در مورد کشورهای کوچکتر این نیروی نظامی ایران حتماً جدی گرفته می‌شود.»

فروش اف ۳۵ به اسرائیل با چند هدف

به نظر کامران متین فروش این جنگنده‌ها در مقطع فعلی بیشتر اعمال فشار بر ایران از طریق جنگ روانی را دنبال می‌کند.

«اگر قرار باشد حمله‌ای صورت گیرد، چه از طرف خود آمریکا، یا چه از طرف اسراییل که حتما حمایت آمریکا را به دنبال خواهد داشت، یک سناریو این خواهد بود که مثلاً درگیریی در لبنان پیش بیاید که الان اتفاقاً بحث در مورد آن زیاد است، به‌خصوص که ظاهرا در مرزهای شمالی اسراییل تحرکات نظامی اسراییل خیلی زیاد شده است. در حالتی که فرضاً اسراییل به حزب‌اله حمله کند تا آن پروژه‌ای را تمام کند که در سال ۲۰۰۶ تمام نشد، به احتمال زیاد پای ایران  و سوریه به میان کشیده خواهد شد. در آن حالت است که توجیه بین‌المللی حمله‌ی مثلاً آمریکا به ایران خیلی امکان‌پذیرتر است.»

او می‌‌گوید یک سناریوی دیگر هم محتمل است: دادن امتیاز به اسرائیل برای پیشبرد مذاکرات صلح!

«تاکنون دولت اسراییل در این مورد خیلی رویکرد مثبتی نداشته و علی‌رغم امتیازات زیادی که ظاهراً آمریکا حاضر بود به دولت اسراییل دهد، اسرائیل حاضر نشده است خانه‌سازی را در مناطق اشغالی متوقف کند. به نظر من فروش این جنگنده‌ها که دولت اسراییل مدت طولانی خواهانش  بوده، بخشاً برمی‌گردد به این امتیازدهی که آمریکا در قبال پیشبرد مسأله‌ی صلح در خاورمیانه می‌خواهد به اسراییل دهد.»

به نظر کامران متین، صلح خاورمیانه پیش‌درآمد هر گونه اقدام احتمالی آمریکا علیه ایران است. آمریکا نیازمند حمایت ضمنی دولت‌های عربی است و دولت‌های عربی هم در قبال آن پیشرفت مسأله‌ی صلح را از ایالت متحده درخواست می‌کنند.

«تاریخ حداقل ۱۵ سال اخیر نشان داده است که هر وقت جنگ عمده‌ای در خلیج فارس یا در منطقه‌ی خاورمیانه رخ داده، قبل از آن یک پروسه صلح احیاء شده است. در سال ۹۱ همین طور بود، در سال ۲۰۰۳ همین طور بود و الان هم به نظر من بخشاً به این برمی‌گردد که کشورهای عربی‌ـ اسلامی طبعاً نمی‌توانند مردم خودشان را در رابطه با حمله‌ی کشور غربی یا غیرمسلمان به یک کشور مسلمان قانع کنند، و حداقل بهانه‌ای که این دولت‌ها می‌توانند در بی‌طرفی خود به مردم‌شان ارائه کنند، این است که به آن‌ها بگویند ما از آن طرف این مسأله‌ی صلح را پیش برده‌ایم. یعنی اسراییلی‌ها و فلسطینی‌ها به توافقی حداقل دست پیدا کرده‌اند.»

تبلیغات جنگی و تجهیزات جنگی

صنایع نظامی در اقتصاد آمریکا وزنه سنگینی است. کارشناسان به رکود اقتصاد آمریکا اشاره می‌کنند و نیاز این کشور به فروش تجهیزات نظامی. آمریکا وعده فروش جنگنده های اف− ۳۵ را در آینده به سایر کشورهای متحد خود نیز داده است.

و دولت ایران به گفته کامران متین با مسأله‌ی بحران مشروعیت روبروست «و نفس اشاعه دادن یک حالت روانی جنگی در ایران مهم است، از نظر این که سیاست‌های داخلی دولت کمتر مدنظر قرار گیرد. مسأله‌ی اقتصادی به حاشیه رانده می‌شود و دست نظامی‌ها بالاتر خواهد بود در اداره‌ی امور کشور.»

oldboy - انگلستان - لندن
عربستان بره به جهنم چون منبع فلاکت بوده اما اسراییل حقشه.
شنبه 17 مهر 1389

arashbehdin - امریکا - اتلانتا
اینها همه بازی های شرکتهای اسلحه سازی است. تا زمانی که ابله هایی مانند سعودی ها در دنیا هستند این شرکتها همچنان به سود دهی هنگفت ادامه خواهند داد.
شنبه 17 مهر 1389

khosh bavar - ایران - کرمان
برتری اسرائیل در برابر ایران ?! ایا اسرائیل در برابر پسربچه های سنگ انداز تونسته پیروز بشه ? گذشت این حرفها و این ترسها ! شاید کلک و دروغ سیاسی, که اسرائیل این اسباب بازیها را خریده ( چند تا جنگده را کرایه کرده ) , برای داغ کردن بازار فروش اسلحه و هم یک هشدار به شپشهای ایرانی که قدم بزرگتر از حدشان نگیرنند. اگر این بازیهای سیاسی نباشه, پول بابت خرید نفت, " دوباره " به کشورشان بر نمیگرده !
شنبه 17 مهر 1389

dkdk - دانمارک - اسلیس
ببینید این امریکا چقدر پسته.سلاح به عربستان میفروشد که فدرت نظامی عربهای موش خوار را بیشتر از قدرت نظامی ایران کند.اخه بیچاره امریکه عربستان را شاید از لحاظ نظامی قدرتمند کنی اما مطمئنا غیرتمندشان نمیتوانی بکنی.و ایرانیان قدرتشان غیرتشان و وطن پرستیشان است چیزیکه در اعراب پیدا نمیکنی.و پیروزی در جنگ اول غیرتمندی نیاز دارد نه قدرتمندی.تجربه جنگ ایران و عراق اینو ثابت کرد.عراق تا دندان مسلح و با پشتیبانی کشورهای عربی و غربی به غیوری و وطن پرستی ایرانیان شکست خوردند نه به قدرت نظامی.شیر فهم شدید بیگانه پرستان وطن فروش.
شنبه 17 مهر 1389

ghodrat nezami iran - ایران - تهران
این آمریکا‌ها هم خودشونو خیلی‌ دست بالا میگیرند نه بابا شما و دولت دستتون دخل ۱ کاسه هست نمی زاریم آمریکا .... بخور آمریکا زیر پمن لهت می‌کنیم --- ما افغانستان نیسسسسسسسستیم ما ایرانی‌ هستیم ایران .
شنبه 17 مهر 1389

Shomali - ایران - لاهیجان
همه کشورهای دنیااگرهمزمان باهم متحدشوند نمی توانند حریف جمهوری اسلامی وسپاه شوند.چونکه به سلاح فوق پیشرفته امدادهای غیبی امام زمان مجهز هستند.
شنبه 17 مهر 1389

ben 15 munich - ا لمان - مونیخ
چه خوب اسرائیل که هم شعورشو دارند و هم جرئت حمله به دشمنانشان دارند .ولی در باره عربستان نگفتن کی این هواپیما را باید بپروازدر بیارد باید حتما خلبانها هم از امریکا بگیرند.
شنبه 17 مهر 1389

Black Chador - امریکا - ولدن
dkdk - دانمارک - اسلیس . . درسته ایرانی ها غیرت دارن ولی کسانی که ایران را اداره میکنند جز یک مشت قاتلهای اسلامی و تازی صفت چیزی دیگرنیستند ونه غیرت دارند و نه انسانیت. امیدوارم همه کشورهای همسایه ایران از نظرنظامی قوی بشن و نفس این تازی صفتهای قران بدست را بگیرن.
شنبه 17 مهر 1389

ایران جاودان - ایران - اصفهان
dkdk - دانمارک - اسلیس. با حرف شما کاملا موافقم اما به بی غیرتی حماقت بیش از حد ( شاید بی نظیر ) را اضافه کن عربستانیها و عموما عرب ها بسیار احمقند عربستان با این کارش بیش از ده هزار امریکایی بی کار را که بعد از بحران اقتصادی بیکار شده بودند سر کار آورد . گذشته از اینکه عربستان اصلا دشمن جغرافیایی نظامی نداره و دشمنیش با ایران هم فقط مذهبی است . حالا این همه اسلحه برای چیست جای بررسی دارد.
شنبه 17 مهر 1389

benyamingol - ایران - بوشهر
Black Chador - امریکا - ولدن گل گفتی.
شنبه 17 مهر 1389

homa-ir - المان - هامبورک
فروش جنگنده ها هم به عربستان و هم به اسرائیل فقط و فقط برای منافع امریکاست - بخصوص درشرایط کنونی امریکا ازنظر اقتصادی - در زمان شاه فقید هم خوب فروشی کرد اما چه شد - فقط با فتنه جنگ 8 ساله را بین ایران و عراق روشن کرد و تمام خرید تجهیزات جنگی زمان شاه فقید مصرف شد. امریکا فقط و فقط فکر منافع خودش است .
شنبه 17 مهر 1389

bluestar - ایران - تهران
من معتقدم 20 سال دیگه حرف اول تو منطقه خاورمیانه رو نه قدرت نظامی میزنه و نه تکنولوژی و نه منابع نفت و گاز. قدرت برتر متعلق به کشوریه که منابع آب بیشتری داشته باشه.
یکشنبه 18 مهر 1389

alexxx - اتریش - وین
هر کجا تعصب به صحنه میاد عقل  دست از کار میکشه , هیچ فکر کردین نتیجه و اثر حرکت نظامی علیه ایران چیه ? مطمعنا از زور تنفر به رژیم و تعصبی قضاوت کردن یه زره هم فکر نمیکنید.چون در صورتی که حمله ای به ایران بشه قبل از شلیک اولین گلوله تمام دولت مردا , تک تک اخوندا و تموم کسانی که ارزوی مرگشون رو میکنیم توی سوراخ موشاشون قایم میشن. وفقط جوونای مملکت و مردم ند که سپر بلای این تازیا میشن وشهرای زیبامون تبدیل به خرابه های منطقه جنگی میشن, پس بجه گونه فکر نکنید و ارزوی قوی شدن دشمنان کشورمون رو نکنید . این حماقت محضه و یا سادگی و جهله که فکر کنیم دشمنا میریزن فقط اخوندا رو سر میبرن و بعدش از ملت خداحافظیو معذرت خواهی میکنن و میرن.
دوشنبه 19 مهر 1389

Azadikhah - هلند - تکسل
دولت اسرائیل از دولت ایران کثیفتر و دولت عربستان و دولت امریکا از همشون جنایتکارتر و کثیفترن!درود برملت پاک ایران
دوشنبه 19 مهر 1389

R125 - ایران - یزد
حمله به اچ3 را بیاد بیارید مردم ایران هنوز همان مردم هستند.
دوشنبه 19 مهر 1389

oghab - فنلاند - هلسینکی
هرکس این مقاله رو نوشته.از قدرت نظامی ایران هیچ اطلاعی نداره .امریکا 50 ساله که می خواد کره شمالی رو بزنه .ولی تابه امروز جرات نکرده .کوبارا میخواست بزنه ولی س ر ش .زد.ایران یکی از قدرتهای موشکی دنیاست .تصور کنید .200 موشک شهاب 3 در ان واحد در اسمان تلاویو خوب 10 تا نه 20 نه 100 شو زد هر کدوم قادر به حمل 1000 کیلو مواد منفجره است.ریاض که فقط پول مردم خودش مستقیم به امریکائیهامیده .کلکسیون سلاح جمع میکنه اصلا نمی دونه چطور استفاده کنه صدام 3 موشک به ریاض زد .وانها پیش ملاهای وهابی نفرینش کردند .مفاله خیلی چرتی بود.
سه‌شنبه 20 مهر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.