بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۱۵ مهر


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۱۵ مهر

تیترهای اول

"در این اوضاع ریش سفیدی کارساز نیست" نقل قولی از علی اکبر ناطق نوری در صفحه نخست ابتکار جای گرفته، همشهری در یکی از عناوین خود از قول دادستان تهران نوشته "به شبهات مطرح شده درباره قتل پزشکان پاسخ می دهم" و مردم سالاری این گفته رییس سازمان زندانها را برجسته کرده که "مجرم سیاسی نداریم زندانی امنیتی داریم".

"مسیر متفاوت طلا و دلار" با روتیتر "التهاب ارزی فروکش کرد، طلا همچنان بالا می رود" در صدر گزارش های دنیای اقتصاد قرار دارد، آرمان از "کلاهبرداری شرکت خارجی در بازار کامپیوتر ایران" خبرداده و جهان صنعت در گزارشی از طرح جدید نمایندگان مجلس نوشته "استیضاح ها ساماندهی می شود".

سایر روزنامه های امروز تیترنخست خود را به گفته های آیت الله خامنه ای در دیدار با نخبگان جوان اختصاص داده اند.

"ایران قبل از سال 1404 به رتبه اول علمی منطقه می رسد" نقل قولی از رهبر جمهوری اسلامی تیتر مشترک کیهان و رسالت است، ایران و خراسان همین گفته های آیت الله خامنه ای را اینگونه برجسته کرده اند که " یافته های علمی باید تولید ثروت کند" و جمهوری اسلامی و جام جم هم با پرداختن به همین اظهارات نوشته اند" نگذارید پیچ و خم های اداری کام نخبگان را تلخ کند".

گزیده مقالات

از استیضاح نترسیم

مردم سالاری در سرمقاله اش نوشته مدتی است که نمایندگان در واکنش به عملکرد دولت، بحث بازخواست را جدی گرفته و به ابزارهای گوناگون قانونی متوسل می شوند اکنون در هر جلسه علنی مجلس یکی از وزرا برای پاسخ به سوال نمایندگان حاضر می شود و تا کنون دو وزیر بازرگانی و امور خارجه درکابینه دهم از مجلس کارت زرد گرفته اند اما نمایندگان مردم در خانه ملت همچنان اصرار دارند که تغییر محسوسی پس از طرح سوال رخ نمی دهد لذا به ابزارهای قانونی جدی تر استیضاح متوسل شده اند اما اشکال اینجاست که هر از چند گاهی با امضای نمایندگان، طرح استیضاح مطرح می شود اما پس از مدتی و بدون آن که هیچ تغییری در رفتار وزارتخانه صورت گیرد استیضاح با کم شدن امضاها رنگ می بازد.

کوروش شرفشاهی با این مقدمه ادامه داده سوال اینجاست که چرا وزرا از استیضاح تا به این اندازه هراس دارند که لابی های گسترده ای را در مجلس آغاز می کنند. نکته مهمتر آن است که استیضاح باید تابع شرایط خاصی باشد بدین معنا که نمایندگان امضاکننده باید اطلاعات و آمار دقیق از عملکرد نادرست وزیر داشته باشند که بحث استیضاح را مطرح کنند. اما چه اتفاقی می افتد که در عرض یک هفته تا نهایت یک ماه هم این آمارها رنگ می بازد و عملکرد اشتباه توجیه پذیر می شود؟

سرمقاله نویس مردم سالاری در ادامه پرسش هایش افزوده نکته بعدی آن است که طی ماه های اخیر بارها از هیات رئیسه به دلیل اعلام وصول نکردن استیضاح انتقاد شده و در نادرترین اتفاق، پس گرفتن امضای استیضاح وزیر آموزش وپرورش بود زیرا استیضاح اعلام وصول شده باید به جریان بیفتد مگر هیات رئیسه از حقوق نمایندگان دفاع نمی کند؟ مهمتر آن که چرا باید از استیضاح تا بدین حد وحشت داشت؟ اگر وزیر مربوطه برای عملکرد خود توجیه دارد و می تواند نمایندگان مردم را قانع کند، آیا بهترین مکان برای توجیه عملکردها، صحن علنی مجلس و حضور در بین نمایندگان مردم نیست؟

نویسنده این مقاله در پایان خاطر نشان کرده اکنون که همه روزه نمایندگان در نطق ها و تذکر ها یشان سعی دارند در راس امور بودن مجلس را اثبات کنند بهتر است یک بار هم شده اجازه دهند استیضاح مطرح شود و این تابوی ترس از پاسخگویی برای همیشه شکسته شود تا مجلس به معنای واقعی در راس امور بودن خودش را ثابت کند.

تاخت و تاز به ادبیات

جهان صنعت الفاظی که اخیرا دولتمردان در اظهارات خود مورد استفاده قرار می دهند را دستمایه سرمقاله امروزش قرار داده ونوشته چندی است که پس از روی کار آمدن دولت دهم شاهد به کار بردن ادبیاتی از سوی دولتمردان هستیم که نه تنها درخور شان و جایگاه آنان نیست بلکه امروزه این‌گونه سخن گفتن در بین عوام ‌الناس هم جایی ندارد.

محمد حسین مهرزاد در این مقاله ادامه داده روز گذشته حاجی‌بابایی، وزیر آموزش‌وپرورش که به تازگی از تیغ استیضاح رهانده شده است در جمع خبرنگاران گفت: "یکبار به فرهنگیان افطاری دادیم، گفتند از کجا آوردی؟ از قبر جنابعالی."

نویسنده پس از روایت این گفته ی وزیر آموزش و پرورش افزوده جای تعجب نیست. وقتی رییس دولت از لولو سخن می‌گوید و جای سوخته ، توقعی از وزرا نباید داشت.جالب آنجاست که سوالی که حاجی ‌بابایی پاسخ داده از محورهای سوالاتی است که نمایندگان مجلس از او پرسیدند. همان نمایندگانی که هنوز هم مماشات می‌کنند و یکی‌یکی امضاهایشان را از پای برگه استیضاح پس گرفتند تا امروز شاهد باشند این‌گونه بر حرمتشان تاخت و تاز می‌شود.

دلایل غیبت ناطق نوری

جمهوری اسلامی اظهارات علی اکبر ناطق نوری درباره غیبت اش در جلسات جامعه روحانیت مبارز را برجسته کرده و از قول وی نوشته به دلیل رعایت نشدن قواعد و ضوابط تشکیلاتی در جامعه روحانیت مبارز و افشای مواضع و رأی‌های مخفی در این تشکل به نشانه اعتراض در جلسات آن شرکت نمی‌کنم.

به گزارش این روزنامه، رییس سابق مجلس شورای اسلامی همچنین درباره دلایل جدایی از صحنه سیاسی هم گفته از صحنه سیاسی جدا نشده‌ام سیاست ما عین دیانت و دیانت ما عین سیاست ماست و این روشی که اتخاذ کرده‌ام نیز یک روش سیاسی و اعتقادی است.

به نوشته جمهوری اسلامی ناطق نوری با اشاره به این که ریش سفیدی و پا در میانی در شرایط فعلی کار ساز نیست گفته نگاه جذب حداکثری و دفع حداقلی و پررنگ کردن مشترکات و پرهیز از اعمال سلیقه‌ها موجب وحدت و پیوند عمیق‌تر و همگرایی بیشتر میان جریانات سیاسی و نیروهای انقلابی و در نتیجه تحقق اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی خواهد شد.

برخورد با صرافی های متخلف

ایران به نقل از معاون بانک و بیمه و شرکت های دولتی وزیر اقتصاد خبرداده که قیمت دلار به 1060 تومان در هفته جاری و 1030 تومان در هفته آینده خواهد رسید.

به گزارش روزنامه رسمی دولت اصغر ابولحسنی با تایید نوسانات ارزی گفته با این حال ذخایر ارزی کشور بسیار مناسب است و هیچ نگرانی در این زمینه وجود ندارد، زیرا ذخایر ارزی در 30 سال پس از انقلاب بهترین وضعیت را پیدا کرده است و به دلیل مدیریت بانک مرکزی و دولت نوسانات بازار ارز و طلا محدود شده و نرخ دلار تا پایان هفته جاری در بازار به 1060 تومان کاهش پیدا خواهد کرد.

به نوشته این روزنامه معاون وزیر اقتصاد همچنین با اعلام این که درحال حاضر بازرسان بانک مرکزی بر عملکرد صرافی ها نظارت می کنند و با صرافی‌های متخلف هم برخورد می‌ کنند گفته این افراد باید روند کاهش دلار را مورد توجه قرار دهند زیرا روند فعلی بازار به ضرر آنها است و دولت هر مقدار ارز نیاز باشد وارد بازار می‌کند. مردم عادی هم نباید وارد بازار فعلی ارز و طلا شوند چون با ضرر مواجه خواهند شد.

بدهکاران بزرگ بانکی را چرا معرفی نمی کنید؟

دنیای اقتصاد در سرمقاله امروز خود با اشاره به تاکید شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد درباره تعیین تکلیف معوقات بانکی و تاکید او بر این نکته که افراد حقوقی و شرکت های دولتی هم جزو بدهکاران بانکی هستند، نوشته به این ترتیب وزیر اقتصاد و سخنگوی دولت، آب سردی بر آتش روشن شده توسط جریانی ریخت که می‌خواهند از این داستان به زیان بخش خصوصی شعله ‌ور کنند.

محمد صادق جنان صفت در این مقاله ادامه داده اکنون که سخنگوی اقتصادی دولت یک‌گام در ابهام‌زدایی به جلو برداشته و صراحتا بدهی شرکت‌های دولتی را بخشی از مطالبات معوقه می‌داند، می‌تواند و باید کار را ادامه داده و اسامی همه بدهکاران بزرگ را به اطلاع افکار عمومی برساند.این اقدام ضرورت است و چیزی نیست که دلبخواه باشد. شهروندان مستاصلی که پول خود را به بانک‌ها داده‌اند، آیا نباید بدانند کدام شخصیت حقوقی (دولتی یا خصوصی) دسترنج آنها را با قیمت‌های ارزان از بانک‌ها گرفته و حاضر به استرداد آن نیست؟

سرمقاله نویس دنیای اقتصاد همچنین نوشته برخی رسانه‌ها به عمد یا به سهو برای برجسته ‌تر کردن اخبار مطالبات معوقه بانکی به ویژه بدهکاران بزرگ به گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویی همه 100 نفری که بدهکاران بزرگ نام گرفته‌اند، از بخش خصوصی یا از مقامات دولتی سابق هستند. همان‌طور که پیش از این، رییس سازمان بازرسی کل کشور خبر داده بود که اسامی آنها نزد دولت است و گفته وزیر اقتصاد نیز این خبر را تایید می‌کند، فاش‌کردن نام بدهکاران به تفکیک نوع شرکت، میزان و سهم بدهی هر کدام از بدهکاران، مدت زمانی که از سر رسید بدهی آنها می‌گذرد و میزان خسارتی که به شهروندان وارد شده است، یک ضرورت است که باید به آن عمل شود.

بازگشت کوپن

جام جم در گزارشی به از سر گیری اعلام کوپن کالاهای اساسی از سوی وزارت بازرگانی پرداخته و نوشته در حالی‌که برخی اخبار غیررسمی حاکی از آغاز اجرای هدفمندی یارانه‌ها و اصلاح قیمت 7 حامل انرژی در آبان‌ماه دارد و سخنگوی اقتصادی دولت نیز این مساله را رد نکرده است، وزارت بازرگانی دور جدیدی از اعلام کالابرگ‌های کالاهای اساسی را از دیروز آغاز و اذعان کرده است که این اعلام‌ها در 6 ماهه دوم سال افزایش خواهد یافت.

این روزنامه در ادامه این گزارش افزوده حتی به طور تلویحی خبر از این می‌رسد که کالاهای اساسی تحت پوشش کالابرگ احتمالا افزایش خواهد یافت. دولت قبلا اعلام کرده بود که علاوه بر پرداخت یارانه نقدی به مردم، حمایت‌های کالایی و اعتباری از آنها صورت خواهد داد اما کمتر کسی فکر می‌کرد این حمایت‌های کالایی با زنده کردن کوپن و کالابرگ همراه باشد. اما ظاهرا دولت در آستانه اجرای هدفمندی یارانه‌ها برای این ابزار قدیمی تنظیم بازار نقشه‌هایی در سر دارد که نشانه‌های آن امروز آشکار شده است.

جام جم در ادامه ضمن اشاره به تاخیرهای چندین ماهه دولت در اعلام کوپن کالاهای اساسی از قول رئیس ستاد بسیج اقتصادی نوشته یکی از تصمیمات دولت این است که رفاه مردم برای تامین کالای مورد نیازشان را از طریق کالابرگ ایجاد کند. لذا نقش این ابزار احتمالا پررنگ خواهد شد. در این راستا ممکن است به کالاهای تحت پوشش کالابرگ افزوده شود. یعنی کالاهای بیشتری با کوپن‌های مرحله سیزدهم یا قیمت کمتر از بازار اعلام شود. هم‌اکنون حدود 70 درصد کالابرگ‌های مرحله سیزدهم اعلام نشده و در دست مردم مانده است. اما روند اعلام کالابرگ از 6 ماهه دوم امسال تسریع خواهد شد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.