تداوم تنش در بازار ارز تهران


تداوم تنش در بازار ارز تهران

 

رادیو فردا : فریدون خاوند، استاد اقتصاد در پاریس به رادیو فردا می گوید: «در مجموع چنان جوی از بی اعتمادی در کشور به وجود آمده که علاوه بر بازرگانان و صاحبان صنایع نیازمند به استفاده از ارز، همه کسانی که نقدینگی در اختیار دارند برای حفظ ارزش آن به دلار و یورو یا طلا روی میآورند.»

رادیو فردا : با وجود آنکه بانک مرکزی جمهوری اسلامی اعلام کرده که تقاضای ارز را به صورت نامحدود تامین خواهد کرد، تنش در بازار ارز تهران همچنان ادامه دارد. چه دلایل وجود دارد برای ادامه این تنش؟

به گفته رسانه های خبری جمهوری اسلامی، یکشنبه شب متقاضیان ارز در صف های طولانی مقابل صرافی بانک ها همچنان در انتظار بودند تا دلار را به بهای هزار و هشتاد تومان، که از سوی بانک مرکزی اعلام شده، خریداری کنند، ولی صرافی هایی که رسمیت ندارند و یا دلال ها دلار را به بهایی گران تر عرضه میکردند.
عملا پس از سال ها، به نظر میرسد که کشور زیر فشار رویداد های اقتصادی و سیاسی و بین المللی عملا دوباره بر میگردد به نظام دو نرخی و حتی چند نرخی ارز و در هر صورت به نظر میرسد که گفته های اطمینان بخش مسئولان ارشد بانک مرکزی در مورد عرضه نامحدود ارز برای پاسخگویی به نیاز متقاضیان، نتوانسته است آرامش را به بازار ارز کشور برگرداند. در حال حاضر متغیر هایی که می توانند نرخ ارز را بالا ببرند، به مراتب موثر تر از متغیر هایی به نظر میرسند که احتمالا ممکن است در راستای تثبیت نرخ ارز عمل کنند.

در حال حاضر، چه عواملی، به نظر شما، در جهت بالا رفتن نرخ دلار عمل میکنند؟

من فکر میکنم که نرخ دلار ممکن است طی یکی دو هفته آینده به طور مقطعی ثابت بماند و یا حتی ارزان شود. ولی در مجموع وضعیت عمومی طوری هست که بازار به اوجگیری نرخ ارز باور دارد.

از یک طرف مسئله تحریم ها است از جمله دشواری شدید در ارتباط های ارزی با دبی و ضرورت ارسال ارز به صورت چمدانی یا از طریق صرافی ها. از طرف دیگر اعلام های مکرر در مورد اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در آینده بسیار نزدیک و ترس از یک جهش تورمی شدید. در مجموع چنان جوی از بی اعتمادی در کشور به وجود آمده که علاوه بر بازرگانان و صاحبان صنایع نیازمند به استفاده از ارز، همه کسانی که نقدینگی در اختیار دارند برای حفظ ارزش آن به دلار و یورو یا طلا روی میآورند.


آیا بانک مرکزی، با عرضه نامحدود ارز به بازار، نمی تواند جلوی این تنش را بگیرد و وضع را به حالت عادی برگرداند؟

بازار نفت، که بخش عمده دریافتی های ارزی ایران را تامین میکند، فعلا در وضعیت مناسبی هست. همین طور بر پایه ارزیابی های بین المللی، ارزش ذخایر ارزی بانک مرکزی جمهوری اسلامی در حال حاضر به حدود نود میلیارد دلار میرسد.

در وضعیت عادی، این مقدار ذخایر ارزی بد نیست. ولی میدانیم که ایران در وضعیت عادی به سر نمی برد و به خصوص با توجه به این که کل واردات سالانه ایران، اعم از کالا ها و خدمات، به حدود هشتاد میلیارد دلار میرسد، ذخایر ارزی ایران رقم فوق العاده ای نیست.

آیا بانک مرکزی حاضر خواهد شد این ذخایر را، به صورت نامحدود، برای جواب گفتن به نیاز های بازار ارز تهران و تثبیت آن به کار بگیرد؟ من شخصا بعید میدانم. اگر متقاضیان ارز در ایران احساس بکنند که بانک مرکزی در وعده خود در زمینه تزریق نامحدود دلار کوتاه میآید، آنوقت معلوم نیست چه عاملی می تواند جلوی اوجگیری نرخ ارز را بگیرد.
Black Chador - امریکا - ولدن
باید تقلبی نژاد یک سخنرانی دیگه بکنه و برای همه توضیح بده که چطوری این تحریمها داره به رشد اقتصادی ایران کمک میکنه. باید خیلی علمی صحبت نکنه چون مردم ایران هوششون مثل تقلبی نژاد و اوباشاش نیست.
سه‌شنبه 13 مهر 1389

zagros_finland - فنلاند - هلسینکی
مموتی در مصاحبه اش با ضرغام تی وی گفتند که ما خودمان در اینده ای نزدیک دلار چاپ میکنیم و و اضافیشم صادر میکنیم.باکی نیست. بهر قیمیتی هم دوست داشتیم میفروشیم.
سه‌شنبه 13 مهر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.