شباهت قبرهای روستای ابوالوفا در لرستان به مقبره کوروش


شباهت قبرهای روستای ابوالوفا در لرستان به مقبره کوروش

روستای کوچک ابوالوفا در استان لرستان دارای قبرستانی با سنگ قبرهای پلکانی (زیگوراتی) و نقشهای کنده کاری شده است که برخی کارشناسان معتقدند شاید بتوان با تحقیق بر روی این قبرها پیشینه معماری مقبره کوروش را تخمین زد.

به گزارش خبرنگار مهر، روستای ابوالوفا در شرق شهرستان کوهدشت استان لرستان واقع شده است. روستایی که بیشتر اهالی آن از لرنشینان منطقه غرب ایران هستند. در روستای کوچک ابوالوفا قبرستان بزرگ و قدیمی وجود دارد که از سالیان دور تا کنون محل تدفین بزرگان لرستان بوده است. هر سنگ قبری که برای درگذشتگان قرار داده اند می بایست در شان آن مرحوم باشد بنابراین سعی شده تا سنگهای قبرها دارای با شکوهترین طرحها و سنگها باشد. 

روی بیش از 500 قبر قدیمی که بیشتر به صورت پلکانی ساخته شده اند، سنگهای آهکی سفید و کرم رنگی وجود دارد که طرح و نقشهایی از مراسمهای سنتی، شکار، مویه زنان، سوگواری، رزم، نیایش، ازدواج و ...  روی سنگها کنده کاری شده است.

بسیاری از سنگهای قدیمی این قبرستان که به نظر می رسد به دوره افشاریه یا زندیه بر می گردد دو متر طول دارند و مستطیل شکل هستند. اکنون یا بسیاری از این سنگها به جای جرز دیوار و نیمکت استفاده می شود و یا به دلیل ساخت و سازها داخل زمین دفن شده اند.  

آرش نورآقایی، راهنمای تور در بازدید خود از قبرستان ابوالوفا به خبرنگار مهر گفت: بیشتر سنگ قبرهایی که در قبرستان معروف این روستا وجود دارد پلکانی (زیگوراتی) هستند که شاید با تحقیق بر روی این گونه از قبرها، پیشینه معماری مقبره کوروش برای کارشناسان آشکار شود.

 

نورآقایی با اعلام اینکه قبرها با چیدمان ویژه و سنگهای لاشه‌ای ساخته شده‌اند بیان کرد: سنگ قبرهای این قبرستان برافراشته، چهار وجهی و هرمی شکل هستند که روی آنها نوشته‌ها و نقوش زیبا و معناداری دیده می‌شود.

این محقق گردشگری افزود: شاید بتوان گفت طرح مقبره‌های روستای ابوالوفا شبیه به مقبره‌ کوروش است. البته تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند. قبرهای ابوالوفا قدمت تاریخی زیادی ندارند. ولی می توان حدس زد که طرح روی این مقبره‌ها از طرح‌های قدیمی‌تر اتخاذ شده و هنوز هم مقبره‌هایی به شکل زیگوراتی و با طرحهای مختلف روی آن ساخته می‌شود. 

 

نورآقایی با اشاره به شباهت ساخت قبرهای ابوالوفا و آرامگاه کوروش گفت: روستای ابوالوفا روزگاری جزو امپراطوری ایلامی‌ها محسوب می‌شده و کوروش نیز در سرزمین "انشان" که  متعلق به ایلامیان بود به دنیا آمد.

وی با اشاره به اینکه تا کنون تحقیقات باستان شناسی روی این قبرها انجام نشده گفت: شاید اگر باستان شناسان تحقیقاتی در این زمینه انجام دهند، بتوان نمونه‌های کهن‌تری نیز از سنگهای قبر قدیمی پیدا کرد.

این محقق میراث فرهنگی بیان کرد: در حال حاضر برخی از قطعه‌های شکسته شده‌ و نقش دار سنگ قبرها در میان نخاله‌های ساختمانی روستا پیدا می شود. برخی هم در میان فضولات چهارپایان به حال خود رها شده‌اند. اما سنگهای برافراشته گاهی در کنار در ورودی خانه ها جای دارند و یا از آنها به عنوان نیمکت استفاده می شود!

وی افزود: در میان قبرهای این قبرستان یک زائرسرای بزرگ ساخته شده که به گفته مردم محلی این روستا اداره اوقاف این ساختمان را دقیقا وسط قبرستان ساخته و نیمه‌کاره رها کرده است.

این تور لیدر افزود: سنگ قبرهای روستای ابوالوفا ارزش فرهنگی و هنری دارند و از لحاظ مردم‌شناسی منطقه نیز حائز اهمیت هستند. حتی قبرستان این روستا می تواند به عنوان یک مقصد گردشگری مورد توجه قرار بگیرد.

امیر منصوری، کارشناس ارشد باستان شناسی در استان لرستان با اعلام اینکه مقبره ابوالوفا در این قبرستان مورد احترام مردم روستاست گفت: چندی پیش اداره اوقاف استان لرستان آرامگاه جدیدی برای ابوالوفا ساخت. آنها با این کار باعث شدند که بسیاری از سنگ قبرهای قدیمی این قبرستان به زیر خاک برود. به همین دلیل اکنون نمی توان حدس زد که قدیمی ترین سنگ قبر مربوط به چه دوره ای است. 

منصوری با اعلام اینکه برخی شنیده ها حاکی از آن است که قدمت قبرهای قبرستان ابوالوفا به دوره زندیه یا افشاریه برمی گردد تصریح کرد: حدود هفت یا هشت سال پیش مقبره جدیدی برای زائران آرامگاه ابوالوفا ساخته شد و در کنار آن نیز مرکز اقامتی در حال ساخت است. مسئولان اداره اوقاف با این کار بخش اعظمی از قبرستان و سنگهای قدیمی آن را از بین بردند.

وی با بیان اینکه اکنون نیز تدفین درگذشتگان منطقه کوهدشت در این قبرستان ادامه دارد گفت: در قبرستان ابوالوفا سنگهای قدیمی با نقوش بسیار زیبایی وجود داشت که اکنون یا ناپدید شده اند و یا در اثر ساخت و سازهای اداره اوقاف در زیر زمین مدفون هستند.

این کارشناس باستان شناسی افزود: سازمان میراث فرهنگی تا به حال هیچ توجهی به زیبایی سنگهای قبرستان ابوالوفا نکرده است. در حالی که می توان گفت این قبرستان به همراه قبرستانهای مهم دیگر استان لرستان که دارای سنگ قبرهای بسیار زیاد و زیبایی هستند می توانند در فهرست آثار میراث فرهنگی به ثبت برسند.

منصوری گفت: در استان لرستان و منطقه کوهدشت به خصوص بخش کونانی در ده کیلومتری روستای ابوالوفا می توان سنگ قبرهای بسیار قدیمی پیدا کرد اما تا کنون هیچ یک از مسئولان استان به ویژه سازمان میراث فرهنگی استان توجهی به تخمین قدمت آنها نکرده اند. حتی مردم روستا نیز ارزش فرهنگی، هنری و تاریخی قبرها و سنگ قبرهای این منطقه را نمی دانند و اهمیتی به نگهداری از آنها نمی دهند.

 در همین رابطه عبدالهی، سرپرست اداره اوقاف شهرستان کوهدشت درباره ساخت و سازهای اداره اوقاف در قبرستان ابوالوفا و از بین رفتن سنگهای قدیمی به خبرنگار مهر گفت: به زودی پیمانکاران شروع به ساختن مرکز اقامتی در روستای ابوالوفا می کنند.

وی با بیان اینکه بعید می دانم سنگهای بسیار قدیمی در این قبرستان مانده باشد افزود: ما به سازمان میراث فرهنگی استان لرستان گفته ایم که بررسی کند آیا ساخت و ساز اداره اوقاف آسیبی به سنگهای قبرستان ابوالوفا وارد می کند اما تا به حال هیچ جوابی به ما نداده اند.

bluestar - ایران - تهران
این خیلی خوبه که مردم این منطقه هنوز یک سری آداب و فرهنگ گذشته رو حفظ کردند.
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

bluestar - ایران - تهران
عکس آخر خیلی به ابلیسک (نماد ویژه فرقه کابالیست) شباهت داره.
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

miniator - ایران - تهران
با محو اثار ملی نمیتونید مردم رو به مذهب دروغین تون که صد البته ابزار استحمارتونه, مشتاق کنید.با این کار ها سنگ بنائی رو میزارید که مسلما زیر پی دفن خواهد شد.شما رفتنی هستید و نفرت و نفرین مردم بدرقه شما تا جهنم خواهد بود
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

nikbakht_s58 - ایران - تهران
آه ای سرزمین مادری.. به بلندای زاگرس سترگت سوگند که روزی آزاد خواهمت یافت.. به درخشندگی آفتاب مشرقانت، به سیمره! ناموس پر روایت تاریخت، به کشکان و خروش دلاوران دربندت.. که تو بارور خواهی شد و سبز همانگونه که سبز میبینمت.. «اینجا زادگاه عبدالله مومنی است...»
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

mashkok - ایران - تهران
این قبرها برای این کوچک هستند چونکه مرده ها بچههائ کوروشند
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
لرها هیچ وقت زیر بار زور اسلام نرفتند در زمان که اعراب وحشی به ایران تجاوز کردند کردها و لرها که در حقیقت پسر عمو هستن همیشه حملات پارتیزانی به تازیان وحشی میکردند و کلی از ان اهریمنان را به درک فرستادند برای همین در کتاب یاداشتهای روزانه محمد تازی قران به کردها و لرها جن گفته شده
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

z.e.molla - ایران - ایران
همین فردا ضد ایرانیهای حاکم حکم میکنند که این قبرها با موازین شرع جمهوری اسهالی منافات دارد و باید بسبک ملا پسند درست شه.
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان
nikbakht_s58 - ایران - تهران افرین خیلی جالب گفتی.
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان
متن سنگ قبر کوروش کبیر:. ای انسان هر که باشی و از هر جا که بیای. می دانم خواهی امد. من کوروشم که برای پارسی ها این دولت وسیع را بنا نهادم. بدین مشتی خاک که تن مرا پوشانده رشک مبر.
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان
کوروش قبل از مرگش با هوشیاری و ذکاوت خاصی وصیت به دفن خود و مادرش ماندانا در مکانی دست نیافتنی می نماید. اسکندر مقدونی پس از غارت‌های فراوان و تخریب مکان‌های ایرانیان به قبر کوروش می‌رسد و در صدد اهانت به مدفن او برمی آید که در نهایت تعجب به کتیبه‌ای داخل معبد می‌رسد که کوروش خطاب کرده: اینجا ملک فرمانروائی من است ...اینجا ملک دلیران است و این ملک هیچ خائن و غارتگری را نمی پذیرد... و مطالبی که حاکی از سلطه‌ی مستحکم کوروش و ایرانیان بر سرزمین پارس دارد. و اسکندر ناموفق منصرف می‌شود. بعدها اعراب روی آن کتیبه خطوط عربی و آیه‌های قرآن حکاکی می‌کنند که هنوز هم برجاست. دلیل سلامتی نسبی مقبره‌ی کوروش نیز بدان جهت است که با حمله‌ی عرب‌ها به منطقه‌ی پارسه و پاسارگاد ساکنین بازمانده‌ی آنجا قبر کوروش را مقبره‌ی مادر حضرت سلیمان(ع) ذکر نموده تا متجاوزین از تخریب مکان منصرف شوند.
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

amordad - ایران - تهران
درود برقوم بزرگ لر قومی که باوجود همه ی محرومیت ها وظلم هایی که درحقش شده ومی شود همواره به ایرانی بودن خودافتخارمی کند وخودراشرچشمه وزادگاه ایران بزرگ می داند هیچ می دانید وسعت قلمرواقوام لرچه پهنه ی بزرگی رادربر می گیرد وچه جمعیت عظیمی راشامل می شود؟آیا می دانید استان های لرستان چهارمحال وبختیاری کهگیلویه وبویراحمد خوزستان ایلام اصفهان وبوشهر وفارس تمام یابخشی ازآن ها لرنشین می باشد وشماربسیاری ازگروه های لرامروزه ساکن عراق سوریه وآن سوری ارس قهرمان پرور هستند ؟. به امیدروزی که باردیگرهمه ی اقوام ایرانی نه درمرزهای سیاسی که درمرزهای فرهنگی باهم متحدویگانه گردند بیایید برادران وخواهران خودرابااحترام صدابزنیم چراکه رازماندگاری ایران ما درباهم بودن است
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
dokhtare-ariaei -ایتالیا -میلان همه را درست گفتید ولی ان کتیبه تازی را ایرانیان قبل از اینکه تازیان متجاوز به ارامگاه کوروش برسند حک کردند که تازیان فکر کنند که ارامگاه مادر سلیمان است چون میدانستند یک مشت وحشی بادیه نشین سوسمار خور بر اثر خیانت ایرانی نماهایی چون سلمان نا فارسی کثیف وارد اریابوم ما شدند و دیدیم که نه به صغیر و نه کبیر رحم نکردند حال در تعجبم چطور ایرانی نماها با وجود اینکه میدانند چه بر سر ابا و اژداد ما اوردند کور کورانه مثل 4 پایان از این مکتب کثیف و خون ریز اسلام طرفداری میکنند جای تاسف دارد
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

ali203 - ایران - بوشهر
ایرانیان عزیز هموطنان راستین وقت ان رسیده که ننگ تازیان وتازی پرستان را از این خاک کهن پاک کنیم تو اگه برخیزی من که برمیخیزم همه برمیخیزند
پنج‌شنبه 8 مهر 1389

کاسیت - ایران - خرم اباد
اخ داد بیداد سنگهای برافراشته چقدر زیبااند حیف. من بارها و بارها به این مکان سفر کردم و اولین چیزی که در اونجا جلب توجه میکنه همین قبرهاست که متاسفانه متاسفانه بیش از 90درصد شون بخاطر یه زائرسرا مدفون کردن
جمعه 9 مهر 1389

Azadikhah - هلند - تکسل
چه جالب.
جمعه 9 مهر 1389

dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان
zartusht67 - المان - فرانکفورت مرسی از اطلاعات دقیق شما.خیلی لطف کردید.همیشه شادو پاینده باشی دوست من
جمعه 9 مهر 1389

shahram khosh maram - ایران - تهران
dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان دوست عزیز. همانطور که گفتید به احتمال زیاد خردمندان ایرانی برای اینکه اعراب مهاجم مقبره کوروش را خراب نکنند شایع کردند انجا مقبره مادر سلیمان هست. اعراب مسلمان در فتوحات اولیه علاقه خاصی به تخریب چیزهای سنگی داشتند که اتفاقا انرژی و کار زیادی میبرد و به نظر من زیادی تحت تاثیر بت شکنی های حضرت محمد بودند. مسلمانان ارامگاه کوروش را به مسجد تبدیل کردند که خودش به نوعی در حفظ بنا نقش داشت. در مورد اسکندر داستانهای زیادی هست.
جمعه 9 مهر 1389

shahram khosh maram - ایران - تهران
قسمت دوم: dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان . ورود اسکندر به تخت جمشید قطعا یکی از مهمترین وقایع تاریخی هست. به قول یکی از دوستان یونانی من, سایه امپراتوری هخامنشی سالها بر سر یونان بود و انها به شدت از ایران میترسیدند. به روایتی 14 بار اتن به تسخیر هخامنشیان درامد. بدیهی هست که ورود شاه مقدونی به تخت جمشید و پاسارگاد صدها داستان به همراه داشته باشد. معروفترینشان عبارتند از: اسکندر برای احترام به کوروش به انجا رفت که دید در ارامگاه شکسته شده و اموال انجا توسط سربازان مقدونی به غارت رفته. او دستور داد انجا را مرمت کنند و هدایای زیادی داد.
جمعه 9 مهر 1389

shahram khosh maram - ایران - تهران
قسمت سوم: dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان . داستان دوم این هست که اسکندر امد که ارامگاه را ویران کند که نوشته داخل انجا را دید و منصرف شد: (( ای انسان. هر که باشی و از هر کجا بیایی, میدانم که خواهی امد,من کوروشم که برای پارسیان این دولت وسیع را بنا نهادم. به این مشت خاکی که تن مرا پوشانده رشک مبر. )). من بقیه نوشته هایی که گفتید را نشنیده بودم. من اسکندر را ادم باهوشی میدانم. شاگرد ارسطو بود و حواسش جمع بود. به سردارانش سفارش کرده بود که با ایرانیها ازدواج کنند خودش هم در طول زندگیش با سه ایرانی ( دختر داریوش سوم و دختر اردشیر سوم و رکسانا ) ازدواج کرد.کلا با ایرانیها خیلی بدرفتاری نکرد. به همین دلیل اسمش در تاریخ ما خیلی بد در نرفته. من بعید میدانم چنین کسی رفته باشد که ارامگاه کوروش را خراب کند یا به ان بی احترامی کند. من فکر میکنم که همانطور که مورخین یونان باستان مثل هرودوت و استرابو و گزنفون گفته اند, اسکندر به قصد ادای احترام به کوروش که نزد ایرانیان عزیز و مقدس بود به پاسارگاد رفت. موفق و پیروز باشید.
جمعه 9 مهر 1389

dokhtare_ariaei - ایتالیا - میلان
shahram khosh maram - ایران - تهران افرین به شما دوست خودم با این همه اطلاعات خوب و مفید چه جالب بود خیلی خوشم اومد از داستان اسکندر مقدونی بازم سپاسگذارم از اطلاعات دقیق شما در مورد تاریخ گذشتگان شما هم همیشه موفق و پاینده باشید..
شنبه 10 مهر 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.