بررسی روزنامه های صبح تهران " سه شنبه ششم مهر


بررسی روزنامه های صبح تهران – سه شنبه ششم مهر

تیترهای اول

"دلار از 1210 تومان گذشت" عنوان اصلی خبر است، جهان صنعت نوشته "طلا ارز را دیوانه کرد" و دنیای اقتصاد از قول مقامات دولت نوشته "تبعیض مالیاتی منتفی است".

"عدم دخالت نظامیان در سیاست، شامل بسیجیان نمی شود" به نقل از یک سردار سپاه تیتر اول مردم سالاری و آرمان است، "پاسخ های اژه ای به مهم ترین پرسش های قضائی" تیتر اصلی جام جم، تهران امروز نوشته "پرونده های جنجالی به روایت اژه ای"، خراسان نوشته "اظهارات اژه ای درباره کهریزک، وقف دانشگاه آزاد و انحلال حزب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی"، ایران از قول سخنگوی قوه قضاییه نوشته "وقف دانشگاه آزاد از نظر فقهی درست نیست"، و فرهیختگان از همین مقام نقل کرده "قصاص سکینه محمدی مقدم بر سنگسار است".

کیهان در تیتر اول خود نوشته از زبان نود درصد مردم کشورهای عربی نوشته "در مساله هسته ای کنار ایران ایستاده ایم"، حمایت از "تاکید وزیران خارجه ایران و آلمان بر لزوم آغاز گفتگوهای هسته ای" خبر داده و آفرینش از زبان رییس جمهور نوشته "صدور قطعنامه اقدامی منفعلانه بود".

"بزرگ ترین واحد آرماتیک جهان در ایران تولید روزانه هشت و نیم میلیون لیتر بنزین را آغاز کرد" خبر اول روزنامه جمهوری اسلامی است، رسالت از "افتتاح بزرگ ترین طرح ابرسانی کشور در آبادان" خبر داده، ابتکار در صدر اخبار خود نوشته "مسافران ایرانی در جاده های مرگ" و سیاست روز به عنوان مهم ترین خبر خود نوشته "هیچ یک از سرویس های مدارس استاندارد نیست".

گزیده مقالات

جهش سکه های طلا

علیرضا کدیور در سرمقاله دنیای اقتصاد به رشد چشمگیر قیمت سکه بهار آزادی در بازار ایران طی چند روز گذشته توجه کرده و نوشته بررسی روند قیمت سکه طلا در ایران نشان می‌دهد این گزینه سرمایه‌گذاری از دو متغیر قیمت جهانی طلا و نرخ برابری ریال در برابر دلار آمریکا تاثیر می‌پذیرد. در این میان رشد چشمگیر قیمت سکه طلا طی روزهای گذشته تا حد زیادی مرهون جهش نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ریال است.

به نوشته این مقاله قیمت جهانی طلا طی سه هفته گذشته با شیب ملایم از 1240 دلار در هر اونس به 1300 دلار افزایش یافته است که رشدی معادل 5 درصد را نشان می‌دهد؛ در حالی که نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ریال از اواخر هفته قبل به واسطه یکسری عوامل واقعی و هیجانی، از 1044 تومان به 1115 تومان در روز گذشته افزایش یافته که از رشدی معادل 7 درصد برخوردار بوده است.

سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده در این شرایط به نظر می‌رسد علاوه بر ریسک کنترل نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ریال از سوی بانک مرکزی، بهبود وضعیت اقتصادی کشورهای صنعتی نیز می‌تواند به عنوان ریسکی در جهت افت قیمت طلا تلقی شود؛ شرایطی که دقت هر چه بیشتر برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا را بیش از پیش گوشزد می‌کند.

مخالف اعتصاب طلافروشان

حسن وزینی در گزارشی در تهران امروز نوشته موضوع اعمال قانون مالیات بر ارزش افزوده بر صنف طلافروشان در روزهای اخیر با حواشی قابل تاملی روبه‌رو شده است. مخالفت و اعتراض برخی از فعالان این بازار به قانونی که موجبات نهادینه شدن فرهنگ مالیاتی، شفاف شدن تعاملات بازار، کاهش واسطه‌گری و دلال‌بازی و در نهایت شکل‌گیری زنجیره تولید و توزیع و مصرف شفاف و عادلانه را فراهم می‌آورد، پرسش‌آمیز شده است.

به نوشته گزارشگر این روزنامه از نگاه کارشناسی، قانون مالیات بر ارزش افزوده، اصلی مترقی و عادلانه در شبکه تولید، توزیع و مصرف محسوب می‌شود و باعث می‌گردد که اولا حساب و کتاب اصناف روشن‌تر و شفاف‌تر و به تبع اعتماد مصرف‌کنندگان به توزیع‌کنندگان و ارائه‌کنندگان کالاها بیش از پیش شود. ثانیا به تولید مالیات در کشور با فرمول اخذ مالیات بیشتر از مصرف‌کنندگان بزرگ‌تر، جامه عمل می‌پوشاند. بنابراین، مخالفت و مقاومت در برابر این قانون از سوی صنفی که ظاهرا تحصیلکرده‌و آگاه‌ترین صنف محسوب می‌شوند، با ابهاماتی مواجه است.

تهران امروز افزوده مسئله اینجاست که پرداخت مالیات از سوی مصرف‌کننده، باعث می‌شود رصد چرخه توزیع و اعمال قانون اخذ مالیات بر درآمد واقعی اصناف تسهیل شود و ظاهرا این همان موضوعی است که برخی از اصناف آن را برنمی‌ تابند و در برابر امکان شفاف‌تر شدن نحوه فعالیت اقتصادی خود نگرانی دارند.

شرایط رکودی است

مهدی تقوی در مقاله ای در آرمان نوشته اقتصاد ایران در شرایط رکود به سر می‌برد؛ درآمدها کاهش یافته و توان خرید مردم نیز تقلیل یافته است و در این میان واردات کالاهای چینی بر فشار روی اصناف دامن زده است. در چنین شرایطی که درآمد اصناف کاهش یافته اخذ مالیات بر ارزش افزوده، بالتبعً با اعتراض این قشر روبه‌رو می‌شود.

به نوشته این عضو اتاق بازرگانی اولین روزهای پاییز امسال همزمان با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، اعتراضاتی از سوی صنف طلا فروش تهران شکل گرفت. در نگاه اول به نظر می‌رسد تنها راه حل موجود برای حل این دست نارضایتی‌ها، آن است که اینگونه قوانین در دوره رونق اقتصادی اجرایی شود تا با اعتراض اصناف مواجه نشویم.

مقاله آرمان نشان می دهد اعتراض اصلی طلافروشان در این بین این است که به نظر آنها از قیمت اصل طلا، به عنوان یک فلز گرانبها نباید مالیات اخذ شود و این درخواست آن ها منطقی است اما درآمد کلیه آحاد جامعه باید شفاف باشد. در کشورهای پیشرفته درآمد غیر شفاف جرم محسوب می‌شود و برای فرد عواقب جزائی به دنبال دارد.

سه در صد نیست

حمیدرضا طهماسبی‌پور در جهان صنعت نوشته تعطیلی بازار طلای تهران که به برخی شهرهای بزرگ دیگر نیز رسیده در اعتراض به وضع قانون مالیات بر ارزش افزوده و اخذ سه درصد مالیاتی بوده که قرار است از طلاسازان‌، بنکداران و فروشندگان طلا گرفته شود.

به نوشته این مقاله فعالان بازار طلا که این روزها با خاموش کردن تلفن‌هایشان و بستن کارگاه‌ها و فروشگاهایشان قصد نشان دادن اعتراض را دارند‌، آن ها معتقدند سه درصد مالیات در بخش تولید‌، سه درصد مالیات در بخش بنکداری و سه درصد در بخش فروش، به آن معناست که 9 درصد به قیمت طلا افزوده خواهد شد و اگر فروشنده هم یک درصد سود برای خود در نظر گیرد، یعنی 10 درصد افزایش قیمت برای مصرف‌کننده‌.

جهان صنعت نتیجه گرفته با حسابی سر انگشتی می‌توان در‌یافت که این نکته باعث خواهد شد که طلا از یک کالای سرمایه‌ای برای مردم به کالایی مصرفی تبدیل شود‌، این در حالی است که بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران هر خانوار ایرانی 100 گرم پس انداز طلا را برای خود انباشت می‌کند تا ارزش آن به عنوان کالایی سرمایه‌ای‌، پشتیبان اقتصاد خانواده باشد‌.

نرخ ارز و مشکل صادرات

محمد نهاوندیان در روزنامه خبر نوشته در شرایط امروز صادر‌کننده ایرانی در فروش کالای ایرانی خود در بازار خارجی با مشکلات بیشتر روبه‌رو خواهد بود چرا که کالای داخلی را که از تورم زیان دیده در بازار خارجی باید به همان قیمت قبلی به فروش برساند تا بتواند رقابت کند. به همین دلیل بازار را از دست خواهد داد.

به نوشته رییس اتاق بازرگانی ایران در این شرایط حتماً سیاست مورد توصیه در درجه نخست کنترل تورم است. اما اگر توان مهار تورم وجود نداشت ثبات نرخ ارز به تولید و صادرات لطمه خواهد زد.در اقتصادی مانند اقتصاد ایران که دولت در در آمد‌ها و هزینه‌های آن نقش تعیین‌کننده دارد و این نقش در شاخص‌های کلان اقتصادی هم مشاهده می‌شود نمی‌توان بی‌تفاوت بود و در نقش تماشاچی ایفای نقش کرد.

مقاله خبر نتیجه می گیرد در شرایط امروز کشور که به دلیل رشد غیر قابل قبول واردات و به خصوص واردات کالا‌های بی‌کیفیت بحث مدیریت واردات مطرح شده است برخی گمانه زنی کرده‌اند این هدف درست فقط از طریق ممنوعیت‌ها قابل حصول است و از تجربه گذشته بهره نگرفته‌اند که ممنوعیت‌های غیر اقتصادی فقط به واردات قاچاق دامن خواهد زد. تقاضا برای ارز به منظور واردات غیر رسمی افزایش پیدا می‌کند و نرخ ارز بالا خواهد رفت.

شوخی های مجلس

رسالت در سرمقاله خود با روایت ماجرائی که دو روز پیش در مجلس گذشته نوشته مجلس پس از یک تعطیل طولانی به هنگام رسیدگی به طرح‌ها با 201 نفر تشکیل شد و یکی از آن ها «فوریت طرح نظارت مجلس بر نمایندگان» بود. این طرح با امضای 150 نفر و توصیه رهبر تهیه شده بود. اما پس از سخنان مخالف و موافق تنها 79 نفر رای آورد.

به نوشته این مقاله معنای اینکه 150 نفر فوریت طرحی را امضا می‌کنند این است که طرح دست کم 150 رای را دارد. اما فوریت طرح یاد شده رد می‌شود و قرار می‌شود این طرح به صورت عادی در دستور قرار گیرد. ظاهرا با عمر کوتاهی که مجلس هشتم در پیش دارد دیگر این دوره توفیق رسیدگی به آن را پیدا نمی‌کند.

سرمقاله رسالت به یاد آورده که هنگام طرح فوریت طرح قانون نفت و گاز هم فقط یک نفر موافق که از امضاء کنندگان طرح نیز بود صحبت کردو مخالفی سخن نگفت اما از 201 نماینده حاضر 103 نفر به این طرح رای موافق دادند. معنای آن این است که 98 نفر با این طرح مخالف یا ممتنع بودند.

حاصل انتقاد رسالت این که اگر طرحی مخالف نداشته باشد آنچه برای ناظر بیرونی مجلس متصور است این است که نوعی اجماع در خصوص آن طرح وجود دارد اما نزدیک به نیمی از نمایندگان حاضر با این طرح موافق نبودند اینکه چرا کسی در مورد مخالفت سخن نگفته، موجب شگفتی است.

اصولگرایان و دولت

مردم سالاری در سرمقاله خود از اصولگرایان پرسیده آیا واقعا نیازی هست تا موارد متعدد نقض یا نادیده گرفتن قوانین مصوب مجلس از سوی دولت یادآوری شود؟ نمایندگان اصولگرا حتما درخواهند یافت که تقریبا در تمام موارد در مقابل دولت مجبور به عقب نشینی شده اند و در پاسداری از حقوق موکلین خویش کوتاهی کرده اند و انتقادات گاه و بی گاه تعدادی از نمایندگان هیچ گاه راه به جایی نبرده است چنان که پس از هیاهوی بسیار بر سر سخنان اخیر محمود احمدی نژاد به نظر می رسد برخی از نمایندگان مجلس برای پاسداری از شان و جایگاه مجلس قادر به برخوردی جدی با این مساله نیستند.

به نوشته این روزنامه نکته دیگری که باید شدیدا نسبت به آن حساس بود این است که اگر امروز بتوان با وجود صراحت قانونی در باب جایگاه ویژه مجلس،آن را زیر سوال برد و سخن امام را متعلق به زمان و شرایط خاصی دانست آیا بیم آن نمی رود که فردا و فرداها برخی افراد دیگر اندیشه های بنیان گذار جمهوری اسلامی یک به یک به کناری نهاده شود.

سرمقاله مردم سالاری به اصولگرایان یادآوری کرده که این مهم ترین دلیل اعتراض و انتقاد دلسوزان انقلا ب و پیروان بنیان گذارش این است که می خواهند مانع حذف اندیشه های او و مبلغ و مروج نوعی قشریگری شوند.

کمبود منابع مالی دولت

ابتکار خبر داده بودجه 368 هزار میلیاردتومانی سال 89 با خطر عدم تحقق درآمدهای غیر نفتی روبروشده است. درحالی که نیمه دوم سال 89 آغاز شده، هنوز کتاب قانون بودجه سال جاری به چاپ نرسیده این درحالی است که برخی اخبار غیر رسمی حکایت از عدم تحقق درآمدهای دولت در سال جاری دارد.

به نوشته این روزنامه سهم درآمدهای غیر نفتی در بودجه امسال 77 هزارمیلیارد تومان است. بررسی جزییات کسب این درآمدها نشان می‌دهد که عدم تحقق آنها حتمی است. چنان که بخشی از درآمدهای مالیاتی از جمله درآمدهای پیش‌بینی شده برای مالیات برارزش افزوده محقق نشده برای درآمد حاصل از حقوق ورودی کالاها هفت هزار میلیاردتومان پیش‌بینی شده که با تصمیم مجلس این رقم به 13هزار میلیارد تومان افزایش یافت که به نظر تحقق پذیر نمی رسد.

گزارش ابتکار نشان می دهد بخش قابل توجهی از عدم تحقق درآمدهای پیش‌بینی شده در بودجه امسال درآمد حاصل از واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای است که حدود 11هزار میلیارد تومان برآورد شده که عدم تحقق درآمدهای حاصل از واگذاری‌ها حتمی است.

حساب نوزدان

مردم سالاری در گزارشی نوشته در حالی که تنها نیمی از سال سپری شده، اما محاسبات جمعیتی نشان می دهد ظرفیت افتتاح حساب آتیه مهر که قرار است متولدان سال جاری را شامل شود تمام شده است. بر اساس تصمیم دولت قرار شد برای متولدان سال 89 و بعد از آن حسابی بانکی تحت عنوان حساب آتیه مهر افتتاح و در ابتدا یک میلیون تومان از سوی دولت به آن حساب واریز شود.

به نوشته این روزنامه بر اساس آنچه سخنگوی اقتصادی دولت اعلام کرد، در بودجه سال جاری عددی معادل پانصد میلیارد تومان برای این منظور در نظر گرفته شده است که تنها پاسخگوی پانصد هزار نوزاد خواهد بود. در حالی که جمعیت کشور از مرز 74 میلیون و ششصد هزار نفر عبور کرده است و فقط در نیمه اول امسال حداقل پانصد هزار نوزاد متولد شده اند.

خبرنگار مردم سالاری در تماسی با معاون بودجه نهاد برنامه ریزی و نظارت راهبردی این موضوع را پیگیری کرده اما پاسخ این بوده که "حساب آتیه مهر به بانک ملی ایران به عنوان بانک کارگزار واگذار شده است، بنابراین باید موضوع را از آن طریق پیگیری کنید."

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.