بررسی روزنامه های صبح تهران " چهارشنبه ۳۱ شهریور


بررسی روزنامه های صبح تهران – چهارشنبه ۳۱ شهریور

تیترهای اول

مردم سالاری از زبان محمدرضا باهنر نوشته "مجلس می تواند عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور را مطرح کند" و آرمان از قول هاشمی رفسنجانی خطاب به خانواده زندانیان سیاسی نوشته "خواسته های شما را پیش رهبری پی گیری می کنم".

روزنامه ایران از زبان محمود احمدی نژاد نوشته "دهه صلح با جنگ، آوارگی و فقر سپری شد"، آفرینش از همین مقام نقل کرده "آمریکا توان حمله به ایران ندارد"، خراسان نوشته "رئیس جمهور اسامی ۵۳ زن محکوم به اعدام در آمریکا را رسانه ای کرد".

سیاست روز همین خبر را با تیتر "کسی به پناهندگی این 53 تن فکر نمی کند" منعکس کرده، کیهان به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته "آمریکا دروغ می گوید تحریم بی اثر بوده است" و رسالت از زبان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نوشته "افراد مورد نظر ما باید در تهران به قدرت برسند".

"حدس می زنید چقدر یارانه دریافت کنید" گزارش اصلی روزنامه خبر است، "خبرهای متفاوت از آغاز زمان هدفمند کردن یارانه ها" عنوان اول حمایت است و فرهیختگان نوشته "زمان اجرای هدفمندی یارانه ها در ابهام" است.

"اولین وعده مهرماه آموزش و پرورش" تیتر اول جام جم است و "آغاز هفته دفاع مقدس در سراسر کشور" عنوان اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است.

ابتکار از زبان رییس بانک مرکزی خبر داده "نرخ تورم 7 درصد می‌شود"، تهران امروز نوشته "گره‌گشایی از مترو با اوراق مشارکت" و "فهرست جدید از واردات ممنوعه" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است.

گزیده مقالات

سالگرد جنگ

سیدجواد سیدپور در مقاله اصلی تهران امروز به بهانه سالگرد آغاز جنگ هشت ساله ایران و عراق نوشته چند روز پیش که خبری از عایشه دختر معمر قذافی منتشر شد که صدام را عمو خطاب می‌کرد، ظریفی گفت اگر نبود ایثار و استقامت رزمندگان و دلیرمردان و شیر زنان ایرانی، ‌ای‌بسا اکنون کودکان ما نیز مجبور بودند که آن دیکتاتور معدوم را عمو خطاب کنند.

به نوشته این مقاله ایستادگی و پایمردی ایرانیان رویای خام ناپختگانی که می‌خواستند "ناهار را در تهران بخورند" یکسره باطل ساخت و تاریخ را دیگرگونه رقم زد. دگرگونی‌هایی که موازنه قدرت در منطقه را به نفع ایران تغییر داد و راه را بر هرگونه زیاده‌خواهی بست تا سایر کشورها و دیگر قدرت‌ها حساب کار خود را در مواجهه با ملت ایران بکنند.

تهران امروز اظهار عقیده کرده مروری بر کارنامه کشورهای کمک‌کننده به صدام نشان می‌دهد که ایران یک تنه در برابر جبهه بی‌پایانی از کفر و عناد قرار گرفته بود و جز ایمان راسخ و توکل به خداوند و ملتی از جان گذشته چشم‌امید به هیچ کسی نداشت و این‌چنین بود که نبردها و ایستادگی‌ها و ایثارهای ایرانیان زبانزد و آموزنده شد و اکنون برخی از نبردهای همین رزمندگان در کلاس‌های مختلف دانشگاهی دنیا تدریس می‌شود در جنگ تحمیلی هر کشوری هر چه می‌توانست، تلاش کرد که ایران را شکست دهد.

سالگرد جنگ، درس تاریخ

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته از تاریخ درس ها می‌توان آموخت. قرار بود عراق در ایران نقش آفرینی کند ولی امروزه دنیای معاصر اعتراف می‌کند و دشمنان اسلام باخشم و کینه از این واقعیت بزرگ یاد می‌کنند که نقش و نفوذ ایران در عراق، انکارناپذیر است. دنیا به چشم خود دید که در اوج بحران عراق و در روزهای رنج و سختی ملت عراق، این ایران بود که برای کمک رسانی و کاستن از رنج و محرومیت آنها به یاری شتافت.

این مقاله سپس می نویسد ارتجاع عرب از هر فرصتی برای شکل دادن به فجایع تروریستی و صدور بحران به عراق، بهره برده‌اند تا بلکه به درگیری‌های قومی - نژادی و مذهبی دامن بزنند و عراق را ویران‌تر از دیروز، در کام حوادث روزمره گرفتار سازند.

به نظر روزنامه جمهوری اسلامی امروزه از بلوک شرق کمونیستی، اتحاد شوروی، پیمان ورشو، یوگسلاوی و طیف وسیعی از حامیان شرور صدام در جنگ تحمیلی هم اثری جز در موزه‌های تاریخی باقی نمانده است. این پدیده نشان داد که هیچکس از سرمایه گذاری علیه انقلاب اسلامی سودی نبرد و پاداش آنهمه تلاش برای تیز کردن شمشیر طغیان صدام علیه ایران غیر از بدنامی و انزوای سیاسی و درماندگی چیزی نبود.

پاسخ دولت به حملات

ایران روزنامه دولت در صفحه اول خود اظهار نظر محمد رضا باهنر نماینده مجلس را در جواب رییس دولت "تخریب بی‌سابقه رئیس‌جمهور" خوانده و نوشته سخنان وی نشانه عدم شناخت از مردم و حتی مجلس بود چرا که از احتمال بررسی "عدم کفایت رئیس‌جمهور در مجلس" سخن به میان آورد.

این روزنامه بعد از نقل نظر دو تن از نمایندگان هوادار دولت نوشته رئیس جمهور منتخب ملت ایران در سفری مهم در نیویورک و سازمان ملل متحد به سر می‌برد تا در آنجا صدای ملت ایران را به جهانیان برساند و از سویی دیگر کانون توجه رسانه‌ها و مقامات جهان شده است، برخی اظهارنظرهای نسنجیده و دور از شأن از سوی برخی مقامات پارلمانی آن هم در این روزهای حساس، عجیب و دور از انتظار به نظر می‌رسد و موجب همداستانی ناخواسته برخی نمایندگان با رسانه های امریکایی و صهیونیستی در تضعیف رئیس جمهور شده است.

گزارش روزنامه ایران افزوده به نظر کارشناسان حمله به رئیس جمهور و شخص دوم مملکت توسط برخی افراد آن هم با "تفسیر به رأی" و سوء برداشت از اظهارات اخیر رئیس قوه مجریه، نه تنها در جهت تعامل قوا نیست بلکه خواسته یا ناخواسته تأمین‌کننده آتش توپخانه اختلاف‌افکنی است.

اتحاد و اختلاف

فرهیختگان در گزارشی نوشتههنوز مدت‌زمان زیادی از سخنان رهبر درخصوص لزوم متحد بودن قوای کشور و رفع اختلافات در سایه تدبیر و به دور از هیاهو نگذشته که سخنانی که محمود احمدی‌نژاد پیش از رفتن به نیویورک، درخصوص جایگاه مجلس بر زبان آورد، واکنش تند رئیس ‌مجلس و برخی از نمایندگان را در پی داشت.

به نوشته این روزنامه بعد از تذکر رهبر که بنای قوا و مسوولان رده بالای نظام بر وحدت باشد مصاحبه احمدی‌نژاد با روزنامه ایران بار دیگر بهانه اختلاف جدیدی را فراهم آورد.

فرهیختگان سپس به آخرین موضوع اختلاف آفرین پرداخته که اظهارنظر اخیر رئیس‌جمهور درباره این است که مجلس در رأس امور نیست و این موضوع با اعتراض شخصیت های مختلف روبرو شد تا جائی که آیت‌الله مظاهری رییس حوزه علمیه اصفهان هم گفت حرمت قوای کشور مورد توجه قرار گیرد.

سرگیجه مردم در سیاست

مهدی نورمحمدزاده در ابتکار نوشته سالهاست که در ایران همه چیز بر مدار سیاست می‌چرخد. شاخص‌های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و حتی اعتقادی هم بسته به اوضاع کواکب عالم سیاست تعبیر و تفسیر می‌شوند. در چنین جامعه‌ای تحلیل و بررسی علمی و کارشناسی در بسیاری از مواقع مفهومی شعاری و کلیشه‌ای پیدا می‌کند. برای همین هم نخبگان علمی،فرهنگی و هنری کشور در تحلیل و تفسیر شاخص‌های تخصصی خود نظریاتی گاه متناقض باهم ارایه می‌کنند.

به نظر نویسنده مقاله در چنین اوضاعی مردم همیشه گیج و سردرگم می‌مانند. چراکه نمی‌توانند هیچ تصویر روشن و شفافی از حال و آینده و حتی گذشته خود داشته باشند. روزی بر حسب اوضاع سیاسی حاکم، کوروش به عنوان سمبل حکومت‌های طاغوتی و پادشاهی شناخته شده و مورد هجمه قرار می‌گیرد و روزگاری دیگر به عنوان نماد تمدن و تاریخ افتخار آمیز ایران زمین مورد تکریم و بزرگداشت.

ابتکار افزوده گرایش به فحشا در میان جوانان غوغا می‌کند. آن وقت تلویزیون ما سریال می‌سازد و ازدواج دوم یک مرد را بزرگترین گناه بشریت معرفی می‌کند.مردم، حتی دین دارترین آنها تا خرخره غرق اقساط وام‌های بهره دار نظام بانکی هستند. سالانه چند میلیون "زائر" ایرانی عازم سواحل ترکیه می‌شوند و رسانه‌های ارزشی ما هم نگران یهودی الاصل بودن کارتون تام و جری و لباس‌های رنگی باربی هستند.

ابهام در هدفمند کردن

شهرام صدوقی در مردم سالاری نوشته این که مردم باید یارانه های نقدی را بعدا دریافت دارند پرده از ناهماهنگی جدیدی از اجرای طرحی برداشت، خیل کثیر مردم دارای درآمد متوسط و پائین توانایی تحمل افزایش قیمت ها بعد از حذف یا کم رنگ شدن یارانه های کالا های مصرفی خویش را ندارند، و وظیفه اجرا کنندگان این طرح بایستی تامین مابه التقاوت حذف یارانه ها قبل از هجمه گرانی ها باشد.

به نوشته این مقاله دولتمردان و دست اندرکاران اجرای طرح تحول اقتصادی و حتی شخص رئیس جمهور گفته اند قبل از شروع طرح، منابع مالی مابه التفاوت حذف یارانه ها در حساب مردم قرار می گیرد اما از لابه لای اخبار منتشره واقعیت طور دیگری جلوه می کند. علا وه بر اطلا عیه کارگروه تحولا ت اقتصادی مبنی بر عدم برداشت یارانه های نقدی تا زمان محاسبه دقیق قیمت حامل های انرژی در کشور، معاون پارلمانی رئیس جمهور نیز از واریز هر دو ما ه یکبار این یارانه ها به حساب های مردم خبر داده است.

به نوشته مردم سالاری همین تنوع خبری در خصوص نحوه اجرای طرح هدفمند سازی یارانه ها، صدای نمایندگان مردم در خانه ملت را نیز درآورد و حتی برخی نمایندگان اصول گرا که همواره طرفدار بی قید و شرط طرح های دولت هستند نیز به واکنش واداشت.

پشت دروازه اروپا

"لوله‌های نفت ایران پشت دروازه اروپا" عنوان گزارش پریسا پناه خواهی در سیاست روز است که در آن تاکید شده ایران یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر هیدروکربوری است که به واسطه آن درآمدهای اقتصادی کشور تامین می‌شود. مراودات انرژی بین ایران و سایر کشورهای جهان بالاست و در طول یکصد سال گذشته، کشور همیشه به عنوان یک فروشنده خوب نیازهای مشتریان تشنه نفت را پاسخ داده است.

با این مقدمه گزارش به بررسی مناسبات ایران و ترکیه پرداخته و نوشته دو کشور از دیرباز مناسبات فرهنگی و سیاسی نزدیکی با هم داشته‌اند. ترکیه کشوری است که در سابقه تاریخی ما ایرانی‌ها همواره به عنوان کشور دوست و برادر یاد می‌شود. نزدیکی زبانی و فرهنگی بین مردم ایران و ترکیه موجب شده است همواره روابط مناسب و نزدیکی با هم داشته باشیم. ترکیه از لحاظ جغرافیایی ارتباط ایران را با اروپا برقرار می‌کند.

سیاست روز سپس با اشاره به افزایش مبادلات دو کشور و قراردادهای جدید نوشته پس از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه روابط سیاسی بین ایران و آن کشور به طرز قابل ملاحظه‌ای توسعه پیدا کرد تا آنجا که براساس آمار حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه 86 درصد رشد یافته است و به رقم 30 میلیارد دلار رسیده و رئیس جمهور ترکیه از 3 برابر شدن حجم این مبادلات خبر داده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.