بررسی روزنامه های صبح تهران " چهارشنبه ۱۷ شهریور


بررسی روزنامه های صبح تهران – چهارشنبه ۱۷ شهریور

تیترهای اول

"تهران سال آینده قفل می شود" گزارش اصلی خبر است. مردم سالاری در صدر اخبار خود نوشته "نقد عملکرد دولت را نباید مقابله با نظام دانست"، سیاست روز در عنوان اول خود از "طرحی ناپخته برای افزایش تعطیلات عید فطر" خبر داده و جهان صنعت از "گزارش تخلفات دولت به قوه قضاییه" نوشته است.

روزنامه ایران از قول رهبر جمهوری اسلامی نوشته "مقابله با تحریم‌ها با کارآفرینی بیشتر و اقتصاد مقاومتی"، کیهان همین خبر را با عنوان "تحریم ها را دور می زنیم و غرب را ناکام می گذاریم" منعکس کرده، حمایت و رسالت نوشته اند "ایران امروز کارگاه بزرگ کار و نوآوری است".

خراسان خبر داده "رهبرانقلاب دولت را به مدیریت عالمانه منابع مالی وبهبود فضای کسب وکارموظف ‌کردند"، آرمان و جام جم نوشته اند "تحریم ها را ناکام می گذاریم"، روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "با اقتصاد مقاومتی تحریم کنندگان را ناکام می گذاریم".

"ایران از واردات بنزین بی نیاز شد" تیتر اول ابتکار است. "بخشی از گزارش آژانس جنبه سیاسی دارد" عنوان اصلی فرهیختگان و دنیای اقتصاد هم "واکنش به گزارش آژانس اتمی" را با اهمیت دیده است.

گزیده مقالات

گزارش آژانس

سرمقاله دنیای اقتصاد با این تاکید که گزارش آژانس نکته جدیدی ندارد؛ اما به لحاظ فضای انتشار و آثار مترتب بر آن، در خور تامل جدی است به بررسی اثرات گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران پرداخته است.

محمود صدری در این مقاله نوشته نکته جدید این گزارش، ادبیات آن است که به نظر می‌رسد از فضای بین‌المللی تاثیر پذیرفته است. در گزارش‌های قبلی آژانس، نوعا جملات و عباراتی قابل تفسیر و تاویل وجود داشت این ویژگی بسیار کمرنگ شده است که فضای قطعنامه چهارم شورای امنیت موجب آن شده است.

سرمقاله دنیای اقتصاد پیش بینی کرده که اگر آژانس به رویه کنونی خود ادامه دهد، بعید نیست که ایران و آژانس به سوی انفصال گام بردارند؛ مقام‌های ایران در سال‌های اخیر بارها چنین تحلیل و تهدیدی کرده‌اند و پس از گزارش اخیر آژانس احتمالا این انگیزه در آنان تقویت خواهد شد.

تحلیل گزارش آژانس

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته در گزارش آمانو موضوع عدم پذیرش و مخالفت با دو تن از بازرسان آژانس به معنای مخالفت ایران با بازرسی و اخراج بازرسان از ایران دانسته شده درحالیکه این گزارش هیچ اشاره‌ای به اینکه ایران دو بازرس جدید را پذیرفته، نکرده است. این گونه شیطنت‌ها در گزارش نویسی آقای آمانو فراوان است. آقای مدیر کل حتماً می‌دانند که حق رد یا تأیید بازرسان از حقوق مسلم همه کشورهای عضو آژانس است و جمهوری اسلامی ایران نیز حق دارد برخی بازرسانی را به دلیل سوابق و عملکرد سوء آنان نپذیرد ولی این حق کاملاً قانونی در این گزارش به منظور ضربه زدن به ایران، نادیده گرفته شده است.

به نوشته این مقاله محور دوم این گزارش، که ایرادی ساختاری و سیاسی به آن وارد است، اتکاء‌ به گزارشهایی است که کاملاً ادعایی و مجهول ارائه شده و منابع آن آمریکایی ‌ها هستند. این مطالب، که بدون پشتوانه حقوقی و فنی و صرفاً براساس ادعای موهوم منابع نامشخص ارائه شده، آنچنان واهی می‌باشند که نه تنها ارزش پاسخگویی را ندارند بلکه طرف آمریکایی هم علیرغم گنجاندن این موضوع در گزارشهای اخیر آژانس حتی نتوانسته یک برگ مدرک مستدل در این باره ارائه دهد.

روزنامه جمهوری اسلامی گزارش 9 صفحه‌ای مدیر کل جدید آژانس را مغرضانه و با ادبیاتی کاملاً آمریکایی و ضدایرانی خوانده که شاید بتوان دلیل آنرا خوش خدمتی آمانو به آمریکا و اظهار قدردانی از حمایتهایی دانست که کاخ سفید برای روی کار آمدن وی انجام داده است.

کیهان و دولت

مدیر روزنامه کیهان با بهره گیری از داستان رستم و سهراب شاهنامه ، شخصیت افراسیاب را در یکی از نزدیکان احمدی نژاد پیدا کرده و از رییس دولت که هفته پیش گفته بود "خوشبختانه کیهان نمی خوانم" خواسته به پیشنهادها و توصیه های افراسیاب خود گوش ندهد.

حسین شریعتمداری در سرمقاله کیهان به محمود احمدی نژاد یادآوری کرده که برادر بزرگوار! جنابعالی به یقین نمونه های فراوانی از پیش بینی های کیهان را که به واقعیت پیوسته است، شاهد بوده اید که نزدیکترین آنها در جریان فتنه 88 بود. کیهان با رصد کردن حرکات دشمن و مراجعه به فرمول شناخته شده آنان، تمامی مراحل فتنه 88 را قبل از وقوع پیش بینی کرده بود و همه آن مراحل بی کم و کاست به وقوع پیوست.

در پایان پیش بینی نماینده ولی فقیه در این موسسه که خود را دوستدار احمدی نژاد می داند این است افراسیاب از شما می خواهد که مثلا در یک مصاحبه و یا سخنرانی و یا به هر شکل دیگری اعلام کنید که فقط خودتان هستید و هیچ رابطه و پیوندی با سایر اصولگرایان ندارید، دوستان را به دشمنی متهم کنید و در یک کلمه خود را تنها در میانه میدان بدانید.

سرمقاله کیهان سرانجام نوشته آقای احمدی نژاد عزیز! اگر به شما چنین پیشنهادی شد، آن را نپذیرید و چنانچه تاکنون این پیشنهاد ارائه شده است، از انجام آن خودداری ورزید. شما برخاسته از اصولگرایی هستید و نه- آنگونه که افراسیاب ادعا می کند- ایجاد کننده آن.

نمایندگان ویژه کان لم یکن شوند

رسالت با اشاره به مخالفت رهبر با اقدامات موازی دولت با دستگاه دیپلوماسی نوشته از آنجا که توصیه مقام معظم رهبری برگرفته از اختیار ایشان در تعیین سیاست‌های کلان سیاست خارجی است، دولت باید بدون اینکه موضوع را به گذر زمان محول کرده و زمینه موازی کاری را حتی به طور غیر رسمی حفظ نماید، به طور رسمی آن را کان لم یکن نماید.

حشمت الله فلاحت پیشه در این مقاله تاکید کرده نمایندگان ویژه به طور معمول در کشور پر مشغله سیاست خارجی همچون ایالات متحده آمریکا با مشورت وزارت امور خارجه آن کشور معرفی شده و از سوابق اجرایی لازم نیز برخوردارند.،حال اگر این مسئولیت در فضای پرآمد و شد سیاست خارجی ایران به افرادی بدون پشتوانه علمی و کارشناسی، بوروکراسی و حتی تجربیات میدانی واگذار شود، تنها نتیجه آن ناکارآمدی همزمان نمایندگان ویژه و وزارت امور خارجه است.

سرمقاله رسالت تاکید کرده که حتی اگر دولت یا مجلس به طور جداگانه در مورد اقدامی همچون "پایان دادن به برنامه هسته‌ای"، "تجدید رابطه با آمریکا" و یا "شناسایی رسمی اسرائیل" مصوبه‌ای داشته باشند این تصمیم قابل اجرا نیست. چون مقوله‌های کلان و راهبردی از نوع فوق باید در شورای عالی امنیت ملی به تصمیم برسد.

هدفمند کردن یارانه ها اجرائی نمی شود

سعید لیلاز در سرمقاله آرمان به بررسی وضعیت قانون هدفمند کردن یارانه ها پرداخته و در بخشی از آن نوشته در سال 87 که درآمد ارزی ایران 105 میلیارد دلار بوده است؛ بودجه عمرانی دولت به 18 میلیارد دلار نرسید.مگر ممکن است بدون تشکیل سرمایه ایجاد اشتغال و ثروت کرد؟ گذشتن تعداد بیکاران ایران از مرز 4 میلیون نفر چیز عجیبی نیست.

به نظر این اقتصاددان هدفمندسازی اقتصادی بخشی از یک منظومه کلی اقتصادی و اجتماعی به نام آزادسازی است. اگر بقیه کارها انجام نشود، مثل این است که زمین را بکنید اما در آن لوله نگذارید. در حال حاضر فقط در حال گران کردن قیمت حامل‌های انرژی هستیم.قیمت تمام‌شده برق در ایران بیشتر از قیمت‌های جهانی است. قیمت را به شرطی می‌توان آزاد کرد که بازار کالا رقابتی شود.

سرمقاله آرمان تاکید می کند نتیجه‌گیری از هدفمندسازی موکول به آزادسازی و رقابتی کردن اقتصاد است.باید اجازه فعالیت آزادانه به بخش خصوصی داده شود، برای مثال شمار شرکت‌های هواپیمایی خصوصی کم نیست؛ اما وقتی نرخ سوخت، نرخ بلیت، حقوق پرسنل، مسیرهای پرواز را دولت تعیین می‌کند؛ در واقع تمام شرکت‌های هواپیمایی دولتی هستند.

و در نهایت این که: از زمان ورود نفت به ایران، ما در حال حاضر کمترین بهره‌وری را از نسبت تزریق دلارهای نفتی به تولید ناخالص داخلی داریم. همه این‌ها معلول وجود مدیریت دولتی در بازار است.

برنامه پنجم و احتمالات آن

مریم باستانی در سرمقاله جهان صنعت نوشته درخواست استرداد لایحه برنامه پنجم از مجلس اگرچه شاید برای نمایندگان مجلس چندان خوشایند نباشد اما می‌توان از زاویه دیگری هم به این موضوع نگاه کرد. اگر مثبت‌اندیش باشیم و برگشتن این لایحه به دولت را مساوی با اصلاحات مجلس به علاوه ارایه یک برنامه کلان ارزیابی کنیم می‌توان امیدوار بود که برنامه پنجم کاستی‌های برنامه چهارم از لحاظ اجرا را برطرف کند.

به نوشته این مقاله می‌توان امیدوار بود که لایحه برنامه پنجم یکسال بعد از تشکیل دولت دهم به مانیفست اقتصادی دولت تبدیل شود و دولت با اذعان به ایرادات برنامه پنجم نسبت به اصلاح آن اقدام کند.اگر دولت چنین قصدی دارد قطعا کارشناسان استقبال می‌کنند اما اگر چنین نشود و دولت بر اصلاحات انجام شده از سوی مجلس بی‌توجه باشد، نمی‌توان امیدوار بود که دومین برنامه منطبق بر سند چشم‌انداز منجر به دستیابی به اهداف پیش‌بینی شده گردد.

سرمقاله جهان صنعت توجه داده که تحقق رشد هشت درصدی سیاست‌های کلی برنامه پنجم نیازمند منابع وسیع است درحالی که دولت نه این منابع را در اختیار دارد و نه برنامه منسجم برای رسیدن به چنین هدفی را تدوین کرده است. اگر بنا باشد با همین برنامه پنجم که به قول نمایندگان کلی‌گویی است این سیاست‌ها دنبال شود از همین امروز مشخص است که سوار بر لاک‌پشت شده ایم.

اطلاع رسانی لازم به مردم

شهرام صدوقی در مردم سالاری با اشاره به وزیر اقتصاد که گفته بود رقم دقیق یارانه ها را می دانم اما نمی گویم نوشته: این نوع صداقت لهجه شاید درمواردی لا زمه پیشبرد امور مدیریتی کلا ن باشد اما در این مورد که دولت باید برای آمادگی هر چه بیشتر مردم از هرگونه شفاف سازی و اطلا ع رسانی سریع دریغ نکند، نباید اینگونه افکار مردم را در خصوص آینده معیشتی خود که مرتبط با هزینه ها و درآمدهایشان است ملتهب و بلا تکلیف نگه دارد.

به نوشته این مقاله جراحی بزرگ اقتصادی نامی است که دولتمردان به عنوان طراحان و مجریان طرح تحول اقتصادی روی طرح هدفمندسازی یارانه ها گذاشتند. این طرح که تحقق آرزوی 30 ساله دست اندرکاران اجرایی کشور است، آبان ماه سال جاری به مراحلی عملیاتی نزدیک خواهد شد.

سرمقاله مردم سالاری نوشته وجود ابهامات فراوان در نحوه اجرای این طرح وعدم پاسخگویی شفاف به آن سوالا ت از سوی متولیان اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها کماکان یکی از دغدغه های اصلی کارشناسان بررسی کننده این طرح است، به طوری که در حال حاضر نیز ابهامات اطلاع رسانی در نحوه اجرایی طرح مذکور از مهمترین موارد تاریک طرح ذکر می شود.

Black Chador - امریکا - ولدن
شریعتمداری به تقلبی نژاد گفت "دروغگو"?
چهار‌شنبه 17 شهریور 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.