چینی ها چاقوی زنجان را غلاف کردند


چینی ها چاقوی زنجان را غلاف کردند

زنجان - خبرگزاری مهر: صنعت چاقوسازی زنجان امروز در حالی آخرین پتکهای صنعتکاران را بر روی تیغه های خود تحمل می کند که ورود چاقوی چینی به بازار و نبود تقاضا برای خرید چاقوی مرغوب زنجانی تیشه به ریشه این هنر و صنعت اصیل زده و هنرمند چاقوساز را خانه نشین کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر در زنجان، بی شک زنجان را با چاقوی اصیل و مرغوبش می شناسند و همه افرادی که به زنجان سفر می کنند حتما سری به بازارهای چاقوی اصیل زنجان سری می زنند.
 
امروز هنرمندان چاقوساز زنجانی در گرمای سخت تابستان در کنار کوره آتش، از صنعتی که روزگاری نه چندان دور به آن افتخار می کرد، می نالد و افسوس زمانی را می خورد که هنرش و صنعتش خریداران و قدرشناسان فراوان داشت.
 
حمید اسدی چاقوساز زنجانی که از 9 سالگی به شغل چاقوسازی مشغول است امروز در حالی فرزند خود را از ورود به این عرصه منع می کند که خودش پینه هایی از زخمهای ناشی از پتکهایی آهنی بر دستانش دارد.
 

اسدی با بیان اینکه در روزگار نه چندان دور که هنوز پای چینی ها به صنعت چاقوسازی زنجان باز نشده بود، بازار چاقوی زنجانی بسیار داغ بود، می گوید: متاسفانه با ورود چاقوی چینی صنعت چاقوی زنجان روبه افول رفت و این هنر اصیل در غبار فراموشی و بی توجهی گم شد.

وی تقاضا برای چاقوی زنجانی را  بسیار ناچیز دانست و در عین حال تاکید کرد: کسی که هنر را درک می کند و به دنبال جنس اصل و ناب است هیچ وقت به دنبال خرید چاقوی چینی نمی رود.
 
این استادکار رشته چاقوسازی با اذعان به اینکه روزانه تنها چند دسته چاقو تولید می کند، افزود: چاقویی که ما درست می کنیم تنها برای نمونه یکی از چاقوهای جیبی به قیمت هزار و 800 تومان از ما خریداری می شود ولی همین چاقو توسط مغازه دار به قیمت چهار تا شش هزار تومان فروخته می شود.
 
اسدی  که 26 سال است گرمای تیغه های سرخ گداخته چاقو را حس می کند، با ناامیدی از آینده ای سخن می گوید که از آن وحشت دارد؛ از روزی که پیرشده و تنها و تنها عشق به هنر چاقوسازی را با خود از جوانیش برای دوارن پیری و کهنسالی به یادگار برده است و نه چیز دیگری را.
 

 
وی از بد قولی مسئولان در خصوص بیمه چاقوسازان و جلوگیری از ورود چاقوی خارجی می گوید و می افزاید: به رغم قول مسئولان برای جلوگیری از ورود چاقوی خارجی، در مقابل هر پنج چاقوی زنجانی بیش از 100 چاقوی خارجی وجود دارد.
 
به گفته اسدی، در گذشته بیش از هزار استادکار چاقوساز وجود داشت ولی در حال حاضر تنها کمتر از 100 استادکار و فعال چاقوساز زنجانی وجود دارد و استادکاران با ناامیدی از این رشته به طرف فعالیت در عرصه های دیگر همانند بنایی، مسافرکشی و کارگری در کارهای ساختمانی رفته اند.
 
سید اسحاق موسوی که از چاقوفروشان زنجانی است همچنین از تولید چاقوی زنجانی در یک کارخانه در کشور چین خبرداده و می گوید: عامل اصلی و مقصر اصلی در زمینه افول و اضمحلال صنعت چاقوسازی زنجان، دولت است.
 

 
عدم استقبال از چاقوی زنجان موجب کاهش تولیدات چاقوی زنجان شده است

وی با بیان اینکه دولت باید جلوی واردات بی رویه چاقوی چینی را بگیرید، تأکید کرد: واردات بی رویه چاقوی چینی موجب از بین رفتن صنعت چاقوی اصیل و مرغوب شده است.

هنرمند زنجانی امروز درگیر مشکلات فراوانی است، مشکلاتی که کمر صنعت چاقوسازی زنجان را آنچنان خم کرده که دیگر نمی تواند به این راحتی ها کمر راست کند و در این میان مسئولان تنها نظاره گر اضمحلال و شکست چاقوی زنجانی هستند.

بی شک نبود حمایت از هر قشر و هر هنری موجب افت و عدم توسعه آن هنر و صنعت شده و روند منسوخ شدن آن هنر و صنعت را فراهم می آورد روندی که امروز صنعت ریشه دار چاقوسازی در استان زنجان را در این مسیر قرار داده و موجب شده هنرمندان این صنعت با ارزش در میان سکوت و بی تفاوتی مسئولان مرتبط با این صنایع دستی آرام آرام در مسیر نابودی گام بردارد.
 
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان گفت: تولید چاقوی بی کیفیت توسط برخی سودجویان، لطمه بزرگی به این صنعت وارد کرده است.
 

نمونه چاقوی چینی که براساس کپی طرح چاقوی زنجان ساخته شده است

امیر الهی با تاکید بر اینکه باید بحث مهر اصالت را با همکاری اساتید چاقوسازی پیگیری کنیم تا ورود اجناس نامرغوب به بازار، متوقف شود، افزود: صنعتگران این حوزه، هنرمندانی هستند که بی ادعا، تیغه فولادی را تبدیل به شی زیبایی می کنند که امروز در جوامع بشری، کاربرد فراوانی دارد و به نوعی بخش مهمی از لوازم و ابزار زندگی ما را شامل می شود.

وی ادامه داد: امروز با ورود چاقوهای چینی بی کیفیت، این صنعت مهم استان که در کل کشور از آن به عنوان سوغات زنجان یاد می کنند تحت تاثیر قرار گرفته و ضعیف شده است.

الهی با اشاره به کیفیت نامرغوب بسته بندی چاقوهای زنجان و شکیل نبودن آنها و ناهمخوانی با معیارهای روز افزود: چاقوی زنجان به رغم کیفیت تولید مطلوب، به صورت شکیل و بر طبق مد روز ساخته نمی شود و همین امر در بحث بازاریابی، مشکل آفرین می شود که برای رفع این معضل، باید چاره ای اندیشیده شود.

مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان از جدیت سازمان در راستای حمایت و رفع مشکلات چاقوسازان زنجانی خبر داد و گفت: چاقو سازان استان می توانند با تعامل و همکاری با سازمان، مشکلات خود را به این حوزه اعلام کند تا راهکارهای مناسب جهت رفع موانع اتخاذ شود.
 

  کارگاه های چاقو سازی که تعطیل شده اند

رئیس اتحادیه چاقوسازان استان زنجان از فعالیت تنها 130 نفر در رشته چاقوسازی خبر داد و گفت: این تعداد چاقوساز در گذشته بیش از هزار نفر بودند که متأسفانه وضعیت موجود حاکم بر بازار عرضه و تقاضای چاقو، باعث فرار چاقوسازان از این هنر صنعت شده است.

رضا رابط با اشاره به اینکه بیشتر فعالان و صنعتگران چاقوسازی استان زنجان امروز به دلیل عدم وجود بازار مناسب و عدم حمایت موثر از سوی نهادهای متولی، دیگر توان فعالیت در این صنعت را ندارند، افزود: بی شک آنچه که امروز صنعت چاقوسازی استان زنجان با آن دست و پنجه نرم می کند محصول سالهای گذشته است اما هم اکنون نیز بی تفاوتی مسئولان و عدم توجه آنان به این بخش صنعت چاقوسازی و چاقوسازان استان را با مشکل مواجه کرده است.
 
رابط در ادامه با بیان اینکه چاقوسازان تاکنون موفق به دریافت سهام عدالت نشده اند، افزود: چاقوسازان واجد شرایط دریافت سهام عدالت هستند ولی تاکنون در این زمینه هیچ یک از نهادهای مرتبط کاری را انجام نداده اند.
 

رابط در ادامه با انتقاد شدید از عملکرد صنایع دستی در عدم جلوگیری از عرضه چاقوهای چینی و خارجی در استان افزود: در حال حاضر چاقوهای خارجی و به خصوص چینی با کیفیت نامناسب وارد بازار استان زنجان شده و به گونه ای بازار چاقوی زنجان به عنوان مبدا صادرات چاقوی چینی به سایر نقاط کشور شده است.
 
به هر حال امروز صنعت چاقوسازی زنجان با پیشینه چندین صد ساله در معرض نابودی قرار گرفته و بهتر است مسئولان تا زمان باقیمانده نگذارند از آتش کوره های چاقوسازی و پتکهای هنرمندان چاقوساز زنجانی تنها خاطره ای باقی بماند.
 
چاقوسازان زنجانی در آستانه سفر دور سوم ریاست جمهوری به استان زنجان از شخص رئیس جمهور می خواهند با تصویب عدم ارائه مجوز ورود چاقوی چینی به کشور، صنعت چاقوسازی زنجان را که پیشینه چندین صدساله دارد از نابودی نجات دهند.
siamaktg - ایران - تهران
چاقوی زنجان هنوزم خوبه .. ما که داریم استفاده میکنیم ولی در کل مرگ بر دیکتاتور
شنبه 13 شهریور 1389

Rahsaba - اتریش - کلاگنفورت
آخه این کجاش کپی بود ، من نمونۀ هر دو تا چاقو رو الان اینجا دارم. والا چاقوی چینی اونقدر قشنگ و با کیفیته که آدم بدش میاد چاقوی زنجان رو حتی تو دستش بگیره.. نمی کنن یه کم رو کیفیت و شکل و فرمش کار کنن. خوب معلومه چاقوی دست ساز قدیمی با تیغه های نا کارآمد نمی تونه با چاقوهای تیغه تیتانیوم و کارخونه ای و مدرن رقابت کنه!. فقط بلدیم بگیم هنر نزد ایرانیان است و بس...اما هنری که قابل عرضه در بازارهای داخلی و جهانی نباشه که هنر نیست
شنبه 13 شهریور 1389

rezanl - هلند - امستردام
نه تنها چاقو بلکه هر محصولی دیگه باید از تولید سنتی به صنعتی گذر کنه وگرنه توی عصر تکنولوژی محو رقابت میشه و دیگه امثال دکه حاجی و ورثا جائی تو عصر حاضر ندارند.
شنبه 13 شهریور 1389

shirzan48 - بلژیک - بروکسل
کاشکی این چاقوهارو فرو کنند تو قلب سنگی و مغز نخودی نوچه های بدبخت فریب خورده رجوی (خوشون میدونند کیا هستند اسم نمی برم سایت پاک میکنه) و خامنه ای ددمنش جنایتکار و طرفدارانش.
شنبه 13 شهریور 1389

nima21jpn - ژاپن - توکیو
به نظر من همین بهتر که این سنت چاقو سازی تعطیل بشه اسم اینم گذشتین صنعت هم چین دم از صنعت میزنند که اگه یکی‌ ندونه فکر می‌کنه چه کار میکننن صنعت به کاری میگن که مصرف روزانه‌ی عموم جامعه باشه نه چاقوی که بودو نه بودش هیچ فرقی‌ برای جامعه نداره این صنعت فقط برای اراذل اوباش است که همین بهتر که تعطیل بشه. ژاپن توکیو.
شنبه 13 شهریور 1389

delmorde - سوپد - یوتبوری
هنرمندان ما متاسفانه روی همان طرحهای قدیمی فقط کار می کنند و حاضر نیستند طراحی یاد بگیرند و ابتکار عمل داشته باشند ر مقابل از مردم انتظار دارند حمایت شوند که توقع بی خودیست پیشرفت یک صنعن بستگی به کیفیت ابتکار در طرح و رقابت در قیمت دارداگر بازار از جنس خارجی تهی باشد رقابت هم نخواهد بود و وقتی رقابت باشد صنعت پیشرفت می کند البته دولت هم باید از نظر علمی با ایجاد کلاسهای طراحی و همچنین سرمایه گزاری روی تحقیقات صنعتکار و مبتکر را یاری نماید. ولی صد افسوس که دولت ما سرش گرم جای دگر است و دلسوز نداریم چون بظاهر ایرانی هستند در اصل مشتی متجاوز و جنایتکار و جنگ طلب و غارتگرند فقط به منافع شخصی خود دولتمردان ما فکر می کنند و بس.
شنبه 13 شهریور 1389

قاضی القضات - ایران - تهران
این زنجانیها بودند که جاقوهاشون را غلاف کردند! نه جینیها ! توی این دنیای مدرن ما ایرانیها خیلی جیز ها را باید غلاف کنیم !
شنبه 13 شهریور 1389

porharfi - هلند - آرنم
بـــــِــــرِ ِزیـــــــــــد !پــــــــــــــــول ها را به جیـــــــــــب ِ چینـــــــــــــــی ها. تا نَشکنَنـــــــــــــــــــد!!!....امــــــــــــام خمینــــــــــــــــــی.....
شنبه 13 شهریور 1389

senator7 - آلمان - برلین
بعد آقای لاریجانی ذرت پرت میکنه که میخواد کالا صادر کنه ( نکن از این کارها ) چشم میخوری!! اینها رفتند با کشورهایی طرح دوستی ریختند که از نظر تولیدات صنعتی با ایران زمان شاه کمی فاصله داشتند و حالا به بخاطر عدم پیشرفت ایران در این سی سال ما وارد کننده کالاهای بنجول آنها شده ایم.
شنبه 13 شهریور 1389

OzveMardom - فرانسه - پاریس
عطر آن است که خود ببوید نه انکه عطار بگوید. اگر نمیتونیم با چینیها مقابله کنیم مشکل از ماست نه اونها. البته در اینکه دولتها باید صنعتگران داخلی خودشون رو با برنامه ریزی و سرمایه گذاری، آماده رقابت های بین المللی کنند شکی نیست.
یکشنبه 14 شهریور 1389

Darvish101 - انگلیس - لندن
Rahsaba - اتریش - کلاگنفورت درود برتو / حق با شماست بعضی از تیغه های این چاقوها به قول معروف ماستم نمی بره .
یکشنبه 14 شهریور 1389

Darvish101 - انگلیس - لندن
درود برتو / متأسفانه همینطوره , ای کاش صنعتی بود , اونم کارد اشپزخونه , فقط این چاقوها وسوسه انگیزه برای جیب جوان ها که اول برای قشنگی بعد هم اگر ناخواسته دعوائی رخ بده بدون هیچ مهارتی یک دفعه تا دسته تو شکم طرف مقابل میکنند اونم برای چیزهای الکی , مثلآ چرا یک بار چشم تو چشم همدیگه نگاه کردن , وقتی مهارت چاغو زدنم هم یاد میگیرن , دیر شده , دست کم یک نفرو کشتن , 10سال هم زندان کشیدن , همین بهتر که درشو تخته کنند .
یکشنبه 14 شهریور 1389

سید ابوالقاسم واعظ - اندونزی - جاکارتا
چاقو های زنجان فقط به درد قصابی ها می خورد و آنقدر سنگین و ضخیم است که نمی توان در آشپزخانه از آنها استفاده کرد. البته چاقوهای جیبی را من چندان اطلاعی ندارم و از برادران حافظ ولایت درخواست می کنم بفرمایند که نوع چینی با زنجانی آن چه تفاوت هایی دارد.
یکشنبه 14 شهریور 1389

khosh bavar - ایران - کرمان
shirzan48 - بلژیک - بروکسل : حیا کن, شیرزن ! این دیگه چه ارزوی هست که داری که همانند قصاب که کارش کشتار گاوه, برخورد میکنی ! ایا این خوبه که یکی از مخالفینت چنین ارزو و حکمی در مورد شما بدهد? عاقبت این داستان شما به کجا ختم خواهد شد? که هر که راه حل مشکلات را در سنگسار, اعدام و سربریدن ببیند ?!
یکشنبه 14 شهریور 1389

khorshid 3 - انگلستان - بیرمنگهام
از این سنت که خوشم نیومد . بازم صد رحمت به سنت قوچ علی.
یکشنبه 14 شهریور 1389

mahyar1212 - ایران - تهران
delmorde - سوپد - یوتبوری هم وطن چین نه تنها به صنعت چاقو سازی ما بلکه به تمام صنعت ما لطمه وارد میکنه این کارگرای چینی با روزی یه نخودم مثل بولدوزر کار می کنن و اگه قرار به رقابت با اونا باشه ما از همین الان بازی باختیم ولی ما باید با خرید جنس ایرانی با کیفیت مطلوب جلوی این چشم بادومی ها رو بگیریم حتی اگه به ضررمون باشه!!!!!!!!!
یکشنبه 14 شهریور 1389

afghn boy - دانمارک - ویبورگ
بنظرمن در دنیای ماشینی و مدرن امروز برای برای این قبیل هنرها دیگر جایی باقی نمانده.در عصر حاضر هنر یعنی تکنولوژی و نواوری
یکشنبه 14 شهریور 1389

farhad352 - ایران - تهران
چاقوی زنجان خوبه اگر به قلب سگ علی گدا و اهمقی نژاد اسکول غداره بند و نوکرای مزدورشان فرو بره و مرم ایران از نکبت وجود این دزدای غداره بند و دین قرون وسطایی آنها راحت بشوند.
یکشنبه 14 شهریور 1389

Azadikhah - هلند - تکسل
ننگ به دولتمردان نامرد ایران
چهار‌شنبه 17 شهریور 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.