بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه سوم شهریور
تیترهای اول
"تغییر هفده رییس دانشگاه در هفده روز" تیتر اول روزنامه خبر است. "قربانیان جنایت کهریزک شهیدند" عنوان اصلی مردم سالاریاست، سیاست روز با چاپ عکسی از سفیر بریتانیا در تهران نوشته "ناکامیهای یک سفیر"و ایران از "جزئیات طرح ضربتی دولت برای مشاغل خانگی" خبر داده است.
"دیدار صمیمی مالکی و حکیم "تیتر اصلی کیهان است که در آن پایان اختلافات شیعیان در عراق را گمانه زنی کرده است، رسالت از زبان واشنگتن نوشته "نگران قدرت نظامی ایران هستیم"، "توافق ایران و پاکستان برای تشکیل نیروی امنیتی مشترک" در صدر اخبار خراسان آمده و روزنامه جمهوری اسلامی از "گسترش مخالفت ها با مذاکرات حکومت خودگردان با اسرائیل" نوشته است.
"گام هائی برای تغییر تعطیلات" گزارش اصلی حمایت است، ابتکار از "تغییر در تعطیلات رسمی" نوشته و تهران امروز از "طرح تعطیلات سه روزه عید فطر" خبر داده است.
"دلیل دیدار رضائی و احمدی نژاد" گزارش اصلی آرماناست، جهان صنعت از "تدوین اساسنامه برای شرکت نفت توسط مجلس" خبر داده، جام جم از "سرنوشت مبهم کارت هوشمند درمان" نوشته، دنیای اقتصاد از "بازگشت دیوار غیرتعرفه ای" گزارش داده و فرهیختگان در جواب سایت های هوادار دولت در تیتر اول خود نوشته "دانشگاه آزاد همواره حافظ ارزش های انقلاب و اسلام بوده است".
گزیده مقالات
انتقاد از تعطیلات سه روزه
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود از افزایش سه روز به تعطیلات کشور انتقاد کرده و نوشته اگر مقصود همگرائی با کشورهای اسلامی است پس خوبست در این امر به پای آنها برسیم و مثل عربستان سعودی که 16 روز برای عید فطر تعطیلی در نظر گرفته ما هم همین کار را انجام دهیم یا لااقل مثل کشورهای دیگر اسلامی کشور را یک هفته برای عید فطر تعطیل نمائیم.
به نظر این روزنامه اینکه دولت برخلاف قانون عمل نماید و خارج از چارچوب مقررات و اختیارات خود و بدون اخذ مجوز از مجلس، ساعات کاری ماه رمضان را کاهش دهد و سپس مجلس برای رفع و رجوع تخلف دولت، طرحی تهیه کند و با دادن اختیار به دولت برای کاهش ساعات کاری، قضیه را جمع و جور نماید، از عجایب روزگار است. فلسفه وجودی مجلس رفع و رجوع کردن تخلفات دولت نیست.
روزنامه جمهوری اسلامی سرانجام به این جا رسیده که اصولاً کاهش ساعات کاری کارمندان در ماه مبارک رمضان اقدامی خلاف فلسفه روزه است. در تاریخ اسلام نیز سابقه ندارد که به مردم گفته شده باشد از کار موظفتان کم کنید. با این قبیل توجیهات نادرست، اسلام را دین تنبلی معرفی می کنیم.
قواعد انتقاد از احمدی نژاد
کیهان در سرمقاله خود با استناد به تازه ترین گفته های رهبر جمهوری اسلامی خواستار آن شده که مسائل کم اهمیت جای موضوع های مهم را نگیرد و به عنوان مثال نوشته احمدی نژاد در میان شخصیت های سیاسی جهان و در عرصه بین المللی یک شخصیت شجاع و ضد استکباری به حساب می آید بنابراین در هنگام انتقاد از دولت و چنین شخصیتی نباید بی مهابا وارد میدان شد و هر گمانه زنی را در این ارتباط روا شمرد.
به نظر این روزنامه دولت و رئیس جمهور را نمی توان و نباید در قاب یک شخص هرچند که بسیار به رئیس جمهور نزدیک باشد، به تماشا نشست چرا که دولت مجموعه ای از افراد، سیاست ها، اصول و برنامه هاست و ارتباط چندانی با یک نفر خاص پیدا نمی کند. خوب وقتی که ما اعضای کابینه، سیاست ها، رویکردها، اصول و برنامه ها را- جز در موارد بسیار اندک- آرمان گرایانه و دین محورانه می بینیم نباید به دام تصویر برجسته سازی شده نادرستی بیفتیم.
تاکید کیهان بر این که در این ماه ها و هفته های اخیر بعضی از «فتنه جدید» و یا «فتنه بزرگتر» حرف زده اند. بعضی هم وانمود کرده اند که رهبر در دیدار با تعدادی از نمایندگان مجلس از چنین واژه ای استفاده کرده اند در حالی که نمایندگان شرکت کننده بکار رفتن چنین عبارتی در سخنان رهبر معظم انقلاب را بکلی تکذیب می کنند. چرا عده ای راه افتاده اند و قبل از اینکه این فتنه جدید یا بزرگتر واقع شود مرتب از آن حرف می زنند و مردم را از شرایط سخت تر می ترسانند. آیا متهم کردن افراد جبهه اصولگرایی به اینکه این ها سردمداران فتنه آینده اند برای پرده انداختن بر فتنه ای که اگرچه مرده ولی هنوز هم کشور هزینه های آن را می پردازد، نیست؟
توریست خارجی کجاست؟
جام جم در ابتدای گزارشی نوشته آیا شما از ابتدای سال جاری تاکنون، گردشگر خارجی در شهرتان دیدهاید؟ سال گذشته چطور؟ چند تا؟ در نگاهی کلی و با استناد به مشاهداتتان فکر میکنید آمار گردشگران خارجی در ماههای اخیر کاهش داشته است یا افزایش؟ اگر معتقدید برای یافتن پاسخی قاطع در این باره باید به اظهارات مسوولان سازمان گردشگری و فعالان غیردولتی این حوزه استناد کنید در اشتباهید، چون اظهارنظرهای این دو گروه، در این زمینه با هم کاملا در تضاد است.
به نوشته این روزنامه فعالان حوزه گردشگری میگویند آمار توریست های خارجی کاهش دارد ولی مسوولان سازمان گردشگری تاکید میکنند که افزایش دارد.اختلاف نظرها درباره آمار گردشگران خارجی ورودی به کشور نکته تازهای نیست و از سالها پیش، این پدیده بارها و بارها رخ داده و مورد انتقاد رسانهها قرار گرفته است اما آنچه بهانه این گزارش شده، تضاد کاملی است که میان گفتههای مسوولان دولتی و غیردولتی در این باره وجود دارد.
جام جم در تلاشی برای گفتگو با معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی متوجه شده که او به پاسخگویی نیست و مدیرکل دفتر توسعه گردشگری به ذکر چند جمله کوتاه در پاسخ به پرسش «جامجم» بسنده میکند و میگوید: کاهش آمار را تایید نمیکنم و معتقدم ایران امسال نسبت به سال گذشته 40ـ30 درصد افزایش آمار در شمار گردشگران خارجی داشته است.
خلاصه این که هیچ آمار رسمی و دقیقی از شمار گردشگران خارجی ورودی به کشور در سال جدید ارائه نشده و مرجع آماری معتبری برای محاسبه شمار گردشگران ورودی و خروجی از کشور وجود ندارد.
واردات چشم و گوش بسته
پروانه کُبره در جهان صنعت نوشته بسیاری از صنایع کشور تاوان مدیریت و سیاست غلط دولت در بحث واردات را میدهد زیرا کمتر مدیریتی پیدا میشود که درهای کشورش را به روی محصولات کشورهای دیگر تا آخر باز کند. این بحث مدتها ست که سر زبانها افتاده و تقریبا تابوی آن شکسته شده بهطوری که وزرای بازرگانی و اقتصاد در مواجهه با انتقادات وارداتی با یک شانه بالا انداختن سر و ته قضیه را جمع میکنند.
به نوشته این روزنامه عمق فاجعه در اقرار وزارت بازرگانی در واردات کالاهای بیکیفیت و از رده خارج کشورهایی چون چین و تایوان است که اخیرا فهرستی بلندبالا از واردات این مدل کالاها اعلام کرده چین با به کار بستن سیاست عرضه کالا زیر قیمت تمامشده کالای داخلی ما ، هم فاتحه تولیدات داخلیمان را خوانده و هم ایران را مجبور به پذیرفتن کالاهای بنجل خود کرده است.
جهان صنعت تاکید کرده بالا رفتن حجم کالاهای وارداتی به کشور باعث افزایش چکهای برگشتی تولیدکنندهها شده است از اینرو کار به جایی کشیده که رییس محتاط بانک مرکزی هم نسبت به واردات کالا هشدار میدهد. در حال حاضر کارشناسان بینالمللی از ایران به عنوان کشوری چشم و گوش بسته نام میبرند که قادر به گفتن نه در واردات محصولات غیر ضروری و بیکیفیت نیست .
سیل واردات بنیان کن
حمید زمان زاده در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته سالهای سال است که حجم عظیم واردات متکی بر درآمدهای نفتی به معضلی برای تولید ملی ایران بدل شده اما اکنون و در دوره تشدید تحریمها، بحث بر سر مدیریت و کنترل واردات به عنوان روشی برای مقابله با تحریمها شدت گرفته است.
به نوشته این تحلیلگر مسائل اقتصادی تجارت خارجی ایران، دارای یک فاکتور بسیار مهم و تعیین کننده است که نادیده انگاشتن آن میتواند هزینههایی گزاف را بر دوش اقتصاد کشور تحمیل کند. این فاکتور مهم و تعیینکننده، درآمدهای سرشار نفتی است. مشکل این جا است که بخش عمده واردات از طریق درآمدهای نفتی، تامین مالی میگردد و این امر نه به همپیوندی اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی که به وابستگی اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی و درآمدهای نفتی انجامیده است.
سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده سیل وارداتی که از طریق درآمدهای نفت تامین مالی گردد، نتیجهای جز وابستگی روزافزون اقتصاد ملی ایران و تضعیف تولید داخلی و گسترش بیکاری در کشور ندارد. بر این اساس جای تردید نیست که جلوگیری از واردات گسترده کالاهای خارجی یکی از مهمترین ابزارهای نجات تولید داخلی کشور است؛ اما سوال مهم این است که آیا افزایش تعرفههای تجاری یا دیوار غیر تعرفهای تنها ابزار و بهترین ابزار برای مدیریت و کنترل واردات است؟
اعتراضی که آبرو میبرد
محمدحسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت از فاصله معناداری نوشته که بین حملونقل هوایی ایران با کشورهای دیگر وجود دارد، فاصلهای که در ابعاد فنی از نوع هواپیماها و امکانات فرودگاهی آغاز میشود و در نیروی انسانی به تخصصها و رفتار عوامل مرتبط ختم میشود.
نویسنده این مقاله با اشاره به اعتصاب هائی که در شرکت های بزرگ هوائی در جهان رخ می دهد و این که اتحادیههای کارگری در سالجاری اتحادیه اروپا را با چالش اعتصاب خلبانان و کادر پروازی روبهرو کردند نوشته اما در ایران اگر اعتراض و اعتصابی هم بین خلبانان رخ دهد مربوط به این معضلات نیست. آنها به دنبال حفظ شان خود هستند اما گویا تعریفشان از شان و جایگاه با آنچه در عرف نامیده میشود، متفاوت است.
سرمقاله جهان صنعت اضافه کرده در حالی که مردم با مشکلات بسیار بزرگتر و جدیتری مواجهند، دغدغه این بزرگواران که حاضرند مردم ساعتها معطل شوند و وقت و انرژی خود را صرف غرور برخی افراد کنند، تاسفبار است. اعتراض و اعتصاب همیشه هم خوب نیست گاهی مایه سرافکندگی است و متاسفیم که خلبانان هما اسباب این سرافکندگی را فراهم کردند.
گرانی نان در تهران
مریم موسیپور در گزارشی در تهران امروز نوشته سال گذشته را شاید بتوان سالی پر فراز و نشیب برای نان و تغییرات قیمتی آن در تهران دانست بهطوریکه تقریبا در ماههایی از اواسط سال گذشته قیمت انواع نان افزایش یافت و تصویب طرح هدفمندسازی یارانهها نیز انتظار را برای افزایش دوباره قیمت آن دوچندان کرد؛ اینکه قیمت نان پس از هدفمندکردن یارانهها چقدر خواهد شد، سوالی است که تاکنون بیپاسخ مانده و پاسخهای آن تنها بر پایه حدس و گمان استوار است.
به نوشته این گزارش بسیاری همسطح شدن قیمت نان یارانهای با قیمت نان آزاد را محتملترین اتفاق ممکن پیشبینیمیکنند. در حال حاضر قیمت هر کیلو آرد یارانهای 75 ریال و قیمت هر کیلو آرد آزاد 410 تومان است که این تفاوت نرخهای متفاوتی را برای نانهای یارانهای و آزاد رقم زده است.
گزارش تهران امروز حاکی است که در حال حاضر تنها میتوان در مورد نرخ آرد آزاد سخن گفت در حالی که با هدفمند کردن یارانهها، یارانه حاملهای انرژی مورد نیاز نانواییها نیز حذف میشود. موضوعی که نمیتوان در حال حاضر تخمین قابل قبولی از افزایش قیمت این حاملها و تاثیر آن بر قیمت نان ارائه کرد.