بررسی روزنامه های صبح تهران – سه شنبه دوم شهریور
تیترهای اول
"آماده ایم در کنار مجلس در خدمت مردم باشیم" به نقل از محمود احمدی نژاد عنوان اصلی رسالت است. کیهان از زبان همین مقام نوشته "حمله به ایران بازی کامپیوتری نیست"، مردم سالاری به نقل از یک نماینده مجلس نوشته "احمدی نژاد به تحزب اعتقاد ندارد" و ابتکار نوشته"مجلس:خوب اجرا کنید، دولت: خوب تصویب کنید".
ایران به نقل از رییس بانک مرکزی نوشته "ذخایر ارزی کشور بعد از تحریم ها دو برابر شد"، سیاست روز در سالگرد پایان جنگ نوشته "عراق موظف به پرداخت غرامت جنگی به ایران است"، "شناسائی 5/5 میلیون نفر در مناطق محروم برای دریافت یارانه بیشتر" تیتر اول روزنامه جمهوریاسلامی است و فرهیختگان خبر از " 3/5 میلیون دانشجو پشت دروازه های بازار کار" داده است.
"چک و اختلافات خانوادگی؛ رکورددار پروندههای قضایی" عنوان اصلی جام جم است، خبر نوشته "لایحه جنجالی در انتظار چالش موافقان و مخالفان"، "روز زنانه مجلس" در صدر گزارش های تهران امروز است، "توافق ایران و پاکستان برای تشکیل نیروی امنیتی مشترک" تیتر اول خراسان است و "مدیریت واردات با دو فوریت" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است.
گزیده مقالات
بوشهر، کلید معادلات منطقه
کیهان در سرمقاله خود نوشته در حالی که آمریکایی ها سعی می کنند راه اندازی بوشهر را یک پدیده عادی و کم اهمیت جلوه بدهند، دقت بیشتر نشان می دهد سوخت گذاری نیروگاه بوشهر بسیاری از معادلات کلیدی در مورد پرونده هسته ای ایران و فراتر از آن معادلات کلان امنیت منطقه ای را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.
به نوشته این روزنامه ابتدایی ترین مسئله ای که آمریکایی ها و به دنبال آنها فرانسوی ها در مورد راه اندازی نیروگاه بوشهر مطرح کرده اند این است که با وجود یک قرارداد 10 ساله برای تامین سوخت بوشهر میان ایران و روسیه، ایران دیگر نیازی به غنی سازی در داخل خاک خود نخواهد داشت. ظاهرا این تصمیم مشترک روس ها و آمریکایی هاست که با تکرار این استدلال، مبنایی برای احیای دوباره درخواست تعلیق غنی سازی در مذاکرات آینده فراهم کنند. در حالی که موضوع کاملا برعکس است.
سرمقاله کیهان تاکید کرده اگر تا امروز فقط راکتور تحقیقاتی تهران در ایران وجود داشت اکنون اما ایران یک راکتور قدرت 100 مگاواتی دارد که سالانه چیزی حدود 80 تن اورانیوم 5/3 درصد غنا مصرف می کند. درست است که روس ها متعهد شده اند برای 10سال سوخت این نیروگاه را تامین کنند اما سوال این است که حقیقتا چه تضمینی وجود دارد که روسیه به این تعهد خود پای بند بماند.
کیهان اظهار نظر کرده که تا امروز خود نیروگاه بوشهر موضوع معامله روسیه و غرب بود و از این به بعد سوخت این نیروگاه می تواند موضوع چنین معامله ای باشد. آنچه این نگرانی را اضافه می کند تحلیل های برخی منابع روس در همین 2-3 روز گذشته است که تاکید می کنندایران به عنوان تنها دارنده یک نیروگاه هسته ای در خاورمیانه اکنون بدل به الگویی شده است که بی گمان بسیاری از کشورهای منطقه مایل خواهند بود پشت سر آن حرکت کرده و راه آن را ادامه بدهند.
غرامت از عراق
سیاست روز همزمان با سالگرد پایان جنگ هشت ساله ایران و عراق این سئوال را در گزارشی مطرح کرد که آیا دریافت غرامت از عراق ممکن است و از قول یک تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالمللی نوشته امروز روزی نیست که ما بخواهیم از عراق غرامت جنگی دریافت کنیم، فضای سابق بین دو کشور با رفتن صدام از حکومت عراق از بین رفته است و در حال حاضر یک دولت شیعی بر سر کار آمده و اکنون عراق به کمکهای جمهوری اسلامی نیاز دارد تا به ثبات برسد.
ناصر ایمانی یک تحلیلگر دیگر مسائل سیاسی نیز گفته عراق به عنوان همسایه مرزی ما که در حال حاضر تحت اشغال است و با مشکلات جدی اقتصادی هم روبروست اما از نظر حقوقی این راهکار وجود دارد و ایران از طریق شورای امنیت سازمان ملل میتواند و دبیرکل سازمان ملل به پیگیری این موضوع بپردازد.
یکی دیگر از تحلیل گرانی که سیاست روز با آنان گفتگو کرده گفته است حتی اگر سازمان ملل از پیگیری این موضوع سرباز بزند با مراجعه به کنوانسیونهای بینالمللی میتوانیم این موضوع را پیگیری کنیم اما با توجه به روابط فعلی حسنه دو کشور ایران و عراق بهتر آن است که از پیگیری این موضوع خودداری کنیم.
لایجه زنان
تهران امروز در گزارشی نوشته اگرچه اکثریت مطلق مجلس شورای اسلامی را مردان تشکیل میدهند اما امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز زنانهای را در پیش دارند. هرچند بررسی لایحه خانواده از ابتدای هفته شروع شده بود اما هرچه به بندهای 23،22 و 25 نزدیک میشود، جنجالها و حساسیت جامعه زنان نیز بیشتر میشود.
به نوشته این روزنامه اگرچه بخشی از اصولگرایان موافق لایحه هستند اما نقطه اشتراک مخالفت خانمها حتی مرزهای سیاسی را هم کنار زده و فارغ از دسته بندیهای سیاسی برخی زنان اصولگرا نیز به جرگه مخالفان لایحه پیوسته اند. یک سر طیف مخالفبندهای جنجالی، عشرت شایق اصولگرا ایستاده و در دیگر سو فائزه هاشمی. پس باید برای بار دوم لایحه خانواده مسکوت خواهد ماند؟
تهران امروز یادآوری کرده که لایحه حمایت از خانواده بهپیشنهاد قوه قضائیه در جلسه هیات دولت در تیر ۱۳۸۶ تصویب و به مجلس ارسال شد. دولت دو ماده مورد اعتراض فعالان سیاسی و اجتماعی یعنی مادههای 23 و 25 رابه این لایحه اضافه کرد که اعتراضات گسترده در پی آورد.
احکام سه قاضی
جاماسب محمدی بختیاری در مقاله ای در ابتکار نوشته اعلام حکم تعلیق سه تن از دست اندرکاران قضایی بازتاب گستردهای در رسانههای داخلی و خارجی داشت به گونهای که صاحبنظران آنرا بی سابقه ترین احکام در تاریخ قضاوت نوین در قبل و بعد از انقلاب ارزیابی کردند، چرا که پس از پایه گذاری دولت مدرن در ایران افراد منتفذ نه تنها به دلیل موقعیت شغلی بلکه به خاطر موقعیت و جایگاه سیاسی و اجتماعی شان از نوعی مصونیت پنهان نیز برخوردار بودند.
به نوشته این مقاله تا قبل از صدور این حکم و پس از رخداد وقایع تلخ کهریزک منتقدین قوه قضاییه با فضاسازی رسانهای سعی در مشابهت سازی آن با پرونده حوادث کوی دانشگاه را داشتند و فرجام مثبتی برای صدور این حکم پیش بینی نمیکردند که این نتیجه تعلل آن روز قوه قضاییه در رسیدگی به پرونده کوی بود که سوالات زیادی را که در این خصوص در اذهان بیدار جامعه وجود داشت بی پاسخ گذاشت.
سرمقاله ابتکار با تاکید بر گام های مثبت قوه قضاییه در جهت توسعه و استقلال سیستم نوشته تعلل و بلاتکلیف ماندن این گونه پروندهها همچون استخوان لای زخم است که اگر با سرعت و عدالت به فرجام نرسند این زخمها همه بدن را فرا خواهند گرفت.
مسائل اقتصاد و قانون اساسی
سرمقاله رسالت با تاکید بر این که کشور در عرصه های اقتصاد، سیاست، فرهنگ و مقوله های اجتماعی علی رغم پیشرفت های غیر قابل انکار دچار کاستی های جدی است نوشته در حوزه اقتصاد کشور به طور جدی دچار مشکلات عدیده ای است و در واکاوی مقوله فقر به این واقعیت می رسیم که دولت و مجلس طی سه دهه گذشته در تنظیم برنامه و بودجه بر اساس اصول قانون اساسی قصورها و تقصیرهایی داشته اند.
سردبیر این روزنامه با این اشاره که برخی از مناقشه دولت و مجلس به همین مباحث اختصاص دارد نوشته دولت طبق قانون اساسی مامور به ارائه لایحه بودجه است. بررسی بودجه در مجلس نباید به سمتی برود که «لایحه» دولت به صورت «طرح» در آید، این ناقض اصل52 قانون اساسی است.
به نوشته رسالت اگر فقر در جامعه وجود دارد، برای این است که در حل مشکلات اقتصادی و اجرای اصول قانون اساسی قصورهایی رخ داده. به مطالبات اقتصادی مردم در حدی که شایسته آنان باشد پاسخ داده نشده و همه به علت عدم اجرای قانون اساسی در عرصه اقتصاد.
انتقال کارکنان بلاتکلیف
پریسا پناه خواهی در سیاست روز در انتقاد از تصمیم وزارت راه به انتقال این وزارت خانه به اصفهان نوشته انتقال یک وزارتخانه تنها بخش سخت افزاری آن نیست و به طور قطع نیروی انسانی این وزارتخانه نیز میبایست به شهر اصفهان منتقل شده و درآنجا مستقر شوند. آیا برای انتقال هزاران نفر از کارکنانی که تمایل قلبی به این انتقال ندارند، روشهای تشویقی و تسهیلاتی وجود دارد که انگیزه آنها را برای این مهاجرت اجباری تقویت کند؟
به نوشته این روزنامه استاندار اصفهان که پیشنهاد دهنده انتقال وزارت راه به اصفهان بوده مدعی شده در صورت انتقال این وزارتخانه به استان اصفهان، توسعه زیرساختها و تحول در صنعت حمل و نقل و تحول را شاهد خواهیم بود. اما وی نگفته است که در این جابهجایی محل استقرار چه نکته مثبتی وجود دارد که چنین تحول عظیمی را منجر شود؟ اصفهانی ها آیا میتوانند به یکباره پذیرای چندین هزار مهاجری باشند که باید اصفهان را شهر خود بدانند؟ آیا اقتصاد این شهر میتواند پاسخگوی این تعداد مهاجر باشد؟ آیا تبعات این امر از نظر آسیبهای مردم شناسی و جامعه شناسی مورد بررسی دقیق قرار گرفته است؟
به گزارش سیاست روز به هر حال وزیر راه و ترابری و سایر مسئولین که داوطلبانه و بااشتیاق از خروج یک ماهه از تهران وعده دادهاند، باید برای تنویر افکار عمومی در مورد آنها پاسخ دهند. امیدواریم اجرای این طرح نه از سر عجله و برای رفع تکلیف بلکه با درایت انجام پذیرد تا چند صباح دیگر هزینههای چندین برابری برای باز گشت به تهران صرف نشود.
انهدام صنایع نساجی
فرهیختگان در مقاله ای نوشته اگر سری به بازار تهران بزنید، نماد عینی بازار وارداتی را میبینید. در میان آن همه پارچه، نام و نشان محصولات نساجی ایران گم است. نه که پارچه ایرانی نیست، هست، از چیت، کودری، چلوار، فاستونی، ماهوت، ژاگار، کانگا، ژرسه، متقال و قدک گرفته تا گیپور، تور، حریر، پوپلین و ملحفه اما در بازار هیچ نمودی ندارند. واردات، بازار ما را بلعیده است. پارچههای چینی و ترک، دور بازار را در دست گرفتهاند و بعد از آنها پارچههای ژاپنی، سنگاپوری و چند خرده کشور اروپایی تولیدات وطنی را پشت سر گذاشتهاند.
به نوشته این روزنامه در همین زمان بیتوجهی به کشت محصول پنبه باعث شده است تا قیمت تمامشده صنعت نساجی افزایش یابد و تولیدات ایرانی در مقایسه با مشابه خارجی قدرت رقابت را از دست بدهند. 40 سال پیش، میزان تولید پنبه در ایران 250 هزار تن بود، اما در حال حاضر این میزان به 80 هزار تن کاهش یافته است. اوج بحران تولید پنبه در سالهای 83 و 84 بود که سطح زیر کشت پنبه به یک باره به حدود 35 درصد کاهش یافت.
فرهیختگان در عین حال خبر داده پانزده نمایندهای که وزیر صنایع را به مجلس فراخواندهاند، میگویند قصد دارند تا پس از محرابیان، غضنفری وزیر بازرگانی و بهمنی رئیسکل بانک مرکزی را هم به مجلس فراخوانند تا به توضیح درباره تعرفهها و وضعیت وامهای بانکی نساجها بپردازند. اما به نظر میرسد جای وزیر کشاورزی هم در این میان خالی است تا توضیح دهد که براساس چه ایدهای وضعیت کشت پنبه که تاثیری حیاتی بر صنعت نساجی دارد، به چنین حضیض ذلتی افتاده است؟