نقدی بر یک طرح عجیب و غریب: عزل نمایندگان مجلس توسط ۱۲ عضو شورای نگهبان!


نقدی بر یک طرح عجیب و غریب:
عزل نمایندگان مجلس توسط 12 عضو شورای نگهبان!

عصر ایران : خبرها از مجلس شورای اسلامی حاکی است که برخی نمایندگان طرحی را تهیه کرده و برای بررسی به کمیسیون اصل نود ارایه داده اند که به موجب آن امکان نظارت شورای نگهبان از موضوع تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس و نیز مصوبات تصویب شده در مجلس فراتر رفته و نظارت شورای نگهبان به صورت مستمر و دایم در تمام طول دوره نمایندگی برقرار شود .

به گزارش
عصرایران بر اساس این طرح ، شورای نگهبان صلاحیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به طور مستمر و در طول دوره 4 ساله نمایندگی بررسی کرده و در صورتی که صلاحیت نماینده ای را از دست رفته تشخیص دهد نسبت به عزل وی از سمت نمایندگی مجلس اقدام خواهد کرد .

هر چند که شنیده ها حاکی است که این طرح در صورت مطرح شدن در صحن علنی ، شاید 50 رای هم در مجلس نیاورد ، اما نا گفته پیداست که وقتی اندیشه ای در مجلس شورای اسلامی مطرح می شود و حتی بر اساس آن یک طرح قانونی نوشته و به رای گیری گذاشته می شود ، حتما این موضوع آن قدر ارزش دارد که چند سطری درباب مزایا و معایب آن قلمی می شود .

با این حال راقم این سطور هر چه که فکر کرد و اندیشه نمود حتی نتوانست یک مزیت برای چنین طرحی  پیدا کند ؛ در عوض این قبیل طرح های عجیب و غریبی که در تاریخ نظام های پارلمانی در جهان کم نظیر و یا شاید در نوع خود بی نظیر باشد ، انگشت حیرت بر دهان می نشاند از اندیشه های  برخی از نمایندگان محترم مجلس که با ارایه یک چنین طرح هایی در تلاشند تا همین رمق بر جای مانده از قوه مقننه را هم تعطیل کنند: یکی بر سر شاخ و بن می برید...!

 در این باب ذکر نکاتی چند ضروری به نظر می رسد :

1- نکته نخست در مورد چنین طرح عجیب و غریبی که نمونه آن در تاریخ بشر کمتر دیده شده ، این است که این طرح اساسا با قانون اساسی مغایرت دارد . در قانون اساسی دوره نمایندگی 4 ساله تعریف شده و طبیعتا این طرح در صورت تصویب و اجرا ، دوره نمایندگی را به صورت " معلق " در می آورد و این امر با قانون اساسی در مغایرت آشکار است . در واقع وقتی قانون اساسی دوره نمایندگی را 4 سال تعریف می کند ،‌ کسی حق ندارد این دوره را به تشخیص خودش مثلا دو سال یا سه سال کند و در حالی که وکالت نمایندگان مستقر و پابرجاست ،‌ آنها را عزل نماید.

2- طبق قانون اساسی شورای نگهبان «مسئولیت نظارت بر انتخابات» و نیز «مسئولیت تطبیق مصوبات مجلس با شرع و قانون اساسی» را دارد. دادن اختیار نظارت بر عملکرد تک تک نمایندگان در طول 4 سال نمایندگی ،‌در واقع تعریف حقی جدید و فراتر از قانون اساسی برای شورای نگهبان است.
وانگهی این شورا جزئی از قوه مقننه است و به لحاظ قانونی نمی تواند از حوزه نظارت به حوزه دخالت ورود کند . اما این طرح دایره اختیارات شورای نگهبان را گسترش داده و به حوزه دخالت مستقیم و " آقا بالاسری" مجلس می نشاند که کاملا مغایر با قانون اساسی است .

3- نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی حق وکالت خود را از مردم دریافت می کند و اعتبار یک نماینده مجلس هم به این است که وکیل مردم است ، از این رو طبق قانون اساسی پس از تایید اعتبار نامه یک نماینده در مجلس ، هیچ قدرت و نهادی نمی تواند وظیفه نمایندگی را که به صورت وکالت از جانب مردم در اختیار نماینده قرار گرفته سلب یا محدود کند ، در حالی که بر اساس این طرح جدید تصمیم 12 نفر از اعضای شورای نگهبان بر تصمیم چند ده یا چند صد هزار و یا چند میلیون نفر از مردم کشور ارجحیت پیدا می کند و این امر مغایر نص صریح قانون اساسی است .

4-  طرح جدید با موضوع  "حق نمایندگی و ایفای وظایف نمایندگی " در تضاد است ، چرا که بر اساس قانون اساسی ، نمایندگان مجلس در ایفای وظایف نمایندگی خود آزادند و هیچ قدرتی حق تعقیب قضایی و کیفری یک نماینده را در موارد مربوط به ایفای وظایف نمایندگی ندارد .
شاید گفته شود اگر نماینده ای تخلف کرد یا مرتکب جرمی شد که نمی توان دست بر روی دست گذاشت و سکوت کرد ؛‌ در پاسخ باید گفت که کارهایی که از نمایندگان سر می زند یا در حیطه وظایف نمایندگی شان است که هیچ مرجعی حق ندارد متعرض آنها شود و یا کارهایشان خارج از چارچوب وظایف نمایندگی است که در این صورت ،‌قوه قضاییه با اطلاع مجلس ،‌طبق موازین قانونی به جرائم و تخلفات آنها رسدگی می کند و حکم لازم را صادر می کند .
بنابراین هیچ نیازی نیست قوه مقننه ،‌به یکی از ادارات تابعه شورای نگهبان درآید.

5- حفظ قدرت جسارت و شهامت نمایندگان پارلمان  در تمام سیستم های حقوقی دنیا یک اصل است و از این رو در اکثریت قریب به اتفاق قوانین اساسی کشورهای دنیا ، نمایندگان مجلس و جایگاه قوه تقنینی کشور  جایگاهی بی نظیر و عالی دارند ، در حالی که این طرح در صورت تصویب ، قدرت شهامت و جسارت یک نماینده را که لازمه کار پارلمانی است از او سلب می کند و نمایندگان اگر بخواهند دوره نمایندگی آنها برقرار بماند ،  به جای تلاش برای کسب رضای مردم  باید تلاش کنند تا رضایت 12 عضو شورای نگهبان را کسب کنند که این امر شهامت ، دلیری و عزت نفس  نمایندگان را از ایشان سلب می کند .

و بالاخره آنکه تصویب چنین قوانینی وهن خود مجلس است وبسیار کمتر دیده شده که یک نهاد قانونی همچون مجلس  خود با دست خود دایره اختیارات خود را محدود کرده و نهادی دیگر را بر خود مسلط گرداند و این امر واقعا از یک مجلس زنده و پویا بعید به نظر می رسد و امید است که چنین طرحی در همان کمیسیون اصل نود مجلس بماند و به صحن علنی نیاید .

خانه به دوش - سوئد - استکهلم
هر چیز ندیده نگفته نشنیده نبوده ازاین قانون ملایان 2 قروشی به هر جاندار و بیجان تحمیل میشه میگید چرا??????چون کشور صاحب اصل و نصبی ندارد ورژیم خرتو خران است اینها یعنی ملاها معلوم نیست تخمه چه جانورانی هستند که یکدفعه مثل قارچ بهاران از زمین میرویند. وآفت اینها فقط مموتی که به مرور زمان همه را می خشکاند بعدا میبینید
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

alexxx - اتریش - وین
در اینصورت ارائ مردم اب زرشک است. این در حکومت جمبوری اسلامی همیشه چنین بوده ولی هالا قانونی شده. نمیدونم اینا چرا اصلا قانون اساسی ومجلس و رفراندم و ...... این تئاتر و سیابازیها رو انجام میدن. در عمل که همیشه اونکاری رو میکنن که خودشون صلاح میدونن وبه نفعشونه. " گرفتن ملت رو " .شاد باشین  
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

fariborzkhan - ایران - ایران
همه خبر رو نخوندم. اما به یاد فرمایشات معظم له! افتادم که به نماینده ها می گفت خودتون یه راهی برای نظارت بر خودتون پیدا کنین. هم تو دنیا ثواب می برین هم تو آخرت. اتفاقا چون هماهنگی های لازم شده رای هم می یاره.
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

senator7 - آلمان - برلین
1ـ در جمهوری اسهالی چه چیز عجیب و غریب نیست و در تاریخ بشر کمتر دیده شده که حالا این یکی استثناء باشه؟ حالا فرض کنید این امر با قانون اساسی در مغایرت آشکار باشه؟ خود قانون اساسی چه تحفه ای است اصلاً؟. 2ـ این قضیه آقا بالا سری با دخالتهای مقام مفتضح رهبری و حکم حکومتی ایشان بارها پیش کشیده شده پس نگران این قضیه هم نباش. 3ـ عزیز جان مثل اینکه خوابی؟ این مجلس انتصابی است کدوم آدم عاقلی نماینده اصول گرا انتخاب میکنه که همه اش بله قربان گو ولی وقیح باشه؟. 4ـ عزیز جان رئیس قوه قضاییه اخوی رئیس قوه مقننه است!! از این جیب درمیاره میگذاره تو اون جیب، درثانی این جوک را چه کسی به شما گفته نمایندگان مجلس در ایفای وظایف نمایندگی خود آزادند؟ اونجا مگه سوئیسه، بیخود بهش میگن جمهوری اسهالی؟. 5ـ از جسارت و شهامت گفتی کردی کبابم دست رو دلم نگذار که دل درد میگیرم، تو اگر مجلس مرده هم تو ایران دیدی سلام من یکی را برسان چه برسد مجلس زنده و پویا. پس نتیجه میگیریم که بریم کشکمون را بسابیم.
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

Black Chador - امریکا - ولدن
شماها هم خودتون رو مسخره کردید با این قانون اساسیتون. اخه کشور دیکتاتوری قانون اساسی لازم داره? قانون روزانتون رو میتونید در پوشک خیس علی چکه ای هر صبح پیدا کنید و خواندش رو در صدا وسیما با یک صلوات بلند برای انقلابتون و کشور دمکراتتون شروع کنید.
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

kamia1 - المان - کلن
خانه به دوش - سوئد - استکهلم!! باهات کاملا موافقم,,دوست عزیز,, اگر هم کامل نخشکونه, ولئ راهئ برائ اینکار باز کرد!!
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

ahmad shah niazy - افغانستان - کابل
انسان ها روز به روز پیشرفت و ترقی می نمایند و با قانون های جدیدی را تصویب نمایند.
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

Atheist-0 - کانادا - ونکوور
کدام نماینده؟ اینها که همه انتصابیند! اصل رئیس مجلسه که افسارش دسته چلاقه است.
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

shnasahand - دوبی - الاهلی
وقتی قانون اساسی رو نوشتن بعدش به رای ملت گذشتنش فکر میکنم تا بحال یه قانون اساسی جدید توسط دوازده خرفت که با ندانمکاری وبه اسم سران فتنه کارهای خود وبچه های خود را براحتی لو میدن تصویب کردن مطمئنا به رای نمیذارنش فکر میکنید کتابشو چاپ کنن یا اونقده عرضه نداشته باشن
جمعه 5 شهریور 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.