لایحه جنجالی؛ حمایت از خانواده یا تعدد زوجات؟


لایحه جنجالی؛ حمایت از خانواده یا تعدد زوجات؟

منتقدان می گویند که لایحه حمایت از خانواده می‌تواند بنیان خانواده را سست کند

"زن ماشین لباسشویی یا خودرو نیست که مرد هر وقت خواست، تبدیل به احسن کند."

این یکی از تازه ترین واکنش ها به "لایحه حمایت از خانواده" در ایران است که در نشست ائتلاف اسلامی زنان و در اعتراض به برخی مواد این لایحه مطرح شد.

شهیندخت مولاوردی، از اعضای انجمن زنان اصلاح طلب، پس از گفتن این جمله ادامه داد: "در قانون مدنی اصل بر تک همسری بوده است و ازدواج مجدد در لفافه بیان شده بود، اما در لایحه حمایت خانواده طوری عمل شده است که انگار اصل بر چند همسری است."

در جریان نشست ائتلاف اسلامی زنان، انتقادات تند دیگری نیز مطرح شد. مرضیه مرتاضی لنگرودی، فعال جنبش زنان هم گفت که اگر مسئولانی که چند همسر دارند از این به بعد با همسران خود در مجامع مختلف حاضر شوند، در انتخابات بعدی مشخص می شود که چند درصد رای خواهند آورد، چرا که "چند زنی در ایران مقبولیت ندارد."

اعظم نوری، عضو مجمع زنان اصلاح طلب نیز این لایحه را با اظهارات مقام های دولتی مبنی بر افزایش جمعیت و عدم کنترل آن مرتبط دانست و گفت: "این یک برنامه طراحی شده است تا خانواده ها چند همسری شوند و جمعیت افزایش پیدا کند."

موضوع بررسی "لایحه حمایت خانواده" از سه سال پیش در ایران مطرح شد و از همان زمان با انتقادهای تندی مواجه شد.

این لایحه پیشنهاد قوه قضائیه ایران بود که پس از تصویب در جلسه روز سوم تیرماه ۱۳۸۶ هیأت دولت، به مجلس هفتم فرستاده شد و قرار است به زودی در صحن علنی مجلس بررسی شود.

لایحه ای که در مجلس بررسی خواهد شد، لایحه اصلاح شده است که پیش نویس آن هدف انتقادات گسترده قرار گرفته بود.

انتقادات به پیش نویس این لایحه عمدتا مواد ۲۳ و ۲۵ این لایحه را هدف قرار می داد؛ بر اساس ماده ۲۳ مرد در صورت استطاعت مالی و بدون ارائه دلیل به دادگاه قادر بود مجددا ازدواج کند و ماده ۲۵ پیش نویس هم مربوط به پرداخت مالیات مهریه سنگین، پیش از پرداخت مهریه به زن بود.

در لایحه کنونی، ماده ۲۵ به طور کلی حذف شده است و ماده ۲۳ دستخوش اصلاحاتی شده است. با این حال اصلاحات اعمال شده هم نتوانسته است از حجم انتقادات بکاهد.

مواد مورد اختلاف در لایحه

عمده انتقادات به لایحه حمایت از خانواده متوجه بخش سوم این لایحه است که به 'ازدواج' مربوط می شود. در این بخش که از ۵ ماده تشکیل شده، عمدتا ماده های ۲۲ و ۲۳ هدف انتقادات قرار دارند.

ماده ۲۲ ثبت ازدواج موقت را در صورت باردارشدن زن الزامی می داند و مشخص کرده است که پایان یافتن مدت زمان ازدواج موقت نیز مانع از ثبت ازدواج نمی شود. همچنین تصریح شده است که در صورت توافق زن و مرد، ثبت ازدواج موقت در اسناد سجلی هم می تواند صورت بگیرد.

ماده ۲۳ که عمده انتقادات به آن وارد است ۱۰ مورد را مشخص کرده است که در صورت وقوع یکی از آنها، دادگاه به مرد اجازه ازدواج مجدد دائم خواهد داد.

برخی از این مواد تعریف کاملا مشخصی دارند، مانند ابتلا زن به بیماری صعب العلاج، عقیم بودن زن و محکومیت زن به حبس بیش از یک سال. اما از برخی از موارد مذکور می توان برداشت های گوناگونی داشت که عدم ایفای وظایف زناشویی، عدم تمکین زن از مرد و ترک زندگی از طرف زن به مدت بیش از ۶ ماه، از آن جمله است.

انتقادی که عمدتا به موارد نوع دوم وارد می شود، عدم ضرورت وجود حکم دادگاه در تشخیص این موارد است، بنابراین این احتمال وجود دارد که صحت ادعای مرد در یکی از این موارد، مورد تردید قرار نگیرد.

برخی منتقدان از جمله فائزه هاشمی، رئیس شاخه زنان حزب کارگزارن سازندگی، بر این باورند که عدم تمکین و یا ترک خانه، بی دلیل صورت نمی گیرد و در صورت مطرح شدن این موارد، باید موضوع با درنظر گرفتن علت ها پیگیری شود نه صرف ذکر معلول.

دیدگاه های متفاوت

منتقدان این لایحه، تصویب آن را به منزله قانونی کردن ازدواج موقت می دانند و بر این باورند که منجر به ترویج فرهنگ ازدواج مجدد و به تبع آن، سستی ارکان خانواده می شود.

فاطمه راکعی، دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش، که معتقد است این لایحه "قبح اجتماعی" دارد، آن را "بی ضرورت" توصیف کرده و توضیح داده است که پیش از این، اگر در جریان ازدواج موقت، زن و مردی صاحب فرزند می شدند، حق دریافت شناسنامه برای فرزند خود را داشته اند.

در مقابل افرادی چون لاله افتخاری، نماینده مردم تهران، این لایحه را درمانی برای گسترش فساد اخلاقی و حل مشکلات مربوط به ازدواج موقت می دانند و بر این باورند که این لایحه حامی زنانی است که به دلیل مشکلات اقتصادی دست به چنین ازدواج هایی می زنند و قانون باید از فرزندانی که در جریان چنین ازدواج های متولد می شوند حمایت کند.

منتقدان این لایحه بر این باورند که حقوق زنان در آن از قلم افتاده است. فائزه هاشمی با اشاره به اینکه "۶۰ درصد از زنان به خاطر چک های برگشتی همسرانشان در زندان هستند" می گوید: "این درست نیست که زن به زندان برود و مرد در بیرون، همسر دوم اختیار کند."

او همچنین گفت: "در صورتی که دادگاه به مرد اجازه ازدواج مجدد دهد، باید به زن نیز اجازه طلاق بدهد و تمام حق و حقوق او نیز پرداخت شود."

'شغل قانونی'

به گزارش روزنامه تهران امروز، مطالعات جامعه شناسان نشانگر آن است که ازدواج موقت در حال تبدیل شدن به یک شغل است که معصومه پریشی، پژوهشگر حوزه زنان، مهم ترین عامل آن را مشکلات اقتصادی می داند.

مرضیه مرتاضی لنگرودی، در همین رابطه پیشنهاد داده است که یک کمپین برگزار شود و بر اساس آن تحقیق شود که چرا برخی زنان مایلند همسر دوم یک مرد شوند.

او که از منتقدان لایحه حمایت از خانواده است می گوید در صورتی که با برگزاری این کمپین مشخص شود که مشکلات اقتصادی منجر به ازدواج زنان با مردان متاهل می شود، "دولت موظف است زنان را تامین کند تا مجبور به ازدواج با مردی که همسر دیگری دارد، نشوند."

pelle - سوئد - استکهلم
چرا اسمش را میگذارند لایحه حمایت از خانواده ، این که فقط لایحه حمایت از مرد است. بیچاره زنان ایران که در قرن ۲۱حق و حقوقشان با زمان دوره قاجار فرقی که نکرده هیچ بدتر هم شده .
یکشنبه 31 مرداد 1389

shahab46 - المان - هانوفر
مرگ بر این رژیم زن ازار . برروح خمینی لعنت واین رژیم زن ستیزش.
یکشنبه 31 مرداد 1389

Black Chador - امریکا - ولدن
این اشغالهای اسلامی میخوان با این لایحه یک چتر قانونی بزارن روی فاحشگری زناشون و یک پولی هم برای صیغه خوندن که همون جا.. هست بسازن.
یکشنبه 31 مرداد 1389

porharfi - هلند - آرنم
چه خوش بحال مردان میشود ..زن بیمار ..زن در زندان ..زن عقیم..زن ترک خانه.. پس مرد چی؟؟ اون روزهایی که آقای گنجـــــــــــــــــی مَرد !! در زندان بود..زن. نباید..و نباید ها ؟؟!! تازه اگر هم یواشکی باید!! مجازات ِ سنگسارش باید!!. اما مَرد را با افتخار زن دیگری باید!!.." اســـــلام بــــِدو .تُند هم بــــدو ! که خیلی. عقبــــــــــــــی!!...
یکشنبه 31 مرداد 1389

SarayeAzadi - انگلیس - لندن
با عرض پوزش از دوستان گرامی و مسئولین و کاربران محترم سایت(اقلیت خوب آقایون), با اجازه همه میخوام بزنم به جاده خاکی! به عرض "رجال" حاکمیت (آن دسته از سیاسیون حامی لایحۀ ضد زنان) می رسانم که سالهای سال است هر گاه "رجال زی ربط" در ادارۀ امور مملکت و حل معضلات اقتصادی, بحران داخلی ناتوان مانده شروع می کنند به "آرتیست بازی" درآوردن! برای عقده گشایی های درونی, سنگ صبور جامعه یعنی زنان را سرکوفت کرده, و برای پر کردن خلا فکری و ارضای هوای تمام خواهی نفس خویش, هوس "تجدید فراش" می کنند.این است عدل حکومت دینی(!) . عدل اگر به حق در حکومت اسلامی ,به زعم آقایون, "ناب محمدی" می بود, حقوق 1400 سال در انحصار جنس مرد را همان اندازه به جنس مقابل - یعنی زن - نیز قائل می شدند. این یادآوری ها رو مبادا ضعف زنان ایران زمین پندارید بلکه اخطاری به مسئولان امر برای لغو این نوع مغلطه ها و ملغمه هایِ گذشته از حد بر ضد زنان غیور ایران است!
یکشنبه 31 مرداد 1389

baas - هلند - روتردام
اسلام / زن / و عاقبت هیچ .
یکشنبه 31 مرداد 1389

Pezhman - اتریش - وین
قوانین اسلام, بنفع مردان است.زیرا الله مدینه, مرد انگاشته شده.شرم آور آنکه, قوانین عهد دقیانوس را باید ملاک زندگی عصر کامپیوتر قراردهیم . وقت آن فرارسیده, که الله خیالی مدینه را به مرخصی دائمی فرستاده, شرش را کم کنیم. و یا آن را باخودآگاهی(خدای ایران زمین)عوض کنیم. وبلندو رسا فریاد زده بگوئیم: ما ایرانیان خدای مهربان و آگاه به زمان خودمان را ارج میگذاریم.نه خدایی که در بنایی چهارگوش, بنام کعبه محدود است.وکپی برداری از آئین یهود ومسیحیت است.که آنان هم افسانهای قوم یهود است. و داستانهای غیر واقعی, بسیار دارند.ازخواب بیدارشویم. توهین به مادران وخواهران و دخترانمان را با نه بلندو محکم جواب گفته, ریشه برده داری وتبعیض اسلامی را مورد حمله قرارداده. آنرا نفی کنیم.جهان مدرن عرصه مبارزه واقعیت با خرافات زمان جاهلیت است.کدام سنگر را برگزینیم.؟
یکشنبه 31 مرداد 1389

mashady - انگلیس - منچستر
شنیدین که میگن مرده و حرفش به زن جماعت اعتماد نمیشه کرد قوانین باید بیشتر وبیشتر مردونه شه
دوشنبه 1 شهریور 1389

iranazadiran - ایران - تهران
mashady - انگلیس - منچستر lمنظور به صفت جوانمردیست و مرد به عنوان نوع بشر اطلاق میشود . همانطور که شاهدید همجنس گرایان خوی مردانگی ندارند بنابر این وسعت دیدتان را از سطح به عمق برده تا مانند مردان عهد دقیانوس نیندیشید اینگونه تفکر توهین به مردان و زنان جوانمرد است.
دوشنبه 1 شهریور 1389

mashady - انگلیس - منچستر
iranazadiran - ایران - تهران این چه تفسیرییه قربونت برم چرا حرف تو دهن گویندش میذاری خانمها قدرتشون احساسشون توانایی وتحملشون کمتره رکوردهای ورزشی زنان رو با مردان مقایسه کن.با کمال احترام برای خانمهای هموطنم اونجایی که هر انسانی از روی احساس حرف میزنه فرق میکنه با وقتی که فکر میکنه ونظر میده دوست عزیزی که وسعت دیدت در عمقه همجنس بازها ظاهر مردونه دارند مرد نیستند
دوشنبه 1 شهریور 1389

iranazadiran - ایران - تهران
mashady - . خدا نکنه ایشالا همیشه سالم باشین. غریزه یه چیزه و صفت انسانی یه چیز دیگه در غریزه های مختلف انسان و حیوان مشترکند اما صفات انسانی تنها خاص انسان است و بس. منظور من از اینکه همجنس گرایان خوی مردانگی ندارند این نیست که ناجوانمردند و یا صفات انسانی ندارند بلکه به این معنی که غرایزشان به نسبت ظاهرشان طبیعی و سرجای خود نیست. متاسفانه این موضوع باعث اشتباه بشر مخصوصا از نوع سطحی آن شده که غریزه و سازندگی و صفات انسانی را به اشتباه می گیرند و بر طبق آن قضاوت می کنند. مبحثی ست که احتیاج به شکافتن و بحث زیاد دارد امیدوارم از همین مقدار متوجه منظورم شده باشید. دیگه اینکه اشکال کار شما اینه که به همه چیز به صورت سطحی نگاه می کنید و از این منظر می بینید. زن و مرد تفاوت بسیاری با هم دارند اما تفاوتها آنگونه نیست که شما قضاوت کردید که این مورد هم احتیاج به بحث بسیار دارد. موفق باشید.
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

Pezhman - اتریش - وین
mashady - انگلیس - منچستر..عزیز برخلاف فرمایش شما بردباری ربطی به جنسیت ندارد.مردان شجاع وصبور بسیارند.ترسو وکم تحملش هم فراوان است.درمورد زنان هم بدینگونه است.موفق باشید.
سه‌شنبه 2 شهریور 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.