آیا نگرانی از بروز جنگ جدی است؟

 
آیا نگرانی از بروز جنگ جدی است؟

تاکید آیت‌الله علی خامنه‌ای بر این نکته که در صورت تحقق تهدید‌های نظامی خارجی، دامنه نبرد از حدود جغرافیایی ایران فراتر خواهد رفت، نشانه اشتراک نظر مسئولان جمهوری اسلامی پیرامون جدی بودن خطر رویارویی نظامی در آینده نزدیک و همچنین نگرانی آنها از عواقب احتمالی چنین برخوردی است.

پیش از وی، علی شادمانی، رئیس اداره عملیات نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، از آماده ساختن سه طرح نظامی تلافی‌جویانه در قبال هجوم احتمالی خارجی خبر داده بود.

محمود احمدی‌نژاد نیز در روز دوشنبه، چهار مردادماه، و در گفت‌وگویی با پرس تی‌وی، تلویزیون برون‌مرزی انگلیسی‌زبان جمهوری اسلامی، گفته بود: «من اطلاع می‌دهم، آنها تصمیم گرفته‌اند تا سه ماه آینده علیه حداقل دو کشور منطقه عملیات (نظامی) انجام دهند.»

واکنش‌های رسمی به احتمال آغاز برخورد نظامی در منطقه و نتایج احتمالی آن از زمانی افزایش یافت که روسیه در اقدامی غیرمنتظره تاریخ دقیق راه‌اندازی رآکتور اتمی بوشهر را اعلام کرد. جان بولتون، سفیر جنجالی سابق آمریکا در سازمان ملل، به همین مناسبت در مقاله‌ای به اسرائیل هشدار داد که برای بمباران رآکتور بوشهر تنها ۸ روز فرصت دارد.

پیش از اعلام تاریخ دقیق راه‌اندازی رآکتور بوشهر و آغاز شمارش معکوس برای بارگذاری آن، دریاسالار مایک مالن، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، روز یک‌شنبه اول ماه اوت جاری در برنامه «ملاقات با مطبوعات» در شبکه تلویزیونی ان‌بی‌سی تصریح کرد: «طرح حمله نظامی به ایران برای پیشگیری از دسترسی آن کشور به بمب اتمی آماده است و روی میز هم باقی خواهد ماند.»

بی‌اطلاعی یا اطلاع کامل؟

پیش از طرح اظهارات مایک مالن، محمود احمدی‌نژاد در بخش‌های دیگری از گفت‌وگوی طولانی چهار مرداد خود با پرس تی‌وی گفته بود: «ما اطلاعات دقیقی داریم که آمریکایی‌ها نقشه‌ای را برای جنگ روانی علیه ایران طراحی کرده‌اند و سناریویی نوشته‌اند که جنگ تبلیغاتی سنگینی علیه ایران راه اندازند و صحبت‌های رئیس جمهور روسیه (در مورد امکان دسترسی ایران به بمب اتمی) در واقع آگهی پخش آن نمایش است.»

اگر چه محمود احمدی‌نژاد با وجود اظهار «اطلاع دقیق» از حمله آمریکا به دو کشور خاورمیانه و همچنین نقشه آغاز جنگ تبلیغاتی سنگین آمریکا علیه ایران (با مشارکت روسیه) موضوع احتمال حمله نظامی مستقیم علیه ایران را مطرح نساخت، واکنش‌های دیگر مسئولین نظامی و سیاسی جمهوری اسلامی، من‌جمله اظهارات دو روز گذشته علی شادمانی و آیت‌الله علی خامنه‌ای نشان داد که جمهوری اسلامی دست‌کم مصمم است که احتمال وجود طرحی واقعی برای حمله نظامی به ایران را جدی جلوه دهد.

برای توجیه چنین تلاشی می‌توان حداقل دو دلیل محتمل را مطرح ساخت:

۱- قرار داشتن جمهوری اسلامی در مسیر توافق‌های روسیه و آمریکا برای راه‌اندازی رآکتور بوشهر و فراهم آمدن زمینه توافق‌های اتمی مهم‌تر طی مذاکرات ماه سپتامبر با گروه وین.

۲- بی‌اطلاعی جمهوری اسلامی از توافق‌های مستقیم و پنهانی آمریکا و روسیه پیرامون برنامه‌های اتمی ایران و در نتیجه نگرانی جدی رهبران آن پیرامون هزینه‌های احتمالی راه‌اندازی غیرمنتظره رآکتور بوشهر.

اهمیت راه‌اندازی

بی‌تردید حساسیت‌های ناشی از راه‌اندازی رآکتور اتمی بوشهر را، با توجه به موقعیت کنونی ایران در جامعه جهانی، قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت و همچنین مسائل امنیت منطقه، می‌باید به مراتب فراتر از راه‌اندازی ساده یک کارخانه برق مورد ارزیابی قرار داد.

دلایلی که طی ده ساله گذشته مانع از تکمیل و راه‌اندازی رآکتور اتمی بوشهر شد می‌توانست در صورت به توافق نرسیدن طرف‌های ذی‌نفع من‌جمله آمریکا، روسیه و اسرائیل پیرامون این موضوع، همچنان مانع از راه‌اندازی آن بخصوص در شرایط کنونی بشود.

در صورتی که روسیه بدون جلب رضایت آمریکا و اسرائیل تصمیم به تکمیل و راه‌اندازی رآکتور اتمی بوشهر می‌گرفت، به اسرائیل عملا فرصت می‌داد که با توسل به بهانه حفظ امنیت ملی و دفاع از موجودیت خود رآکتور بوشهر را مانند اقدامات مشابه آن کشور در عراق و سوریه، مورد حمله نظامی قرار دهد.

در صورت حمله نظامی اسرائیل، ضمن انهدام رآکتور بوشهر، امنیت جانی نزدیک به دو هزار تن کارکنان روسی آن نیز به خطر می‌افتاد. دولت روسیه تحت هیچ شرایطی نه قادر و نه مایل به رویارویی با چنین فاجعه‌ای است. از این جهت پیش از تکمیل و اعلام تاریخ راه‌اندازی رآکتور اتمی بوشهر، روسیه دست‌کم امنیت جانی اتباع خود را که در محل حاضر و شاغل‌اند تامین کرده است.

بی‌تردید توافق بر سر راه‌اندازی رآکتور بوشهر نه تحقق یک هدف، که فراهم آوردن وسیله‌ای است برای دست یافتن به هدف‌های دیگر. هدف اصلی خنثی ساختن خطر تبدیل ایران به یک نیروی نظامی اتمی است. تنها به این شرط است که می‌توان تصور کرد دولت اسرائیل راه‌اندازی رآکتور بوشهر را بتواند تحمل کند. از این لحاظ دست یافتن به یک توافق «چندجانبه» پیرامون رآکتور بوشهر گمانه‌ای است که از کنار آن آسان نمی‌توان گذشت.

بی‌اطمینانی

فارغ از قرار داشتن یا قرار نداشتن ایران در مسیر توافق‌های چندجانبه روسیه، آمریکا، اسرائیل، آن چه مشهود است نگرانی مقامات جمهوری اسلامی در قبال آینده این تحولات است.

عملی شدن تهدیدهای اخیر آقای شادمانی و آقای خامنه‌ای، من‌جمله مسدود ساختن تنگه هرمز، حمله به نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و افغانستان، و حمله به اسرائیل به معنی درگیری نظامی تمام‌عیار در منطقه و در نتیجه تغییر وضعیت سریع و کامل نظام جمهوری اسلامی در شکل کنونی آن است.

ایران بدون تردید در صورت استفاده از امکانات موشکی خود قادر به اجرای هر سه طرح نظامی مورد اشاره آقای شادمانی خواهد بود. ولی در مقابل، حمله نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران و جنگ با اعراب حاشیه جنوبی خلیج فارس نیز غیرقابل اجتناب خواهد شد.

واقعیت تلخ این است که ایران ضمن برخورداری از قدرت تهاجمی و تخریبی محدود موشکی فاقد قدرت دفاعی کافی در مقابل هجوم خارجی است. در مقابل، نیروهای رقیب ایران ضمن داشتن برتری خردکننده قدرت آتش، از ظرفیت‌های دفاعی قابل ملاحظه‌ای نیز برخوردارند. ایران در صورت وقوع جنگ، ضمن وارد آوردن آسیب‌هایی به طرف‌های مقابل، عملا در مقابل قدرت آتش آنها بی‌دفاع خواهد بود.

جنگ سرد

اگرچه انتظار می‌رود که تا پیش از آغاز به کار رآکتور اتمی بوشهر تهدیدهای جنگی در منطقه همچنان ادامه یابد، می‌توان انتظار داشت که تهدیدهای نظامی اخیر با هدف آماده ساختن افکار عمومی و فراهم ساختن زمینه توافق‌های بیشتر اتمی در ماه سپتامبر صورت گرفته و هرگز از محدوده تبلیغاتی مورد اشاره آقای احمدی‌نژاد خارج نشوند.

در چنین صورتی گمانه حضور مستقیم یا غیرمستقیم جمهوری اسلامی در توافق‌های چندجانبه اتمی تا حدود زیادی تقویت خواهد شد. اگر چه نگرانی‌های جمهوری اسلامی با این استدلال که ممکن است تنها در مسیر بخشی از توافق‌ها قرار گرفته و احتمالا دست‌آویز طرح‌های پیچیده‌تری شده باشد، همچنان تا مدتی ادامه خواهد یافت.

تهدیدهای اخیر مقامات جمهوری اسلامی معادل تهدید به حمله انتحاری است و حمله انتحاری آخرین گزینه‌ای است که جمهوری اسلامی ممکن است تحت هر شرایطی استفاده از آن را مورد بررسی قرار دهد. از این لحاظ بیش از توجه به بار نظامی چنین تهدیدهایی می‌باید فعلا بار تبلیغاتی آنها را جدی گرفت و دست‌کم تا روز ۲۱ ماه اوت، یک شنبه، همچنان به انتظار و گمانه‌زنی بسنده کرد.

khosh bavar - ایران - کرمان
زمان دقیانوس هم پادشاهان به پول احتیاج داشتند تا تدارکات جنگ را راه بیاندازند و الان هم هر 2 دشمن اخوند شپشو پول نداره, که اخوند از خوشحالی ذوقزده شدند و مانند سگ زوزه میکشند که شیر ( دشمن اخوند ) نای جنگ کردن نداره.
شنبه 30 مرداد 1389

قازقلنگ - ایران - تهران
ما که تو ایران نگرانی نداریم چون چیزی برای باختن نداریم این اخوندا هستن که نگرانند. ما مردم که در حال حاضر تو جهنم داریم زندگی میکنیم نه دل خوشی و نه هیچ چی. ایران یه قبرستونه متحرکه که توش همه مردن. بلکه خدا التفاتی کنه یه تقی به توقی بخوره و از این وضع نجات پیدا کنیم حتی اگه وسیله اش یه جنگ باشه.
شنبه 30 مرداد 1389

i.am.the.world - لوکزامبورک - اش
جدی؟ نمیدانم. اما شوخی هم نمیتواند باشد. جنگ و درگیری با این رژیم فقط دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد. این محرز است. شادباشید.
شنبه 30 مرداد 1389

mirzadeh e eshghi - دوسلدورف - دوسلدورف
منبع?
شنبه 30 مرداد 1389

خانه به دوش - سوئد - استکهلم
وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا اعلام کرد در آغاز به‌ کار نیروگاه هسته‌ای بوشهر «خطری مربوط به اشاعه سلاح هسته‌ای» نمی‌بیند,,سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه افزود: «ما اذعان داریم که رآکتور بوشهر برای تأمین نیروی هسته‌ای غیر نظامی طراحی شده و به آن به عنوان خطری در جهت اشاعه جنگ‌افزار هسته‌ای نگاه نمی‌کنیم.». ای لعنت به شرف هرکسی که ترسو و موقعیت طلب است منظورم هر کشوری که دربرابر رژیم ملایان کوتاهی و حق ملت ایرانی را پایمال میکند آمریکای تو خالی از پایگاههایش در کشورهای سوسمار خور عربی میترسد دیگه کپه مرگت را بزار تروریستهارا تحمل و تقبل کن که همگی دست نشانده ی خودته حتی ملای ایران را.
شنبه 30 مرداد 1389

dkdk - دانمارک - اسلیس
نه اسرائیل و نه هیچ کشور دیگه ای شجاعت حمله به ایران زمین را نخواهد داشت.جز این بود سالها قبل اینکارو کرده بودند.انها بخوبی میدانند که نه ملت ایران ملت عراقند و نه ایران عراق.
یکشنبه 31 مرداد 1389

khosrow60 - سوئد - سوئد
جنگ یعنی باقی ماندن رژیم فاشیست اسلامی.سرمایه داری جهانی بنیادگرائی برایش یعنی بودن .هرچه نافهمتر سود بیشتر .جنگ ازبین بردن مردم وسرمایه های مادی ایران است وملا نه مردم ونه ایران برایش مهم نیست .جنگ ایران وعراق شاهد گفتارمه .شنیدید بنی صدر چندبار گفته که رفسنجانی وامام گفتن بقای مادراین جنگ است ودیدید سی سال به ماتحمیل شدن.
یکشنبه 31 مرداد 1389

Black Chador - امریکا - ولدن
جمهوری اسلامی=بغداد باب
یکشنبه 31 مرداد 1389

zebelkhan - آمریکا - سن خوزه
خانه به دوش - سوئد - استکهلم. دوست عزیز! فکر میکنم در تحلیل مسائل مشکل دارید! آمریکا از هیچ قدرتی در جهان واهمه نداشته و این عر و تیز آخوندها که همه اش بلوف و یاوه گویی است! اولا کشورهای غربی از ابتدا اعلام کرده بودند که با نیروگاه بوشهر که زیر نظر آژانس است و پس مانده سوخت آن نیز به مسکو بر میگردد مشکلی ندارند چون کاربری آن صرفا در جهت تامین نیروست. اما راجع به ترس گفتی که واقعا خنده دار است. صدام هم از این عر و تیزها میکرد که تمام خاورمیانه و پایگاههای آمریکا را به آتش میکشیم و چنین و چنان میکنیم. اولا پایگاههای آمریکا چغندر نیستند که کسی با پرتاب موشک یا عملیات انتحاری بخواهد به آن ضربه بزند. سیستم دفاعی این پایگاهها از پیشرفته ترین در جهان است و امکان عملیات احمقانه انتحاری به آنها با توجه به وسعت پایگاه ضعیف و یا بی تاثیر است. این اجماع جهانی که علیه رژیم ایران شکل گرفته در تاریخ کم نظیر است. تا ساخت بمب اتم ایران یکسال دیگر راه دارد. اگر تحریمها اثر نکنند حمله نظامی حتمی است و در صورت حمله مجالی برای لفاظی این شارلاتانها باقی نخواهد ماند. صبر کنید تا ببینید چه کسی ترسوست!
یکشنبه 31 مرداد 1389

ekman - ‫ایران - شیراز
khosh bavar−ایران −کرمان،دوست عزیز خودت از گفته هات چیزی فهمیدی یا اینکه تو عالم هپروت مشغول سیر و سفری ؟پیرت بسوزه شش نخود!!!
یکشنبه 31 مرداد 1389

nemat420 - کانادا - لندن انتریو
چطورر این شامل تحریم نیست. گیج کننده است.ت
یکشنبه 31 مرداد 1389

khosh bavar - ایران - کرمان
ekman - ‫ایران - شیراز: دوست عزیز, کافر همه را به کیش خود پندارد, چون من کسی هستم که تیز میگیرم و با کوچکترین اشاره به اصل مطلب پی میبرم ( تعریف از خود کردن....), گفتم حتما بچه های کاربری هم تیز هستند مخصوصا شیرازیها که خدمتشون احترام خاصی قایلم, و دیگه حوصله نداشتم که مثل همیشه نظرم را بنویسم که هم برای خودم و شنونده خسته کننده و قدیمی نباشه, اینطوری بیان کردم, ولی برای شما, چشم یکبار دیگه توضیح میدم: هر جنگی چه در زمان قدیم و چه حالا به پول احتیاج داره, که usa و اسرائیل ندارند( این دلیل مالی ). و این جنگ را مانند جنگ اوای وحش, که فقط زور و قلدری ملاک عمله و منطق کوره, ربط دادم, که usa مانند شیر درنده بیسبیل و خسته از جنگ و اخوند هم مانند کفتار زبل و مکار, که از خستگی شیر سو استفاده میکنه! راستی, پیرت بسوزه شش نخود و معنی اسم کاربری شما یعنی چه?
یکشنبه 31 مرداد 1389

paradis_uk - انگلیس - لندن
در اروپا زمانی که میخوان به کشوری حمله کنند اول زمزمه میکنند تا افکار عمو می را آماده کنند بعد حمله این ها هم ترسیدن حالا به دون بال وحدت ملی هستن زمانی که حمله شود شما کاری نمیتونید انجام بدین تنها کار شناسایی لباس شخصی هاست اونارو تو اون زمان میتونین از پا در بیارین وگرنه بعد از جنگ همین آش همین کا سه دست از شعار دادن وردارین
یکشنبه 31 مرداد 1389

alexxx - اتریش - وین
khosh bavar - دوست عزیز مثل اسم کاربریت خوش باوری. امریکا و اسرائیل واسه جنگ پول ندارن? فقط عمل تبلیغاتی امریکا, کمک به پاکستان یه نمونه کوچیکش. پولهایی که اینها دارن به ک.....سگ میزنن جزع کوچکی از مبلغ لازم برای جنگ است. فقط یک سری مسائل که در منطقه در صورت بروز جنگ برای امریکا ضررهایی همراه داره دلیل به عقب انداختن حرکت نظامیست. قدری دیدتان رو بازتر کنید , شما که اینترنت دارین.
یکشنبه 31 مرداد 1389

khosh bavar - ایران - کرمان
alexxx - اتریش - وین: internet من نفتی کار میکنه و راضی به لطف نفت ! اگر در اتریش مجله باشه, نه مجله که صاحب ان مرتل هست, بلکه معتبر, یکی از دلایل که نمیتونند حرف جنگ جدید را بزنند, نداشتن پول و چپاندن دروغ دیگر و تازه برای شروع جنگ و و و........یک فاتحه از طرفم برای حیدر بخوان ! راستی, چون شما اسمم را فارسی نوشتی و معنیش را فهمیدی, پس اسم شما الکسلکسلکس خوانده میشه و معنی ان ??!!
یکشنبه 31 مرداد 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.