اسیرانی که هیچ گاه باز نگشتند


اسیرانی که هیچ گاه باز نگشتند

در ایران سالروز آزادی اسیران جنگ هر سال گرامی داشته می‌شود

با گذشت ۲۰ سال از بازگشت اولین گروه اسیران ایرانی جنگ هشت ساله با عراق در ۲۶ مرداد ۱۳۶۹، هنوز شماری از اعضای خانواده سربازان ایرانی از سرنوشت فرزندان خود خبر ندارند.

۳۴۹ اسیر ایرانی که در ۲۶ اسفند ۱۳۸۱ با ۱۲۴۱ اسیر عراقی مبادله شدند، آخرین دریچه امید خانواده‌هایی بودند که در ۱۲ سالی که از آزادی اولین گروه از اسیران جنگ می گذشت، هر روز انتظار بازگشت فرزندان خود را می کشیدند.

پس از مبادله این گروه از اسیران، عراق پرونده اسیران ایرانی را پایان یافته اعلام کرد، اما مقامات ایرانی با بیان اینکه شماری از سربازان جنگ هشت ساله مفقود شده اند، می گویند که این پرونده همچنان باز است.

خبرگزاری فارس، روز دوشنبه ۲۵ مرداد (۱۶ اوت)، آمار اسرای آزاد شده را ۴۲ هزار و ۶۱۸ نفر اعلام کرد، این در حالی است که هیچ گونه آمار موثقی از تعداد سربازان ایرانی به اسارت درآمده وجود ندارد و برخی از این افراد پس از سال ها بی خبری از وضعیت آنها، عنوان "مفقود‌الاثر" گرفته‌اند.

محمد احمدیان، رئیس "ستاد تفحص" کشته شدگان جنگ در ایران، هفته گذشته به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران گفت که هفت هزار نفر از سربازان ایرانی جنگ با عراق، همچنان "مفقودالاثر" هستند و اطلاعی از وضعیت آنها در دست نیست.

جنگ هشت ساله ایران و عراق که با پذیرش قرداد ۵۹۸ سازمان ملل در تاریخ ۱۵ مرداد ۱۳۸۹ پایان یافت، بر اساس آمارهای بین‌المللی، که فرهنگ رجایی در کتاب "چشم انداز ایرانیان در جنگ ایران و عراق" نقل کرده، یک میلیون کشته و زخمی به جا گذاشت که از این میان تعداد کشته شدگان ایرانی ۲۶۲٬۰۰۰ نفر و تعداد کشته شدگان عراقی ۱۰۵٬۰۰۰ نفر بوده است.

اولین کاروان اسیران آزاد شده روز جمعه ۲۶ مرداد ۱۳۶۹ پس از درخواست ایران برای آزادی اسرا بر مبنای معاده ۱۹۷۵ وارد ایران شد. عراق سه روز پیش تر در پاسخ به نامه ایران که ۱۷ مرداد همان سال ارسال شده بود، اعلام کرد که "مبادله فوری و همه جانبه اسرای جنگ به هر تعدادی که در عراق و ایران هستند را خواهان است و این تبادل از طریق مرزهای زمینی و از راه خانقین_قصر شیرین و هر راه دیگری که مورد توافق طرفین قرار گیرد، انجام می شود."

این مبادله ها تا ۲۶ اسفند ۱۳۸۱، تنها چند روز پیش از آغاز جنگ دوم عراق و آمریکا در نوروز ۱۳۸۲ ادامه داشت.

چند ماه پیش از آن، در ۲۵ آذر ماه سال ۱۳۸۱، سرلشگر محمد الخضر الدوری، مسئول کمیته مفقودان عراق در دیدار با سرتیپ میرفیصل میرباقرزاده، مسئول کمیته مفقودان ایران در نقطه صفر مرزی شلمچه دو کشور، گفته بود: "۳۶۵ نفر از اسرای ایرانی در نزد سازمان مجاهدین خلق هستند که تمایلی به بازگشت حتی پس از مذاکره با هیئت ایرانی ندارند و ما از ایرانی ها، هیچ اسیری نداریم که بزور نگه داشته باشیم."

به گزارش سایت جامع دفاع مقدس، وابسته به بنیاد حفظ وآثار دفاع مقدس، محمد الخضر الدوری در آن دیدار، دسته ای از اسیران ایرانی که وضعیتشان محل مناقشه است را هشت نفری دانست که به گفته او در "چومان"، از توابع مهاباد آذربایجان غربی آزاد شده بودند.

امیر ناصر مصطفوی یکی از این هشت نفر بود.

بتول اجاقی، مادر آقای مصطفوی در سال ۱۳۸۷ به روزنامه اطلاعات گفته بود: "در همان اولین روزهای جنگ، پسر من ناپدید شد. ما از وضع او بی اطلاع بودیم تا این که عکس او در روزنامه کیهان چاپ شد و ما مطمئن شدیم که اسیر شده است. آذر همان سال هم نامه ای به دستمان رسید که در آن امیر ناصر از سلامتی خود خبر داده بود، اما این آخرین تماس ما بود. پس از پی گیری های مدام، در سال ۱۳۶۰ ماموران صلیب سرخ به نقل از مقامات عراقی گفتند که پسرت در اواخر فروردین ماه سال ۱۳۶۰ در مرز دهستان چومان آزاد شده است."

خانم اجاقی می گوید: "من در جوابشان گفتم این حرف شما غیر منطقی است. شما این ادعای عراق را چه طور باور می کنید که بدون حضور هیچ نماینده ای از صلیب سرخ و دولت ایران، آنها را آزاد کرده باشند؟ آنها در جواب گفتند ما کاری از دستمان بر نمی آید، عراقی ها این را به صلیب سرخ گفته اند."

علی داعی، نویسنده کتاب "حقوق اسیران جنگی در حقوق بین الملل" هم به سایت جامع دفاع مقدس گفته که حقوق اسرای ایرانی در دوران جنگ در زمینه های مختلف نقض شده است، از جمله در عدم رسیدگی به مجروحان و "شکنجه‌ها" و "اعدام‌ها"یی که به گفته او انجام گرفته است.

آقای داعی می گوید که در سال‌های ۶۱ و ۶۲ آمار موجود از حضور کمتر از ۵ هزار اسیر ایرانی در اردوگاه های عراقی حکایت می کند، حال آن که در آن زمان بیش‌ترین درگیری‌های نظامی رخ داده بود و تعداد اسیران ایرانی باید بیش‌تر اینها باشد.

آقای داعی در ادامه می گوید: "تحت مراقبت پزشکی قرار نگرفتن، وضعیت نامناسب فضای اردوگاه‌ها، کمبود مواد غذایی، تونل‌های مرگ که در هنگام ورود اسرا به اردوگا‌ه‌ها وجود داشت، همه این موارد جزو نقض کنوانسیون ژنو درباره اسرای جنگی محسوب می شود."

خانم بتول اجاقی حالا دیگر بیش از ۳۰ سال است که انتظار فرزندش را می کشد. او که پسر دیگرش مجید در جبهه ها کشته شده است می گوید: "می دانم که فرزند دیگرم مجید در جبهه جنگ شهید شده است، اما هنوز پس از این همه سال نمی دانم منتظر بازگشت امیر ناصر باشم یا نه؟"

zartusht67 - المان - فرانکفورت
بزرگترین جنایت رژیم شروع کردن جنگ با تحریک خمینی حرام زاده هندی و بعد ادامه دادن به جنگ
چهار‌شنبه 27 مرداد 1389

DrPhil - دانمارک - نوبغو
به خاطر حماقت ها و جاه طلبی خمینی و شاید هم صدام چقدر آدم کشته شدن!! تازه کشته های ایرانی بیشتره اون وقت میگن ما بردیم. البته ما بردیم ولی تو چی؟ تو کشته های بیشتر , تو خانواده های داغدیده ی بیشتر ...همیشه ما تو چیزهای منفی اولیم.
چهار‌شنبه 27 مرداد 1389

ARTEMIS-SW - فرانسه - .پاریس
جنگ کثیفی که خمینی بی شرف با تحریک شیعیان عراق بوجود اورد
چهار‌شنبه 27 مرداد 1389

naslesookhteh - ایران - تهران
من نمیدونستم جنگ همین 12 روز پیش تموم شده. (15 امرداد 1389). ولی جدا این مردم چی کشیدن. واقعا دست مریزاد دارند.
چهار‌شنبه 27 مرداد 1389

surena1611 - آلمان - اشتوتگارت
من که هنوز هم منتظر اقوام و دوستان مفقود الاثر خودم هستم و باورم نمیشه که همبازی های دوران بچگی ام رو دیگه نمیبینم. ننگ و نفرت بر حکومت صدام و خمینی که ایران رو ویران کردند. روح تمام جانباختگان جنگ شاد باد.
چهار‌شنبه 27 مرداد 1389

فراز_نروژ - نروژ - تونسبرگ
zartusht67 - المان - فرانکفورت. دوست عزیزم فحشت را فقط روی شخص مورد نظرت زوم کن. هندی ها را چرا شامل کردی! یک عربی اینجا هست که وقتی میخواهد به نوری مالکی بیراه بگوید میگوید ایرانی ...والبته بعداز اینکه به تذکر من توجه نکرد تک تک اجدادش را آب کشیدم و او هم لال شد. غرض اینکه: دور از جون هندی ها!
چهار‌شنبه 27 مرداد 1389

Dadar2010 - ایران - تهران
zartusht67 - المان - فرانکفورت @. داداش بیدار شو . جنگ را صدام پدرسوخته با تحریک همان امریکا و روسیه و .. براه انداخت . روس ها تانک دادند و همان آلمانی که جنابعالی در فرانکفورتش تشریف دارید تسلیحات شیمیایی . عراق توسط همان سازمان مللی که امروزه بر ضد ایران قطعنامه صادر میکند ، به پرداخت غرامت جنگی به ایران محکوم شده . چرا همه چیز را با هم قاطی میکنید ؟ آخوندها اوایل انقلاب خطبه های نماز جمعه را عربی میخوانند و دیگر ملت های عرب را دعوت به پیوستن به انقلاب ایران میکردند ولی ایران و ایرانی هیچگاه مثل بعثی های بی همه چیز متجاوز به خاک هیچ کشوری نبودند . دستکم در یکصد سال اخیر .
پنج‌شنبه 28 مرداد 1389

bluestar - ایران - تهران
واقعا آدم به شعور بعضی کاربران شک میکنه. در دروازه رو میشه بست ولی در دهن اینها رو با 50 تا کامیون خاک نمیشه پر کرد. از هر طرف که بندازیشون بالا 4 دست و پا میان پایین. آیت الله خمینی اشتباه کرد که در برابر موشکهای عراق مقابله به مثل کرد. باید مثل محمدرضا پهلوی که بحرین رو دودستی تقدیم عربها کرد سند ششدانگ خوزستان و ایلام رو بنام صدام میزد!!!
پنج‌شنبه 28 مرداد 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
فراز - نروژ- نروژ - تونسبرگ عزیز قصد من توهین به هندی ها نبود منظور ایرانی نبودن این جنایت کار بود پایدار باشی
پنج‌شنبه 28 مرداد 1389

ARTEMIS-SW - فرانسه - .پاریس
bluestar - ایران - تهران . اینجاست که بوی تعفن دینت بیرون می زند ???خمینی کثیف خود بوجود اورنده ی جنگ بود با تحریک شیعیان خل و چل عراق و شعار//راه قدس از کربلا می گذرد// هنوز دفاع از مسبب اصلی این همه بدبختیها??????تو هم مثل رهبران سبز پوشت در فکر حقنه کردن دینت و امام راحلت هستی ننگ بر تو
پنج‌شنبه 28 مرداد 1389

bluestar - ایران - تهران
ARTEMIS-SW - پیرزن نادان! شعار راه قدس از کربلا میگذرد چند سال پس از شروع جنگ ایران و عراق مطرح شد. پیرزن نادان! 70 درصد مردم عراق شیعه هستند. میدونی یعنی چی؟ یعنی بیشتر سربازان ارتش عراق که با ایران میجنگیدند شیعه بودند. یعنی اگر شیعیان عراق گوش به فرمان خمینی بودند و تحریک میشدند حکومت صدام همان سالها سرنگون میشد. یه ذره اطلاعاتت رو بالا ببر پیرزن نادان!
جمعه 29 مرداد 1389

emam_hadi - نروژ - نروژ
ARTEMIS-SW - فرانسه - .پاریس. مرسی دمت گرم ...خوب جواب این پاچه خوار و دادی نروژاسلو
جمعه 29 مرداد 1389

zartusht67 - المان - فرانکفورت
dadar 2010 تهران - ایران برادر جان میدانم من خودم جبهه جنگ سرباز بودم در حرام زاده بودن صدام وبعثی ها شکی نیست ولی تحریک های ان خمینی تازی زاده که میخواست انتقام شخصی از صدام ملعون بگیره یکی از دلایل اصلی جنگ بود خوب چرا جنگ را ادامه دادند در مورد المان هم اگر کامنتهای من را خوانده باشی من همیشه سیاست کثیفشان را محکوم کردم
جمعه 29 مرداد 1389

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.