بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۲۵ مرداد


بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه 25 مرداد

تیترهای اول

"دفاع رییس مجلس از مصوبات مجمع" تیتر اول تهران امروز است، آرمان با پرداختن به همین موضوع از قول علی لاریجانی نوشته "مصوبات مجمع عین قانون است" و مردم سالاری این گفته سیدعلی حسینی یکی از اعضای کمسیون فرهنگی مجلس را برجسته کرده که "التزام به ولایت فقیه با سرپیچی از قوانین مجلس سازگاری ندارد".

ابتکار با گزارشی درباره پایان حکم 22 مرکز آموزش عالی در کشور از "خانه تکانی در دانشگاه ها" خبر داده، جام جم "نشستی مشترک برای تفاهم قوا" را در صفحه نخستش برجسته کرده و همشهری از قول رییس کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نوشته "ایران به تنهایی از پس 1+5 بر می آید".

"دعوت حضرات آیات صافی و موسوی اردبیلی از مسلمانان برای کمک به سیل زدگان پاکستان" عنوان اول جمهوری اسلامی است، کیهان به نقل از حزب الله لبنان نوشته"تعداد دیگری از جاسوسان اسراییل را معرفی می کنیم"، "شرکت های بزرگ نفتی تحریم ایران را شکستند" هم تیتر برجسته ایران است.

رسالت به نقل از آیت الله مهدوی کنی "راه های رسیدن به وحدت در بین اصولگرایان" را به عنوان تیتر اول خود برگزیده، "عدد بزرگ آقای وزیر" با روتیتر "بهبهانی: 4 هزار پروژه در هفته دولت افتتاح می شود" تیتر نخست سیاست روز است و دنیای اقتصاد هم با انتشار جزییات آیین نامه معاملات آتی ارزی از "گریز از نوسانات عرض" خبر داده است.

در کنار تمام تیترهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی البته بیشتر روزنامه های امروزتهران موضوع اخراج علی کریمی فوتبالیست ملی پوش کشور از تیم باشگاهی اش را نیز با تیترها، عکس ها و جهت گیری های مختلف برجسته کرده اند.

گزیده مقالات

لزوم تشکیل مرجع آماری مستقل از دولت

تهران امروز در مقاله ایکشمکش دولت، بانک مرکزی و مجلس بر سر اعلام نرخ رشد اقتصادی را مورد توجه قرار داده و نوشته در رابطه با رشد اقتصادی کشور اختلاف آماری زیادی میان گفتار رئیس‌جمهور و بانک مرکزی وجود دارد. نمایندگان مجلس هم رقم سومی را در این زمینه اعلام کرده‌اند. این موضع مناقشات زیادی را به راه انداخت اما در نهایت، دولت موضع مشخصی در این خصوص نگرفت. رئیس کل بانک مرکزی می‌گوید به زودی رقم دقیق رشد اقتصادی را اعلام می‌کنیم. می‌گویند به زودی بر سر نرخ رشد صنعت به توافق می‌رسیم و رشد اقتصادی را هم پیرو آن اعلام خواهیم کرد. ولی این به زودی نزدیک به یک سال به‌طول انجامیده است و همچنان خبری در این زمینه نیست.

محسن بهرامی ارض اقدس در ادامه این مقاله افزوده این اختلافات آماری میان دستگاه‌های دولتی و عدم تفاهم آنان بر یک آمار مشخص موجب شده است تا فعالان اقتصادی بیشتر به آمارهای اعلام شده از سوی مراجع بین‌المللی اعتماد کنند. با ورود مرکز آمار ایران به ماجرای ثبت اطلاعات اقتصادی خانوار، بهتر است مرجعی جدید و مستقل از دولت برای اعلام آمارهای رسمی برگزیده شودتا نمایندگان مجلس و کارشناسان بتوانند با استناد به آمارهای آن، کار نظارت بر عملکرد وزارتخانه‌ها را انجام دهند.

این عضو اتاق بازرگانی تهران همچنین تاکید کرده که نکته دیگر بحث میزان رشد اقتصادی در کشور است. شرایط حاکم بر اقتصاد کشور که ناشی از بحران جهانی است و مسائلی از قبیل سه‌قفله کردن خزانه بانک مرکزی بر آن سلطه پیدا کرده است نشان می‌دهد که نرخ رشد اقتصادی کشور در حال حاضر اگر منفی نباشد، نزدیک صفر است. مسئولان در این شرایط با به راه انداختن دعوای زرگری عدم توافق بر سر نرخ رشد صنعت، از اعلام نرخ رشد اقتصادی شانه خالی می‌کنند.

وی درپایان با اشاره به «اعلام رشد 8 درصدی صنعت توسط وزیر صنایع» نوشته در حالی که میزان رشد اقتصادی در کشور مشخص نیست چطور درخصوص جزئیات آن که نرخ رشد صنعت باشد، اظهارنظر می‌کنند؟ در این شرایط بهتر است آقایان به جای اعلام آمارهای مختلف از یک موضوع واحد اقتصادی، بازی را تمام و یک مرجع مستقل تعیین کنند که بررسی و اعلام آمار را به دست آن بسپارند.

کاهش ساعت کاری

مردم سالاری در سرمقاله امروزش دستور کاهش ساعات کاری در ماه رمضان از سوی دولت را دستمایه قرار داده و نوشته امسال هم همانند سه- چهار سال اخیر دولت ساعات کاری ماه رمضان را کاهش داده است. بنابراین کارمندان دولت باید از ساعت 9 صبح تا 14 در محل کار خود حاضر شوند و این یعنی 5 ساعت حضور در محل کارکه البته یک ساعت پایانی آن هم به دلیل اقامه نماز جماعت و برنامه های جانبی آن، از آن 5 ساعت باید کسر شود. اما به راستی چه عاملی موجب شده دولت به کاهش ساعت کار در ماه مبارک رمضان اصرار داشته باشد؟

حمیدرضا شکوهی در این مقاله اضافه کرده این اصرار دولت، نه تنها از نظر قانونی دچار شبهه است بلکه از جهات دیگر نیز از توجیهات قابل قبولی برخوردار نیست. از منظر قانون طبق مصوبه سال 1359 شورای انقلاب، ساعت کار برای کارگران و کارکنان دولت به طور یکسان و 44 ساعت در هفته تعیین شده و تنظیم و تقسیم ساعت کار بر عهده دولت و واحدهای تولیدی گذاشته شده است. در حقیقت، «تقسیم» این 44 ساعت کار هفتگی بر عهده دولت است، نه کاهش ساعت کار. اما مشخص نیست چرا دولتی که خود را قانونگراترین دولت پس از انقلاب می داند- کما این که آقای احمدی نژاد هم بر این موضوع تاکید کرده- نسبت به این قانون بدیهی بی توجهی نشان می دهد؟

نویسنده این مقاله همچنین نوشته اغلب مردم در مراجعه به ادارات دولتی به دلیل مشکلاتی همچون پاسخگو نبودن برخی ادارات یا ازدحام و شلوغی بیش از حد آنها، در روزهای عادی سال هم از دریافت پاسخ در زمان کوتاه بی نصیب می مانند. حال، خود تصور کنید که وقتی ساعات کاری هم کاهش یابد- آن هم نه فقط در یک یا دو روز، بلکه در طول یک ماه- چه اتفاقی برای مردم می افتد؟ مراجعه به سازمانهایی که مردم به منظور حل مشکلاتشان نیازمند مراجعه به آنها هستند، به روشنی این مشکل را نشان می دهد.

هدفمند کردن یارانه ها

ابتکار در مقاله ایبه موضاعاتی از جمله افزایش تورم پس از اجرای هدفمند کردن یارانه ها و تاثیر آن بر زندگی قشرهای مختلف مردم پرداخته و نوشته هدفمند کردن یارانه‌ها که به جراحی اقتصادی معروف است و به قول دولت اجرای عدالت است، به اقرار همگان طرح تورم زا خواهد بود. اما اختلاف نظر در میزان تورم است. مطابق دیدگاه‌های مختلف، تورم محتمل از 15 درصد تا 35 درصد ذکر شده است. هنوز مشخص نیست که گزاره مورد نظر دولت کدام است. معلوم نیست دولت بر اساس تورم 15 درصد یا 30 درصد در حال برنامه ریزی است.

محمدعلی وکیلی در ادامه این مقاله با اشاره به این که «دود تورم بیش از پیش بینی‌ها، به چشم دهک‌های پایین جامعه می‌رود» خاطرنشان کرده اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها، تنها در صورتی می‌تواند به سود فقرا باشد که سیستم توزیع یارانه نقدی کارآمدی بالا داشته باشد و اعتماد عمومی نسبت به این کارآمدی به وجود آید. بنابراین هر اتفاقی که اعتماد مذکور را مخدوش سازد، می‌تواند کلیت اجرای طرح را با چالش جدی مواجه نماید که یکی از آن اتفاقات نامیمون،ضد و نقیض گویی مسئولین و بلاتکلیفی در مورد جزئیات طرح است.

نویسنده سرمقاله ابتکار همچنین با اشاره به این تناقض گویی ها یادآور شده اجرا یا عدم اجرای طرح در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. مجموعه ابهامات، اعتماد عمومی جامعه را نشانه رفته است. اولین تشکیک و تردید جامعه در خصوص فرآیند تعیین دهک‌های درآمدی دریافت کننده یارانه نقدی است. همان چیزی که در بحث خوشه بندی، افتضاح به بار آورد و به سرعت به فرهنگ لطیفه گویی تبدیل شد. بسیاری که در خوشه 3 بودند در طراحی دولت در خوشه یک و بسیاری از مشمولان خوشه یک،در خوشه 3 قرار گرفته بودند. در نهایت هم برغم، هزینه‌های بسیار برای طرح خوشه بندی، دولت مجبور شد خوشه بندی را به عنوان مبنای محاسبه، کنار بگذارد. اما هنوز مشخص نشده است که مکانیزم واقعی تشخیص دهک‌های دریافت کننده یارانه‌ها چگونه است؟

مذاکره با اوباما قابل تحقق نیست

آرمان در مقاله ای با اشاره به درخواست محمود احمدی نژاد از باراک اوباما رییس جمهور آمریکا برای گفت و گوی رودررو به این موضوع پرداخته و نوشته پیشنهاد آقای احمدی نژاد درارتباط با انجام مذاکره رودررو و در فضای رسانه‌ای با باراک اوباما را می‌توان نمونه‌ای از ابتکارات دیپلماتیک دانست. اما تحقق این امر نیازمند زیرساخت‌هایی است که هنوز در روابط ایران و آمریکا انجام نگرفته است. چنین دیدار‌هایی در تاریخ سابقه داشته است. مثلا در سال 1972 نیکسون ملاقاتی از این جنس با مائو به انجام رساند اما آن دیدار در شرایطی صورت گرفت که قبل از آن مشاور امنیت ملی آمریکا دیدارهایی را با مقامات و رهبران چینی به صورت محرمانه انجام داده بود و به نتایج موردنظر نائل شده بود.

ابراهیم متقی در ادامه این مقاله نوشته بنابراین هرگونه ابتکار دیپلماتیک نیازمند زمینه‌هایی است که طبعا تحقق آن می‌تواند فضای دیدار رهبران را در چارچوب مذاکرات سران فراهم کند. در وضعیتی که آمریکایی‌ها حتی حاضر نیستند سخنان مقامات ایرانی را در اجلاس‌های بین‌المللی بشنوند طبعا انجام مذاکره در چنین قالب و فرمی‌کاری دور از ذهن است. اگرچه ایران آمادگی خود را برای انجام مذاکره به این شکل اعلام کرده است اما باید بدانیم که مذاکره چیزی فراتر از اعلام مواضع است.

نویسنده این مقاله سپس اضافه کرده چنین ابتکارات دیپلماتیکی در فضایی که آمریکایی‌ها تحریم‌های گسترده‌ای را علیه ایران اعمال کرده اند، فشارهای بین المللی را علیه ایران تشدید کرده‌اند، موج ضد ایرانی در رسانه‌هایشان گسترش داده‌اند و جلوه‌هایی از تهدید علیه ایران را در رسانه‌ها و افکار عمومی ‌بین‌المللی منعکس می‌کنند کار دور از ذهنی به نظر می‌رسد. اگرچه ایران آمادگی این را دارد که چنین ابتکاری را انجام دهد و این دیدار در مقابل رسانه‌ها صورت پذیرد اما تحقق این ابتکار در کوتاه مدت امکان پذیر نخواهد بود.

مسیرهای وحدت برای اصولگرایان

رسالت با انتشار گفت و گویی از آیت الله مهدوی کنی دبیر کل جامعه روحانیت مبارز تهران از ابراز نگرانی شدید او از اختلافات میان اصولگرایان خبرداده و راه حل های ارایه شده توسط وی برای وحدت درمیان اصولگرایان را برجسته کرده است.

این روزنامه به نقل از آیت الله مهدوی کنی در این باره نوشته اصولی که اصولگرایان به آن معتقد و پایبند هستند اولا باید مشخص شود و تنها به نام گذاری بسنده نشود یعنی اصولگرایان باید بنشینند و اصول مشترک را بازنگری و سپس به آن متعهد و نسبت به آن هم پیمان شوند. در مرحله بعد با توجه به اصول مشترک و مورد قبول، موارد جزئی و فرعی و اجرایی مورد اختلاف را بر اصول عرضه، ارزیابی کنند و با این کار موارد اختلاف را کاهش دهند و با تعامل و تقریب حتی المقدور به اجماع برسند.

به گزارش این روزنامه دبیرکل جامعه روحانیت مبارز تهران همچنین اضافه کرده که مردم انقلابی ایران صف آراییهای دوستان انقلاب را برنمی تابند. مردم ایران پایبند اصولند و اگر به شخص یا گروهی بیشتر اظهار علاقه می کنند به خاطر پایبندی به آن اصول است و اگر احساس کنند فرد یا گروهی اصول انقلاب را ابزار پیشرفت شخصی و گروهی قرار داده و یا به هر دلیلی اصول را به خود اختصاص داده و دیگران را نفی می کند موضع دیگری اتخاذ خواهند کرد. تاریخ و تجربه انقلاب نشان داده که مردم شاخص را در حفظ اصول قطعی می دانند و با آن معامله نمی کنند و انحراف از آن را تحمل نمی کنند.

این روحانی شناخته شده و رییس دانشگاه امام صادق همچنین به انتقاد از برخی اصولگرایان پرداخته و گفته برخی گمان دارند که شاخص خود آنها هستند و این اشتباهی بزرگ است که عده ای مرتکب شدند و خود را از مردم جدا کردند. توصیه من آن است که اصولگرایان بایستی ادبیات مشترک را حفظ کنند و آنها که از ادبیات انقلاب و امام پیروی نمی کنند سخت در اشتباهند و بر خود و انقلاب ستم می کنند و خودآگاه یا ناخودآگاه به انقلاب و مملکت ضربه می زنند هرچند به خیال خود حسن نیت داشته باشند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.